The Ketchup Club. Deze natuurlijke ketchupmakers wil je leren kennen! Zij maken namelijk van waste taste. Waar normaal gesproken 40% van de Keniaanse tomatenoogst sans gêne wordt weggegooid, geven deze groene bon vivants ze een appetijtelijke bestemming. Want waarom de vitaminebommetjes in grote getalen wegdoen. Verbranden. Vernietigen? Bij de gedachte alleen al word je toch vuurrood van plaatsvervangende schaamte? Voilà, lees hier alles over ketchup en waarom The Ketchup Project doet wat ze doen.
De rode waarheid over ketchup
Van macaroni tot een goudgebakken frietje met (vegan) snack vragen om wat opfleuring van ketchup. Waar de rooie rakker een aangename aanwinst op menig eettafel is, is het slim om eens in te zoomen op wat het nu eigenlijk voor saus is.
Loop je door de supermarkt dan is er een gigantisch vak met ketchup. Een heel schap vol met vaak verre-van-vers potjes. Een multitasker waar je alle kanten mee op kan. Alleen dan de ingrediënten. Want hoe goedlachs zo’n rode klodder er op je bord ook uit kan zien, je wil niet weten hoeveel suikerklontjes erin verstopt zijn om de smaak wat op te krikken. Oké, tomaten bevatten zelf per 100 gram zo’n 6 gram suiker, maar om nu ladingen witte suikers toe te voegen, is echt niet nodig.
Als je verder naar de ingrediëntenlijst van de gemiddelde ketchup kijkt, dan schrik je van de hoeveelheid zout. De meeste ketchupmakers zijn er niet vies van om een paar gram zout en kleur-, geur- en smaakstoffen toe te voegen. Zonde dat veel merken hun heil zoeken in de hoek van de synthetische bullsh*t. Helemaal als je je bedenkt hoeveel smaak een tomaat van nature heeft.
Waarom natuurlijke ketchup kopen?
Net als voor de meeste huis-, tuin- en keukenproducten zijn er ook voor de standaard ketchup natuurlijke alternatieven. Natuurlijke ketchups die passen binnen een bewuste levensstijl en bovendien stukken lekkerder is. Ondanks dat er niet over smaak te twisten valt, is de kans groot dat je ook zo in de wedstrijd over ketchups staat, mark our words.
Natuurlijke ketchup die vaak van biologische komaf is, waarin de vitamines bewaard blijven, die voornamelijk gezoet is dankzij de natuurlijke suikers en een snufje (dus geen overdaad aan) zout.
The Ketchup Club: Sauce with a cause
Een wel heel bijzondere aanwinst in de ketchupscene is toch wel de natuurlijke ketchup van The Ketchup Club. Een prachtig project dat vier gedreven do-gooders (Anne, Birte, Thomas en Sjoerd) op hun duurzame bordje hebben genomen.
Het ambitieuze viertal kwam erachter dat er in ontwikkelingslanden (met Kenia als voorbeeld) maar liefst naar schatting 50% (!) van alle gezonde groenten en frivool fruit verloren gaat. Er gebeurt he-le-maal niets met miljarden vruchten mee. Deze gigantische voedselverspilling zit ‘m in het feit dat er in veel Afrikaanse landen sprake is van een grillige markt en productie. Een onrustige en onzekere markt die hand in hand gaat met zeer wispelturige inkomsten voor de lokale boeren.
Je voelt ‘m aankomen: The Ketchup Club was een feit. De ongekende waste moest en zou een halt toegeroepen worden. Dit kon zo niet verder. Niet voor mens, niet voor milieu. Zo zijn ze begonnen met het drogen van een deel van de tomaten- en mango-oogst. Door dit te doen, zijn deze twee heerlijkheden 1,5 jaar langer houdbaar. Check in the box voor ‘voedselverspilling tegengaan.’
Maar dan de oneerlijke inkomsten voor de boeren nog. Ook dat deel heeft The Ketchup Project gecovered. Wat ze namelijk doen is de oogst keer op keer tegen een fairtrade prijs afnamen. Inmiddels zijn er ruim 100 Keniaanse boeren aangesloten met wie zij maandelijks duizenden kilo’s tomaten en mango’s redden. Zo heb jij aan het einde van de rit een verrukkelijk lekkere ketchup op tafel staan waar geen nare bijsmaak aanzit.
Rood / oranje van buiten, donkergroen van binnen
Toen de eco ondernemers lucht kregen van de waste en de oneerlijke inkomsten van boeren, zijn ze zich in de hongerigmakende materie van ketchup gaan verdiepen. Hierbij hebben ze de hulp ingeschakeld van Michelin sterrenchef Mohsine. Na testen, proeven, en nog meer proeven zijn ze uitgekomen op een supersimpel maar o zo lekker recept. Het enige wat de ketchup van The Ketchup Project namelijk aan biologische toevoegingen nodig heeft, is: zongedroogde Keniaanse tomaten, azijn, snufje zeezout, ui en ingedampt rietsuikersap. Alles met mate, want de tomaten en mango’s zijn zelf al zo rijk van smaak dat ze weinig extra opsmuk nodig hebben. Iets met de kracht van eenvoud.
En de pitjes en velletjes dan? Ook die worden door de boeren gedroogd en later in Nederland verwerkt tot de ketchups. Juist door die rooie rakkers in z’n geheel te gebruiken, krijgt de ketchup een rijke smaak en stoere structuur.
Aangezien The Ketchup Project het zo eco proof qua smaak en looks mogelijk wil doen, zijn ze voor een glazen pot gegaan. Zo een die 100% recyclebaar is. Word je toch blij van? De Keniaanse zon in een glazen pot, da’s pas genieten!
Voordelen natuurlijke ketchup van The Ketchup Project
Even kort résumé waarom je na het proeven van deze natuurlijke ketchup om bent:
- Unieke, rijke smaak waar niet aan is gesjoemeld
- Biologische ingrediënten
- Gemaakt van geredde tomaten
- Fairtrade bijdrage aan de lokale bewoners
- Geleverd in een plasticvrije verpakking
- Geproduceerd in Nederland
Smaken van ‘not your casual ketchup’
As we speak heeft The Ketchup Project drie smaakvolle smaken in haar assortiment: een tomaten-, smokey tomaten- en mangoketchup. De eerste heeft weinig uitleg nodig. De tweede is een ietwat lichtpittige, kruidige tomatenketchup met BBQ-twist voor als je je gerecht wat wil upspicen. En dan is er nog de mangoketchup. Yes, een ketchup van mango’s. Verrassend hè? Waar de rode klodders het goed doen bij o.a. een tosti, (vega)burger of quiche, is de mangovariant meer van de kaasplankjes of als marinade voor Oosterse gerechten. En tuurlijk kan je ‘m er ook goed on the side bij hebben bij je burger of tosti.
Inspiratie: The Ketchup Club recept
Genoeg gechitchat, tijd voor actie! The Ketchup Project heeft een watertandend lekker recept voor je in petto. Een die volledig past in een vegan lifestyle. Here you go!
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 ml The Ketchup Club
- 4x Portobello’s
- 50 gram Vegan Parmezaanse kaas
- 125 gram Vegan mozzarella
- 1x Peper
- 1x Courgette
- 100 gram verse spinazie
- Scheutje olijfolie
- 1 teentje knoflook
- Zeezout
- Peper naar smaak
- Takje tijm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de paprika en courgette in kleine stukjes en bak of gril ze in een scheut olijfolie samen met de geperste teentjes knoflook, tijm, zout en peper. Hak de verse spinazie fijn, rasp de vegan parmezaanse kaas en meng ze met de gegrilde groenten. Verspreid over de 4 portobello’s. Giet vervolgens een scheut The Ketchup Project over elke portobello. Snijd de mozzarella als een ‘deksel’ over de champignons en verdeel ze over een goed geolied bakblik in de oven. Controleer na 30 minuten of de portobello’s goed gaar (zacht) zijn. Nog niet gekookt? Leg ze terug in de oven. Aan tafel!
Photo credits: The Ketchup Project