Houd jij er ook zo van? Na een dagje skiΓ«n, snowboarden of gewoon een dag hard werken lekker de open haard of kachel aansteken, onder een plaidje kruipen, kaarjes aan…en lekker wegdoezelen. Ons heb je! Knus en gezellig, maar wist je dat een vuurtje stoken niet zo goed is voor het milieu en je eigen gezondheid? En dan hebben we nog de wijn die vaak bij een knisperend haardvuur komt kijken. En de kaarsjes die je aansteekt? Hoe duurzaam is wijn eigenlijk? En hoe schoon zijn je kaarsjes? De ins and outs over onze geliefde alcoholische drank, geurkaarjses Γ©n hoe duurzaam stoken in z’n werk gaat, lees je hier.
Tips hoe je zo duurzaam mogelijk kan stoken
Heerlijk dat geknisper, die warmte, dat knusse gevoel. Alleen zijn open haarden en houtkachels helaas te labelen als ‘luchtvervuilers.’ Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Daarnaast komt er CO2 vrij. Als je toch die gezelligheid in huis wil halen, hoe zorg je er dan voor dat je zo duurzaam mogelijk de open haard of houtkachel laat branden? Duurzaam stoken doe je volgens Milieu Centraal als volgt:
- Gebruik bij voorkeur alleen droog hout. Bij vochtig hout komt er namelijk extra veel rook en fijnstof vrij. Als je zelf houthakt, zorg dan dat je het twee jaar (!) laat drogen.
- Stook nooit geverfd of geΓ―mpregneerd hout. Bij het verbranden hiervan komen namelijk zware metalen vrij.
- Gebruik geen papier of karton. Dit veroorzaakt veel rook en vliegas (het is daarom zelfs verboden als brandstof!).
- Check altijd op de Stookwijzer wanneer je kan stoken. Duurzaam stoken is namelijk weersafhankelijk. Bij windstil of mistig weer blijft rook bijvoorbeeld hangen, wat plaatselijk voor luchtvervuiling kan zorgen.
- Koop haardhout met een FSC- of PEFC-keurmerk, om er zeker van te zijn dat het uit verantwoord beheerd bos komt.
- Let op dat de luchttoevoer van de kachel of schoorsteen volledig openstaat. Zo zorg je voor een betere verbranding, waardoor er minder schadelijke stoffen – zoals PAKβs en koolmonoxide – vrijkomen.
- Houtbriketten zijn een relatief duurzame brandstof: ze branden langer, beter en schoner dan traditioneel haardhout. Check wel of de briketten vrij zijn van paraffine.
En tot slot: vergeet niet om je schoorsteen één keer per jaar de laten vegen. Een stuk veiliger, want daarmee kan je schoorsteenbrand voorkomen.
Hoe duurzaam is wijn?
Op een winterse februari-avond smaakt een glas rode wijn extra goed. Veel mensen staan er alleen niet bij stil dat wijn niet altijd vegan is. De drank zelf is wel plantaardig, maar tijdens het maken van wijn wordt gebruikgemaakt van dierlijke producten, zoals caseΓ―ne (melkeiwitten), gelatine (bot en kraakbeen van zoogdieren) en vislijm (gedroogde delen van vissen). Deze ingrediΓ«nten worden tijdens het klaren – het laatste proces in de productie – aan wijn toegevoegd. De deeltjes die wijn troebel maken, binden zich aan de dierlijke ingrediΓ«nten, en worden vervolgens uit de wijn gefilterd. Hoewel de stoffen dus niet meer in de wijn aanwezig zijn als je het drinkt, kunnen er wel dierlijke ingrediΓ«nten gebruikt zijn tijdens de productie.
Goed nieuws! Gelukkig zijn steeds meer wijnen te bestempelen als ‘duurzame wijn.’ Steeds vaker staan er in de schappen veganistische, biologische varianten. Op sommige flessen pronkt er zelfs een vegan keurmerk op het etiket. Wil je weten of jij een duurzame wijn te pakken hebt? Check dan Vegan Ricksmind om te achterhalen wat je in huis hebt gehaald.
We doen lekker de kaarsjes aan in huis
Niets fijner dan kaarsjes aan in huis. The more the better. Maar je witte strakke muren zijn niet voor niets toe aan een opknapbeurt na een winter vol met donkere avonden en gezellige flakkerende kaarsjes. Deze lichtjes die je voor weinig op de kop tikt bij de super om de hoek worden in enorme fabrieken gemaakt aan de andere kant van de wereld. De ingrediΓ«nten bestaan voornamelijk uit stearine of paraffine. Klinkt weird en ongezond. Is het ook helaas. Stearine is niet echt vegan. Het is dierlijk vet dat overblijft na de slacht en ook gebruikt wordt in non-vegan verzorgingsproducten. En paraffine is gemaakt van aardolie dat weer zorgt voor de nodige uitstoot en dus bijdraagt aan het broeikaseffect. Ai, vandaar die vlekken op de muur. Maar.. er zijn superveel toffe varianten!Β Kies voor geurkaarsjes van lokale ingrediΓ«nten. En steun gelijk de lokale groene ondernemers!
Raapzaad kaarsen zijn bijvoorbeeld gemaakt van de olie van de zaadjes van raapzaad. Raapzaad is dat schattige gele bloemetje dat in enorme hoeveelheden langs de weg groeit. Ook goed voor de bijtjes. Twee vliegen in één klap dus! Raapzaadwas is gelukkig upcoming, net als sojawas. Twee mooie nieuwe duurzame grondstoffen voor kaarsen.Β Dat zorgt gelukkig voor een fijn en eerlijk lichtpuntje.Β
In onze ZustainaStore kun je de kaarsjes van Elate shoppen met mooie navul waxinelichtjes, die ook weer mooi passen in de SocialBox. Voor als je lekker lui op de bank gaat en je smartphone ook even uit gaat!
Zin in een lekker vegan winters gerecht? Check deze linzensoep met pompoen
Na al hetΒ gechitchatΒ over duurzaam stoken en duurzame wijn, mag een overheerlijk winters recept niet ontbreken, dachten we zo. EΓ©n van onze all-time favourites is een vegan linzensoep met pompoen. Het liefst halen we deze oranje rakker uit de eigen moestuin, smaakt ‘ie nΓ³g lekkerder.
IngrediΓ«nten (ongeveer 4-6 kommen soep)
- Ui
- Knoflook
- 1,5 cm verse gember, geschild en fijngesneden
- Groentebouillon (liefst in poedervorm, zonder palmolie)
- 200 gram gedroogde rode linzen
- 1 (fles)pompoen in stukjes
- 4 rijpe tomaten, in stukjes gesneden
- 1 blik kokosmelk
- Optioneel: koriander
Bereidingswijze
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de ui, knoflook en verse gember 2 minuten. Voeg de rode linzen, pompoen en tomaten toe en bak ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg een laag water toe, totdat de linzen ongeveer 1 Γ 2 centimeter onder water staan. Voeg een schepje bouillonpoeder toe, en breng het geheel aan de kook. Laat het ongeveer een halfuur pruttelen op laag vuur. Schep het geheel tussendoor om en let op dat de linzen niet volledig droogkoken. Voeg indien nodig een klein laagje water toe. Wanneer de rode linzen uit elkaar vallen, zijn ze gaar. Draai het vuur uit en voeg de kokosmelk toe. Pureer de linzen en groenten met een staafmixer tot een glad geheel. Breng op smaak met peper en chilipoeder. Garneer met koriander.
Dus waar wacht je nog op? Dat wordt genieten van een vegan linzensoep met een duurzame wijn on the sideΒ bij een knisperende, duurzame open haard.
Smaken dit soort duurzame tips voor jou naar meer? Word dan member van ZustainaBox. Zo krijg je niet alleen tweemaandelijkse groene alternatieven voor een duurzame lifestyle bij je op de deurmat, je krijgt ook wekelijks eco proof tips & tricks in je inbox. Klik hier om member te worden.