Duurzame speelgoedmerken zijn in the rise. Ze winnen aan speelterrein. Worden we blij van. Schattig speelwerk dat synoniem staat voor spelen zonder troep. Nul plastics, nul troep. Die plastics, das war einmal, nu niet meer. Puur liefdesverhaal voor mini’s en planeet. Waar de wereld opfleurt van alle sustainable speeltjes, moet je wel weten waar je de leukigheden koopt (of huurt, zo meer hierover). U vraagt, wij draaien: 10 duurzame speelgoedmerken die ons (kinder)hart heeft veroverd.
Welke duurzame speelgoedmerken zijn er?
Ukkies, waar kan je ze blijer mee maken dan met speelgoed. Alleen wist je dat maar liefst 90% van het speelgoed wereldwijd van plastic is gemaakt? Zit er dik in dat er ook iets bij jou over de vloer rondslingert. We noemen als voorbeeld poppen die uit PVC bestaan en door chemische weekmakers (ftalaten = gevaar = hormoonverstorend) zacht worden gemaakt. Kleine kanttekening: de ene ftalaat is de andere niet, maar gezond zijn ze zeker niet. In het bijzonder bisphenol A (BPA) niet, onthoud die naam.
Lees ook: Duurzaam speelgoed, dit is waarom je koter er dol op is
Dan nu terug naar de orde van de dag, naar speelwerk voor de koter. De volgende duurzame speelgoedmerken doen het liever the green way en zijn zo groen als wat. Voor het kleine grut, voor het milieu, voor de planeet. Zo kan het gelukkig dus ook!
#1: Lulliputiens
Of je het nu als kersverse pap of mam wil of niet, de kleine pakt met de grijpgrage handjes het liefst naar plastic speelgoed. Totdat ze het knappe Lilliputiens leren kennen. Aan leukheid hoeft het kroost bij dit Belgische label namelijk noppes in te leveren, hulde voor de verwonderaars. En voor de twee amai leuke vriendinnen die in 1995 hun groene hart zijn gaan volgen. Speelgoed zonder (nieuw) plastic. Geen chemische rotzooi. Geen kinderhandjes die het stoffen en houten speelgoed voor leeftijdsgenootjes hebben gemaakt. Wél check in the boxes als het gaat om Europese en internationale normen. Koop kwaliteit en stimuleer de uk’s fantasie met de creatieve speeltjes.
#2: Oli & Carol
Ken je deze Spaanse schone al? Oli & Carol is de naam. Als je het over duurzame speelgoedmerken hebt, dan hoort deze er zeker tussen. Bekend zijn ze om hun handgemaakte, natuurlijke en ethisch verantwoorde bijt- en badspeeltjes voor de allerkleinsten. Gemaakt van 100% rubber (antibacterieel). Een goedje waarvoor we de Braziliaanse rubberboom – Heveaboom – vriendelijk mogen bedanken. Hadden we al verteld dat als de spruit is uitgespeeld, het volledig biologisch afbreekbaar is? Of je maakt er een ander kleintje – na een grondige boenbeurt – blij mee, kan ook.
#3: Raduga Grez
Het is wat dieper in de buidel tasten, maar dan heb je wel Raduga Grez speelgerei in huis. Al generaties lang maakt dit Russische familiebedrijf met de hand natuurlijk speelgoed. Handgemaakt spul, een kleurtje gegeven met niet-giftige verf (op waterbasis) en met een natuurlijke olie afgelakt. Met dit massief houten speelgoed is je koter sowieso in de wolken. En in een eigen fantasiewereld.
#4: BiOBUDDi
Het oer-Hollandse BiOBUDDI hoort zonder meer thuis in het lijstje ‘duurzame speelgoedmerken.’ Wat ze doen? Ze maken kwalitatief hoogwaardig speelgoed van de resten van suikerrietplanten. Klinkt vernuftig, is het ook. En vooral ook heel duurzaam en milieuvriendelijk. Die filosofie trekken ze niet alleen door in de leukste bouwsets, ook de verpakkingen zijn de groenheid zelve. Bovendien doen ze hun ding op een CO2-neutrale manier. Plus: al het speelwerk dat ze in Hollandia maken is 100% recyclebaar. Lekker bezig landgenoten! Hoe ze doen wat ze doen, leggen ze graag zelf verder uit in de video.
#5: PlanToys
Enig, dat is wat de sustainable speeltjes van PlanToys zijn. Een golden oldie als je het hebt over duurzame speelgoedmerken. En nóg eniger worden ze als je leest waar ze voor staan, de groendoeners: “Met een sterke missie om een duurzame wereld te creëren, houdt PlanToys bewust rekening met elke afzonderlijke productiestap om de impact op het milieu te minimaliseren.” Vandaar ook dat ze alleen met 100% natuurlijke materialen werken. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld rubberbomen die geen latex meer produceren, maar waarvan de ‘resten’ nog een tweede kans verdienen. Rubber- en resthout it is.
Bij PlanToys doen ze er alles aan om kids dolgelukkig te maken en spelenderwijs met houten speelgoed wegwijs in de wereld te maken. Hen zelf dingen te laten ontdekken om zichzelf verder te ontwikkelen. Daarnaast willen ze met het natuurlijke speelgoed de little ones interesseren voor de natuur. Gotcha, toys with a plan!
#6: HEMA
Wie zegt dat ketens die al decennia lang hun ding doen niet de duurzame switch durven te maken? HEMA doet het gewoon. Al een tijdje zijn zij de wondere speelgoedwereld ingedoken en kijken ze aan welke knoppen ze kunnen draaien om de speeltjes te sustainabiliseren (werkwoord ervan gemaakt, why not). Onlangs lanceerden ze een frivole collectie gemaakt van bioplastic. Plastic op basis van resten van suikerrietplanten. Daarnaast hebben ze hun assortiment met Save my Ocean-spul uitgebreid (geen speelgoed, wel kleding), waarmee ze koters op speelse wijze kennis willen laten maken met duurzaamheid. Ondanks dat nog lang niet iedereen even happy van bioplastic wordt, is dit zonder meer een stap in de groene(re) richting. Keep up the good work guys!
#7: Tender Leaf Toys
Duurzaam houten speelgoed waar de kleine (en generaties later) veel speelplezier van gaat hebben. Speelwerk dat de creativiteit en verbeelding van de koter stimuleert. Van te leuk keukentje tot telspul, alles. Het TLC hart van Tender Leaf Toys is groot. Heel groot. Zo wordt alles ethisch verantwoord gemaakt van eco rubberhout. Speelt ongemerkt toch net wat fijner voor het kleine grut. Eerlijk, er zitten aardig wat leukigheden tussen waar een flink prijskaartje aan hangt. Zie het als investering in de kleine en de natuur, dan zit het winkelmandje voor je het weet vol met duurzaam speelgoed. Hah!
#8: Hevea
Spetter, spatter, spater. Het kleine grut houdt er – uitzonderingen daargelaten – zo van om lekker te spetteren en spelen in bad. Spelen ze van Hevea mooi op in met hun duurzame badspeelgoed. Maar ze hebben nog meer in huis hoor! Het badspeelgoed is gemaakt van natuurlijk rubber. En dat is wel even andere koek dan de standaard in badspeeltjesland. Kort college: spul voor in bad heeft vaak plastic roots. Wist je dat er giftige rommel vrijkomt wanneer het in warm water komt? Is echt zo. Bovendien zit het huis-, tuin- en keukenbadeendje vaak bommetjeee(!)vol schadelijke schimmels. Hoe vaak zie je niet water in badspeeltjes verdwijnen. Foetsie. En precies dát maakt het een broeihaard voor bacteriën.
Doen ze mooi dus niet aan mee bij het Deense Hevea. We moeten bekennen dat eigenlijk alles wat vanuit die windrichting onze land komt binnenwaaien met open armen wordt ontvangen. Ze hebben een sustainable streepje bij ons voor. Hun badspeelgoed bevat geen plastics, geen gaatjes of andere shit. Volledig natuurlijk (rubber en natuurlijk plantpigment zorgt voor de kleurrijke touch), hygiënisch, papieren verpakkingen zijn recyclebaar (of bevatten het FSC-keurmerk) en ze investeren in een programma waarbij ze afgedankt Hevea-spul recyclen.
Photo credit: Wobbel
#9: Wobbel
Kijk, een volledig allround speelgoedmerk is het niet. Alhoewel. Wobbel is een je-kan-er-van-alles-mee board waar menig kinderhart sneller van klopt. Van spelletjes tot ware wobbelyoga. Duimpjes omhoog voor het Europese FSC-beukenhout, eco wolvilt en recyclebare verpakking dat de Nederlandse wobbelaars (doe ‘ns gek dachten we) gebruiken voor mister Wobbel himself.
Even over die bomen hè. Al het natuurlijk schoon halen ze van streng gecontroleerde plantages, waarbij ze 100% zeker weten dat er tegenover elke kap nieuw groen wordt geplant. En in de fabriek wordt er alles – samen met een team aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – aan gedaan om het resthout tot een minimum te beperken. Waar je dan aan kan denken? Resthout in plaats van vervuilend gas dat voor het lekker warm en cosy maken van bedrijfsruimten en persmallen wordt gebruikt. In 3, 2, 1, wobbelen maar!
#10: Green Toys
Bij Green Toys staat al het speelgoed in het teken van 100% gerecycled. En al dat gerecyclede speelgoed is gemaakt van melkkannen. Soms zit er ook een yoghurtbeker tussen. Al dat plastic wordt verzameld door afvalbeheer, schoongemaakt, verwerkt tot snippers en vervolgens weer verwerkt tot een nieuwe grondstof. Naast het speelgoed is de verpakking 100% recyclebaar. Kortom, super duurzaam!
#11 Re-Cycle-Me
Bij Re-Cycle-Me streven ze naar duurzaam en avontuurlijk speelgoed. Zij begrijpen dat plastic kinderspeelgoed effect heeft op de planeet en daarom bedachten zij een alternatief. Duurzaam speelgoed waarmee kinderen leren om creatief te zijn en hun fantasie gebruiken. Speelgoed dat in het teken staat van reduce, reuse and recycle. De missie van Re-Cycle-Me is duidelijk: milieuvriendelijk kinderspeelgoed maken waarvan kinderen kunnen leren. Spelend leren voor een betere planeet. Ze bieden verschillende boxen aan voor kinderen van 4 jaar of ouder.
Photo credit: Re-cycle-me
#12 Aifelo organische klei
Laat je kleintje lekker kleien met deze Deense Aifelo organische klei. Helemaal natuurlijk en geen chemische geur- of kleurstoffen. De oprichtster Christiane wilde voor haar dochtertje een klei die goed is voor haar kind, maar ook voor de natuur. Daarnaast is deze klei van allergievriendelijke kwaliteit. Door de plantaardige oliën is de klei extra zacht, waardoor het zelfs voor de allerkleinste handjes leuk is om mee te spelen. Een geweldige merk die zeker thuishoort in dit rijtje van duurzame speelgoedmerken.
#13 Quut
Je zal maar met je kinderen op het strand spelen en dat goedkope plastic schepje breekt af. Velen zullen dit herkennen en daarom dachten ze bij Quut: dat kan beter. Als medewerkers van een designbureau in België konden zij snel geweldig speelgoed ontwerpen, dat niet alleen qua design leuk is maar ook nog eens duurzaam. En naast speelgoed voor op het strand zijn ze zich verder gaan uitbreiden naar badspeelgoed, speelmatten en active toys. Het speelgoed van Quut is vrij van BPA, latex, ftlaten en 100% recyclebaar.
4 webshops die duurzame speelgoedmerken verkopen
Ennn we gooien er gewoon nog een lijstje in. Want waar sommige duurzame speelgoedmerken hun eigen webshop hebben, geldt dat niet voor allemaal. Daarom 4 adresjes waar je voor groen speel-, bijt- en knuffelspul terecht kan.
- Green Jump: de plek waar je zekers te weten 100% natuurlijk speelgoed inslaat. De online shop is met behoorlijk wat speelwaar gevuld, dus een waar duurzaam walhalla voor koters & co.
- Little Greeny: klinkt alleen al schattig en dan moet je het speelgoed voor het kroost nog zien. Van baby- tot kleuterspeelgoed. En als je dan toch lekker aan het inladen bent, kun je gelijk wat eco kleertjes, sprays en meer inslaan. You’re welcome!
- Waschbaer: nog zo’n digitaal adres om te onthouden. De goedgevulde shop heeft alleen maar milieu- en kindvriendelijk speelgoed in de aanbieding voor de kleine. Aankopen waar generaties later wie weet nog mee wordt gespeeld.
- Kidooz: verantwoord speelgoed, GOTS-rompertjes en biologisch katoenen kleding. Wat je ook zoekt, dikke kans dat ze het bij Kidooz hebben.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene merken en producten houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €18,50 p.m). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers.