Ken je de doe-het-zelf drankjes van Pineut al. We’re hooked. En – we zeggen ‘t je – jij straks ook. Want hoé leuk is het om je eigen proostgerei in elkaar te flansen. We noemen een warme chocolademelk, glühwein, christmassy cocktails of winters kruidentheetje. Dat is me toch een potje lekker. Winterse, hippe hartverwarmers met dank aan de dubbel-duurzame goeddoeners van Nederlandse komaf. Je leest er hier het fijne over.
Doe-het-zelf-drank met groene touch
De Nederlandse vriendinnen Marlies en Femke zijn de goedlachse, groene breinen achter de hartverwarmende (winter)drankjes van Pineut. Of moeten we eerder zeggen smaakgoochelaars?! Want als er iets is dat de ladies eindeloos kunnen doen, dan is het wel experimenteren met smaken. Wat begon als een hobby op de zolder, is inmiddels een groen doe-het-zelf-merk. Een merk dat zonder twijfel tot de gevestigde duurzame orde van ons land behoort. Al zeven jaar zijn ze busy-busy om smaakvolle producten en verrassende smaakcombinaties te bedenken. Van zelf ice tea maken tot Spaanse sangria, bierlikeur, warme chocolademelk, glühwein. Tja, welke seizoens favo’s eigenlijk niet.
Of Pineut alleen in de hoek van dranken iets lekkers tevoorschijn kan toveren? Nee hoor! De green girls vinden dat er naast de vloeibare versnaperingen ook natuurlijk iets lekkers te snoepen moet zijn. Iets natuurlijk lekkers om precies te zijn. Ingrediënten voor DIY brownie, cookiedough, speculaas of carrotcake bonbons. Het enige wat jij hoeft te doen, is even wat balletjes rollen en een dosis liefde toevoegen, en voor je het weet is het snack o’clock.
Ice tea maken met Pineut, een verfrissende fruitbom
Als merken goed doen voor mens en milieu, dan heeft het weinig uitleg nodig waarom we spontaan smoorverliefd op ze zijn worden. Als we specifiek inzoomen op waarom we zo’n fan van Pineut zijn geworden, dan kunnen we er heel veel woorden aan vuil maken. We kunnen je ook een checklist geven, komt ‘ie:
- Doe-het-zelf drankjes van Pineut zijn 100% natuurlijke ingrediënten;
- Niets geen toegevoegde kleur-, geur- of smaakstoffen;
- Alle producten worden eerlijk en duurzaam geproduceerd. In het geval van de iced tea van Pineut geldt bijvoorbeeld: de fairchain groene thee is van Frank about tea en de duurzame mango’s komen uit Bukina Faso. Voor deze mix voor ijsthee is Pineut de krachten gaan bundelen met Valerie en David, nog twee van die duurzame do-gooders die zich inzetten voor een eerlijkere en meer transparante theesector. Ze kopen de theebladeren rechtstreeks in plus ze worden in het land van herkomst zelf verwerkt. Dat zorgt voor de nodige lokale impact. Daarbij wordt 2% van alle opbrengsten in het trainen van theeboeren geïnvesteerd. Kwaliteitsproduct voor jou, eerlijke prijzen voor de hardwerkende boeren. Hoé mooi;
- Alles van Pineut wordt door Nederlandse krachten met een afstand tot de arbeidsmarkt gemaakt. Onderstaand kan je hier het fijne over te weten komen.
Hoe is ice tea ontstaan?
Eén van de hardlopers van Pineut is toch wel de DIY ice tea. Iets meer over dit dorstlessende drankje. Even een behoorlijke stap terug in de tijd. Rond 1800 duikt ice tea voor het eerst in veel Engelse en Amerikaanse kookboeken – yes, die waren er toen ook al – op. Recepten over het drinken van koude, voornamelijk groene thee vaak voorzien van een laagje sterke drank. Het zal je dan ook niet verrassen dat ijsthee – toen in de volksmond bekend als ‘punch’ – in die tijd al erg populair was. Die favorietenrol die ijsthee midden 19e eeuw meer en meer kreeg, liep parallel met de ontwikkeling van de optie om producten te koelen. Destijds waren het ijshuis en andere voorlopers van onze koelkast. Of ijskast, wat je wil. En dat ice tea ook vandaag de dag bijzonder goed in de smaak valt, blijkt wel door het feit dat er in Amerika zelfs een heuse Nationale IJstheedag is, 10 juni om precies te zijn.
Is ice tea vegan?
Deze is speciaal voor de vegans en duurzame freewheelers onder ons. Waar je namelijk in eerste instantie bij een normale huis-, tuin- en keukenvariant al snel denkt dat ice tea vegan is, blijkt dat lang niet altijd het geval te zijn. Oké, over het algemeen is het een mix van verschillende plantaardige ingrediënten. Vaak kan je het in de hoek van groene, zwarte of witte thee als basis zoeken. Tot zover 100% vegan, vegetarisch, de hele shabang. Alleen hebben veel kant-en-klaar ijsthee’s een zoetje. En laat die zoete touch juist vaak van honing afkomstig zijn. Voor de vegans opgelet dus!
Nog even terug naar die kant-en-klaar supermarktdranken. Het gros is namelijk in een plastic fles verpakt. Totaal niet duurzaam. Ga daarom liever voor een dorstlesser in een kartonnen pak. Smaakt net zo lekker, en bovendien kan de verpakking na gebruik worden gerecycled.
Sugar rush of niet: is ice tea gezond?
Ook bij het beantwoorden van deze vraag is er geen klinkklaar antwoord te geven. Dat zit ‘m namelijk in de toevoeging van wel of geen suikers. Ice tea zonder suiker en gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten is vanzelfsprekend een gezondere keuze dan wanneer je voor de ijsthee met geraffineerde of andere suikers (glucose, fructose etc.) kiest. Daarbij is er nog een ander punt waarop een dot van de ice tea’s als niet zo gezond is te labelen. Veel kant-en-klare brouwsels bevatten namelijk amper tot geen voedingsstoffen waar je lichaam wat mee kan. Deze verfrissende drank kan dan ook vaak in de categorie ‘frisdrank’ worden geschaard inclusief de welbekende sugar rush. Ondanks dat het merendeel van de ice tea’s in de minder gezonde categorie vallen, zijn er ook gezonde, 100% natuurlijke ijsthee’s op de markt te vinden.
100% natuurlijke ice tea maken doe je zo
Genoeg gechitchat, het is tijd om aan de slag te gaan. Je eigen ice tea maken is in een handomdraai gefikst, is nog sneller dan op en neer naar de dichtstbijzijnde supermarkt sjeezen, en is zóveel lekkerder. Oké, aan de slag met dit ice tea recept:
- Mix de Sweet Sunshine iced tea van Pineut x Frank about tea met 1 liter (kraan)water. Je kan ook voor bruisend water gaan. Ga dan alleen niet voor de variant in de welbekende plastic PET-fles uit de supermarkt. Tegenwoordig heb je steeds meer apparaten waarmee je zelf bubbeltjes water kan maken.
- Heb je een blend van de ice tea en water gemaakt? Laat moeder natuur dan 6 uur haar magic in de koelkast doen. Et voilà je huisgemaakte ijssthee is klaar om geschonken te worden. Zeiden we toch, kind kan de was doen.
- Zijn er zoetekauwers in de buurt? Voeg in dat geval naar hartenlust wat biologische honing toe.
- Is ‘ie binnen een mum van tijd al op? No worries! Tot wel drie keer kan je bovenstaande stappen herhalen, en genieten van ijskoude ice tea.
Je nieuwe favoriete zomerdrank van Hollandse makelij, mark our words! Je koopt de ice tea van Pineut in onze ZustainaStore.
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Femke’s Box Regular of Premium tot de Nieuwe Normaal Boxen en eco-relatiegeschenken.
Photo credits: Pineut