Word een woest aantrekkelijke werkgever. Met een mega duurzaam imago in de arbeidsmarkt. Hoe? Door serieus aan de bak te gaan met duurzaamheid. Laat zien waar je voor staat. Geef het goede voorbeeld. Dan is dat absoluut te merken voor je medewerkers. Wist je dat een duurzame werkplek steeds gewilder is? Werken bij een groen bedrijf is super belangrijk voor een groeiende groep werkenden. Maar hoe richt je duurzaam werken met groene arbeidsvoorwaarden in? Wij geven voorbeelden!
Ontdek hier alles wat je kunt doen om medewerkers in een groen bad te verwelkomen, te inspireren en een blijvend fijne duurzame werkplek te bieden. Go-go-go!
Het belang van duurzaam werken en een groen hr beleid
Steeds meer mensen zoeken naar duurzame vacatures. En nee, dat gaat niet alleen over functies als CSR manager of duurzaamheidsconsultant. Nee, we zoeken met z’n allen werk waar we nuttig zijn en een bijdrage leveren. En dat zit ‘m al snel in het duurzaamheidsaspect. Staat duurzaamheid centraal in jouw bedrijf en heb je een duurzaam HR beleid met groene arbeidsvoorwaarden? Dan ben je dus een aantrekkelijkere werkgever.
Wanneer je duurzaam werk biedt, word je als bedrijf door 88% van de werkenden verkozen boven een organisatie die niet bezig is met duurzaamheid. Duurzaam werken is niet alleen relevant voor nieuwe medewerkers, maar helpt ook bij het behouden van je huidige toppers. En dat is maar wat fijn in de arbeidsmarkt van vandaag de dag. Bedrijven profiteren op meer verschillende vlakken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Naast economische voordelen, kan duurzaam werken bijvoorbeeld leiden tot efficiëntere werknemers.
Oké, duurzaam werken is dus een hot topic. Weet je nu al niet waar je moet beginnen als werkgever? Zetten wij toch gewoon wat onderwerpen voor je op een rijtje? Geen probleem!
We beginnen met voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden, ook wel green benefits genoemd. Dat zijn de arbeidsvoorwaarden die werknemers stimuleren om vaker duurzame keuzes te maken. Steeds meer werkgevers bieden dit aan. Het is een win-winsituatie voor zowel werkgevers als werknemers.
Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden? Voorbeelden op een rij
#1. Woon-werk verkeer: let’s green it up!
Gelukkig gaan we ook met regelmaat wél gezellig naar kantoor. Medewerkers in hun eentje met een diesel of benzine auto naar kantoor laten komen, dat past nou niet bepaald bij duurzaam werken. Tijd om de auto te laten staan. Andere opties? Het openbaar vervoer, de fiets, carpoolen of deelauto’s.
Ingrediënten voor groene arbeidsvoorwaarden sommen we even op. Stimuleer medewerkers bijvoorbeeld door hen een NS Business Card te geven, waar ze hun hele route groen kunnen uitstippelen. Of houd een fietschallenge week, waarin iedereen (een deel) met de fiets naar kantoor komt. Nog eentje dan: organiseer een duurzaam werken event. Maak je gewoon een leuke landkaart van Nederland waarop je de routes naar kantoor weergeeft. Vervolgens voegen collega’s hun woonplaats en route toe en voilà: carpoolmaatjes worden gevonden. Naast fietsen of delen van vervoer is natuurlijk ook de switch van fossiele brandstof naar elektrisch rijden er eentje die helemaal in het rijtje voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden past.
Meerdaagse trips: vervoer en overnachting
Laten we meteen duidelijk zijn: als er andere vervoersopties zijn, dan is vliegen tegenwoordig echt een no-go. Gaan jouw werknemers naar een congres in Europa? Dan is reizen met de trein vaak een aantrekkelijke optie! Groen, relaxt én je komt aan midden in de stad.
Bij een meerdaagse trip horen natuurlijk ook overnachtingen. In plaats van het eerste beste hotel van een grote keten, loont het om iets verder te kijken. Er zijn steeds meer platforms waar je duurzame overnachtingen kunt boeken. Is bovendien vaak nog leuker ook!
Als je serieus begaan bent met duurzaam werken, dan werkt dat door buiten de kantoormuren. Wanneer duurzaamheid belangrijk is voor medewerkers, dan zullen ze groene keuzes in transport en uitjes bovendien ook verwachten en er raar van opkijken wanneer er bij bijvoorbeeld meerdaagse trips geen rekening gehouden wordt met milieu-uitstoot. Consistency is key.
SAMENVATTING GROENE ARBEIDSVOORWAARDEN – VERVOER
- Geef een fiets- of OV-vergoeding. Misschien zelfs hoger dan die van de auto. Dat is pas duurzaam en stimuleert het gebruik van duurzame vervoersmiddelen.
- Leasen van een elektrische auto. Maak dat fiscaal voordeliger dan brandstof auto’s. Dat vermindert de CO2-uitstoot.
- Faciliteer het gebruik van deelauto’s. Dat vermindert het aantal auto’s op de weg.
- Geef een extra vergoeding voor treinreizen door de reistijd te beschouwen als arbeidstijd. Dat stimuleert duurzaam reizen voor vakantie of werk.
#2. Thuiswerken: de nieuwe duurzame werkstandaard
Duurzaam werk faciliteren draait niet alleen om wat er op kantoor gebeurt. Hoewel we het thuiswerken enigszins noodgedwongen hebben ontdekt, zijn we er best content mee. 2 op de 3 werknemers is inmiddels gewend zo’n 2 dagen per week vanuit huis te werken. Geen reistijd, geen files of vertragingen, meer concentratie en rust: het zijn stuk voor stuk redenen om een deel van ons werk thuis te doen.
Zo kun je ook overwegen om afspraken met klanten standaard als videocall te plannen, in plaats van elkaar fysiek te ontmoeten. Hoewel fysiek contact natuurlijk ook verschillende voordelen heeft, is het de moeite waard om de overweging per afspraak bewust te (laten) maken door alle werknemers.
Maar hoe help je medewerkers nu om ook thuis duurzaam aan het werk te zijn? Help bijvoorbeeld op weg naar een groen thuiskantoor met tips en items om groen te werken.
SAMENVATTING GROENE ARBEIDSVOORWAARDEN – THUISWERKEN
- Geef een thuiswerkvergoeding. Dat ondersteunt thuiswerken en bespaart energie en vermindert CO2-uitstoot.
- Ergonomische thuiswerkplek: Verbetert de gezondheid en productiviteit van thuiswerkers.
#3. Thuis en werkplek vergroenen
Duurzamere apparatuur
Even iets anders. Je leest dit hoofdstuk op een device. Ook voor ons werk gebruiken we vaak verschillende apparatuur. Van laptop, tot extra beeldschermen, een smartphone en tablet. Die nemen we ook allemaal mee naar huis en dan gebruiken we die daar ook.
Hoe vaak krijgen werknemers nieuwe apparatuur? Een jaartje langer bespaart al een hele hoop CO2-uitstoot. En heb je wel eens nagedacht wat er daarna met al die gebruikte smartphones en laptops gebeurt? Lees alles over de verborgen milieu-impact van smartphones.
Positief nieuws: er zijn steeds meer refurbished laptops en telefoons op de markt. Zo hoeven er geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden om het product te produceren, met bijbehorende impact op het milieu. Want laat de productie nu net een van de grootste factoren in de milieu-impact van een smartphone zijn. Wanneer je kiest voor refurbished apparatuur, krijgt een bestaand product dat anders misschien wel was weggegooid een nieuw leven. Past goed bij duurzaam werken toch?
Je huis vergroenen met een klimaatbudget van de baas
Vergeet die saaie eindejaarsbonus. Maak kennis met het klimaatbudget: jouw ticket naar een groenere woning én een gezondere planeet! Een klimaatbudget is een extraatje van werkgevers om te helpen bij het verduurzamen van woningen. Denk aan zonnepanelen op het dak. Dat is twee vliegen in één klap. Ook nog gratis stroom van de zon. Of een warmtepomp of spouwmuurisolatie: houd de warmte binnen en de kou buiten.
De mogelijkheden zijn eindeloos! Maak van je huis een duurzame powerplant! Waarom zou je dit als werkgever doen? Daar word de bewoner van het huis toch vooral blij van? Zijn we weer: groene arbeidsvoorwaarden zijn goed voor het imago. Duurzame bedrijven zijn hot! Green vibes = happy employees. Samen sterker: bedrijven kunnen een verschil maken in de strijd tegen klimaatverandering.
SAMENVATTING GROENE ARBEIDSVOORWAARDEN – GROENER THUIS
- Geef medewerkers een klimaatbudget. Dit is een financiële stimulans die werkgevers aan hun werknemers kunnen geven. Het is specifiek bedoeld om te besteden aan verduurzaming van hun woning, wat helpt de klimaatimpact te verkleinen. Het helpt werknemers hun woning te verduurzamen.
- Vergoed duurzame kantoorartikelen thuis. Dat vermindert de afvalberg.
- Fairtrade koffie en thee: Stimuleert eerlijke handel.
#4. Employee Benefits. Geef goed en doe goed.
De HR Toolkit van 2024 laat 9 belangrijke trends zien, waaronder aandacht voor klimaat en duurzaamheid. Groene arbeidsvoorwaarden dus. Het is belangrijk om de acties die je als bedrijf neemt tegen climate change te laten zien aan je medewerkers. Dit wordt een steeds belangrijker onderdeel van de Employee Benefit programma’s.
Medewerkers belonen? Natuurlijk. Maar hoe beloon je extra. Wat zijn de Benefits. En hoe doe je dat the green way? Bij standaard momenten als kerst en verjaardagen zijn er eindeloos veel opties. Duurzaam werken betekent duurzaam cadeaus geven. De nieuwe generatie wil meer. Ze willen zelf kunnen kiezen of doneren. Met de afgezaagde onpersoonlijke cadeaubon maak je niemand meer blij. En ze willen geïnspireerd worden met extra’s. Met incentives. The green way, dat dan wel. Dat is waarom steeds meer bedrijven kiezen voor Zustaina Benefit.
Verjaardagen zijn ook een ultieme kans om medewerkers niet alleen een betrokken cadeautje te geven, maar ook te voorzien in een portie sustainable inspiratie. Een try-out van groene items, duurzame inspiratiemails en een origineel cadeau. Wat wil je nog meer?
Maanden voordat de gezellige decembermaand aanbreekt zijn we vaak al bezig met de jaarlijkse kerstpakketten. Als je een keer wat anders wilt geven dat bovendien ook nog eens ecologisch verantwoord is, ga dan voor een duurzaam kerstpakket. Van inspiratie box vol groene producten tot pakket vol heerlijke groene snacks of een keuzeportaal waar medewerkers zelf kunnen kiezen.
#5. Duurzaam werken in bewuste bedrijfskleding
Kleding. Nog zo’n industrie met een grote voetafdruk én misstanden op sociaal vlak. Helaas, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Maar: ook hier kun je dus juist het verschil maken met groene keuzes, zodat jouw medewerkers duurzaam werken.
Of werknemers nu dagelijks in bedrijfskleding lopen, of dat dit meer merchandise is dat op evenementen gedragen wordt: fast fashion is een no-go. Zo gaan er veel chemicaliën gepaard met het telen van bijvoorbeeld katoen en is ook het waterverbruik voor het produceren van een kledingstuk vaak enorm. Daarnaast leidt het verven van kleding geregeld tot schadelijke stoffen in het milieu. En zo valt er nog veel meer te zeggen over de kledingindustrie. Voordat je bedrijfskleding aanschaft, is het dus van belang om je te verdiepen in de kleding die je koopt en te besluiten welke kleding bijdraagt aan duurzaam werken voor jouw onderneming. Om je op weg te helpen kun je kijken naar keurmerken zoals GOTS, OEKO-TEX en FairTrade.
9 Tips om er voor te zorgen dat je kast volhangt met duurzame kleding
Gouden gewoontes en gedrag met een groen randje
In het dagelijks leven maken we met z’n allen al verschillende duurzame swipes. Van eigen auto naar elektrische deelauto. Van vlees naar plantaardige lunch. Van conventionele naar duurzame bank. Van fossiele energie naar zonnepanelen. En ga zo maar door. Maar hoe we groene keuzes maken voor duurzaam werken op kantoor? Dat weten we vaak niet echt. Het loont dan ook om ruim baan te maken voor duurzame gewoontes op de werkvloer. En met groene arbeidsvoorwaarden trek je ze ook door daarbuiten. Switches thuis, inpsiratie voor vrienden en familie. Dat is pas impact maken.
Laten we beginnen bij het begin. Kijk eens om je heen in het kantoor. Van planten tot airconditioning en apparatuur: schrijf eens op welke keuzes je met elkaar kunt maken om die verduurzamingsslag door te voeren. Volgende stap: hoe krijg je iedereen zo ver deze duurzame gewoontes eigen te maken? Communiceren! Creëer bewustwording en informeer over welk gedrag je het liefst ziet op de werkvloer. Denk aan het uitschakelen van apparaten die niet gebruikt worden, de lichten uitdoen wanneer je een ruimte als laatste verlaat, maar ook de airconditioning een graadje hoger of misschien soms wel uit laten. En printen? Dat is zo 2021, dat doe je toch überhaupt amper meer? Geef aandacht aan deze gewoontes tijdens de onboarding, maar houd alle medewerkers er ook scherp op, door hier in maandelijkse mailings over te communiceren en af en toe een meeting te organiseren.
Duurzaam werken wat groter aanpakken? Richt dan een duurzaamheidswerkgroep met medewerkers op! Deze groene inspirators kunnen eco initiatieven opgooien en bovendien fungeren als ambassadeurs. Zo zijn ze een voorbeeld voor de rest van het team. Kunnen zij meteen mooi duurzame challenges organiseren om alle werknemers te inspireren!
Ook leuk: deel af en toe duurzame tips en groene inspiratie met medewerkers. Duurzaamheid is namelijk steeds meer on-top-of-mind in de samenleving en dus vast ook bij jouw medewerkers. Door het delen van duurzame tips, creëer je een collectieve mindset en stimuleer je elkaar om duurzame stappen te zetten. De eerste tips nemen wij voor onze rekening.
CHECK: 9 PODCASTS OVER DUURZAAMHEID
Inspireer en stimuleer the green way: een gezonde werk/privébalans
Duurzaam werken gaat in eerste instantie natuurlijk om de milieu-impact van werk, maar maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft ook een sociale kant. Hoort dus ook thuis in je groene arbeidsvoorwaarden. Hoewel één van de grote voordelen van thuiswerken ligt in de flexibiliteit in plaats van standaard 9 tot 5 werktijden, is dit ook direct een valkuil. Onze werk-privébalans komt namelijk sneller onder druk, want ‘dat ene mailtje kan ik nog wel even afmaken’ of ‘ik check het voorstel vanavond op de bank wel even’. Werk beperkt zich niet langer tot het fysieke kantoor.
Tips voor een gezondere werk/privébalans en duurzaam werken in jouw bedrijf? Benadruk het belang van pauzes, frisse lucht én een duidelijke scheiding tussen werken en andere activiteiten. Need a bit more? Organiseer een sport challenge binnen het bedrijf, zoals wandelen voor het goede doel of bied middels je klimaatbudget bootcamps voor medewerkers aan. Zet direct een doos zero waste deodorant sticks op kantoor en het groene uitje is compleet. Goed voor de onderlinge bonding, vitaliteit van werknemers én voor moeder aarde. Wij hebben onze sportschoenen alvast gepakt!
Wil jij je medewerkers graag duurzaam belonen én enthousiast maken voor de klimaatambities van jouw organisatie? Wij helpen je graag met ons Employee Benefit Programma of een duurzaam geschenk met een verhaal. Plan hier een afspraak in met onze founder Manon voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Of vraag Manon een leuke lezing bij je te komen geven over de Verborgen Impact. Download hier de Workshop beschrijving voor meer informatie. Manon helpt organisaties graag een stapje verder!
En last but not least? Wil je wekelijks dit soort ideeën ontvangen om collega’s te inspireren en je duurzaamheidsambities te halen? Tips waar je echt iets aan hebt? Meld je dan hier aan voor onze inspiratiemail. It’s free. Be the change.
Is dit interessant voor je?
Het creatieve groene brein van het stel. Schiet van links naar rechts, met altijd weer een nieuw idee. Vanaf mijn 30e werk ik als bestuurder in de zorg. Veranderen en reorganiseren is mijn vak. Mensen in beweging krijgen mijn grootste passie. Laten zien dat anders vaak leuker en beter is, vind ik het mooiste om te doen. Hoe? Door te doen. Vallen en opstaan. Door tientallen managementboeken per jaar te lezen. Door goed te kijken en te luisteren naar medewerkers. Lezing of box samenstellen? Doet ze allebei graag. Laat haar je inspireren.