Gut o gut laten we duimpjes draaien dat het niet nodig is, maar de verhaallijn bestaat dat Nederland code rood gaat kleuren. En dan, dan zijn we met z’n 17 miljoenen op onze eigen kustlijn aangewezen. Is dat erg? Zeker niet! Wat wel een ding is, is dat de stranden dan al snel met heel veel de-prullenbak-niet-gehaald plastics is bezaaid. Stop met het sjouwen van al die plastics. Met deze tips pak je een duurzaam dagje strand.
10 tips wat je meeneemt voor een duurzaam dagje strand
Oh happy day! De zomer is aan (al geloof je dat niet altijd als je naar buiten kijkt) en dus stappen we in de trein, op de fiets of in de auto richting de beach. Met een volgeladen strandtas sjouwen we het zand op. De een met veel plastic producten, de ander met planeetvriendelijk spul. Mocht je het in het dagelijkse leven graag groener aan willen doen, dan mag je een duurzaam dagje strand meepakken niet over het hoofd zien.
Tijdens één zo’n ogenschijnlijk onschuldige dag zijn er namelijk zat momenten dat er stiekem plastics tussenuit piepen. Net als er zat tips zijn hoe je dagje strand er zo sorry-free mogelijk uitziet. Better not sorry, but safe!
LEES OOK: 27 MOEDIGE MERKEN DIE PLASTICVERVUILING TEGENGAAN
#1: Smeren kan je leren
Zo’n plakkerige, witte laag op je huid aanbrengen, voordat je de zon (en zee) induikt. Bij sommigen zit het nog niet in het systeem, anderen smeren zich keurig om de twee uur (of elke verkwikkende duik) tot geisha in. Waar je als laatste groep zou denken dat je très bien bezig bent, zit het net even wat anders. Zonnebrand werkt dan wel als een soort schild tegen miss sunshine, maar daarbij is het negen van de tien keer van schadelijke stoffen gemaakt. Niet ideaal voor je huid, zeker ook niet voor de natuur. Laten we zeggen de donkere schaduwzijde van het zonnen.
Nu zijn de natuurlijke zonnebrandcrèmes in opmars. Smeersels die niet vol vervuilende ingrediënten zitten, niets van (nano)plastics moeten hebben en dus veilig voor mens, milieu en in het bijzonder de koraalriffen te zijn. Ze gebruiken veilige zonnefilters zoals zinkoxide, vullen hun plasticvrije verpakkingen met plantaardige ingrediënten en testen NIET op dieren. Zonnetjes in huis waar je onder andere aan kan denken: We Love zonnebrand, SMPL Skin en Naif.
Omdat er een boek met informatie over natuurlijke zonnebrand kan worden gevuld, hebben we dat ook gedaan. Niet in boekvorm, wel in een uitgebreide blog. Pak het er nog eens bij, voordat je een duurzaam dagje strand pakt.
LEES OOK: 8 FEITEN EN TIPS OVER 100% NATUURLIJKE ZONNEBRAND
#2: Hijs jezelf in duurzame badkleding
Op een stralende dag nog maanden voor de eerste stranddag gaat het gesprek bij de koffieautomaat er al over: ‘Nou, ik ben klaar voor de zomer hoor, nu alleen mijn lichaam nog summer proof zien te krijgen in de sportschool.’ ‘Eerst nog even dat winterse vachtje wegbonjouren.’ Het lijkt wel alsof we met z’n allen altijd een klim van de eerste categorie moeten maken, voordat we potdikke hartje zomer onszelf in de zwembroek, bikini of het badpak durven te hijsen. Totdat het hek van de dam is, dan weten we niet hoe snel we weer dat zand tussen de tenen, billen en vul zelf verder aan waar willen hebben.
Weet je waar wij de koffiepauze liever mee volpraten? Niet over de overtollige kilo’s kwijtraken, maar over het verbannen van alle plastic materialen in onze badkleding. We noemen de synthetische stoffen als polyester en polyamide. En daarbij gaat ook voor de badmode de fast fashion voor een prikkie vlieger op, want ook de wereld van de zwemshorts, speedo’s, bikini’s en badpakken is trendgevoelig.
Hold on, want ook hier zijn de duurzame bikini’s en overige badkleding in the rise. Zwemkleding gemaakt van bijvoorbeeld gerecyclede visnetten of Econyl. En als je dan toch de Sherlock Holmes aan het uithangen bent, kies dan voor duurzame badkleding waarbij de makers een eerlijk loon ontvangen.
LEES OOK: 12 MERKEN DIE DE WERELD VAN DUURZAME BADKLEDING ROCKEN
#3: Draag een duurzame zonnebril
Zien we een paar zonnestralen dan gaat ‘ie op hoor, de duurzame zonnebril. Vanaf dat moment zien we alles door een roze bril. Wist je namelijk dat het gros van de eyecatchers nog altijd barst van de plastics? Is zo. En dat hoeft dus niet. Zo blijken oude LP’s tot gerecycled plastic ook meer dan aan de eisen voor een veilige zonnebril te voldoen. Eyeopener wel! Voor namen verwijzen we je door naar onze blog over de sunglasses waar we een oogje op hebben.
LEES OOK: 10 DUURZAME ZONNEBRILLENMERKEN OM EEN OOGJE OP TE KRIJGEN
#4: Neem niets plastics mee
We gaan naar het strand en nemen mee…verbaas jij je ook altijd zo over wat er in die strandtas wordt gepropt? Van flessen frisdrank tot zonnebrand. Sla je het plat, dan zijn het vooral veel plastics die we meezeulen. Is dat nodig? Alles behalve! Er zijn tegenwoordig zo veel plasticvrije alternatieven te koop die je niet na één keer gebruiken in de prullenbak af hoeft te denken. Neem de thermosbeker Tumbler, onze duurzame plasticvrije lunchbox, de planeetvriendelijke waterfles van Retulp of die van Be-O-Bottle of de bio-katoenen strandtas van Dille & Kamille. Weet je wat, slenter gewoon eens door onze ZustainaStore, dan kan je voor van alles een plasticvrije versie vinden. You’re welcome!
#5: Pak leesvoer over duurzaamheid in
Een dagje op het strand hangen, betekent voor menigeen eindelijk eens in die thriller, roman of chick lit beginnen. Niets mis mee, maar voor de afwisseling kan een boek over duurzaamheid ook wel eens heel lekker weglezen. Lekker wegleesvoer waar je bij ontspant en van leert. Twee vliegen in één klap. Hé daar gaan ook veel boeken over, over de biodiversiteit boosten. Afijn, laat dat tropenrooster maar komen!
LEES OOK: 10x DE MEEST GROENGEMUTSTE BOEKEN OVER DUURZAAMHEID
#6: Speel met plasticvrij strandspul
Deze is voor de lezers met kids of wie het kind tijdens een dagje strand graag in zichzelf naar boven oproept. Regelen we. Hartstikke leuk die zandkastelen van onmetelijke hoogte maken, alleen die schepjes, emmers en ander speelgoed…die zijn vaak stuk voor stuk van plastic. Vaak gaan ze binnen de kortste keren kapot. Van alle kanten niet duurzaam. Nu zit ook de markt van het speelgoed voor een duurzaam dagje strand niet stil.
Neem bijvoorbeeld het Hollandse merk ZSILT. Zo circulair als wat. Wat ze doen, is dat ze hun speelgoed van huishoudelijk afval maken. Plastic afval van Nederlandse huishoudens wel te verstaan. Dit betekent minder plastic op de vuilnisbelt, een schonere zee en dus duurzamer speelgoed voor de kleine architecten in de dop.
#7: Ruim je afval op
Ruim die troep achter je kont op! Afval opruimen lijkt nog niet in ieders vocabulaire voor te komen. Maar hé, valt te leren. Alle beetjes helpen, dus ook als we met z’n allen ons eigen afval weggooien. Of liever nog, voorkom die batterij aan afval. Scheelt je aan het einde van je strandsessie een retourtje prullenbak plus de afvalberg groeit er niet van.
Of dat niet iets te rooskleurig is gedacht? Nee joh, er zijn namelijk tegenwoordig zo veel spullen te koop die single use nooit hebben begrepen, en juist willen stimuleren dat je keer op keer op keer hun product gebruikt. Producten zonder plastics of andere synthetische stoffen waarmee de wereld wordt vervuild. We noemden er eerder al een paar op, zoals de herbruikbare waterfles, lunchbox en strandtas, maar in de ZustainaStore staan nog veel meer plastic- en verpakkingsvrije producten.
Oh, en zin in een ijsje, frietpatatje (om iedereen te vriend te houden, haha) of ander to go materiaal? Bedank dan vriendelijk voor de single-use plastic rommel.
LEES OOK: PLASTICVRIJ LEVEN IN DE ZOMER, DE 16 BESTE TIPS VOOR JE OP EEN RIJ
#8: Sla je slag met strandjutten
Heel lekker zo’n dagje strand, maar mag er voor jou wel wat beweging aan worden toegevoegd? Sla aan het strandjutten. Van het opvissen van aangespoeld afval tot sigarettenpeuken, plastic verpakkingen en lege blikjes tussen het zand. Het ligt er allemaal. Jij je beweging, de natuur minder afval en het strand knapt er ook nog van op. Het kan aan ons liggen, maar wij zien alleen maar voordelen.
#9: Eet lokaal
Ondanks dat een dagje strand vooral bestaat uit zon pakken, een paar baantjes in zee maken en terug de handdoek op, komt sowieso het moment dat je buik om aandacht gaat vragen. Van Ameland tot Zeeland poppen er steeds meer duurzame strandpaviljoens op. Om zo blij als een klein kind van te worden! Mocht je nog een adresje zoeken, we’ve got you covered!
LEES OOK: 13x DUURZAME HORECA AAN HET STRAND
#10: Kies voor groen vervoer
En als hekkensluiter van een duurzaam dagje strand pakken, heb je nog het vervoer. Want als je het van A t/m Z zo groen mogelijk wil doen, dan neem je ook je type vervoer onder de loep. Ga je het liefst met de auto of zou je ook prima in de trein of op de fiets kunnen springen? Met die laatste stoot je niets geen broeikasgassen uit, met de auto tikt het voor een kort ritje al snel aan.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over een duurzaam dagje strand houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.