The Good Roll. Love at first side was het toen we deze eco-helden, hun verhaal en gerecycled toiletpapier vier jaar geleden leerden kennen. Een idee dat vanuit een ‘dat-moet-anders-kunnen’ gedachte begon. Nou, dat vergroenen in het kleinste kamertje van het huis is inmiddels een dikke hit in ruim 100.000 huishoudens. We spraken één van de founders, Melle, over hoe ze dagelijks duizenden bomen van de kap redden, waarom bamboe als grondstof hun aandacht heeft getrokken, in hoeverre hij thuis groen bezig is én of hij nog een primeurtje (of twee) mag delen. Let’s talk about boomvriendelijk wipen!
Van schurend issue in de hotelscene naar het probleem wegwipen
Toiletpapier, vast niet het eerste de beste huishoudproduct waar je een duurzame swipe verwacht te maken. Toch is het iets waar we met z’n allen dagelijks een behoorlijk verschil kunnen maken. Hoe het idee is ontstaan? “Jaren geleden ontwikkelden we (restaurant)concepten voor de hotellerie. In die tijd hadden we een waslijst van alles wat anders, beter, groener kon.
Wat ons het meest verbaasde, was de hoeveelheid papier, vooral toiletpapier, die er op dagelijkse basis doorheen ging en werd verspild. De regel was (en is in veel niet-groene hotels nog steeds) namelijk dat er bij de check-in en check-out het rolletje toiletpapier moest worden vervangen. Heel gek en niet nodig, toch? Toen we ons in de wereld van toiletpapier en de impact ervan zijn gaan verdiepen, viel het kwartje voor The Good Roll, boomvriendelijk toiletpapier.”
In 2017 begonnen met een paar man sterk, zijn ze de afgelopen jaren – verdiend ook! – giga gegroeid. “Los van de twintig tot dertig mensen op de sociale werkplaats waar de rollen worden verpakt, zitten we met een mannetje of tien op kantoor. Iedereen is kneitertrots op wat we aan het doen zijn. En dat is op z’n beurt weer iets om als één van de founders heel trots op te zijn!”
Boomvriendelijk toiletpapier, dus jullie redden heel veel bomen?
Voordat het idee van The Good Roll werd uitgerold, deden ze onderzoek, veel research. Dat leverde interessante inzichten op. “Wat we niet hadden verwacht, was dat veel toiletpapier in Nederland niet gerecycled is of in ieder geval niet van duurzame grondstoffen is gemaakt. En zelfs de partijen die pretenderen 100% gerecycled te zijn, bestaan vaak voor 60 à 70% uit gerecycled papier en de rest is van virgin papier.”
Hoe dat komt? “In Europa zijn we redelijk verwend als het gaat om de zachtheid van papier. Om papier zacht te krijgen, zijn er virgin grondstoffen (lees: verse bomen) nodig. Puur door voor 100% gerecycled papier of bamboe te kiezen, bespaar je ontzettend veel bomen. Je moet je voorstellen dat er nog steeds per dag voor (toilet)papier 270.000 worden gekapt. In Amsterdam staan 540.000 bomen. Een simpele rekensom vertelt ons dat we dan na twee dagen wereldwijd papiergebruik in onze hoofdstad geen bomen meer overhouden. Iets dat laat inzien hoe belangrijk het is als je goed nadenkt over je papiergebruik.”
Hoe The Good Roll checkt of het papier wél 100% gerecycled is?
Cijfers die er niet om liegen. Hoe weten The Good Roll’ers met veel zogenaamd gerecycled toiletpapier op de markt zeker dat zij niet one of them zijn? “Dat weten we door de certificaten die eraan hangen. Denk aan der Blaue Engel, andere eco-labels en het 100% kunnen track-and-tracen van het papier.”
The Good Roll heeft hun oog specifiek op gerecycled kantoorpapier laten vallen vanwege de voordelen. “Vaak zit er uitsluitend zwarte inkt op wat maakt dat er geen chemicaliën nodig zijn om kleuren tijdens het recyclingproces uit het papier te krijgen. Door hoge druk in een centrifuge kunnen we het papier laten ‘wassen.’ Een ingewikkeld proces waar een schone vezel uitkomt waar bijvoorbeeld toiletpapier van kan worden gemaakt.
Daarbij zorgen we er samen met onze leveranciers voor dat we alleen papier gebruiken dat in de laatste ‘levensfase’ zit, dus als het al een paar keer is gerecycled (je kan het tot vier à zes keer recyclen). Kijk, toiletpapier spoel je door en weg is het. Vaak is dat weg ook echt weg. Juist daarom vinden we het heel belangrijk dat het er van papier in de ‘laatste fase’ toiletpapier wordt gemaakt.”
Of dat niet wipen met schuurpapier wordt, vraag je? “Bij The Good Roll vinden we twee- à drielaags toiletpapier meer dan genoeg. Neemt niet weg dat de verzoeken voor vier à vijflaags papier, waar veel billen aan zijn gewend, regelmatig binnenkomen. Commercieel gezien zouden we een veel grotere markt kunnen bedienen, maar we doen het expres niet. Zonde toch als je weet dat de velletjes toiletpapier na één keer gebruik worden weggespoeld?”
The Good Roll: “Het kan even wennen zijn”
Toegegeven, ondergetekende is fan van het eerste uur van The Good Roll (inclusief membership, alles erop en eraan). Toch regende het klachten in huize Van Leeuwen toen de switch binnenshuis van zijdezacht toiletpapier naar The Good Roll werd gemaakt. Het was flink wennen. Regelmatig viel de zin ‘het is echt sh*t papier.’ Het is iets wat in ons systeem moet komen, wat wennen is, maar wat vast lukt als we weten dat we met een kleine switch, grootse impact in handen hebben. Letterlijk en figuurlijk. Hoe gaan jullie dagelijks met de kritiek om?
“Kijk je naar de comments op socials, dan zijn er 96 positief en 4 zijn er negatief. Iets met hoge bomen vangen veel wind. Als je gewend bent om voor acht niet-gerecyclede rollen €3,99 te betalen, dan zijn wij niet je merk. Daar gaan en willen we niet mee concurreren.
Waar we vooral trots op zijn, zijn de comments waarin consumenten delen dat de dubbeldikke rollen superlang meegaan. En dat het even wennen is, dat zal voor het gros van de consumenten opgaan. Het leukste is dat mensen die eerst sceptisch waren of twijfelden, nu al jaren klant zijn. Eerlijk is eerlijk, ik gebruik het zelf al drie jaar en ik heb nog nooit een pijnlijke bips gehad”, zegt Melle lachend. Natuurlijk nemen The Good Roll’ers feedback serieus. Zo hebben ze inmiddels voor consumenten die de voorkeur geven aan een toiletpapierlaagje meer naast de tweelaagse ook de drielaagse rollen. En zijn ze voor zachter papier bij bamboevezels uitgekomen.
Huh, toiletpapier van bamboe, dat komt toch van veels te ver?
The Good Roll is van het soort ‘kan het groener, dan doen we het groener.’ “Gerecycled papier wordt schaarser en zal dat in de toekomst alleen maar meer (en duurder) worden. Bij The Good Roll geloven we ook niet per se dat gerecycled papier per definitie de oplossing is. Na jarenlang onderzoek beseffen we ons dat er nog mooiere stoffen zijn om voor toiletpapier te gebruiken. Denk aan hennep, olifantengras en bamboe. Bij die laatste ligt voor ons de toekomst. Bamboe is van nature zzzacht. Bovendien kan je tweelaags bamboe met vierlaags normaal toiletpapier vergelijken.”
LEES OOK: WAAROM KIEZEN VOOR GERECYCLED (TOILET)PAPIER PLUS BOOMVRIENDELIJKE TIPS
Melle is dol op bamboe. “Het is een snelgroeiend gewas, het groeit nadat het is gekapt binnen een jaar terug. Dit betekent dat het continu kan worden gebruikt, zeker als je het plant op plekken waar boeren op zoek zijn naar een divers inkomen en niet alleen van één gewas afhankelijk willen zijn. Op sociaal vlak breng je meer werkgelegenheid en inkomen, en dat terwijl bamboe negen van de tien keer al op hun land staat.”
Waar bijna al het bamboe uit China komt, is The Good Roll bijna zover om het uit Ghana (want kortere afstand) te halen. “We bouwen daar as we speak een fabriek die we met een beetje geluk eind 2021 openen. Samen met lokale partijen gaan we zelf bamboepapier maken. De pluspunten liegen er niet om: extra werkgelegenheid, mooi dat we leverancier van onszelf worden, en het is dichterbij huis en impactvoller. Ja, we blijven gebruikmaken van containervracht, maar we werken samen met partijen als GreenFields, zodat de uitstoot wordt gecompenseerd en het liefst zelfs negatief wordt.”
Zeg, hoe groen is The Good Roll binnen de bedrijfsmuren?
Het sociaal duurzame aspect is voor The Good Roll de hoofdmoot. Ze zijn een toiletpapierbedrijf dat toiletten bouwt en dat doen ze door zo duurzaam mogelijk toiletpapier te maken. “Als bedrijf zijn we met het sociale aspect in de hoofdrol begonnen. Door alles wat we onderweg zijn tegengekomen, zijn we naar een 100% duurzaam bedrijf gaan streven. Alles bij ons draait daarom, dus ook binnen de bedrijfsmuren.
Zo zijn we met onze huurbaas in Weesp actief bezig om het pand te vergroenen en gebruiken we groene energie. Verder hebben we een sociale werkplaats waar zo’n dertig mensen met een arbeidsbeperking hun ding doen. Zie ook hier het sociale aspect weer terugkomen. En in samenwerking met Swapfiets hebben we een tof fietsenplan voor alle medewerkers samengesteld.”
Voor de bouw van toiletten vliegt The Good Roll regelmatig naar Ghana. Dat is even andere en vooral geen groene koek. “Alle keuzes die we als bedrijf, gezin en individu maken, denken we slash ik goed over na. Vliegschaamte heb ik niet, want ik ben trots op wat we in het Afrikaanse samen met een lokaal team aan het opbouwen zijn. Helaas is het in deze fase nog nodig dat we er veel zijn, maar als het niet nodig is om met meerdere mensen die kant op te vliegen, dan gaat één iemand. Het is niet voor de gezelligheid een weekje naar Ghana.
Verder werken we samen met JustDiggit (sociaal duurzaam project waarbij door vergroening het leef- en werkgebied aantrekkelijker worden), waardoor we de uitstoot van kantoorleven tot vluchten en alle postpakketten die we versturen volledig compenseren. En tot slot is Budbee onze verzendpartij, wat 100% CO2-neutraal is en zelfs naar CO2-negatief streeft. Bovendien bezorgen zij 99% van de pakketten bij de eerste bezorgpoging wat heen-en-weer ritjes voorkomt. Kortom: we kijken bij alles wat we doen heel bewust naar hoe we onze uitstoot kunnen neutraliseren.”
…en hoe duurzaam ben je zelf?
Melle windt er geen doekjes om. Nee, de allerduurzaamste persoon ter wereld is hij niet. En dat hoeft ook niet. Als je maar bewust over de dagelijkse keuzes nadenkt, vindt hij. “We zijn een gezin dat van uit eten en leuke dingen doen houdt, maar daarbij zijn we wel erg bezig met de manier waarop we thuis eten en waar het vandaan komt. Denk aan veel minder vlees en vis. Mijn hart gaat het hardst kloppen van merken die zich voor sociaal duurzame initiatieven hard maken. Dit zijn dan ook de merken die ik het liefst in huis haal.”
De keuze voor dit type merken is niet voor niets. Op het moment dat we met z’n allen ervoor kunnen zorgen dat de wereld op sociaal vlak wordt verbeterd, gaat het zich automatisch naar meer duurzaamheid doorvertalen. “Waarom dat zo is? In het Westen hebben we vaak een bepaalde mening over Afrika en hoe het daar anders kan, maar op veel plekken kan dat gewoon nog niet.
Ik zeg niet dat ik het kan veranderen of dat het heel makkelijk is, maar op het moment dat we ons bewust worden van de sociale problematiek die er nog in veel ontwikkelingslanden is, dan gaan we zien dat we ons op die ontwikkeling focussen, voordat we hen bepaalde regels en wetten rondom verduurzaming kunnen opleggen.”
Wat waren de grootste valkuilen voor The Good Roll?
Als sociale sustainable start-up kom je tegen aardig wat uitdagingen aan te lopen. Dat hebben we zelf aan den lijve ondervonden. Wat de lessons learned van The Good Roll zijn? “We hebben het veels te lang als side business gezien. Tsja, rekeningen moesten einde van de maand wel betaald worden. Vanaf het moment dat we er vol ingingen en er 100% in geloofden, ging het in sneltreinvaart.
Les twee is dat je als duurzame ondernemer aanloopt tegen twintig à dertig tien jaar oude geloven over wat duurzaam is, en hoe duurzaamheid in z’n werk gaat. Lees daar vooral over, vind er wat van, maar laat je vooral niet te veel door meningen van anderen beïnvloeden. Zeker als duurzame (sociale) start-ups ben je dit vanuit een bepaald gevoel en missie gaan doen, stick to what you believe in. Natuurlijk, leer van je omgeving, maar laat je niet door de meningen van grote bedrijven beïnvloeden die vinden dat het anders moet of kan.”
En de derde learning? “Doe tijdens het proces geen concessies in je missie. Wij hebben nooit concessies gedaan in ons doel van toiletten bouwen. Dat wilden we zelf doen, daar wilden we zelf invloed in hebben. We hebben partijen over de vloer gehad die aandelen wilden kopen, waarbij dan de voorwaarde was dat we geen 50%, maar slechts 10% van onze nettowinst in de toiletbouw zouden stoppen. Daar hebben we vriendelijk voor bedankt, want ons bedrijf staat voor die 50%!”
Frustraties zullen er on the way ook zijn, brand los!
Over die vraag hoeft Melle niet lang na te denken. “Laatst las ik een artikel dat 70% van de vervuiling aan de tien grootste bedrijven te danken is. Dat zijn dingen die mij steken. Er zijn zo veel kleine initiatieven die ontzettend hun best doen om het verschil te maken, wat ik te gek vind. Soms heb je het gevoel dat je aan het vechten bent tegen de bierkaai, want dan zie je zulke grote bedrijven die alle mediabudgetten en alles erop en eraan hebben en kunnen. Op zo’n moment denk ik wel dat er een stroming mag komen die actief focust op het verduurzamen van de grote bedrijven.”
De chief rolling officer heeft er zo zijn ideeën over: “Als we van alle tijd en energie die we thuis in het verduurzamen steken slechts 5% pakken en gebruiken om ons als één front tegen de grote bedrijven te vormen, dan komen we een heel eind. Weet dat dit de schrijnende dingen zijn die me ‘s avonds bezighouden, en waar je niet de invloed op hebt die je zou willen hebben.”
Heb je (tiny) tips als je ‘iets’ voor een betere wereld wil doen?
Onlangs loog het IPCC-rapport, het rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, er niet om. Het klimaat verandert ongekend snel en dat hebben we te danken aan…onszelf. De mens. Volgens Melle kan je als individu met kleine aanpassingen vanuit de huiskamer écht impact maken.
“Denk bewust na over de aankopen die je doet. Plus lees je eens in over de producten die je in huis haalt. Wat zit erin? Waar komt het vandaan? En wie profiteert ervan als je het koopt? Er zijn zo veel gave initiatieven die het verschil willen maken en die het onderzoekswerk al voor je hebben gedaan. Verdiep je er eens in. In de basis zit het ‘m in het nadenken over wat je koopt.
Als je alleen al je boodschappen 20% tot 25% bewuster maakt, dan heeft dat op een jaarlijkse schaal al zo’n impact. Eet bijvoorbeeld eens een dag (of meer) minder vlees of vis. Ga met de trein naar je werk. Fiets dat kwartiertje in plaats van dat je de brommer of auto pakt. Veel kleine keuzes maken het verschil. Je zal zien dat als je je aankopen bewuster maakt, dan komen er veel leuke partijen op je pad. Geloof me, ik heb door mijn groene koopgedrag veel nieuwe initiatieven ontdekt, iets wat ook nog eens heel leuk is!”
We LIKE nieuwtjes. Zitten er nog ideeën in de pijplijn?
Keep on rollin’, daar zijn ze bij The Good Roll van. Stilzitten doen ze later achter de geraniums wel. Waar ze met gerecycled toiletpapier begonnen en er een tijdje terug ook keukenpapier uit de koker rolde, zijn er meer newbies op komst: “Heel leuk, we werken samen met Seep. Binnenkort lanceren we The Good Soap dat door African Mamas in Ghana wordt gemaakt. African Mamas is een initiatief van duizenden mensen van over de hele wereld die samenwerken met de missie om welvaart te creëren voor Afrikaanse vrouwen en hun families. En en en, we zijn bezig met het ontwikkelen van maandverband.” The Good Roll, blij dat jullie er zijn!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over The Good Roll houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de Frisse Start Box L / XL tot BorrelBoxen en duurzame relatiegeschenken.