Duurzame apps. Heb jij ze al ontdekt? Je App of Google Play Store worden er steeds meer mee gevuld. Apps voor een groener en bewuster leven. Zo kan je je dagelijkse leven in een vingerklik een groene touch up geven. Ideaal! Zo hoef jij jezelf niet door de jungle van informatie overload heen te worstelen, maar heb je altijd een bups aan duurzame kennis in je broekzak. Om te voorkomen dat je in de wirwar van duurzame apps verdwaald, maken we je graag wegwijs door met een tiental tips te komen. Downloaden maar!
Duurzame apps, ‘groene’ hulp binnen handbereik
Apps voor een duurzamer leven zijn mega populair. Op steeds meer smartphones hebben ze een steady plek weten te veroveren. Niet zo gek als je je bedenkt dat het een superhandige manier is om altijd en overal informatie en praktische tips binnen handbereik te hebben. Wat te denken van een groene app vol tips om erachter te komen of je verzorgingsproducten microbeats bevatten. Of een duurzame app die tijdens het doen van de boodschappen voor je checkt wat de footprint is van product ‘X’ op mens en milieu.
De keuze is reuze als je kijkt naar de overload aan duurzame apps die voor digitaal voor het oprapen liggen. En dan zijn ze negen van de tien keer ook nog eens gratis te downloaden.ย Push that botton!ย
10x duurzame apps om te downloaden
Ondanks dat de wereld van de duurzame apps er een is die niet stilzit – en er continu nieuwe (internationale) apps bijkomen – zijn onderstaande eco apps handig om erbij te hebben. Ongeacht of je nu aan het begin van je vergroeningsslag staat of al jaren aan het verduurzamen bent, het gros van de apps is altijd handig om op zak te hebben.
#1: Refresh Go Green
We leven in een maatschappij die altijd ‘aan’ staat. Die altijd druk, druk, druk is. En dan wordt het knaplastig om ondertussen ook nog groener te leven. Althans, dat zou je misschien denken. Precies hier speelt de Refresh Go Green app op in. Als geen ander snappen de bedenkers uit eigen ervaring hoeย challengingย het is om te beginnen met een duurzamere lifestyle. Want tsja, waar begin je? En hoe ga je het vervolgens volhouden? Met deze duurzame app maak je met maar liefst 52 tips dagelijks stappen. Kleine swipes, grootse impact.
Wanneer je aan de slag gaat, geef je zelf je level in een click aan. Zo kan je ervoor kiezen om voorย ‘light green’, ‘going green’ย ofย ‘super eco’ย te gaan. Met de eerste zet je wekelijks een simpele vergroeningsstap, bij de laatste zet je er maar liefst vijf!
#2: Ecosia
Verplaats de commerciรซle Google’s zoekmachine naar de prullenbak en maak ruim baan voor de groene variant Ecosia. Hoevaak zoek je wel niet iets op op je telefoon. Binnen een splitsecond heb je gevonden wat je zocht. Maar deze eco app gaat nog een stap verder. Zij planten namelijk bomen op plekken waar ze het hardst nodig zijn. Dit doen ze van hun advertentieopbrengsten. En hun servers draaien ook nog eens op 100% hernieuwbare energie. Het werkt precies hetzelfde als googlen, maar dan the green way.ย
#3: The QuestionMark
Heb je het besluit genomen om groener te gaan leven, dan is je eco footprint verlagen (met o.a. voeding) waarschijnlijk een belangrijke pijler voor je. Alleen dan…al struinend door de supermarkt schreeuwen de marketingclaims om je aandacht en zie je door de bomen het bos niet meer. ‘The QuestionMark’ย comes to the rescue.ย Een duurzame app die je alle eerlijke en onafhankelijke informatie geeft die je al shoppend nodig hebt.
Tuurlijk vind je het in het begin misschien een gehannes om alle producten te scannen met de app, voordat de ‘bewuste keuzes’ in je boodschappenmandje belanden, maar binnen de kortste keren is het niet meer nodig. Het gros van je boodschappen bestaat namelijk uit herhaalaankopen. Check trouwens ook zeker eens de superlijst van The QuestionMark, een lijst die het makkelijker maakt om in de supermarkt voor gezonde en duurzame aankopen te doen.
#4: HappyCow
Als je het hebt over duurzame apps dan mag HappyCow zeker niet ontbreken. Dit is de culinaireย place to beย voor vegans en vegetariรซrs die buiten de deur een vorkje willen prikken. Vul een plaatsnaam of postcode in en er verschijnen een bups vega(n) restaurants.
Maar HappyCow is meer. Het is een hechte community vanย like-mindedย mensen. Zo kan je bijvoorbeeld vega(n)s in de buurt leren kennen, wat zij van restaurant ‘X’ vinden plus lekkermakende foto’s. Deze app snapt als geen ander dat je een duurzamer leven samen aanvliegt. Downloaden maar.
Photo credit: Plastic Soup Foundation
#5: Beat the Microbead
Er zitten zo verdomd veel microplastics in onze verzorgingsproducten verstopt. Van je douchegel tot handzeep, en van shampoo tot je gezichtscrรจme. Eigenlijk je hele beautyroutine kan ermee gevuld zijn simpelweg, omdat de producten ervan opknappen. Er nog net wat stralender en aantrekkelijker van gaan uitzien. Liever geen plastic bullsh*t in je verzorgingsproducten? Dan is Beat the Microbead powered byย Plastic Soup Foundation een musthave. Met de app scan je een verzorgingsproduct en weet je of het wel of geen microbeads bevat.
#6: Keurmerkenwijzer
Er zijn zo ontzettend veel keurmerken, hoe weet je nu wanneer je รฉcht een duurzame te pakken hebt? De groene app ‘Keurmerkenwijzer’ van Milieu Centraal is een goeie om erbij te hebben. De tool vertelt je welk keurmerk zich waarmee bezighoudt, in hoeverre het let op het milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten. Daarbij is het handig dat je kan zoeken per keurmerk รณf (product)categorie. Ideaal, want zo kan je waar je ook bent altijd de meest duurzame keuze maken.
#7: Too Good To Go
De achtste tip in het rijtje van duurzame apps is ‘Too Good To Go.’ Het mes snijdt aan twee kanten moeten de Deense bedenkers gedacht hebben. Zo red jij met de app aan de ene kant voedselverspilling tegen te gaan (verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot) en aan de andere kant helpt het lokale ondernemers. Het werkt heel simpel: in de app bieden lokale restaurants of winkels een zogenoemde magic box aan. Deze box wordt gevuld met lekkers dat zij aan het einde van de werkdag overhouden. Jij kan het voor een vriendelijk prijsje ophalen, bent lekker milieubewust bezig en de ondernemer verdient er nog iets aan nu het niet in de kliko belandt. Een en al win-win.
#8: Afvalscheidingswijzer
In een checklist van duurzame apps mag deze absoluut niet ontbreken. De groene app van Milieu Centraal: Afvalscheidingswijzer. En ja, die doet precies wat je denkt dat ‘ie doet. Hij vertelt je namelijk waar welk soort afval thuishoort. Het enige wat je hoeft te doen, is in de app je afval in te vullen en je krijgt in een klik het antwoord. Waar hoort bijvoorbeeld een melkpak? Een pizzadoos? Of wat dacht je van een lege fles olijfolie? Door slim afval te scheiden help je ladingen aan grondstoffen en energie te besparen. Je snapt, dat voorkomt milieuvervuiling.ย Keep up the good work!
#9: Klima
In de categorie ‘groener leven apps’ mag deze newbie zeker niet ontbreken: Klima. Een gebruiksvriendelijke app die je helpt je eco footprint stapsgewijs te verkleinen en zelfs te minimaliseren. Het is zo’n slimme tool dat ‘ie inย no timeย je persoonlijke eco voetafdruk heeft uitgerekend, en manieren voor je bedenkt hoe jij je uitstoot 100% kan neutraliseren. Dat klinkt toch als muziek in je oren? Om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, kan je je inschrijven op een wachtlijst voor de Klima beta-versie. Yes, deze do-gooders zijn net gestart met hun missie en nemen hun taak uiterst serieus!
#10: Garden Planner
Sommige duurzame apps zijn voor een specifieke niche ontwikkeld. Neem bijvoorbeeld Garden Planner. Een app die de do-goodersย met groene vingers (in spรฉ) de helpende hand biedt. En leuk dat ‘ie is! Je leert namelijk hoeย easy peasyย het is om je eigen groenten te verbouwen. Zie ‘t als je personal trainer die je voor een scala aan groenten en fruit stapsgewijs uitlegt hoe het in z’n werk gaat. Natuurlijk geeft ‘ ie je ook mee wanneer het tijd is om je vitaminebommetjes uit te serveren. Goed om te weten: je hoeft echt geen gigantische tuin te hebben om met Garden Planner aan de slag te gaan. Elke soort of maat is geschikt!
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op mโn deurmat!โ Dat kan.ย Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onzeย ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: vanย Heidiโs Box Regularย ofย Premiumย tot deย Terug naar Kantoor Pakkettenย enย eco-relatiegeschenken.
Photo credit header: Klima