Deze natuurdocumentaires zullen je wereld op z’n kop zetten. 16 docu’s die je kan bingen over de natuur, hoe mooi deze is, maar in welke verschrikkelijke staat deze verkeert. Natuurdocumentaires die kijken naar de oceanen, het koraal, de overbevissing, maar ook documentaires over minimaliseren, de kledingindustrie en vleesindustrie. Bekijk deze documentaires en gegarandeerd dat jij na het zien ervan jouw bijdrage aan een groene wereld wilt verbeteren.
1. Before the Flood
Van alle natuurdocumentaires staat voor Manon ‘Before the Flood’ op nummer één. Toen ze in 2016 de tv uitzette na het zien van de heftige beelden, besloot ze namelijk direct om het roer om te gooien naar een bewustere lifestyle. In ‘Before the Flood’ brengt acteur en klimaatambassadeur Leonardo diCaprio de gevolgen van klimaatverandering in beeld. Hij gaat hiervoor in gesprek met wetenschappers, klimaatsceptici en machthebbers uit de hele wereld. Het is een film vol indrukwekkende beelden en interessante gesprekken die je ongetwijfeld bijzondere inzichten opleveren. De boodschap? Het is hoog tijd om in actie te komen.
Natuurdocumentaire Before the Flood is te zien op YouTube
2. The True Cost
De documentaire The True Cost brengt de keiharde waarheid achter de mode-industrie aan het licht. Wie maakt onze kleding en onder welke omstandigheden? Wat is de echte prijs van onze kleding en wie betaalt het? De trailer alleen al zorgde voor kippenvel en tranen in onze ogen. Wat ons betreft zou iedereen ‘The True Cost’ gezien moeten hebben. Confronterend, maar heel interessant.
The True Cost is te zien op YouTube
3. The Biggest Little Farm
Deze natuurdocumentaire heeft ons groene hart veroverd. Of nog beter, betoverd. Het toont een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijk beeld van de zoektocht naar harmonie tussen mens en natuur, die adembenemend gefilmd is. Maar dat niet alleen. De docu zit ook bomvol kleurige, harige, wollige, knorrende karakters. Hoog aaibaarheidsgehalte. En bovenal is het een ontzettend inspirerend verhaal over het verwezenlijken van je dromen!
The Biggest Little Farm bekijk je hier.
LEES OOK: WAT JE MOET WETEN OVER COMPOSTEERBAAR PLASTIC
4. The Game Changers
Netflix staat vol van de goede natuurdocumentaires. Eén daarvan is ‘The Game Changers.’ Een docu die menig Bourgondiër aan het denken heeft weten te zetten. Het laat de voordelen van een plantaardig dieet zien aan de hand van meerdere onderzoeken. In de spotlights: topsporters. Op het menu van deze sporthelden geen dierlijke eiwitten, maar slechts plantaardige varianten. Helden met gigantische spieren die leven op een plantaardig dieet. De grootste misvatting in de sportwereld dat sporters vlees nodig hebben, wordt door deze documentaire onderuit gehaald. Bovendien worden de gezondheidseffecten van veganistisch eten op het prestatievermogen van de krachtpatsers onderzocht. Green powerrr!
The Game Changers is op Netflix te zien.
5. Tomorrow
De immense bosbranden in Australië, het verder en verder verdwijnen van het Amazonegebied, het alsmaar toenemende klimaatprobleem: onze planeet heeft hulp nodig. Deze feelgood documentaire laat zien dat er gelukkig oplossingen zijn. Oplossingen die niet tot morgen hoeven te wachten, maar vandaag al opgepakt kunnen worden. Gewoon kleinschalige, simpele oplossingen waarmee we met z’n allen al een heel verschil kunnen maken. Geen plastic rietje, maar een variant van bamboe. Geen autorit, maar lekker de fiets pakken. Charmant, inspirerend, optimistisch en bovendien één van onze favoriete natuurdocumentaires.
Tomorrow kijk je hier op Cinetree.
6. Cowspiracy
‘Cowspiracy’ windt er geen doekjes om: de milieu-impact van onze voedselindustrie is waanzinnig. Natuurgebieden moeten wijken voor grootschalige veeteelt en oceanen worden volledig leeggevist. CO2-uitstoot, voedselverspilling, watergebrek en hongersnood zijn aan de orde van de dag. ‘Cowspiracy’ brengt de huidige situatie op een informatieve en indrukwekkende manier in beeld, en laat zien wat één van de meest effectieve oplossingen is voor het klimaatprobleem: plantaardig(er) gaan eten. Een eye-opener.
Cowspiracy is te zien via Netflix
7. Rotten
Ook deze serie duikt in de levensmiddelensector. Iedere aflevering laat zien wat eraan voorafgaat, voordat eten op je bord ligt. Het is geen aanval op ons eetgedrag, maar juist een objectief onderzoek naar hoe de voedingsindustrie in elkaar steekt – soms met schrikbarende onthullingen. Zo zijn er afleveringen over de pluimveehouderij, de herkomst van honing en het pinda-probleem. Iedere aflevering geeft je nieuwe inzichten. Onwijs leerzaam en interessant!
8. Our Planet
In opvolging van de wereldberoemde serie ‘Planet Earth’ is Our Planet uitgebracht, Rubens favoriete natuurserie. In ‘Our Planet’ leert David Attenborough je over bijzondere ecosystemen, unieke dieren en uitzonderlijke landschappen. Hoewel klimaatverandering regelmatig ter sprake komt, is de serie allesbehalve belerend. ‘Our Planet’ is vooral een oprechte ode aan de wereld. Wat ons betreft een absolute must-see. En eerlijk, dat is zeker mede dankzij de iconische stem van David.
Natuurdocumentaire Our Planet is te zien via Netflix.
9. De Nieuwe Wildernis
Waar een aflevering van ‘Our Planet’ een reis over de hele wereld is, zoomt ‘De Nieuwe Wildernis’ in op ons eigen kikkerlandje. In de polders en duinen die wij als vanzelfsprekend zien, schuilt namelijk een prachtige rijke natuur. Ruim twee jaar werd er gefilmd vanuit de Oostvaardersplassen, wat volgens recensenten een ‘on-Nederlands goede natuurfilm’ opleverde. Verwacht een Nederland zoals je het nog nooit hebt gezien!
De Nieuwe Wildernis is te zien via NPO Start.
LEES OOK: PLASTICVRIJE OCEAAN MET THE PLASTIC SOUP FOUNDATION
10. Chasing Coral
De unieke onderwaterwereld is een verborgen werkelijkheid die we vrijwel nooit te zien krijgen. We staan dan ook veel te weinig stil bij de gevolgen van onze gewoontes voor het leven onder het wateroppervlak. Chasing Coral zal je ogen openen. In deze natuurdocumentaire wordt in beeld gebracht hoe de opwarming van de aarde ervoor zorgt dat kleurrijke koraalriffen langzaam verdwijnen. Deskundigen schatten dat er over vijftien jaar waarschijnlijk geen koraal meer over is. Hoewel dit behoorlijk deprimerend klinkt, zit er een hoopvolle boodschap verscholen in de docu: als we nú ingrijpen, kan het koraal nog gered worden.
Natuurdocumentaire Chasing Coral is te zien via Netflix.
11. The Story of Stuff
Geen docu, wel heel informatief. In ‘The Story of Stuff’ wordt in 20 minuten duidelijk uiteengezet wat de verborgen impact van spullen is. Door dit YouTube-filmpje ga je ongetwijfeld met andere ogen naar onze consumptiemaatschappij kijken, en dat kan zeker geen kwaad. De video werpt een heldere blik op het belang van duurzamer consumeren. Iets waar jij je als member bij ZustainaBox gelukkig al voor inzet.
The Story of Stuff is te zien op YouTube.
12. Seaspiracy
In de natuurdocumentaire Seaspiracy zoomen de filmmakers in op de oceanen. Ze gaan kijken wat de schade is van mensen op de mariene soorten. Wat betekenen de duurzaamheidslabels op de visproducten die je koopt? Komt de plastic vervuiling voornamelijk van visnetten en wat is het effect van overbevissing? In deze natuurdocumentaire komen al deze vragen aan het licht en denk jij wel twee keer na voordat jij die zalm naar binnen werkt.
Natuurdocumentaire Seaspiracy is te zien op Netflix
13. Minimalism
Geen natuurdocumentaire, maar het brengt wel aan het daglicht wat het effect is van consumeren. Denk aan Black Friday waarbij honderden mensen in de rij staan om spullen te kopen omdat het in de korting is. Soms zelfs producten die ze helemaal niet nodig hebben. In de documentaire Minimalism wordt ‘consuminderen’ aan het licht gebracht en dat het hebben van spullen je niet gelukkiger maakt.
Minimalism is te zien op Netflix
14. A Plastic Ocean
Wist jij dat er tussen de 100 en 150 miljoen ton aan plastic in de zeeën en oceanen ronddrijft? In de natuurdocumentaire A Plastic Ocean wordt er ingezoomd op de gevolgen van wegwerpplastic. Wat doet dat met onze oceanen? Er wordt niet alleen gekeken naar de oceaan, maar de filmmakers nemen ook een kijkje bij vuilnisbelten, supermarkten en recyclinginitiatieven. Een documentaire die je wakker schudt.
A Plastic Ocean is te zien op Netflix
LEES OOK: DEZE MERKEN GAAN PLASTIC VERVUILING TEGEN
15. Mission Blue
In de natuurdocumentaire Mission Blue maakt marinebioloog Sylvia Earle duidelijk “No oceans, no us”. Sylvia vertelt hoe ze de oceaan 60 jaar geleden begon te verkennen. Ze laat weten dat het toen nog een prachtige ‘garden of Eden’ was. Vandaag de dag is deze tuin in verval. Het afsterven van koraal, het afval dat ronddrijft, de watervervuiling en de overbevissing. Sylvia laat het je allemaal weten in deze natuurdocumentaire.
Natuurdocumentaire Mission Blue is te zien op Netflix
16. Chasing Ice
De ijskappen smelten door de opwarming van de aarde en dat brengt James Balog in beeld. Op sprookjesachtige wijze brengt hij het smelten van de ijskappen in beeld. Bekijk zelf hoe dit ijslandschap verandert. In deze natuurdocumentaire zie je het gevolg van klimaatverandering.
Koop hier de natuurdocumentaire Chasing Ice
17. A Life On Our Planet
En de natuurdocumentaire die echt niet mag ontbreken aan deze lijst is natuurlijk A Life On Our Planet. De geweldige David Attenborough die vertelt wat wij kunnen doen om de wereld te verbeteren. In drie simpele stappen legt hij uit wat je kan doen en hoe je dat kan doen. Met indrukwekkende beelden en de geweldige stem van David is dit een documentaire die je absoluut moet zien.
De natuurdocumentaire A Life On Our Planet is te zien op Netflix
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie merken die plasticvervuiling tegengaan houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €4,99 p.m). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de BinnenboelBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.