Pak de zomerse tenues, een zonnig humeur en de dubbeldikke tijdschriften maar in, want het is tijd voor zomervakantiepraat. We blijven in Hollandse contreien en nemen je mee naar duurzame horeca aan het strand en strandhuisjes die we op de radar hebben. Off we go!
Duurzame horeca om voor jezelf te houden
Zodra het fluitsignaal voor de zomervakantie heeft geklonken, valt er vast een last van je schouders af. Potdikke, iets met ‘laatste loodjes’ zullen we maar zeggen. Been there, done that. Het zomerseizoen is hier, en dus laden we ons en masse op. Waar de één van het type terrashoppen is, is de ander meer van het strandjutten, zandkastelen met het kroost maken of uitwaaien aan de Nederlandse kust. Welke smaak je voorkeur ook krijgt, we hebben het in deze blog allemaal. Nah, de duurzame horeca aan het strand dan. On y va!
13x duurzame horeca aan of uitkijkend op het strand
Hier wil je deze zomer wezen, hier wil je zijn. Hoewel we als land klein van stuk zijn, hebben we wel een kustlijn om u tegen te zeggen. Niet alleen de natuur is er prachtig, maar ook de uitgesproken cultuur aan strandtenten is om door een ringetje te halen. Waar de Spaanse Costa’s niet moeders mooiste paviljoens kent (uitzonderingen daargelaten, snappen we), doet Nederland het stukken beter. Strandtenten die gezien willen worden en waar jij gezien wil worden. Dit is wat ons betreft de duurzame horeca langs de coastline van heb-ik-jou-daar.
#1: Strandpaviljoen Sjoerd op Ameland
In het roerige 2020 nog uitgeroepen tot dé strandtent van Nederland, en dat is niet zomaar. Je moet er wel even voor naar Ameland, maar dat lijkt ons alleen maar een goed excuus. Strandpaviljoen Sjoerd heeft zichzelf met prachtige natuur omringd en kijkt uit op het strand van Nes. Om te zorgen dat mama botanica haar pracht kan behouden, werkt de strandtent met diverse duurzame oplossingen. Eco-savvy zijn ze. Waar je dan aan moet denken? Op het dak hebben ze zonnepanelen geplaatst, plastic verpakkingen proberen ze te vermijden en verder word er met lokale producten uit het seizoen gekookt. Duurzame horeca it is!
Photo credit: Vuurtoreneiland
#2: Vuurtoreneiland
Weercijfer 10 of niet bij Vuurtoreneiland zit je er altijd gebakken bij. Eigenlijk is dit zo’n plek die je het liefst voor jezelf houdt, want man wat is er elke maand weer bij het vrijkomen van nieuwe data een run op tafels. Voor wie Vuurtoreneiland nog niet kent, gaat dat zien. Gaat dat proeven. Dit restaurant ligt op het gelijknamige Vuurtoreneiland waar je vanuit Amsterdam met de boot naartoe wordt gebracht. Daarna is het een kwestie van urenlang tafelen in een knappe kas en genieten van lokale producten uit het seizoen.
De chefs zijn verweven met een reeks aan duurzame kooktechnieken, zoals fermenteren, roken en pekelen. En hoe ze het dan met de energie op zo’n stukje beeldschoon niemandsland doen? Met dank aan zonnecollectoren en windenergie (want dat is er op een eiland aan het strand genoeg) zijn ze 100% zelfvoorzienend. Zie je, dit lijstje over duurzame horeca misstaat deze nature-meets-food spot zeker niet.
#3: Strandpaviljoen The Shore in Scheveningen
De luitjes van Strandpaviljoen The Shore weten wat verduurzamen in de breedste zin van het woord is. Je snapt, een Green Key Gold Label en Gaia Green Award konden niet uitblijven. Die laatste wordt trouwens aan horecalocaties uitgereikt die grootse stappen om te vergroenen zetten. Omdat ze dol zijn op de natuur en graag met de elementen spelen, doen ze veel om latere generaties ook van het natuurschoon te kunnen laten genieten. Zo verwarmen ze douchewater door de zon in zonneboilers, zijn ze voorlopers in de zero-waste linie en worden ze foxwild van recylcen. Fijn dat jullie er zijn!
Photo credit: Zoomers aan Zee
#4: Strandpaviljoen Zoomers in Castricum aan Zee
Nog zo’n adres waar je de zon in de zee ziet zakken, Strandpaviljoen Zoomers. Op het menu eerlijke, lokale, biologische en fairtrade producten. Oog voor makers, gasten en milieu dus. Oké, ga door. Verder hebben ze het Green Key-certificaat (die krijg je niet zomaar, dan bén je groen), draaien ze op groene energie en doen ze mee aan het project CaanZee. Castricum legt de lat graag hoog en wil de meest duurzame stad van Nederland worden. Om van te jubelen!
#5: Beachclub BIRDS in Kijkduin
Beachclub BIRDS barst van de groene vogels. “Wij streven er naar om jaarlijks duurzame impact te realiseren door verschillende mooie initiatieven te omarmen.” Doen ze goed! Ook hier weer een trotse Green Key-drager. Waar ze dat aan te danken hebben? Ze werken waar mogelijk met lokale partners samen, gaan groen aan de boen (chemische schoonmaakmiddelen zijn ze smetvrezerig van) en voorkomen ze plastics aan tafel. Eigenlijk zou je het zelf eens moeten (niets moet!) ervaren.
Photo credit: Buiten
#6: Strandpaviljoen Buiten in Scheveningen
Als een pauw zo trots is Strandpaviljoen Buiten op het gegeven dat ze de eerste in Scheveningen waren die het over een duurzame boeg gooiden. Het moest anders, het kon anders. Daarom voor hen alleen nog maar fairtrade koffie, MSC-gecertificeerde vis, veel vegan lekkers, geen geur-, kleur- en smaakstoffen én zijn ze heel bewust van wat ze aan afval produceren. Less is more!
#7: Strandpaviljoen Aan Zee in Oostvoorne
Als je het hebt over duurzame horeca aan of op het strand, dan mag Aan Zee niet ontbreken. Gelegen in de Oostvoornese duinen waar de natuur je tegemoet lacht. Ook hier worden liefst waar mogelijk fairtrade keuzes gemaakt. Ook leuk: het gebouw is met natuurlijke, duurzame materialen in elkaar getimmerd. En dan wekken ze ook nog hun eigen energie op met zonne- en windkracht, wordt er op hout gekookt (geen gas!) en zuiveren ze hemelwater in de duinen. Joe, goed bezig!
#8: Strandplaats Nederzandt in Noordwijk
In 2014 sleepte Strandplaats Nederzandt de Duurzaamheidsprijs Bollenstreek in de wacht. Groenlicht dus voor deze duurzame strandtent. Vooral het feit dat het keukenteam zo puur mogelijk werkt, zegt al wat. Ze koken met de seizoenen mee, kopen het liefst lokaal in (want er gaat niets boven Nederland) en maken nog veel meer duurzame keuzes. Je zou de kok er zelf eens naar moeten vragen.
#9: Parnassia aan Zee in Overveen
Parnassia doet de term ‘duurzame horeca’ eer aan. In alles wat ze doen, bekijken ze of het wel een duurzame keuze is. En daar bovenop of het wel de meest duurzame optie van dit moment is. Van keuken tot schoonmaak, ze hebben een paar ogenschijnlijk kleine switches met grootse impact gemaakt. Neem het met de seizoenen meekoken (in het bijzonder vis, thumbs up), biologische producten zonder bullsh*t, de biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en suiker in strooibussen (voorkomt afval). Tsja, binnenkort even aanschuiven dus!
#10: San Blas in Bloemendaal
Strandtent San Blas scoort werkelijk op alle punten groen. Of donkergroen kunnen we beter zeggen. Zo hebben ze waterloze wc’s (zo kan het dus ook), is het dak met zonnepanelen bedekt (eigen energie), laten ze leveranciers alles zonder verpakkingen afleveren (scheelt bergen afval) en bestaat het pand uit duurzame materialen (tweedehands, duurzame verf, je kent het wel). Moet je nagaan dat ze je nu vast al hebben ingepakt, terwijl we het nog niet eens over de menukaart hebben gehad.
#11: Buena Vista Beach Club in Scheveningen
Ook Buena Vista heeft zich een paar zomers terug (2013) een jaar lang als meest duurzame strandtent van Nederland mogen noemen. Welnu, dat groen bezig zijn, zijn ze na de overwinning niet kwijtgeraakt.
Zo zijn ze van kop tot staart volledig duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan de energie die ze met hun eigen zonnepanelen opwekken (hey, die hebben we vaker voorbij zien komen), hangt er overal uitsluitend led-verlichting, hebben ze een dak vol vetplantjes waarmee ze de lucht zuiveren en het gebouw beter isoleren, en kopen ze zo veel mogelijk lokaal in om hun ecologische voetafdruk tot het minimum te beperken. Duimpjes omhoog voor deze hoor!
#12: Pier 7 in Vlissingen
We hebben nog een winnaar van de ‘meest duurzame strandtent van Nederland.’ Deze keer is het Pier 7 die in 2019, een jaar na hun grand opening, met de prijs mochten pronken. Duurzaam ondernemen zit er tot in de kern in. zo doen ze er alles aan om het de gasten zo fijn mogelijk te maken zonder dat de natuur en het milieu er last van hebben. Zo is het duurzame strandpaviljoen 100% gasvrij, barst de menukaart van de plantaardige gerechten en is er bij de bouw van het prachtpand met FSC-gecertificeerd hout gewerkt. Zo fijn om dit soort duurzame horeca in eigen land te hebben!
#13: Club Zand in Castricum
Er is er één die de lijst ‘duurzame horeca aan het strand’ moet afsluiten, en als we dan toch mogen kiezen, dan wordt het Club Zand. Op het menu veel fairtrade, biologische producten uit de streek, waarmee ze een reeks aan vega(n) gerechten maken. Verder wordt er op inductie gekookt, waardoor er minder gas wordt verbruikt, werken ze met groene stroom door middel van een pelletkachel (vraag er op locatie maar eens naar, interessante oplossing) en doneren ze per online reservering en verkochte fles water een x-bedrag aan onze vrinden van The Plastic Soup Foundation.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over duurzame horeca houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.