Zoetekauwend Nederland, deze is voor jullie. Wil je het liefst je hunkeringen naar zoet pleasen met lekkers waar je alles behalve een schuldgevoel van hoeft te krijgen? Well hello Sharp Sharp! Van vegan koekjes via plantaardige gebakjes door naar granola. Alles altijd vegan, vrij van gluten, lactosevrij en nul geraffineerde suiker. Plaatjes zijn het. We spraken de founder, Renate de Klein, over dit ‘too good to be true’-concept dat ze in 2014 samen met haar lief is gestart.
Vegan koekjes, taartjes en meer van Sharp Sharp
Sharp Sharp, een naam die blijft kleven. Net als de plantaardige taartjes, vegan koekjes, granola en wat niet meer dat uit de bakkerij van Renate en haar partner Frank rolt. Food feestjes! Waar de naam vandaan komt? ‘Sharp Sharp is wat je in Zuid-Afrika tegen elkaar zegt als je iets mooi vindt. We willen positieve impact maken en een stukje van mijn roots verweven, vandaar de naam Sharp Sharp.’
Waar het duo beiden (grafisch) ontwerpers waren, veranderde er in 2014 veel. ‘In die jaren hadden we veel werk in de elektrische auto-industrie. Wat we zagen, was dat de impact die je maakt door elektrisch te gaan rijden groot was, maar die van plantaardig eten veel groter. De impact die je als consument zelf kan maken op de wereld, waar je zelf invloed op hebt, is groot.’ Twee jaar daarvoor waren de twee al veganist geworden. ‘Eén vanuit de gedachten dat het beter is voor het milieu, twee vanwege het onnodige dierenleed.’
Sharp Sharp komt met haar zoetwaar op iemands bord. ‘Iedere dag maakt iedereen de keuze om wel of niet plantaardig te eten. Hoe jaren geleden onze plantaardige bakkerij tot stand is gekomen? Zelf mag ik geen gluten en ben ik dus veganist. Vandaar ook dat ik in 2014 vanuit een soort eigen behoefte aan vegan koekjes (en dus glutenvrij!) mijn eigen versies ben gaan maken.
De missie? Mensen inspireren om meer plantaardig te eten. Onze droom is om consumenten vegan te laten worden, maar dat is natuurlijk op de korte termijn niet haalbaar. Vandaar dat we hele mooie taartjes maken die ook nog eens heel lekker zijn. Om van te genieten. En daarvoor hoef je niet per se veganist te zijn of een glutenvrij dieet te volgen. De ultieme droom is om de Lush van de vegan koekjes en taartjes te worden!’
Door veel trial-and-error komen de lekkerste baksels de oven uit rollen. ‘Veel is proberen. Altijd al heb ik van bakken gehouden. Het is proeven, het is experimenteren. Al onze recepten komen uit eigen keuken. Dit maakt ons dan ook anders dan veel andere bakkersbedrijven.’
Al 8 jaar on the go and still going strong
Renate vindt het heel grappig om te zien wat voor mix aan klanten van de vegan koekjes en taartjes van Sharp Sharp geniet. ‘Van diehard veganist tot 70-plussers die gewoon eens iets anders willen én mensen uit de moslima-cultuur (want vegan koekjes zonder alcohol, gelatine en andere dierlijke ingrediënten). Wat ik heel leuk vind, is dat Sharp Sharp mensen weet te verleiden door hoe het eruit ziet. Natuurlijk hoop ik dat ze het lekker vinden en dat ze opmerken dat het lekker is zonder melk, eieren en suiker om daarna vaker plantaardig te eten.’
In 2014 zag de plantaardige wereld er anders uit dan nu. ‘Vroeger kon je de verbazing van mensen hun gezicht aflezen als ze op een beurs vegan kaas zagen. Tegenwoordig ligt het vrijwel in elke supermarkt. En een andere switch die de plantaardige wereld heeft doorgemaakt, is dat mensen er vroeger niet zo voor open stonden. Als je acht jaar geleden aangaf dat je veganist was, dan viel al snel de vraag wat je dan eet. Noten? Wortels? Ook toen zei ik al dat er zoveel mooie plantaardige ingrediënten zijn. Anno nu staan mensen meer voor plantaardige voeding open.’
Toen Sharp Sharp werd bedacht, dachten ze nog dat vegan koekjes leuk voor erbij waren, een soort trend. ‘Ik had dan ook nooit verwacht dat het voor zo’n grote groep mensen een belangrijk onderdeel van hun leven zou gaan uitmaken. Het is een mindset-change geworden. Ik had het gehoopt! En ben blij dat ik met die stroom heb kunnen meegroeien.’
Ingrediënten om dubbel van te smullen
Bij Sharp Sharp gaat er niet zomaar een ingrediënt het zoetwaar in. Integendeel! Elk ingrediënt kent een zoektocht, want ze willen alleen de mooiste ingrediënten (lees: bio, fairtrade), waarmee ze de lekkerste smaakexplosies kunnen maken. Een opvallende in het lijstje zijn de bups bloemen die ze gebruiken. Hoe dat zo? ‘Voor de kleur van de taartjes en als decoratie. Weet dat we geen kunstmatige toevoegingen gebruiken, dus maken we graag gretig gebruik van bloemen.’
Op de vraag ‘maar bloemen zijn niet per se duurzaam’, antwoordt de duurzame ondernemer: ‘Goede vraag. En dat klopt! Dat is altijd de zoektocht binnen ons bedrijf. Waar vind je duurzame bloemen en hoe ver ga je in die balans? Voor Sharp Sharp ligt de nadruk op pure ingrediënten, puur natuur. Wel proberen we de bloemen altijd lokaal in te kopen. Bloemen, waarvan ik weet dat ze uit Europa komen.’
Jullie liggen bij de Albert Heijn, hoe is dat gelukt?
Niet Sharp Sharp zelf, maar de Appie heeft het team in 2018 benaderd. ‘Ze vroegen ons om mee te doen aan startupschap, een groepje food rebels die binnen Albert Heijn bezig waren om de supermarktketen plantaardiger te maken. Ze vroegen of we een week bij de grootste AH van Nederland, Gelderlandplein Amsterdam, wilden liggen. Waarom ook niet? Vooral ook omdat we heel benieuwd waren of mensen in de supermarkt onze plantaardige producten wel of niet zouden kopen.’
De proefperiode bleek een succes, waarna ze werden gevraagd om mee te doen aan de AH Product Pitch. Hier werden ze tweede en gingen ze met een marketingbudget naar huis. ‘Grap is dat de CEO tegen ons zei dat ze ons niet wilden laten winnen, omdat we überhaupt nog niet klaar waren om in alle AH’s te liggen. Want tja, we waren nog maar een kleine bakkerij. Toen zijn we een jaar lang met certificeringen voor de bakkerij beziggeweest. Uiteindelijk hebben we eind 2019 vier smaken in de AH mogen lanceren. Een tijd waarin we veel hebben geleerd over wat wel en niet werkt.’
En over duurzaamheid gesproken. ‘We wilden een transparante verpakking alleen zorgde dat voor veel condensvorming in de vriezers. Dat werkte niet. Daarnaast wilden we bio-plastic displays, maar ook die werkten niet in de vriezer. Dus toen moesten we toch terug naar plastic. Lastig, want je maakt de keuze tussen duurzaamheid en lange(re) houdbaarheid. Wat we wel op de verpakking aan consumenten vragen, is om het plastic alsjeblieft te recyclen. Zie hier onze continue zoektocht naar alternatieven voor plastic waar we nog altijd elke dag zoet mee zijn.’
Wat is de grootste ondernemersles geweest?
Renate heeft niet één maar twee lessen voor andere ondernemers. ‘Les één die voor mij logisch was, is dat ik heel erg heb moeten leren hoe ik kennis overdraag, hoe ik het voor iedereen begrijpelijk maak. Het is een zoekproces. Iets wat veel tijd heeft gekost en op dit moment nog altijd veel tijd kost. Het andere is dat we altijd ervoor hebben gekozen om zelf te financieren. We hebben nooit met banken of investeerders samengewerkt. Hierdoor hebben we deels de groei tegengehouden. Hadden we wel geld van buitenaf erbij betrokken, dan waren we nu verder geweest.’
Frank en Renate hebben de kwestie wel of geen investeerders altijd een ding gevonden. ‘Er zijn veel gesprekken met partijen geweest, maar toch voelde het telkens niet goed om bepaalde concessies te doen. Inmiddels hebben we alleen een lening bij de Triodos Bank lopen, waarmee we destijds de lunchroom hebben kunnen starten. Enerzijds geeft het zelf financieren vrijheid, aan de andere kant ook druk. Terugblikkend had ik misschien wel eerder een partner erbij willen betrekken, want uiteindelijk is ons doel om zoveel mogelijk impact te maken.’
Hoe duurzaam leven jullie zelf?
Naast dat team Sharp Sharp vegan, glutenvrije, pure taartjes maken, hoe duurzaam zijn Frank en Renate thuis? ‘Die twee zijn met elkaar verweven. We runnen ons bedrijf, zoals we leven. Zou dat niet mogelijk zijn, dan zou de stekker eruit zijn getrokken. We vinden het heel belangrijk om lokaal en biologisch te kopen. Het enige waar we nog wel vervuilend in zijn en wat ik heel lastig vind, is dat we vliegen. Mijn familie woont in Zuid-Afrika. Verder rijden we wel hybride, kopen we niet veel kleding en wat we tweedehands kunnen kopen, kopen we tweedehands.’
Tip voor thuis om te verduurzamen
Volgens de duurzame ondernemer zit het ‘m vooral in het afscheid nemen van stigma’s. ‘Tegenwoordig hangen er toch nog best wel wat stigma’s rond duurzamer leven. Als ik bijvoorbeeld vertel dat ik niet dagelijks douche, dan zijn mensen in shock. Maar hé, het zijn wel dingen waar mensen over na kunnen denken. Er zijn namelijk ook andere manieren om jezelf te wassen. Laat mensen het ‘maar dat klopt niet’ loslaten, dan kunnen we met z’n allen veel duurzamer worden, omdat we dan heel anders naar de keuzes kijken die we maken.
Of neem tweedehands spullen. Inmiddels is het al meer in onze maatschappij verweven, maar als je vroeger zei dat je naar de rommelmarkt ging, dan keken mensen je vreemd aan. Dat stigma mag eraf. Laten we niet al die oordelen hebben, want dit zijn wel de dingen, de switches waar we impact mee maken.’
Benieuwd naar het hele assortiment (van vegan koekjes tot taartjes) van Sharp Sharp? Hobbel dan eens digitaal in hun webshop langs, bekijk hier de verkooppunten óf buurt binnenkort in hun lunchroom in Rotterdam-Zuid. We zullen niet alles verklappen, maar dat het lekker wordt, is een understatement.