Van dagelijkse lunch tot spontane borrel en – niet te vergeten – de jaarlijkse BBQ met het team: we eten er op kantoor wat af met z’n allen. Regelmatig krijgen we de vraag wat je op de werkvloer kunt doen om het verschil te maken. Om het groene voorbeeld te geven? We gooien ‘m er gewoon weer in, want ook hier geldt: kleine switches, grootse impact. We nemen je mee langs een 100% vegan lunchkaart in de kantine, duurzame lunchideeën voor de gedeelde keuken, een Too Good To Go-teamborrel en de must do’s voor het voorkomen van voedselverspilling.
Wat is duurzaam eten en waarom is het nodig?
Ons eten en drinken hebben de nodige milieu-impact vanwege het vervoeren / importeren van fruit en groente inclusief hun transportkilometers. Om het nog niet over eten van vlees en zuivel te hebben, dat in verhouding nog zoveel meer CO2 uitstoot kent dan plantaardige alternatieven. En de 34,3 kilo (!) aan voedsel die we gemiddeld per persoon per jaar weggooien. Overkomt de beste, maar is verre van duurzaam. Gelukkig liggen de oplossingen voor het oprapen.
Ben je net lekker op de groene tour met een energiezuinig pand, papiervrije office en duurzame relatiegeschenken, dan ben je klaar om door te schakelen naar de volgende verscnelling: aandacht voor het kantoorvoedsel. Van bruine bam tot uitgebreide catering, de brandstof (en blijmaker) van onze innerlijke ik. Nog blijer word je als je je bewust bent van de opties voor een duurzame vegan lunch op het werk.
Hoe kun je duurzaam eten en hoe doe je dat op kantoor? First things first: check bijvoorbeeld de herkomst van eten. Waar is het gemaakt en dus – hoeveel vervuilende transportkilometers zijn er afgelegd voordat het eten op jouw bord kwam te liggen? Eten uit het seizoen (en dus met de seizoenen mee-eten) is een slimme manier voor een duurzame lunch. Heb je meteen een afwisselend kantineaanbod en gevarieerde lunchtrommel te pakken!
Hoeveel eten blijft er dagelijks, wekelijks of maandelijks over? Voedselverspilling betekent dat alle inspanning van boeren tot verkopers voor niets is geweest. Inclusief CO2-uitstoot tijdens productie en vervoer. Om van verpakkingsmateriaal nog maar niet te spreken. Oh-zo zonde. Check het totale afval in de kantine of kijk eens rond aan de tafel tijdens de (vegetarische) lunch. We zijn niet zo goed in vooraf inschatten hoeveel we willen eten en waar we zin in hebben tijdens de werkdag. Tijd voor actie met een duurzamer bord en minder voedselverspilling.
LEES OOK: 8 TIPS VOOR EEN DUURZAME KANTINE OP KANTOOR
De beste duurzame vegan lunchideeën voor op het werk
Denk je bij de vraag ‘Wat is duurzaam eten als lunch?’ in een splitsecond aan hummus? Haha, weet dat er zoveel meer opties voor duurzame veganistische of vegetarische lunches zijn. Ook als je juist wel team hummus bent. Opties te over. We’ll prove.
#1 Plantaardige lookalikes
Zo is er de categorie vervangers. Gouden vondsten die als een druppel water lijken – of beter gezegd smaken -, zoals hun op vlees of zuivel gebaseerde broertje. Plantaardige kaas, vegan filet americain, of grillworst bijvoorbeeld. De ene vervanger valt vast beter in de smaak dan de ander, maar hé, geloof ons: er zitten heerlijke opties tussen. Als je alle 621 vegan lunchsmeersels en plakken hebt geprobeerd, horen we je wel weer!
#2 Spread the word
Maar er is zoveel meer dan de smaak van vlees en zuivel. Groentespreads wel eens geprobeerd? Van biet tot avocado, aubergine of pompoen. De keuze voor vegan lunchbeleg is reuze dames en heren.
#3 Traditionele kanjers
Meer van down to earth? Oldskool pindakaas en jam zijn ook gewoon harstikke vegan. Hoef je niet altijd wat nieuws te proberen. Even niet nadenken en toch de mooie aarde sparen. Meer inspiratie om jouw bammetjes blij te beleggen? Check 10 verrukkelijke vegan broodbeleg ideeën!
In plaats van de traditionele Nederlandse bammetjes kun je natuurlijk talloze andere opties kiezen voor lunch. Zo ook voor je vegan lunch op het werk. Denk bijvoorbeeld aan couscoussalade met falafel, pindasoep, scrambled tofu, vegan pannenkoeken of comforting noedels.
Neem je je veganistische lunch mee van thuis? Slim en superlekker! Wil je het duurzaam van A naar B meenemen, verpak het dan the green way: deze duurzame plasticvrije lunchbox of food wraps van bijvoorbeeld ReTulp zijn zomaar twee (planeet)praktische opties. Tip van flip: ook erg leuk als duurzaam relatiegeschenk met logo voor jouw personeel!
Hoe kun je duurzaam eten voorzien bij teamactiviteiten?
Naast de dagelijkse vegan lunchmogelijkheid zijn er natuurlijk nog meer momenten die roepen om een plantaardige insteek. Wat dacht je van de gezellige teambarbecue? Niet getreurd! Duurzaam BBQ’en is hélemaal in. En geloof ons het is net zo’n fiësta (of eerlijk, eigenlijk een nog groter feest als de vega(n) BBQ is geweest)! Check deze 4 stappen naar een geslaagde vegan bbq!
Vrijdagmiddag 16:00 uur. Het weekend staat op de stoep. Of het ritueel nu een vette hap als lunch is (ook die zijn er in plantaardige versies) of de hitjes vanaf een uur of twee door de speakers klinken: het weekend mag gevierd worden. Een goede vrijmibo kan op menig kantoor niet ontbreken. En terecht! Wat is duurzaam eten op een borrel? Denk aan nootjes in duurzame verpakking, groentecrackers en vegan chocolade. En waar gegeten wordt, wordt gedronken; vegan wijn, Lowlander biertje met biodiversiteitsboost of biologische frisdrank. Inspiratie opdoen?
CHECK ONZE DUURZAME BORRELPAKKETTEN
Helden van kantines die zorgen voor een duurzame lunch
Een ode aan de groene alternatieven in de kantine die helpen milieubewust eten. Zoals gerechten met zuivel- en vleesvervangers en seizoensproducten. Maar een duurzame lunch op kantoor het gaat verder dan een vleesvrij menu voor een vegan lunch.
Vrij van food waste
Naast een veganistische of vegetarische lunch, is ook voedselverspilling – helaas – een hot topic in kantines. Zo zijn buffetten bijvoorbeeld enorme afvalkanonnen, vanwege de grote keus die er geboden wordt. Gelukkig zijn er tal van slimme manieren om waste te voorkomen. Inspiratie? We’ve got you covered. Komt ‘ie: vier slimme food savers voor in de kantine op een rij:
- Overgebleven fruit en groenten? Mik in een smoothie. Creëer een nieuwe soep. Bouw de mooiste tosti’s.
- Vul verse gerechten niet meer aan na 14:00 uur ‘s middags. Zo voorkom je restjes die niet bewaard kunnen worden aan het einde van de dag.
- Eten over? Speel met de prijzen. Korting geven op eten dat vandaag gegeten moet worden, werkt. We gaan nou eenmaal goed op korting. Blijven NL’ers hè!
- Meld de al dan niet vegetarische kantine aan bij Too Good To Go. Heb je veel eten over? Maak er een pakket van en bied het aan via de app. Zo worden er maaltijden gered.
Check ook deze 11 merken die voedselverspilling tegengaan en ontdek nog meer tips voor het voorkomen van food waste.
LEES OOK: VOEDSELVERSPILLING: 10X TIPS HOE JIJ HET VERBRASSEN EEN HALT KAN TOEROEPEN
Voorbij voedsel
Lekker eten, we houden ervan (en da’s, u snapt, dan nog zacht uitgedrukt). En dus letten we vooral op de inhoud van ons bord. Maar als je een duurzame kantine wilt realiseren, komt daar meer bij kijken. Wegwerpservies? Not done. Stenen borden en normaal bestek kunnen zo de vaatwasser in om hergebruikt te worden. En how about statiegeld op plastic flesjes en koffiebekers, zoals de Billie Cup?
Plantvriendelijke prijzen
Prijzen zijn niet alleen een lot uit de loterij voor het tegenhouden van voedselverspilling. Ze zijn ook ideaal om vlees- en zuivelconsumptie te reduceren. Maak de broodjes kroket bijvoorbeeld duurder en geef de plantaardige alternatieven een aantrekkelijke lage prijs. Maar wil je echt een switch maken en ergens voor staan? Ga dan gewoon voor 100% vegan lunchen op kantoor. Go for green!
Last but not least: milieubewust omgaan met eten
Puil je al uit van de ideeën? Er valt vast genoeg te winnen. Ook als er geen kantine op het kantoor is en jullie met z’n dagelijks al een vegan of vegetarische lunch eten. Het loont bijvoorbeeld om eens te kijken naar de omgang met eten.
Als hummus ineens de favoriet blijkt van verschillende collega’s, staan er zo maar 6 identieke hummus bakjes in de gedeelde koelkast. No clue welke pikante hummus van wie is. Na een paar weken zwerven belanden ze ongetwijfeld in de prullenbak. Het verzinnen van een oplossing, zoals een naam erop schrijven of gezellig delen van beleg is zo geïmplementeerd. Bespaar je mooi wat afval met z’n allen.
Zijn er overblijfsels van de lunch? Upgrade ze tot snack bij de borrel. Voorkomt weer voedselverspilling én maakt je vrijmibo compleet. Win-win.
Oké, een aller-, állerlaatste (en allerhandigste) tip: ga eens actief aan de slag om voedselverspilling te voorkomen en koop zelf een Too Good To Go box. Deel ‘m met je team. Zo is er altijd wel iemand die dat nieuwe broodbeleg wil proberen, houdt van het aparte broodje in de box, of dat laatste product mee naar huis neemt zodat het daar opgegeten wordt. Zo voorkom je niet alleen voedselverspilling van je eigen eten, maar red je met elkaar ook eten van anderen. Leuk voor de afwisseling én goed voor teambuilding. Heb je weer een double win te pakken.
Zeg, wat doe jij op kantoor om duurzaam en milieubewust eten te faciliteren? Introduceer je straks de vegan lunch of inspireer je collega’s door de mooiste creaties uit je lunchbox te laten komen? Ieder stapje is er één en maakt je in één klap een held. Heus waar!
Yes, dit was jouw gids naar duurzaam eten op kantoor met bijvoorbeeld een vegan lunch. Eerder in onze reeks duurzaam ondernemen vond je alles over een duurzaam gebouw om in te werken, een duurzaam hr beleid en maatschappelijk verantwoord inkopen. Goed nieuws: we zijn nog niet klaar. What’s next? We duiken in de financiële wereld. Hoe ga je duurzaam en verantwoord om met pensioenen en aandelen?