Ken je de doe-het-zelf producten van Pineut al. We’re hooked. En – we zeggen ‘t je – jij na het lezen van deze blog ook. Want hoé leuk is het om je eigen proost- en proefgerei in elkaar te flansen. We noemen sangria, cocktails, ice tea, bierlikeur, tapashapjes, soep en nog veel meer. Dat is me toch een potje lekker. Hadden we al verteld dat het een idee van vriendinnen Marlies en Femke is? Bij deze. Laatst hingen we aan de lijn met de eerste dame. Lees hier het fraaie verhaal van Pineut.
Naam die blijft plakken, maar wat is Pineut?
De Nederlandse vriendinnen Marlies en Femke zijn de goedlachse, groene breinen achter de drankjes en hapjes van Pineut. Of moeten we eerder zeggen smaakgoochelaars?! Want als er iets is dat de ladies eindeloos kunnen doen, dan is het wel experimenteren met smaken. Wat begon als een hobby op de zolder is inmiddels een groen doe-het-zelf-merk. Een merk dat zonder twijfel tot de gevestigde duurzame orde van ons land behoort.
Alweer 10 jaar(!) zijn ze busy-busy om smaakvolle producten en verrassende smaakcombinaties te bedenken. Van zelf ice tea maken tot Spaanse sangria en zelfs bierlikeur. Tja, welke seizoens favo’s eigenlijk niet. Marlies: ‘Tijdens het hardlopen gingen we blijkbaar niet hard genoeg en ontstond het idee voor Pineut. Ik had een creatieve opleiding gedaan en was altijd al erg in voeding en lekkers in de keuken maken geïnteresseerd. Femke was ook veel over een nieuwe, volgende stap aan het nadenken. Niet veel later bedachten we ‘laten we samen iets op de markt zetten en laten we het lekker letterlijk nemen, want we houden van praktisch.’
‘In het begin hadden we zelf likeuren gemaakt, maar hoe leuk zou het zijn om mensen te laten zien hoeveel plezier het geeft als je het zelf thuis kan maken? En naast dat het leuk is, is het ook nog eens heel lekker. Toen zijn we gaan nadenken over hoe die DIY-producten eruit mochten gaan zien. Waar gemak anno nu een trend is, was dat 10 jaar geleden eigenlijk ook al het geval. Alles moest in de juiste verhouding in de fles terechtkomen, zodat het voor de consument zo laagdrempelig mogelijk zou zijn.’
Of Pineut alleen in de hoek van dranken iets lekkers tevoorschijn kan toveren? Nee hoor! De green girls vinden dat er naast de vloeibare versnaperingen ook natuurlijk iets lekkers te snoepen moet zijn. Iets natuurlijk lekkers om precies te zijn. Ingrediënten voor DIY brownie, cookiedough, speculaas of carrotcake bonbons. Het enige wat je hoeft te doen, is even wat balletjes rollen en een dosis liefde toevoegen, en voor je het weet is het snack o’clock.
Marlies: ‘Waar we – sinds 2019 heeft Femke Pineut verlaten – met DIY-likeuren zijn begonnen, zijn we het drankassortiment verder en verder gaan uitbreiden. Inmiddels hebben we ook bakmixen en delicatessen. Allerlei dingen die je op tafel wil zetten als je mensen over de vloer hebt.’
Hoe zijn jullie naar een duurzaam merk toegegroeid?
In de loop van de jaren zijn de fraaie flessen van Pineut meer en meer met duurzame producten gevuld. Duurzaam als in goed voor de aarde. ‘Eigenlijk deden we dit altijd al wel, maar we hadden het er alleen nooit zo over. Veels te weinig. Toegegeven, dat is wel een journey geweest hoor. En eigenlijk is het dat nog steeds. Voor als nog doe je het nooit namelijk perfect.’
‘Aan het begin van Pineut kwam ik erachter dat je voor 3 stukjes steranijs €2 betaalde en je bij de groothandel een kilo voor €8 kon kopen. Dat vond ik zo fascinerend en deed me afvragen wat de boer er dan wel niet voor zou ontvangen? Toen we het assortiment enigszins op de rit hadden, zijn we gaan nadenken over waar we onze ingrediënten willen inkopen en welke partners we erbij zoeken. We gebruiken veel verschillende kruiden, specerijen, koffie, thee. Veel producten die vaak uit ontwikkelingslanden worden gehaald.’
Vervolgens is team Pineut op zoek gegaan naar partners. Hoe hebben ze hun partners beoordeeld? ‘Het is niet zo dat we beoordelen op basis van een fairtrade logo en fairtrade-certificering. Er zijn zat partijen die nog veel verder dan dat gaan. Op zo’n manier hebben we het proces niet dichtgetimmerd, maar we vinden het wel belangrijk om de ondernemer en het verhaal te kennen. Daarbij vragen we altijd door naar leefbaar loon en certificeringen.’
Zo zijn ze momenteel bezig met het selecteren van eerlijke chocolade. ‘Leefbaar loon is in die tak van sport een heel belangrijk vereiste voor ons. Dat controleren is een lastige, maar wat we dan wel doen, is dat we bij partners doorvragen. Stel, de ondernemer hamert alleen maar over de kwaliteit, dan houdt het op. Brengt een andere partij in zijn jaarverslag bijvoorbeeld wel zaken terug hoe ze het financieel en op sociaal vlak doen, dan voelen we daar meer voor.’
Pineut wil door duurzaam te ondernemen het verschil maken. Waar dat verschil ‘m zoal in zit? Bij Pineut hanteren ze zeventien VN Sustainable Development Goals als leidende pijlers, waarbij armoede, waardig werk en economische groei de belangrijkste focuspunten vormen. Een supermooi streven dat ze met hun producten weten te realiseren. Thumbs up!
Pineut redt reststromen, hoe zit dat?
Pineut kijkt met alles wat ze doen hoe ze de meest positieve impact kunnen maken. Twee jaar geleden kwam het GIGA-probleem van voedselverspilling intern ter sprake. Iets waar de DIY’ers iets mee wilden doen. Om hun duurzame steentje die ze dagelijks bijdragen verder te vergroten. En zo geschiedde. ‘Momenteel gebruiken we bijvoorbeeld gedroogd fruit en groente. Drogen is een conserveringsmethode waarmee je de houdbaarheid van de ingrediënten kan verlengen. We zijn op zoek gegaan naar waar reststromen (vaak groenten en fruit dat niet aan het schoonheidsideaal van supermarkten voldoet) te vinden zijn.’
Afgelopen jaar hebben de Pineut’ers flink veel kilo’s groenten en fruit kunnen redden. ‘Zo zit het in onze glühwein en sangria verwerkt en ook in onze onlangs geïntroduceerde tapaslijn, waarin we gedroogde tomaten (in de tapenade) en paprika toevoegen. Geredde ingrediënten waarmee je in een handomdraai wat lekkers maakt.’
‘Ik denk dat mensen echt positief verrast gaan zijn van wat het drogen van groenten (en fruit) doet. Soms heeft het laten drogen een ietwat stoffig imago, alsof het dan minder lekker zou zijn. Niets is minder waar: droog je het op de juiste manier en zoek je naar de juiste mix van ingrediënten, dan kan je iets heel lekkers op tafel toveren. Hopelijk kunnen we met deze nieuwe Pineut-producten consumenten enthousiasmeren om meer te conserveren of om meer geconserveerde ingrediënten te kopen.’
Vertel, hoe duurzaam is Marlies rund um Hause?
Bewust is ze zeker, maar ze vindt zichzelf absoluut niet de meest duurzame persoon die rondloopt. ‘Nog steeds vind ik het heel lastig om bijvoorbeeld volledig vegetarisch te leven. Ergens erg frustrerend, maar wat niet is, kan nog komen. Het bewustzijn is er. Duurzaamheid is zo’n breed thema.’
‘Soms vind ik het ook wel heel fijn om ergens op te kunnen focussen, om het klein te houden. Momenteel ben ik bijvoorbeeld vooral met kleding bezig. Waarom zou ik nieuwe items voor mezelf en het gezin kopen? Ben Vinted’s grootste fan. Als ik iets nieuws wil, dan koop ik het zoveel mogelijk tweedehands. Hetzelfde geldt voor speelgoed dat ik graag via Marktplaats koop. In de loop van de tijd ben ik bewuster geworden van de spullen die ik om me heen verzamel, dat ik spullen koop die lang meegaan. Leuk en ook nog eens heel makkelijk om te vergroenen.’
Waar droomt team Pineut van?
Dromen doen ze na 10 jaar bij Pineut nog elke dag. Gelukkig maar! Momenteel werken ze hard aan het verwezenlijken van hun allergrootste droom. ‘Ons eigen Pineut-productiehuis waar we mensen kansen geven om zich te ontwikkelen en onderdeel te zijn van de samenleving en het werken. Werken kan veel voldoening en structuur aan het leven geven. We denken dat dat mooi van waarde kan zijn. Ik zie dan een mooie fabriek voor me waar we op een gezellige, sfeervolle manier met elkaar Pineutjes maken.’
Inmiddels staat het productiehuis. Zo hebben ze een samenwerking met Stroom Opwaarts, dit is in regio Rijnmond de dienst vanuit de gemeente die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op allerlei vlakken helpt, opgezet. ‘Met hen hebben we de basis voor het Pineut-productiehuis neergezet. Een huis waar 25 en later in 2022 zelfs 35 mensen aan de slag kunnen. Van mensen die een halfjaartraject krijgen aangeboden om werkervaring binnen de foodsector op te doen tot mensen die een beschutte omgeving nodig hebben om goed te functioneren. Een mengelmoes aan mensen op wie ik heel trots ben dat het zo fijn samengaat.’
Lessen voor startende ondernemers
Na 10 jaar ondernemen, weet Marlies van de hoed en de rand. Iets met ups en downs. Haar tips voor startende ondernemers? ‘Begin klein en wees een spons als het gaat om het opdoen van nieuwe kennis. Zorg dat je het eerste traject, de beginfase, zoveel mogelijk leert.’ Of ze het zo weer zou doen, antwoordt ze volmondig ‘ja, zeker wel!’ Ondanks dat het 10 jaar lang echt niet alleen maar een stijgende lijn is geweest. Ondernemen gaat met horten en stoten. Cliché maar waar, van de moeilijke periode leer je het meest. Achteraf gezien wil je die niet missen.’
Tips voor thuis om groener te leven
Begin klein, begin bij jezelf. Thuis. En voor dat binnenshuis heeft Marlies nog wel een tip om te verduurzamen. ‘Maak met aandacht keuzes in de alledaagse dag. Kijk bijvoorbeeld bewust naar wat je eet en drinkt. Weet dat echt niet ons volledige assortiment per se gezond is, maar een keertje ongezond moet kunnen als de balans er maar is. Hetzelfde geldt voor kleding kopen: grote kans dat je niet altijd volledig duurzaam kan inkopen, maar wel het grootste deel. Leef met aandacht!’
Ice tea maken met Pineut, een verfrissende fruitbom
Als merken goed doen voor mens en milieu, dan heeft het weinig uitleg nodig waarom we spontaan smoorverliefd op ze zijn worden. Als we specifiek inzoomen op waarom we zo’n fan van Pineut zijn geworden, dan kunnen we er heel veel woorden aan vuil maken. We kunnen je ook een checklist geven, komt ‘ie:
- Doe-het-zelf drankjes van Pineut zijn 100% natuurlijke ingrediënten;
- Niets geen toegevoegde kleur-, geur- of smaakstoffen;
- Alle producten worden eerlijk en duurzaam geproduceerd. In het geval van de iced tea van Pineut geldt bijvoorbeeld: de fairchain groene thee is van Frank about tea en de duurzame mango’s komen uit Bukina Faso. Voor deze mix voor ijsthee is Pineut de krachten gaan bundelen met Valerie en David, nog twee van die duurzame do-gooders die zich inzetten voor een eerlijkere en meer transparante theesector. Ze kopen de theebladeren rechtstreeks in plus ze worden in het land van herkomst zelf verwerkt. Dat zorgt voor de nodige lokale impact. Daarbij wordt 2% van alle opbrengsten in het trainen van theeboeren geïnvesteerd. Kwaliteitsproduct voor jou, eerlijke prijzen voor de hardwerkende boeren. Hoé mooi;
- Alles van Pineut wordt door Nederlandse krachten met een afstand tot de arbeidsmarkt gemaakt. Onderstaand kan je hier het fijne over te weten komen.
Pineut producten kopen? Okéisgoed
Man o man wat worden we blije eieren als we het over Pineut hebben. Mooi verhaal, mooie producten waarmee weer een warempel fijne bijdrage aan de wereld en de medemens wordt geleverd. Pineut producten kopen? Natuurlijk kan je in de webshop van Pineut zelf je ogen de kost geven. En ook in de ZustainaStore is Pineut van de partij. Pineut glühwein? Deze kant op. Je nieuwe favoriete zomerdrank van Hollandse makelij? Ook de ice tea van Pineut zit in ons assortiment. Meer in voor een keertje vegan kaas maken? Ook dát kan worden geregeld.
Photo credits: Pineut