Heb je dat ook, dat je in deze tijd van veel in en om het huis zijn, opeens aan het DIY’en slaat? Wie weet heeft het kweken van eigen kruiden ook al de revue in je hoofd gepasseerd. En dat snappen we wel, want kruiden kweken is hartstikke leuk! En ook nog eens handig, lekker en super makkelijk. Dat gaan we de komende weken laten zien in onze ‘grow your own herbs’-challenge. Lees ook ons artikel over duurzaam tuinieren als je meer informatie wilt.
Als je de Jacob’s Box hebt ontvangen, ben je sinds kortΒ twee hangtuintjes van Baza rijker. En precies die tweeΒ green basterdsΒ vervullen de hoofdrol in de challenge. Mocht je de box nu niet hebben ontvangen, dan kan je altijd hier de kruidentuintjes nabestellen (members krijgen 20% korting!). Of je houdt het gewoon lekker bij andere zaden. Wat je wil, jouw eco-feestje!
Kruiden kweken? Met dit stappenplan lukt het je
Zoals gezegd laten we de komende weken stap voor stap zien hoe je het best kruiden kan kweken. En dan natuurlijk met de grootste kans op resultaat: eigen kruiden uit je mini-kruidentuin. Groene vingers of niet, dit gaat je lukken:
Stap 1. Plant de zaadjes
Een inkoppertje: de zaden planten. En als je begint met dat gewroet in de aarde, zorg dan dat je op een plek bent waar geen tot weinig wind is. Waarom? Dat advies gaat specifiek op voor de muntzaadjes van Baza. Deze zijn namelijk heel fijn en kunnen gemakkelijke wegwaaien.
Zelf deed ik het op mijn balkon, niet de allerbeste plek maar gelukkig er stond geen wind.
*Wat direct opvalt zijn de plasticverpakkingen van deze hangtuintjes, helemaal onder in de blog leggen we uit waarom juist voor dit materiaal is gekozen in dit geval.
Stap 2. Volg de zaai-instructies
Welke zaadjes je ook gaat planten, er zitten sowieso altijd zaai-instructies bij. Want hoe makkelijk kruiden kweken ook is, enige ‘aan-de-hand-meenemerij’ is wel fijn. Wat je in stap 2 doet, is het maken van gaatjes in de aarde. Doe dit bijvoorbeeld met een pen, perfecte grootte (bij gebrek aan een pen deed ik het met een schaar). Zorg er vervolgens voor dat je de zaadjes niet te veel hutjemutje bij elkaar legt, maar geef ze de ruimte. Ook zij houden van een beetje privacy π
Stap 3. Aarde vochtig maken
En dan zit het kruiden kweken er voor nu al bijna weer op. Pak een plantenspuit en maak de aarde vochtig. Je mag dit best ruim doen, maar let op dat je er geen zwembad van maakt. De zaadjes zijn zo fragiel dat ze gemakkelijk naar de bodem kunnen zakken. Dat maakt het heel lastig voor ze om fatsoendelijk te ontkiemen.
Het wordt aangeraden om keukenfolie te gebruiken in de ontkiemfase. Dit wordt gebruikt om een vochtig eco systeem te creeren. Hierdoor ontkiemen de zaadjes gemakkelijker. Het is echter niet perse verplicht. Van keukenfolie zijn we alleen niet zo’n fan van. Voor ons liever geen single use plastic, dus hiervoor gebruiken we een herbruikbare ziplock bag die je vaker kan gebruiken. Wie weet kan je straks niet genoeg krijgen van nieuwe zaadjes planten.
Little sidenote:Β mocht je met de hangtuintjes van Baza hebben gewerkt, dan houd je gegarandeerd munt- en basilicumzaadjes over. Dus dat is zo nog eens 2 tot 4 keer kunnen zaaien. En wel zo handig om wat extra achter de hand te hebben, aangezien niet elke oogst lukt.
Stap 4. Kruiden Kweken op de juiste plek
Zodra je de kruiden in de ziplock bag hebt gedaan kun je ze op een goede plek zetten. Kies een plek waar het zonnig is, zonder teveel koud. De zaadjes zijn daar nog een beetje te fragiel voor. Een goede plek is achter het raam binnen, in plaats van buiten. Wanneer de plantjes op kracht zijn kunnen ze naar buiten worden verplaatst. Zodra je ze op de juiste plek hebt staan kun je ze in de gaten houden. Let er op dat je minstens 1 keer per dag kijkt of de aarde nog vochtig genoeg is. Zo niet dan kun je altijd een klein beter water er op sproeien. Het is ideaal als de aarde een beetje vochtig aanvoelt.
Een goede tip voor munt is om toch echt het plekje bij het raam, de warmte en de zon op te zoeken. Dan voelen deze zaadjes zich direct thuis.
Nu kan het wachten beginnen, binen 21 dagen zullen de zaadjes gaan kiemen (de munt laat vaak op zich wachten). Vervolgens kan het heel snel gaan.
Stap 5. Kruiden laten groeien
Na een paar dagen zul je zien dat de basilicum al flink aan het groeien is, de munt kan een beter achterblijven dus niet schrikken. Dat is volledig normaal. Blijf de munt goed controleren en aanvullen met water waar nodig. Ook voor de basilicum is het nu zaak dat je goed blijft opletten, die net ontkiemde plantjes zijn nog heel kwetsbaar en moeten voldoende water krijgen. Zorg dus ook dat deze niet uitdrogen. Wel kun je de ontkiemde plantjes al uit de plastic ziplockbag halen als je deze ook had gebruikt. Dagelijks een beetje water geven met de plantenspuit is een goed middel om er voor te zorgen dat alles goed vochtig blijft zonder dat je het te nat maakt.
Mocht de munt en/of basilicum na 3 weken nog steeds niet zijn ontkiemd, dan is er waarschijnlijk iets mis gegaan. Gelukkig heeft Baza een 100% happyness garantie. Welke inhoudt dat ze er voor zorgen dat jij als klant altijd tevreden bent. Daarom hebben ze aangeboden om iedereen waarbij de zaadjes nog niet uitgekomen zijn (om welke reden dan ook) een vervanged product toe te sturen. Wil jij hier gebruik van maken? Stuur dan een email met je adresgegevens naar hello@zustainabox.nl, dan zullen wij er voor zorgen dat er zo snel mogelijk een nieuwe hangtuintje jouw kant op komt en je een nieuwe poging kan doen voor het kweken van je eigen kruiden.
Stap 6. Dagelijks vochtig houden
De stap lijkt heel gemakkelijk maar kan ook verradelijk zijn. Als je plantjes net zijn ontkiemd zijn ze extra kwetsbaar en moeten ze voorzien worden van de juiste omstandigheden. Vooral basilicum heeft nogal de neiging om heel veel water te gebruiken en moet daarom ook dagelijks worden voorzien van water. Als ze al wat steviger zijn hoeft dit niet meer perse met de plantenspuit.
Ben je ze toch een keer vergeten en hangen ze er slapjes zijn? Geef niet direct op, meestal geeft een lekkere plens water ze genoeg energie om weer op eigen kracht omhoog te komen. Vooral na een nachtje de kans te hebben gehad om het water op te nemen.
Merk je toch dat ze niet meer omhoog komen? Dan is het helaas einde verhaal (zodra ze bruin worden weet je genoeg) en kun je ze het beste verwijderen. Gelukkig levert Baza voldoende kruiden voor een 2 en soms ook 3de poging. Begin dan weer bij stap 1.
Plastic bij kruiden kweken, hoe zit dat?
De labels zijn gemaakt van gerecyceld PP. Baza is daarvan de grootste afnemer in Europa.Β Β De keuze voor dit material en niet papier heeft te maken dat zij het product zo duurzaam mogelijk willen maken. Het PP materiaal zorgt ervoor dat de producten 3 jaar houdbaarheid hebben voor verkoop en er geen kwaliteits verlies waardoor het gehele product moet worden weg gegooid. Hier door vind er veel minder derving plaats.
Daarnaast zijn alle materialen die je hebt gekregen bij deze hangtuintjes volgens de hoogste recycling normen geproduceerd, het labels bevat daarom ook het bijbehorende logo. De potground in deze plastic verpakking is 100% biologisch, dat zorgt er voor dat de planten de juiste stoffen krijgen en het niet schadelijk is voor het milieu.
De verpakking van de biologische potgrond is gemaakt van 100 % recycled folie en 100 % recyclebaar materiaal. Daarbij heeft de verpakking een zijde met een witte kleur. Welke het beste is voor de bestaande plastic recycling systeem. Infrarood cameraβs in deze systemen zien deze folie het beste zodat het juist kan worden gescheiden, deze worden gemaakt van PE. Zorg dus na gebruik dat je deze bij het plasticafval gooit.
Het hele product is volledig circulair, de hangtuintjes zelf zijn namelijk gemaakt van oude thee zakken uit India. De eerste keer recycling en herbruik is dus al door Baza zelf gedaan. Door te kiezen voor dit materiaal kun jij de hangtuintjes ook veel vaker gebruiken, dit is ook de reden waarom jij zoveel zaadjes hebt gekregen. Zo kun je je kruiden blijven kweken.
Hierdoor wordt het materiaal vele malen beter dan wanneer er gekozen was om papier te gebruiken. Daarvoor is in verhouding meer dan 800% energy en Co2 uitstoot nodig. Zoals we weten is papier natuurlijk wel zero waste, het verdwijnt vanzelf in de natuur en wij zullen altijd grote voorstanders blijven van dat soort materialen. Echter maakt het hele process en de verborgen impact dat wij ook hebben gekeken naar de schade die bij het recycling proces en productie proces van papier worden gedaan. Dit maakt dat het inzetten van dit circulaire plastic de beste keuze is.
Doe je mee? Houd deze blog in de gaten om te zien hoe het kruiden kweken ons vergaat, Γ©n welke tips en tricks we je niet willen onthouden. Let’s go green!Β