Oh jongens, collectief vallen we voor bamboe. Bamboe beddengoed, bamboe ondergoed en al het andere goed dat we in en rondom huis onthalen. Maar vanwaar zo’n offensief op het lievelingsmaal van onze zwart-wit-gevlekte vrinden? Wat maakt dat bamboe duurzaam is (want dan willen we het nu, vandaag, meteen)? We verklappen dat dat in the total package zit. Komt u maar!
Waarom is bamboe duurzaam, wil je weten?
Eerst plastic, nu bamboe. Van jongs af aan zijn we zo gewend om ze (vaak dagelijks) te gebruiken. Maar wat nu als je dezelfde producten in een ijzersterke bamboe variant kan kopen? Die dus dezelfde huishoudelijke klus klaren zonder daarbij nare bijeffecten voor mens en natuur te hebben. En ja ook bamboe zal voor je bamboe tandenborstel, bamboe wattenstaafjes en bamboe rietjes gekapt moeten worden. Maar dit allround natuurproduct is giga-gigantisch duurzaam, flexibel en sterk.
Bamboe a.k.a. het groene goud. Krijg je spontaan tropical feelings bij. Waarschijnlijk associeer je het verder met die pluizige panda’s die zich er de godganze dag aan verlekkeren. Maar bamboe is meer, veel meer! Iets wat steeds meer merken, die zich focussen op het fabriceren van duurzame producten, ontdekken.
Waar dat ‘m in zit? Bamboe is één van de snelstgroeiende planten ter wereld. Per dag kan het als geen ander meters maken. Zijn groeispurt kan dagelijks namelijk zo tot een meter oplopen. Wordt een deel dus gekapt voor productie van bijvoorbeeld bamboe tandenborstels, wattenstaafjes en rietjes, dan is hij binnen de kortste keren weer op z’n oude lengte.
Daarnaast is bamboe een heuse opslagplaats voor CO2, een kampioen CO2 opslurpen. Ideaal voor een opwarmende aarde als die van ons. Bamboe kan maar liefst 100 tot 400 (!) ton CO2 per hectare vasthouden. Voor bomen is dit zo’n 15 ton per jaar. Een enorm verschil. Kortom: hoe meer bamboe hoe minder CO2 in de lucht. Een CO2 reservoir dat je er op deze aarde goed bij kan hebben.
Next-level duurzaamheid: MOSO bamboe
Bamboe als dé nieuwe grondstof. Groengezinde merken die het op zijn duurzaamst willen doen, kiezen voor speciaal, eco-vriendelijke MOSO® bamboe. MOSO® is de naam voor de reuzenbamboe, de grote vriendelijke reus onder de bamboes. Het is een bamboesoort met een woekerend wortelstelsel waar meerdere bamboegigants uit kunnen ontspruiten. De toppen van dit soort bomen worden pas als ze vijf jaar of langer lekker wilderig hebben kunnen zijn, gekapt.
MOSO® certificeert al haar bamboe(producten) op het hoogste niveau volgens bouw-, milieu- en duurzaamheidsnormen. Zie het dus als de crème de la crème onder de bamboes. En waar ze oog voor mens en milieu hebben, hebben ze dat ook voor de (vr)eetgrage panda’s. Deze bamboefans cherrypicken namelijk het liefst blaadjes die laag bij de grond groeien. Wordt er dus bamboe voor de consumptie gekapt, dan hebben de bamboevreters er gelukkig geen last van. Zij kunnen blijven doen waar ze het best in zijn: Slapen. Eten. Uitbuiken. And repeat.
Is bamboe een grassoort?
En óf! Er zijn maar liefst bijna 1500 verschillende van deze grassoorten. Het behoort tot de – nu worden het even heel biologisch – Bambusoideae onderfamilie van de grasfamilie Poaceae. Schrijf je mee? Van alle grassoorten is bamboe de allergrootste én is zij de enige die tot een gigantisch bos kan uitgroeien.
Bambootastic: voordelen van bamboe
Waarom is bamboe duurzaam? Heb je een paar minuten? Het wordt gezien als de meest veelbelovende grondstof in de transitie naar een duurzame(re) maatschappij. Niet alleen reuzenpanda’s omarmen bamboe, ook wij mensen raken er steeds meer van gecharmeerd. En dat is niet gek als je je bedenkt wat voor moois bamboe in haar mars heeft.
#1: Alles is bruikbaar
Als we met een mega groot issue kampen dan is het wel de bombastische bergen aan afval. Mooi dus niet met bamboe. Oogst je bamboe dan houd je vrijwel geen afval over. Alles van bamboe kan je namelijk wel een eindbestemming geven.
Denk: De scheuten zijn verrukkelijk voor in onder andere Aziatische gerechten, de stammen zijn oersterk en ideaal als bouwmateriaal of om textiel van te maken, met de bamboebladeren kan vee blij worden gemaakt, en de zijtakken worden vaak voor gereedschap gebruikt. Een hele mond vol dus. De multitasker die vrijwel overal ter wereld voorkomt en praktisch overal voor kan worden gebruikt.
#2: Luchtzuiveraar in hart en nieren
We lieten het al eerder ter sprake komen, maar bamboe is heer en meester in het zuiveren van de lucht. Het neemt van nature meer koolstofdioxide op én produceert meer zuurstof (zo’n 35%) dan veel bomen. Weer een antwoord op de vraag ‘waarom is bamboe duurzaam?’
#3: Pesticiden of kunstmest zijn overbodig
Hier word je toch blij van. Bamboe heeft van nature een bups antibacteriële eigenschappen, waardoor ze veel ongein buiten de deur kunnen laten. Waar veel bomen en planten wat extra hulp van vervuilende pesticiden of kunstmest nodig hebben om de battle van schadelijke bacteriën te kunnen winnen, klaart bamboe zelf het klusje. Hierdoor komen die vervuilende helpende handen niet in het grondwater terecht (iets wat je wel bij o.a. de productie van katoen ziet).
Maar er zitten meer voordelen aan het niet hoeven te werken met vervuilende stoffen. Het maakt het voor de hardwerkende boeren ook een veel veiligere werkomgeving.
#4: Bamboe duurzaam en Niet. Te. Stoppen
Sommige bamboesoorten maken dagelijks wel een groeispurt van een meter door ongeacht op welke grondsoort ‘ie groeit. Doordat bamboe een zogenoemde groeicyclus van 4 à 5 jaar heeft, kan ‘ie elk jaar worden geoogst. Stel de stam zou volledig worden gekapt, dan nog kan bamboe doorgroeien dankzij hetzelfde onuitputtelijke wortelstelsel. Die snelle groei en onuitputtelijkheid maken dat het niet leidt tot ontbossing.
#5: Weinig noten op de zang van meneer Bamboe
‘Waarom is bamboe duurzaam?’ Dat zit ‘m ook in het eisenpakket of beter gezegd het gebrek eraan. Bamboe heeft maar liefst 10 keer zo weinig land nodig als het veeleisende katoen. Tien keer zoveel bamboe, betekent tien keer zoveel opbrengst voor boeren. Daarbij creëert het veel werkgelegenheid!
#6: 100% natuurproduct zonder chemisch randje
Oké nog eentje dan. Bamboe is 100% recyclebaar (biologisch afbreekbaar), een fantastisch alternatief voor onder andere het o zo vervuilende plastic. Daarbij is het ijzersterk en multifunctioneel, waardoor het een superlange levensduur heeft.
LEES OOK – TIPS VOOR THUIS: OMARM DE NATUUR MET DEZE 18 BAMBOE PRODUCTEN
Kleding van bamboe: duurzaam en razendpopulair
Tot slot, kort een uitstapje naar bamboe kleding. Bamboe ondergoed, bamboe sokken, bamboe…tja eigenlijk kan je nu al zoveel van bamboetextiel kopen. En die tendens zal alleen maar blijven groeien. Maar waarom eigenlijk? Bamboe wordt in de vorm van natuurlijke bamboevezels verwerkt tot alles wat je je maar kan bedenken. Juist voor kleding is het een duurzame aanwinst, omdat het anti-bacterieel, anti-allergisch, 100% duurzaam (bij de bamboeteelt en productie hebben onaangename giftige bestrijdingsmiddelen geen rol), voor ieder huidtype geschikt is, gewoon in de wasmachine gestopt kan worden, warmteregulerend, vochtabsorberend en ventilerend is. Een hele mond vol.
Zijn we er dan? Ben je mal! We gaan gewoon nog even door met een rits voordelen van bamboekleding. Het is namelijk twee keer zo zacht als katoen en zit daardoor heel erg comfortabel. Daarnaast pilt (zo irritant!) het veel minder dan katoen én houden de bamboevezels verf veel beter vast, waardoor je veel minder snel een vale kleur krijgt. Natural powerrr!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over waarom bamboe duurzaam is houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de Frisse Start Box L / XL tot BorrelBoxen en duurzame relatiegeschenken.