De zon schijnt, de dagen worden langer en de eerste bloemen beginnen al te ontspruiten: aan alles is te merken dat de lente eraan komt! Bij de lente hoort natuurlijk het Paasfeest. Paastakken versieren, gezellig samen genieten van het paasontbijt en eieren zoeken die de paashaas heeft verstopt; je kent het wel. Maar waar komen deze Nederlandse paastradities eigenlijk vandaan en waarom doen we dit? Wij zochten het voor je uit en vertellen je in deze blog alles over de oorsprong van de bekendste paastradities!
Het bekende paasontbijt
Er heerst het idee dat veel eten tijdens de feestdagen echt iets van nu is. Maar niets is minder waar, het eten van een uitgebreid paasontbijt gaat namelijk ver terug. Vroeger was Pasen namelijk het einde van de vastentijd en werd dat op de Eerste Paasdag groots gevierd. Daarnaast ruimde men rond deze tijd het huis en land op: de winterspullen moesten plaats maken voor de zomerspullen. Na al dit harde werk verdiende je natuurlijk een goede maaltijd en stond er veel en lekker eten klaar. Ook het beschilderen van eieren is een oude traditie die al sinds de 18e eeuw wordt uitgevoerd. Vroeger gebruikte men hier natuurlijke kleurstoffen voor, zoals uienschillen voor een rode kleur.
Het paasvuur
Ook het paasvuur had vroeger te maken met de grote schoonmaak en het opruimen van het land. Zo werd er van alles wat weg kon in het vuur gegooid en kwam men gezellig met het hele dorp bij elkaar. Een andere verklaring is een traditie die afstamt van de Germanen. Zij maakten vreugde- en offervuren. Vuren staan symbool voor het achterlaten van de donkere, oude tijd en het plaatsmaken voor iets nieuws. In veel culturen staat het vuur ook voor afscheid en vruchtbaarheid.
De kip of het ei?
Met Pasen worden er veel eieren gegeten, maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Ook het ei staat symbool voor een nieuw begin en vruchtbaarheid. Dit valt te koppelen aan de wederopstanding van Jezus vanuit het Christendom. Vroeger was er rond de paastijd vaak een eieroverschot. Boeren beschilderden dan de eieren en gaven ze als cadeau weg aan de armen. De Germanen begroeven vroeger eieren bij hun akkers om zo de goden om een goede oogst te vragen. Daar zou onze traditie van het verstoppen van paaseieren vandaan kunnen komen.
De paashaas
Het Paasfeest stond vroeger symbool voor vruchtbaarheid en voortplanting. Het was dan ook het belangrijkste feest van het hele jaar. Naast de religieuze kant was het ook het feest van de lente. Een haas is er ook in het voorjaar al vroeg bij. Volgens experts is de haas ook een heilig dier in het Germaanse geloof. De Germanen hadden een godin van de lente: Ostara. Zij zou een vogel hebben omgetoverd tot haas.
De Tweede Paasdag
Vroeger werd Pasen veel langer gevierd dan dat we nu doen, maar liefst acht dagen! Nu bestaat Pasen in Nederland al enige tijd uit twee dagen. De Eerste Paasdag stond in het teken van religie. Daarom ging men naar de kerk op deze dag. Tweede Paasdag stond voor ontspanning en vermaak.
Paastradities bij ZustainaBox
Een andere leuke manier om Pasen te vieren is het geven van een duurzaam paasgeschenk. Bij ZustainaBox vind je een mooi paaspakket voor het personeel of een duurzaam relatiegeschenk dat je met Pasen kunt geven. Het biologische paasgeschenk hebben we gevuld met allerlei duurzame, ecologische en vegan producten. Zeker in deze tijd waarin er veel van ons wordt gevraagd, is het goed om iemand eens te bedanken met een paasgeschenk. Of je het nu als relatiegeschenk geeft, als bedankje voor het personeel, of aan een vriend; dat maakt niets uit, want blij zijn zullen ze toch wel!
Meer te weten komen over onze cadeauboxen? In de ‘Shop’ kun je alle duurzame cadeaus bekijken