Er zijn mensen die als planeetredder met hoofdletter P in de wieg zijn gelegd. Frank Holleman is er daar zonder enig vraagteken één van. Een tijdje terug spraken we hem over zijn inspirerende bedrijf Fork Ranger (wat hij samen met Mareike runt), waarmee hij tout Holland en ver daarbuiten wil laten ontdekken hoe je zo klimaatvriendelijk mogelijk eet zonder ook maar iets op smaak in te leveren. Frank, take the stage!Β
Fork Ranger: liefde voor natuur en lekker eten
Frank is opgegroeid in Zwitserland (en hartstikke Hollands) waar hij de waardering voor het natuurschoon met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Op z’n vijftiende raakte het hem dat hij de gletsjers in razendsnel tempo zag smelten. “Toen ik dat zag, greep het me heel erg aan. Ik wilde het niet kwijtraken”, vertelt Frank. “Vanaf toen ben ik gaan nadenken wat ik zelf aan klimaatverandering kan doen.”
Het boek ‘Drawdown’ was voor hem een enorme eyeopener – een boek waarin de 100 meest hoopvolle oplossingen voor klimaatverandering (inclusief cijfers) zijn nagerekend. Dit zorgde voor een eureka-moment. “Wat mij tijdens het lezen verbaasde, was dat veel van de oplossingen over voedsel gingen. Dat wist ik helemaal niet! Minder vlees en zuivel eten plus voedselverspilling verminderen bleken drie van dΓ© top oplossingen.”
Dit wakkerde een vlammetje in Frank aan. “Ik at al voornamelijk vegetarisch wat prima ging, alleen had ik zoveel frustraties over vega(n) kookboeken en recepten. Telkens tijdens het googlen, kwam ik weer bij de quinoasalades van deze wereld uit of moest ik met ingrediΓ«nten koken waarvoor ik naar de toko moest… En wat bleek? Veel andere mensen hadden hetzelfde euvel en liepen Γ³Γ³k met veel vragen rond. Want als je minder vlees eet, maar wel soja, hoe zit het dan met het klimaat? En hoe ‘slecht’ zijn avocado’s eigenlijk’?
Op een gegeven moment dacht ik bij mezelf: ‘Als minder vlees eten zo’n verschilmaker is, dan ga ik toch gewoon m’n eigen kookboek maken?’ Een boek waarin ik mijn eigen zoektocht naar hoe je zo duurzaam (en lekker) mogelijk eet op papier heb gezet aangevuld met lekkere, toegankelijke recepten. Met mijn achtergrond in vormgeving, design en communicatie moest dat lukken.”
NΓ³g een kookboek?
De boekenwinkels barsten jaarlijks zowat uit hun voegen van de nieuwe kookboeken. Wat maakt die van Fork Ranger anders? “Wat zijn er veel hΓ¨? Toch zijn we voor het idee gevallen om een kookboek uit te brengen. De meeste kookboeken worden door mensen gemaakt die Γ©n heel goed kunnen koken Γ©n het heel leuk vinden om te doen. Vanuit passie voor koken, maken ze de recepten. Zelf vind ik koken wel leuk, maar ik zou nooit alleen vanuit passie en plezier een kookboek maken.”
Toch is hij er volledig voor gegaan, omdat hij zag dat het nodig was. “Het klinkt een beetje gek, maar juist doordat het van gewone thuiskoks voor andere thuiskoks is geschreven, werkt het. Natuurlijk doen we veel onderzoek en proeven we net zolang tot het geslaagde recepten zijn, en daardoor sluit het meer aan bij de behoeften die veel Nederlanders hebben. Ik denk dat veel makers van kookboeken zo diep in de materie zitten, dat ze zich niet kunnen voorstellen dat avocado, quinoa en tofu ingrediΓ«nten zijn waar de gemiddelde Nederlander (nog) niet comfortabel genoeg mee is.”
Waar de kracht ‘m vooral in zit? “Wij koken met ingrediΓ«nten die iedereen kent en makkelijk in de supermarkt te vinden zijn, maar wel in verrassende combinaties op je bord belanden. Om lekker duurzaam te koken, hoef je echt geen sterrenchef te zijn!”
Van boek naar app naar kalender en door…
Waar Fork Ranger met het kookboek is begonnen, duurde het niet lang of er rolde ook een app uit hun koker. Ditmaal samen met Mareike, co-founder. “Samen zijn we gaan nadenken hoe we een app kunnen maken die mensen helpt om hun gedrag te veranderen en tegelijkertijd leert om meer plantaardig te koken. Een hele zoektocht.”
En toen de app eenmaal stond, plopte de behoefte voor een volgend product op: een kalender met seizoensgroente- en fruit Γ©n recepten. “Inmiddels is Fork Ranger uitgegroeid tot platform waarop we producten (van recepten tot tools) zetten die het zo leuk en makkelijk mogelijk maken om zo planeetvriendelijk mogelijk te eten. In al die producten beantwoorden we twee vragen: (1) Wat kan ik aan klimaatverandering doen? En (2): Wat eten we vanavond?'”
LEES OOK – MOESTUINKALENDER: GROEN VOOR IEDER SEIZOEN
Klimaatvriendelijk(er) eten op tafel
Als er iets is waar de founders van Fork Ranger glashelder over zijn, dan is het wel dat ze niet het doel hebben om iedereen vegan te laten worden. “Als je alleen al mindert met het eten van vlees en zuivel, dan is dat al een hele grote winst. Voor ons is het belangrijk om te laten zien welke keuzes het grootste verschil maken.
Zo staat rundvlees op nummer 1 en voedselverspilling op 2. Op 3 staat – dat vind ik de leukste – het uitnodigen van anderen om ook ‘level’ 1 en 2 te doen. Anderen inspireren heeft meer impact, dan dat je zelf alles perfect probeert te doen (wat toch niet lukt). Natuurlijk betekent het niet dat je niet in je eentje betere keuzes kunt maken, maar het heeft vooral zin als we met z’n allen iets doen in plaats van alles vanaf een eigen eilandje.”
Op papier leest het weg als een trein, alleen is lang nog niet iedereen ingestapt. Volgens Frank zit dat ‘m in het feit dat mensen klimaatvriendelijk bezig zijn vaak heel zwart-wit zien. “OkΓ©, vegan worden en nooit meer vliegen zijn de enige opties om het verschil te maken, maar doordat het zoiets groots is, doen mensen het maar niet. Ding is dat het ‘m juist in het samen zetten van kleine stapjes zit, waardoor we met z’n allen iets doen. Dan gaat het harder dan je denkt.”
LEES OOK – DUURZAAM ETEN: 7 TIPS HOE JE IN DE SUPERMARKT GROENTE EN FRUIT KIEST
Hoe duurzaam leeft Fork Ranger-Frank zelf?
Behoorlijk duurzaam! “Ik eet voor zo’n 90 Γ 95% plantaardig en tafel heel af en toe met vlees. In de wetenschap zie ik terug dat dieren nog steeds een rol in een duurzaam voedselsysteem kunnen hebben, en daarbij is het ook een soort tactische zet om op z’n tijd vlees te eten, omdat ik merk dat het je makkelijker maakt als je niet volledige vega(n) bent. Vlees ben ik als luxe product gaan zien met salami als mijn guilty pleasure.”
Ondanks dat hij Zwitserland altijd fantastisch mooi zal blijven vinden, valt er ook veel moois in de stad te beleven. “Zo woon ik hartje Amsterdam op slechts 46m2 met balkonnetje. Haast een tiny house.” Het leven in de stad houdt hem als groendenker wel bezig. “Hoe leef je in harmonie met de natuur als je in de stad woont en we over een paar jaar 10 miljard mensen hebben. Ik denk dat het wel kan, maar hoe precies moeten we met z’n allen nog uitvinden.”
Droom voor de toekomst
Volgens Frank moeten we van onze consumptiemaatschappij af. Wat hij hoopt te vinden? “Een alternatieve manier van het goede leven. Daar word ik heel blij van. Hoe ziet het andere goede leven eruit. Vaak gaat het over minder, minder, minder, maar er staan natuurlijk ook zat dingen tegenover.
Wat ik in het boek ook schrijf: minder vlees, is meer planten. Minder spullen betekent meer herinneringen en ervaringen. Minder vliegen staat gelijk aan meer avontuur (avonturen kun je altijd en overal beleven als je het maar klein genoeg maakt). Mijn grootste droom met Fork Ranger is om mensen mee te geven hoe je simpel, maar goed met de natuur kunt samenleven.”
LEES OOK – VEGANUARI: ALLE INS EN OUTS VAN DEZE VEGAN CHALLENGE ΓN HOE VOL TE HOUDEN