Het wordt meer en meer een dingetje: duurzaamheid op de werkvloer. Hartjes, duimpjes, alles voor dit mooie streven. Alleen waar begin je als werkgever? En als medewerker? En wat nu als je niet (meer) op kantoor vertoeft, maar van 9 to 5 in je thuiskantoor of keukentafel te vinden bent? Vragen die om tekst en uitleg vragen. U vraagt, wij draaien.
Duurzaam werken in de lift
of het nou onze eigen keukentafel is. Of je geïmproviseerde kantoorruimte thuis waar je bergen waark aan het verzetten bent. Of de kantoortuin waar je met collega’s ploetert. Op elke plek kunnen nog veel vergroeningsslagen worden gemaakt. Work in progress! Want het gaat verder dan zo milieuvriendelijk mogelijk de handen uit de mouwen steken. Meer en meer bedrijven willen met hun bedrijf een sustainable steentje bijdragen. Dit brengt ons bij het thema ‘MVO’: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Volgens MVO Nederland staat duurzaam ondernemen gelijk aan: “bedrijven die hun verantwoordelijkheid (willen) dragen voor maatschappelijke problemen, zoals luchtvervuiling, klimaatverandering, arbeidsomstandigheden of vergrijzing.” Vooral dus niet de belasting voor mens en milieu vergroten, verhogen, verergeren. En dat zit ‘m in elke vezel van het bedrijf: van de marketingafdeling tot de inkoop, verkoop en het transport. People, Planet en Profit vormen de pijlers, de richtingaanwijzers voor het handelen.
Wij gingen zelfs een stukje verder en werden B Corp. Wij zetten mens en milieu centraal bij alles wat we doen. Hoe ver ben jij?
LEES OOK: WIJ ZIJN B CORP GECERTIFICEERD
15 verduurzamen-op-de vloer tips
Klinkt als muziek in de oren dat duurzaamheid op de werkvloer, waarbij de 3 P’s in de smiezen worden gehouden. Aangezien we steeds vaker vanuit ons eigen thuiskantoor werken, hebben we een lading tips op een rij gezet waarmee je zowel (gedeeltelijk) thuis als op kantoor kan vergroenen. Je zal zien dat het ‘m vaak in kleine switches zit. Kleine swipes, grootse impact. Zeker als tout op-kantoor-werkend Nederland ze ten harte neemt. Te beginnen bij je collega’s. Zet er samen de schouders onder – hai teamspirit – en maak er wat groens van!
#1: Kietel (figuurlijk dan) medewerkers door het goede voorbeeld te geven
Elk jaar weer een kans om je collega’s lekker sustainable te inspireren. Steeds meer jonge mensen op de arbeidsmarkt zoeken ook naar duurzame vacatures. En nee, dat gaat niet alleen over functies als CSR manager of duurzaamheidsconsultant. We willen werk waar we nuttig zijn en een bijdrage leveren. Ben jij al een aantrekkelijkere werkgever en geef je het goede voorbeeld?
LEES OOK: INSPIREER JE MEDEWERKERS DUURZAAM TE WERKEN
Dat kan natuurlijk ook als je jouw collega’s graag wil bedanken voor hun inzet. Of een cadeautje wil geven als ze jarig zijn! Je kan de jarige job of jet op je werk lekker makkelijk in een sustainable zonnetje te zetten. Geef een lekker duurzaam verjaardagscadeau met een jaar lang leuke inspiratiemails en korting op duurzaam shoppen. Zo doe je goed voor moeder aarde, voor je collega en voor de sutainability goals van je bedrijf.
LEES HIER MEER OVER DE MOGELIJKHEDEN DUURZAAM TE BELONEN
#2: Lege inbox. Leeg hoofd. Lekker bezig.
You’ve got mail! Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS (2019) werkt maar liefst 83% van de Nederlanders een deel van de werkdag (of een hele werkdag) achter de pc. We typen er wat vanaf met z’n allen. E-mail hier, nieuwsbrief daar. Digitaal babbelen we er wat van af op een dag. En dat betekent dat er aardig wat in je inbox afspeelt. Maar nu komt ‘ie, want wist je dat een lege inbox niet alleen een heerlijk leeg hoofd bezorgt, maar ook nog eens duurzaam is?
Dat zit zo: elke keer dat jij je inbox opent – zeg nu zelf, dat gebeurt om het minste geringste – wordt er een beroep op de capaciteit van het datacentrum van je e-mails gedaan. Datacentra zijn heuse energieslurpers. Elke keer dat je dus een blik op je inbox werpt, verbruik je energie. Nu is dit niet je excuusjoker die je vanaf nu kan inzetten om mails uberhaüpt niet meer te checken.
Het zit ‘m in het feit dat je ervoor zorgt dat je inbox zo leeg mogelijk is. Doe je dat, dan hoeft er minder data te worden opgehaald, en dus kost het minder energie. Kan je van bepaalde e-mails echt geen afscheid nemen, archiveer ze dan.
Bonustip: nieuw jaar, nieuw begin. Beginnen met een schone lei. Wat te denken van je uitschrijven voor nieuwsbrieven waar je toch nooit een blik op werpt. Waar je prima zonder kan. Schrijf je uit en bespaar zo ook op de energie. Alle kleine beetjes helpen.
#3: Groen van A naar B tuffen versus thuiswerkdagen
In de Corona jaren hebben we al flink wat maanden mogen proeven aan het concept ‘thuis aan de slag.’ En wat hebben we zo ontzettend veel CO2-uitstoot en benzinekosten weten te besparen. En tijd, want je kan zo als je wil rollend je bed uit, knot op je hoofd en typen maar.
Bijna allemaal zijn we wel een paar dagen thuis blijven werken. Niet iedereen verkeert in de luxe positie dat je slechts 1 à 2 keer per week je toet op kantoor hoeft te laten zien. De keren dat je de deur voor werk uit moet, maak je de meest groene keuze door te gaan voor de fiets, het OV of carpoolen. Dat laatste kan je heel easy-peasy regelen met de mobiele meerijdenapps BlaBlaCar of Toogethr.
#4: Milieubewuste kantoorartikelen
We typen er wat af op een dag, maar wat te denken van wat we er vanaf schrijven. Althans velen van ons. Even lekker een handgeschreven to do-lijstje maken, notities maken of schetsen maken. Zet je in op duurzaamheid op de werkvloer, dan kies je voor duurzame notitieblokjes met een FSC-keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan Green Side en Coffee Based. De eerste wordt van geprint papier (waar het fout mee is gegaan) gemaakt, de tweede wordt gemaakt van koffieprut. Noem het koffiedik kijken of niet, maar deze duurzame schrijfblokken komen thuis of op kantoor altijd goed van pas.
Notitieblokjes zijn 1, oldschool schrijfgerei is 2. Tijd voor wat cijfers: met een plastic balpen schrijf je slechts 2 à 3 kilometer. Het ouwe vertrouwde potlood kan tot maar liefst 56 km. Da’s nog eens groen de strijd winnen. En kan het figuurlijk én letterlijk niet groen genoeg voor je, dan zijn de bloeipotloden van BLOOM your message een picobello aanwinst.
In de mix: verantwoord cederhout, klein en grafiet. Aan het eind van het potlood houd je niets geen afval over. In het (afgekloven) stompje zitten namelijk zaadjes. Plant ‘m in de tuin of in een bloempot en voor je het weet verschijnen er flamboyante knappe koppen van madeliefjes of zonnebloemen.
Waar je verder groene swaps kan maken? Laat de flipovers voor wat ze zijn en kies liever voor whiteboards. En vervang de kan-niet-zonder-ze post-its voor varianten van gerecycled papier. Zelfde geldt voor printpapier en het papier van notitieboekjes: kies als het even kan (en dat kan dus eigenlijk altijd denkt ondergetekende dan) voor gerecycled papier. Merken die er boeken over vol kunnen schrijven, zijn onder andere PaperWise en Vibers.
P.s. in lijn met de keigroene kantoorartikelen: de schriftjes van Olifantsgras al gespot? We bedrukken ze (met sorry-free inkt, die snap je) graag inclusief je logo. U vraagt, wij draaien.
LEES OOK: STORY OF…PAPERWISE MAAKT ‘GROETJES UIT’ VAN LANDBOUWAFVAL
#5: Ga voor groen meubilair
Is het kantoormeubilair aan het einde van ‘t Latijn, dan is het overwegen van duurzaam spul een goed groene zet. Let bijvoorbeeld op het keurmerk ‘Milieukeur.’ Bij dit type meubelstukken weet je 100% zeker dat er materialen zijn gebruikt die het milieu veel minder belasten dan traditionele varianten.
#6: Wuif plastic uit
Single-plastic waterflesjes hier, plastic wegwerpbekertje daar. Als je even niet oplet vliegen de plastics je om de oren. Zowel op kantoor als thuis. Hier kan je heel eenvoudig mee stoppen dankzij bijvoorbeeld een glazen waterfles van Retap, een stalen variant van Retulp of duurzame mok. Hervullen waar, wanneer en hoe vaak je maar wil.
#7: Drink een duurzaam bakkie
Koffieleuters zijn we. We spannen zelfs de koffiekroon. Koffie. Cappuccinos, frappuccinos, caffè lattes of een simpel bakkie zwarte koffie, we zijn er dagelijks voor te porren. Zo’n 3 keer per dag zelfs. Een heleboel dus. Hartstikke lekker hoor, maar er zit een luchtje aan zo’n bakkie pleur. Hoe meer en meer de warme drank in populariteit groeit, des te meer druk er op koffieboeren en de tropen komen. Iets waar je dus thuis of op kantoor heel eenvoudig kan vergroenen.
Let bijvoorbeeld op duurzame koffie met een biologisch of fairtrade keurmerk, zoals Moyee Coffee, Fair Trade Original en Puro. Groen sippen zonder nare nasmaak of plastic verpakkingen. Zelfde geldt natuurlijk voor thee. En als je dan toch zo lekker planet proof bezig bent, dan is een duurzame koffiebeker een musthave.
Lees ook – Koffiedossier: 5x duurzaam koffie drinken doe je zo
#8: Serveer groen op het bord
De kantine is een walhalla voor de Bourgondische lekkerbekken. Van vette hap tot broodje beenham. Ga eens na of je genoeg groen op je bord kan opscheppen. Of is het vega(n) food ver te zoeken? Make the switch naar biologische, vegetarische producten. Zelfde kan je natuurlijk thuis aan de keukentafel doen.
LEES OOK : DUURZAAM ETEN OP KANTOOR
#9: Scheid afval
Rapapapapam, wie weet is 2021 wel le moment suprême om het scheiden van afval op kantoor (of je thuisoffice) te introduceren. Heel simpel: zet aparte bakken neer voor papier, inktpatronen en bijvoorbeeld plastic. Kleine moeite, serieuze impact op het milieu. Meer woorden hoeven we er niet aan vuil te maken, wat jij?
LEES OOK: DUURZAAM AFVAL SCHEIDEN DOE JE ZO
#10: Werk met groene energie
Geld besparen en het milieu sparen, dat klinkt toch te mooi om waar te zijn. Nee hoor, niet als je je energieverbruik onder de loep neemt. Wat het namelijk is, is dat je met een paar simpele tweaks, simpele aanpassingen behoorlijk wat euro’s kan besparen. En tegelijkertijd bespaar je een overload aan energie. En als je dan toch zo lekker bewust bezig bent, kan je gelijk swipen naar een leverancier van groene stroom, energiezuinige LED-lampen en timer-stopcontacten die apparaten buiten je werkuren automatisch uitschakelt in plaats van stiekem energie blijven slurpen.
Wachten totdat de lampen het loodje hebben gelegd? Nee hoor, zelfs dan is overstappen het advies. Weet namelijk dat LED-lampen 90% (say whut?!) minder energie verbruiken dan de gouwe ouwe gloeilamp, en 85% minder dan een halogeenlamp. Als je door je hele huis of kantoor aan de LED gaat, is het een investering. Eén die je binnen de kortste keren hebt terugverdiend.
LEES OOK: 22x DUURZAME BESPAARTIPS OM GELD TE BESPAREN EN HET MILIEU TE SPAREN
#11: Kies voor energiezuinige elektronica
Ben jij team ‘desktop’ of ‘laptop?’ De cijfers van Milieu Centraal liegen er niet om. Want wat blijkt? De good old desktop vreet 70% (!) meer energie dan de ik-neem-je-overal-mee-naartoe laptop. Omgerekend kom je per pc dan uit op een besparing van €30,- per jaar. Tel uit je winst en je aandeel voor het milieu als je als werkgever de desktops wegbonjourt zodra ze hun beste tijd hebben gehad.
We blijven nog even in de pc-/laptophoek. Want er zijn meer manieren hoe je kan zorgen dat je het energieverbruik minimaliseert, en wel door de helderheid van je scherm lekker laag te zetten. Volledig terugschroeven naar standje ‘1’ oftewel ‘kan er haast niets van zien’ is nu ook weer niet nodig. Zolang je het makkelijk kan lezen, zit je goed voor je ogen en het milieu. En in de pauze kan ‘ie het best in de slaapstand worden gezet.
Zeker bij een kantoorleven komen vaak naast de laptop andere energieslurpende apparaten kijken. We noemen een printer, telefoons, koelkast. Zodra de apparatuur het voor gezien houdt, kan je het best voor minder milieubelastende elektronica met GEEA, EPEAT, TCO of Energystar label kiezen. Waarom? Energiezuinig te werk gaan verzekerd!
#12: Plant groene groeiers en bloeiers
Op een gemiddelde werkdag zit je toch al snel uren achter je pc of laptop. Zonde! Het doet ons juist zo goed om de natuur in de gaan, een frisse neus te halen en minutenlang verder te kunnen kijken dan die 50 cm. dat je pc van je vandaan staat. Als jij doordeweeks niet snel de natuur in kan duiken, dan haal je d’r toch gewoon je huis of kantoor(tuin) in? Let’s go green met van die gezellige groene bloeiers. Niet alleen een lust voor het oog, maar ook werkprestatie bevorderend, luchtzuiverend en goed voor het zuurstofgehalte in de lucht.
#13: Post met positieve stempel
Kantoren kunnen er wat van: post en pakketjes worden aan de lopende band verstuurd. Hoe onschuldig ze ook ogen, ze dragen – mede door het transport van A naar B – bij aan een grote CO2-uitstoot. Gelukkig zijn er een groeiend aantal pakketbezorgdiensten die voor groen gaan. We noemen een DHL en Budbee. Die laatste heeft zo’n duurzame mindset dat ze altijd op ontdekking zijn naar het zo groen mogelijk doen. Zo min mogelijk schade aan de planeet en onze gezondheid. Keep up the good work guys!
#14: Boen met duurzame schoonmaakmiddelen
Of je het nu hebt thuis of op kantoor de boel aan kant maken, vaak komt er bij schoonmaken een hoop plastic poeha aan te pas. Plastic handschoenen, felgekleurde schuursponsjes en een overkill aan chemische geuren. Het zit zo: in vlekverwijderaars tot allesreinigers zitten giftige drijfgassen en oplosmiddelen. Chemische bullsh*t. Schoonmaakmiddelen vol agressief spul – alcohol, ammonia en bleekmiddel – die door de gootsteen de wijde wereld intrekken. Niet nodig. Er zijn namelijk zo veel ‘schoon huis / kantoor, schone wereld’-merken op de markt. Kick af van de toxics en kies liever voor merken als bijvoorbeeld Sophie Green.
LEES OOK: Duurzame schoonmaak, tips hoe groen te boenen
#15: Geef duurzame relatiegeschenken cadeau
Hartstikke attent zo’n presentje voor relaties, maar heel eerlijk vaak zit het vol prullaria. Om het nog niet over de dot single-use plastic te hebben. Blijf ook dit jaar – of juist dit jaar – je relaties in de watten leggen en wel met duurzame relatiegeschenken. Of we nog een adresje weten? Zeker! Je zit warm, heel warm. Alstu: eco-relatiegeschenken.