Wuif het oude vertrouwde Wilhelmina-pepermuntje maar koninklijk uit hoor, want het nieuwerwetse Max’s Mints gaat je inpalmen. Niet alleen met hun duurzame mintjes in de meest creatieve smaken, maar ook zeker door hun donkergroene karakter. Snoepgoed dat je zonder enige gêne kan wegkauwen. Oké voor jezelf en de planeet. Een typisch voorbeeld van hoe kleine keuzes in je dagelijkse leven al grootse impact kunnen hebben. Maak kennis met de veranderaars van het mintschap die voor maximaal gaan. Nice to mint you, Floor!
Mint, waar is het goed voor?
Om te beginnen bij het begin en eventuele verwarring te voorkomen: of je nu mint of munt zegt, we hebben het over exact hetzelfde. Het enige is dat ‘mint’ het Engelse woord voor ‘munt’ is. Anyhow, in dit artikel staan de verfrissende mintjes, pepermuntjes of hoe je ze maar wil noemen in de spotlights. Je weet wel, van die kleine mondverfrissers die je soms te hulp schieten als je net wat te veel knoflook in je giechel hebt gestopt of gewoon omdat je even wat te kauwen wil hebben.
Naast dat (peper)munt een goeie is om je adem een positieve boost te geven, heeft het meer in z’n mars. Had je ja-ren geleden een tentamen of ander moment waarop je concentratie je niet in de steek mocht laten, dan was pepermunt of kauwgom kauwen het devies.
Volgens onderzoek van de Cardiff University klopt die bewering als een bus. Door je kaken tijdelijk even aan het werk te zetten, stroomt er meer bloed naar je hoofd. Je hersenen krijgen meer energieprikkels, waardoor je je beter kan concentreren, je minder fouten maakt en je je stressniveau kan downgraden. Is je focus ver te zoeken, dan weet je dus wat je te doen staat. Sommige snoeperds eten ze alleen de hele dag door. Is dat eigenlijk wel zo gezond?
Ook al zijn ze nog zo klein van formaat, pepermunt zit vaak vol onaardige ingrediënten. En dat, zonder dat we het vaak weten. Lekker zo’n fris bekkie, maar wat als je bedenkt dat er veel kunstmatige suikers, stabilisatoren, gelatine en andere overbodige gekkigheid inzit? Neem je er één per dag dan kan dat echt niet zo’n kwaad, maar als je een heuse minttic hebt, dan is het slim om wat te gaan minderen. En dan hebben we het nog niet over de vaak plastic verpakkingen gehad.
Alles met mate, het blijft per slot van rekening tot de categorie ‘snoep’ behoren. Gelukkig is er sinds 6 jaar ook in het mintschap een vergroeningsslag te zien. Max’s Mints is er zo één waar je het fijne van wil weten.
Liever gelijk al de Max’s Mints kopen? Klik hier.
Max’s Organic Mints voor je groene dosis verfrissing
Max’s Organic Mints dus. Een paar jaar geleden heeft Floor met haar vader Pieter de krachten gebundeld. Ze zouden de mintwereld wel eens laten zien hoe het ook kan. Floor: “Wat we in een notendop doen? We maken een duurzaam alternatief voor de ouderwetse pepermuntjes.”
Pieter heeft een achtergrond in de diehard snoephoek waar hij veel grote merken nog groter heeft mogen maken. Floor heeft haar roots in de duurzame voedingshoek (o.a. marketeer en inkoper bij Marqt geweest + bij een stichting gezeten die onderzocht hoe duurzaam en gezond producten in de supermarkt zijn).
“Met Pieter zijn snoepkennis en mijn duurzaamheidsinsteek zijn we gaan kijken naar het snoepschap. Wat wordt er al wel op een duurzame manier gemaakt en waar is nog ruimte voor verbetering? Ons oog viel op pepermunt. Hoezo zitten er in de standaard mintjes zo veel nare bouwstenen die ZO niet nodig zijn. Dat moet toch anders kunnen? Dat is waar ons idee voor Max’s Organic Mints is ontstaan”, aldus Floor.
En wie mag Max dan zijn? “Dat is mijn broer, haha. Hij heeft alleen zijn naam aan het bedrijf uitgeleend. Hartstikke leuk vindt hij het om zijn naam op steeds meer plekken te zien opduiken!”
Duurzame mintjes: Korte ketens. Lokaal. Natuurlijk
Duurzame mintjes, zeg je? Wat maakt ze zo ‘groen’? “Op alle vlakken kijken we hoe we het oldskool pepermuntje op een duurzame manier kunnen vormgeven. Dit betekent bijvoorbeeld dat de pepermuntjes (= in de basis suiker of kunstmatige suikervervanger met een smaakje) 100% natuurlijk en liefst biologisch zijn, geen gelatine bevatten (lees: vegan, niet de standaard voor de mondverfrissers), ze bij een sociale werkplaats worden verpakt én we over de verpakking nadenken (zakjes die composteerbaar zijn en blik dat oneindig te recyclen is). Op alle fronten kijken we hoe we het nóg duurzamer kunnen maken, ook binnen de kantoormuren.”
Duurzame mintjes maken is één, maar om heel concreet te kunnen zeggen wat de impact van team Max’s Mints is, duiken ze de cijfers in. “Toen die vraag bij ons opkwam, zijn we gaan onderzoeken hoeveel m2 land er bijvoorbeeld wordt gebruikt om onze suiker te telen. Net als hoeveel minuten / uren / dagen / weken mensen in de sociale werkplaats aan het werk zijn. En wat de impact van onze verpakking nou eigenlijk is. Lastig is het wel hoor!
Wat we nu weten, is dat er voor 159 gram suiker er in dat jaar op 1 m2 grond suiker op biologische wijze wordt verbouwd. Nu hebben we blikjes met 35 gram erin, dus we kunnen precies uitrekenen hoeveel m2 grond er op biologische wijze – dus zonder synthetische shit die de grond (en ons grondwater) in gaat – wordt verbouwd. Long story short: we zitten bovenop de concrete impact die we maken.”
Grote droom: mints on a mission
Blijven dromen houdt je gemotiveerd en scherp. Waar Floor en vader Pieter met hun duurzame mintjes van dagdromen? “Dat iedereen die nu een random pepermuntje eet uiteindelijk aan de Max’s Mints gaat. Europabreed als het even kan. Ons merk bekt internationaal lekker en het is een product dat wereldwijd wordt gegeten. Mooie kans dus om veel impact te maken. Het liefst willen we zoveel mogelijk mensen helpen om een kleine, betere keuze op dagelijkse basis met onze duurzame mintjes te maken.”
Ondanks dat Max’s Mints momenteel nog geen winst maakt, denken ze al wel na over hoe ze die euro’s willen uitgeven. “Laat het alsjeblieft niet allemaal op mijn bankrekening belanden. We willen er iets goeds mee doen. Wie weet kunnen we andere good food start-ups of stichtingen helpen. Voor nu is het een kwestie van eerst uit de kosten komen en dan kijken we graag waar we de wereld verder mee kunnen vergroenen. Under construction.”
Mintjes = snoep = suiker. Da’s niet per se gezond?
“Ook ik vind suiker en zout een groot issue, maar dan wel vooral op momenten dat je het binnenkrijgt en je niet doorhebt dat je het aan het eten bent. Neem kant-en-klare pesto en pastasauzen uit de supermarkt, en zelfs in kipfilet wordt suiker verstopt. Het is niet gek dat we op dagelijkse basis veels te veel suiker binnenkrijgen.
Als je een snoepje eet, weet je dat wel. Vandaar ook dat we daar bij Max’s Mints duidelijk over communiceren. Echter, het issue zit ‘m niet in dat ene snoepje dat je eet, maar in het feit dat je continu de hele dag door ongemerkt suiker aan het eten bent.”
Not your casual biologische mintjes in diverse smaken
Naast het knappe innerlijk van de veganistische mintjes, mogen ze er qua smaak ook zijn. Verwacht verrassende smaken waar Floor en haar vader flink creatief los in zijn gegaan. ‘Los’ in de meest positieve zin van het woord. Denk bijvoorbeeld aan duurzame mintjes met koffie-, liquorice- (joehoe dropliefhebbers), lemon- of gembersmaak. Natuurlijk konden ze het niet laten om in hun assortiment ook de bekende smaken ‘menthol’ en ‘spearmint’ op te nemen. Voor welke variant je ook gaat je bent good to go met een verfrissend giechel!
Het ondernemerschap, hoe bevalt dat?
Floor vindt het ontzettend leuk om met haar vader een familiebedrijf te runnen. Toch is het niet altijd hosanna, natuurlijk. “Het gaat met pieken en dalen. Het allerleukste gevoel is dat ik iemand ergens tegenkom, vertel wat ik doe en ik dan hoor dat ze Max’s Mints thuis hebben. Dan is mijn dag gemaakt!
En over die diepe dalen. Corona was voor ons als pepermuntbedrijf heel moeilijk. We wilden ons juist in die periode focussen op uitbouwen, op treinstations, luchthavens en tankstations. Op het moment dat we onze vleugels wilden spreiden, ging heel Nederland op slot. Dat was heel pittig! Gelukkig hebben we echt nog wel groei doorgemaakt, maar niet daar waar we het zo graag hadden gewild.”
Desalniettemin gebeurt er genoeg aan het Max’s Mints-front, alleen zit er veel meert tijd (en geduld) in dan de twee ondernemers hadden verwacht. “Neemt niet weg dat ik het heel fijn vind dat ik dagelijks mijn eigen plan als ondernemer kan trekken en me kan bezighouden met hoe we het beter (met ons bedrijf en voor de wereld) kunnen doen.”
Hoe duurzaam leef je thuis?
Floor doet het thuis graag zo groen mogelijk aan en ziet het als een work in progress-proces. “Zo eet ik bijvoorbeeld nog niet volledig vegetarisch, wél biologisch. Het is lekker en een soort van gemak, omdat mijn twee mini-carnivoren van 1 en 3 dol zijn op vlees. Dat vind ik best een ding.
Verder vliegen we sporadisch, en koop ik kleding en spullen vrijwel altijd tweedehands. Vinted en Marktplaats zijn my best friends. Dus ja, ben ermee bezig, maar het kan beter. Er is nog winst te behalen, maar ik denk dat ik de boeken van Babette Porcelijn voldoende heb doorgeakkerd en wel weet waar ik het grote verschil mee kan maken ;-)”
Welke eco-tip voor thuis heb je?
“Heel vaak heb ik gehoord ‘wat maak ik nu voor verschil in m’n eentje?’. Zeker in onze Westerse wereld maak je als individu het verschil, want wij verbruiken hier veel meer dan we nodig hebben. En daarbij denk ik dat de grootste impact ‘m in spullen zit. Dus voordat je iets nodig hebt, kijk eens of je het tweedehands kan krijgen, lenen, huren. Je hoeft niet alles te hebben en zeker niet altijd alles nieuw in huis te halen. Scheelt je ook nog eens in je portemonnee!”
Alle pluspunten van Max’s duurzame mintjes:
Even résumé. Even klassikaal. Een heel verhaal. Tijd voor een waslijst aan voordelen van de duurzame mintjes van Max’s Mints. Waarom we een crush op ze hebben:
- 100% natuurlijke ingrediënten
- Vrij van kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen
- Vegan
- Allergenenvrij
- Zo goed als biologisch
- 100% recyclebare verpakking van blik
- Mints on a mission
Kan je geen genoeg krijgen van de duurzame mintjes van Max’s Mints? Ga dan zeker eens zitten voor deze video!
Photo credits: Max’s Organic Mints