Bedrijven en organisaties die voor een B Corp certificering gaan, je hoort het heel veel. En dat is maar goed ook. Ook bij ZustainaBox zijn we druk in de weer om het keurmerk voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen te halen. En guess what? We hebben het assessment positief doorlopen. Nu hopen dat we snel bezoek van B corp krijgen. Nu is zo’n titel leuk hoor, maar het draait er vooral om waarom we het doen en wat het betekent. Gaat u zitten, geven we een lesje B Corp certificering.
Wat is B Corp?
B Corp, B wattes? Als je nog nooit van deze term gehoord hebt, dan is het best een gekke ongrijpbaar iets. Wel nu, B Corp is officieel een afkorting van B Corporation: de naam die de organisatie B Lab geeft aan bedrijven, waarbij werknemers, sociale aspecten als het milieu hoog in het vaandel staan. De titel B Corp mag je dus dragen als je de B Corp certificering behaalt. En dat, dat is niet iets wat je in een paar uurtjes doet.
Het B Corp keurmerk is in het leven geroepen door drie ondernemers die de economie fundamenteel wilden veranderen. De drie geloven in een systeem waarin niet alleen geld verdiend wordt, maar dat gebaseerd is op sociale en duurzame impact. Zo ontstond de B Corp certificering: een keurmerk voor organisaties die zowel sociale impact als milieu-impact maken. Heel fijn en nog fijner dat ze er transparant over zijn. En ook het nemen van verantwoordelijkheid behoort tot dat rijtje.
Kan dat je het al tussen de regels door hebt gelezen, maar wij vinden ZustainaBox potdikke goed aan die aspecten voldoen. Dagelijks zijn we bezig met het creëren van verrassende duurzame keuzes en plasticvrije, plantaardige en pure eco cadeaus. We geloven dat elke duurzame keuze telt (kleine switches, groots effect – when you know, you know) en we vinden het een mooie stap om ons commitment te laten zien door middel van de B Corp certificering. Gelukkig zijn we bij lange na niet de enige met een groene missie. Wereldwijd zijn er al meer dan 5.000 B Corp bedrijven, waarvan bijna 300 B Corps in Nederland. And still counting!
Hoe ziet het proces van B Corp certificering eruit?
Als je met trots (als een pauw, ja!) de titel B Corp wil dragen, stap je in een uitgebreid proces. Het is geen vragenlijstje die je in een uurtje invult et voilà: je bent B Corp. Haha absoluut dat we dat wel eens stiekem (en minder sneaky) hebben gedroomd, maar als dat het geval was, kon iedereen het worden. En laat het nu juist een bijzondere bedrijfsclaim zijn. Oké, over de test, het B Impact Assessment. Een uitgebreide vragenlijst over allerlei aspecten van de bedrijfsvoering. De vragen zijn ingedeeld in vijf hoofdcategorieën waarin de impact van het bedrijf wordt gemeten langs de pijlers ‘Governance’, ‘Workers’, ‘Community’, ‘Environment’ en ‘Customers.’ Zo zie je dat de B Corp certificering verschillende aandachtspunten heeft.
Waar ‘Governance’ gaat over de missie, transparantie en ethiek van je bedrijf, richt ‘Community’ zich juist meer op de lokale impact die je maakt en bijvoorbeeld de mate van diversiteit en inclusie. Bij ‘Workers’ zijn financiële zekerheid en eigenaarschap van het bedrijf, maar ook gezondheid en ontwikkelingsmogelijkheden van werknemers belangrijke thema’s. ‘Environment’ gaat – je raad het al – over de milieu-impact die je als bedrijf maakt of beter gezegd hoe je die minimaliseert. En bij ‘Customers’ staat stewardship centraal, waarbij je kunt denken aan het verbeteren van sociale of economische omstandigheden van klanten. En goed voor je medewerkers zorgen.
De praktische kant van het assessment
Veel details en informatie, maar hoe ziet het proces eruit wil je weten? Goed punt! Zodra je je aanmeldt, krijg je toegang tot de vragen van het assessment. Dat zijn er zo’n 20 tot 50 per categorie, dus gevalletje ga er maar eens goed voor zitten. De vragen kan je beantwoorden in een volgorde die je zelf wil en per vraag kan je notities maken. In het dashboard zie je telkens hoeveel punten je al hebt behaald, waar je de meeste punten hebt laten liggen en welke onderdelen nog niet ingevuld zijn. Wij hebben alle punten binnen gehaald en zijn mega trots!
Natuurlijk dé brandende vraag: wanneer haal je genoeg punten voor de B Corp certificering? Dat gaat om minimaal 80 van de 200 punten. En die behaal je niet zomaar: de vragen gaan over de hoogste standaarden in duurzaamheid, sociale impact, maar ook wettelijke verslaglegging en transparantie. Als je aan de 80 punten voldoet, dan is een vrijmibo wel op zijn plaats, want je mag het assessment dan namelijk inleveren. Vervolgens worden alle aangeleverde documenten beoordeeld door experts van de B Corp organisatie (moet je nagaan wat een monnikenwerk dat is). En, en, en als alles in orde is, mag je jezelf officieel en B Corp noemen.
LEES OOK – CIRCULAIR ONDERNEMEN: HOE DOE JE DAT EN WAT MOET JE EROVER WETEN
Soms ben je pending B Corp: wat is dat?
Joejoe, ben je er nog? Super! We voegen er nog wat informatie aan toe. Kan je hebben. De B Corp certificering heeft namelijk een aparte procedure voor start-ups en kleinere bedrijven. Dat is zo ingericht dat zij zich kunnen voorbereiden op het uitgebreide B Corp certificeringsproces en assessment.
Dan mag je jezelf pending B Corp noemen. Dat betekent dat je voldoet aan de wettelijke eisen om een B Corp keurmerk te dragen, dat je het assessment hebt doorlopen én dat je de overeenkomst van B Corp hebt getekend. Met deze tijdelijke status laat je je sterke commitment voor sociaal en duurzaam ondernemen zien. Bovendien helpt dit proces ons het B Corp framework in alles wat je doet toe te passen. Omdat de B Corp certificering een internationaal erkend keurmerk is, is het een goede afspiegeling van hoe duurzaam ons bedrijf is.
De B Corp community
Naast de onafhankelijke erkenning voor sociaal en duurzaam ondernemen, biedt de B Corp organisatie ook een inspirerend netwerk van bedrijven en organisaties. Deze community is ingericht om van elkaar te leren en samen een fundamentele verandering van de economie teweeg te brengen. Laat dat nu perfect bij onze ZustainaBox missie passen! Zo, ben je helemaal bijgepraat over het reilen en zeilen van B Corp en de certificering ervan. Als je ons zoekt, zijn we ons verder aan het B Corp’en.
LEES OOK – WAT IS EEN CIRCULAIRE ECONOMIE EN HOE KAN JIJ ERAAN BIJDRAGEN?