Doe jij dit jaar ook mee met Earth Hour? Een uur lang het licht en je apparaten uit in huis heeft best wat invloed op de aarde. Als we dat nu eens met z’n allen zouden doen. Niet alleen de 17 miljoen mensen in Nederland, maar ook alle bedrijven. Earth Hour is er niet alleen in Nederland, maar is een wereldwijde actie waar heel wat landen aan meedoen. Maar wat is het nu precies en wat is de impact? Dat lees je allemaal hier!
Wat is Earth Hour?
Earth Hour is een internationaal evenement dat in 2007 is geรฏntroduceerd door The Sydney Morning Herald. Zij waren de initiatiefnemer van het eerste uur het licht uitdoen. Toen vond de actie alleen nog plaats in Australiรซ en sloten later Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds aan waardoor het een wereldwijde actie werd. Huishoudens en bedrijven worden tijdens Earth Hour opgeroepen om de verlichting en andere elektrische apparatuur voor 1 uur uit te zetten. Want zeg nou zelfโฆ iedereen laat toch wel eens zijn verlichting onnodig lang branden of zet de wasmachine al aan voor 1 klein wasje? Pijnlijk voor jouw portemonnee en voor de aarde. Draag ook jouw steentje bij op zaterdag 26 maart 2022 van 20:30 tot 21:30 uur door een uur lang het licht en andere apparaten uit te doen!
LEESTIP: RECYCLING = REDUCE, RE-USE EN RECYCLE
Wat is het doel van Earth Hour?
Ijskappen die smelten op de kwetsbare Noordpool, koraalriffen die verbleken en afsterven of verandering in de leefgebieden van dieren. We weten allemaal dat dit een grote zorg is waar liever vandaag dan morgen iets aan gedaan moet worden. Daarom zijn Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds deze wereldwijde actie gestart. Het doel hiervan is om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de natuur en mensen stil te laten staan bij de toekomst van de aarde. Earth Hour zorgt dus voor bewustwording en draagt bij aan besparing van energie. Dat heeft weer effect op het milieu. Met รฉรฉn keer in het jaar een uur het licht uit zijn we er natuurlijk nog niet, maar het is een begin!
Hoeveel mensen doen er mee aan Earth Hour?
Er doen jaarlijks steeds meer mensen mee aan Earth Hour. In 2012 deden er in Nederland 34.000 mensen mee met Earth Hour die zich hadden aangemeld via de website van WWF. Toen deden er ook grote bedrijven mee in Nederland zoals de Euromast in Rotterdam, de Domtoren in Utrecht, de Amsterdam Arena en het Vredespaleis in Den Haag. Zo zijn er inmiddels miljoenen mensen in meer dan 190 landen die hun steentje bijdragen aan de klimaatverandering. In 2021 stond de teller op 6,7 biljoen deelnames.
Hoeveel energie bespaart Earth Hour?
Hoeveel er wordt bespaart tijdens Earth Hour is moeilijk in te schatten, omdat niet altijd duidelijk is hoeveel mensen en bedrijven er daadwerkelijk deelnemen. Wanneer 500.000 Nederlandse huishoudens meedoen aan Earth Hour, besparen we in dat ene uurtje net zoveel elektriciteit als 220 huishoudens een jaar lang verbruiken. Als je dan uitgaat van een huishouden van 4 personen die in 1 jaar 3940 kWh verbruiken is dat in totaal 866.800 kWh dat wordt bespaart met 1 uur de lichten uit van 500.000 huishoudens in Nederland.
LEESTIP: DUURZAAM LEVEN IN 3,2,1
Hoe kan een bedrijf bijdragen aan de klimaatverandering?ย
Als consument kunnen we veel stappen zetten, maar grote bedrijven kunnen nog meer impact leveren. Zo hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
- Doe mee met Earth Hour met jouw bedrijf en laat zien dat je maatschappelijk betrokken bent. Daarnaast bespaar je heel wat elektriciteit wat beter is voor de portemonnee en de aarde.ย
- Moedig jezelf en het personeel aan om vaker met de fiets of het openbaar vervoer naar werk te komen in plaats van de auto. Ook kan je ervoor kiezen om een dagje extra thuis te werken.
- Met het aanschaffen van een bedrijfspand zou het beter zijn om een pand dat al gebouwd is te kopen. Dit is beter voor het milieu dan wanneer je een nieuw pand laat bouwen.
- Gebruik zoveel mogelijk energiezuinige apparaten met het A+++ label. Dit is het zuinigste label op de markt en dus de beste optie.
- Zet de lampen uit wanneer je weg bent. Dit klinkt misschien heel logisch, maar toch wordt dit nog lang niet altijd netjes gedaan. Het bespaart de aarde en jouw portemonnee een hoop ellende. De energiekosten zijn tenslotte al duur genoeg toch?
- Door het scheiden van afval kunnen materialen gerecycled worden. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken. Win-win situatie dus.
- Meer aandacht besteden aan duurzaam lunchen in de bedrijfskantine. Laat je medewerkers zien dat vervangende producten voor vlees en vis net zo lekker zijn! Veel vlees eten is namelijk niet gezond voor je en ook niet voor de aarde.
- Tijdens feestdagen en verjaardagen kan je ook je waardering naar je medewerkers tonen met een duurzaam cadeau. De ZustainaBox is een duurzaam cadeau waarbij je je zakenrelaties en medewerkers laat inzien dat duurzaamheid ook heel leuk is.
LEESTIP: HOE BESPAAR IK WATER TIPS?
Waarom is Nederland extra kwetsbaar voor de klimaatverandering?
De gemiddelde temperatuur van de aarde is in de afgelopen 130 jaar met 1 graad gestegen. Nu zal je waarschijnlijk denken, โdit is toch helemaal niet veel?โ. In een land als Nederland kan dit grote gevolgen hebben. Zo is de zeespiegel in die tijd ook met 20 centimeter gestegen. Nederland is extra kwetsbaar voor overstromingen, omdat ons land voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. Help mee door duurzamer te leven en meld jezelf of jouw bedrijf aan voor deelname aan Earth Hour.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: โIk wil het niet alleen bij informatie over zwerfafval in Nederlandย houden, stuur mij liever af en toe groene tips en acties.โย Okรฉisgoed! Member van ZustainaBox wordenย doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onzeย ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie of medewerkers. De keuze is reuze: vanย Paaspakket voor personeel totย BorrelBoxenย enย eco-relatiegeschenken.