Fruitvliegjes, voor je het weet is er een hele invasie in je huis aan het rondfladderen. Vooral rijper fruit waar een sterke geur van afkomt, is een doelwit waar ze graag in grote getale op af vliegen. En dan kunnen ze zich ook nog in een luttel moment vermenigvuldigen. Je snapt, kom in actie om die hoogvliegers een vriendelijk vaarwel te geven. Zonder chemische spuitbussen, met milieuvriendelijk geschut. Fruitvliegjes bestrijden natuurlijk aanpakken? Met deze tips ben je ze in een mum van tijd de baas.
Fruitvliegjes, wat zijn het eigenlijk?
Er komt zo’n moment in het jaar – zodra de temperaturen stijgen – dat je denkt: ‘Hé daar zijn ze weer hoor!’ Het heeft iets onhygiënisch. Ergens vinden sommigen zo’n in-de-rondte-vliegend beestje ook best irritant. En voor je het weet leggen fruitvliegjes in de twee weken dat ze leven ook nog honderden mini me’s.
Maar wat zijn fruitvliegjes nu precies? De naam covert ‘t volledig. Fruitvliegjes zijn kleine vliegjes die hun eitjes op rijp fruit leggen. Een ideale plek voor larven om hun buik goed te vullen. Ondanks dat ze ons geen kwaad doen, zijn ze voor rijpend en rottend voedsel en planten minder vriendelijk. Verse producten gaan namelijk sneller rotten door de aanwezigheid van fruitvliegjes.
Fruitvliegjes bestrijden, met deze checklist lukt het je
Fruitvliegjes bestrijden natuurlijk aanvliegen, dat is eigenlijk appeltje-eitje. Er zijn zo veel kleine dingen waar je in je huishouden al op kan letten om te voorkomen dat die kleine raddraaiers het voor gezien houden. De vliegjes wegjagen op een eco-vriendelijke manier? Met deze duurzame tips tegen fruitvliegjes pak je het aan:
#1: De fruitschaal mag leeg
Met een naam als ‘fruitvliegje’ willen we de fruitvliegjes overlast aanpakken bij de essentie: eet je fruit op tijd op. Voorkom dat overrijp fruit (inclusief de appels, peren en andere vitaminebommetjes met beurse plekken) te lang in de fruitschaal ligt. Juist daar voelen ze zich op hun gemak en settelen ze zich graag. Als het even kan, kan je beter je fruit in de koelkast bewaren. Weet je even niet waar je met je bananen, zomerkoninkjes of zacht fruit het best heen kan? Check dan even de bewaarchecklist voor groente en fruit van het Voedingscentrum.
#2: Kliekjes niet met een korreltje zout nemen
Ook al willen we het weggooien van voedsel zo veel mogelijk voorkomen, soms ontkom je er niet aan. Mocht je een gft-bak buiten hebben staan, gooi de etensresten dan liever – als het even kan in krantenpapier om de geur te ‘vangen en binnen te houden’ – daar in weg. Vergeet die wanneer het maar even kan vooral ook niet te legen én geef ‘m een schaduwrijke plek. Met de zon op z’n bol gaan de voedselresten alleen maar sneller rotten en trek je ongedierte in al haar soorten en maten aan.
Lees ook: Voedselverspilling tegengaan? 10x tips hoe jij het verbrassen een halt kan toeroepen
#3: Tocht toch op
Fruitvliegjes bestrijden op een wel heel natuurlijke manier? Zet ze dan vooral op de tocht. Als er namelijk iets is waar ze het niet zo op hebben, dan is het wel tocht. Zet zeker op een zwoele zomerse avond de ramen en deuren tegen elkaar open, en voor je het weet verkassen de fruitvliegjes naar buiten.
#4: Keuken spik en span
Fruitvliegjes zijn een goede stok achter de deur om je keuken schoon te houden. Schoon in de zin van de vaat niet opgestapeld een nacht laten staan, geen etensresten laten liggen én de vuilniszak het liefst dagelijks of om de dag weggooien. Heb je een gezellige BBQ gehad met de nodige (non-)alcholische versnapperingen? Zorg er dan voor dat je alle (frisdrank)flesjes niet in de keuken laat staan. Spoel ze liever gelijk af, zodat de sterke geur is verdwenen. En als je dan toch bezig bent, doe dan gelijk een check of er nergens kringen van flesjes en glazen op de tafels is te vinden. Zelfs daar kunnen fruitvliegjes zich snel thuisvoelen.
Lees ook: 4x stappen naar een duurzame BBQ zonder vlees
#5: Schoonmaakgerei vervangen
Heb jij vaak genoeg dat fruitvliegjes het niet alleen op etensresten houden? Dat kan goed kloppen. Ze vinden een schoonmaakdoekje of keukenspons ook aantrekkelijk om rondjes boven te gaan vliegen tot ze een ons wegen. Merk je dat ze je spons in het vizier hebben? Vervang ‘m dan liever of ga voor de meest duurzame optie en koop een 100% natuurlijk keukensponsje. Die laatste kan je namelijk meewassen met een 30 graden-wasje.
#6: Maak je eigen fruitvliegjes vanger
Er zijn verschillende manieren om fruitvliegjes te bestrijden. Een daarvan is je eigen fruitvliegjesvanger te maken. Klinkt als een hele instructie, maar niets is minder waar. Kind kan de was doen. Waar je zoal aan kan denken:
- Onze favoriete tip is toch wel deze van de Libelle. Komt ‘ie:(1) Vul een schaaltje of potje met azijn, rode wijn of bier en wat overrijp fruit of honing
(2) Vervolgens bedek je ‘m met folie en prik je er een paar gaatjes in. Hoewel de gaatjes mini zijn, kunnen de fruitvliegen er wel naar binnen. Maar eruit, dat wordt een ander verhaal.
- Ga voor een mix van appelsap en afwasmiddel. Of het de meest diervriendelijke manier is? Zeker niet! Maar doeltreffend is het wel, want de fruitvliegjes gaan koppie onder.
Hoe fruitvliegjes vangen een kinderspel kan worden hè.
#7: Fruitvliegjes weghouden met natuurlijk schoonmaakmiddel
Heb je het over schoonmaakmiddelen dan is de kans groot dat gelijk de associatie van sterke geur oppopt. Ga liever niet voor de variant met de citroen-, maar de lavendelgeur. Voorkom de fruitgeuren waar ze juist zo verzot op zijn.
#8: Haal afschrikwekkende geuren in huis
Fruitvliegjes bestrijden natuurlijk aanpakken? Dat natuurlijk nemen we bij deze tip wel heel letterlijk. Ondanks dat ze dolblij worden van de sterke geur van groente en fruit, zijn er ook soorten waar ze niets voor voelen. Welke ze juist uit je buurt houden, en laten we dát nu precies willen. Waar ze bijvoorbeeld niets van moeten hebben, zijn kruidenplantjes als lavendel, basilicum, salie en dille. Daarnaast hebben ze een hekel aan sinaasappel met kruidnagel erin, knoflook en wijnruit. Zodra je deze planten en voedingsmiddelen in de buurt van je fruit zeg of legt, ga je het winnen van de fruitvliegjes. Dan weet je nu wat je straks nog op je boodschappenlijstje wil zetten.
#9: Laat de natuur haar werk doen met een vleesetende plant
Je weet wel, van die planten waar je vroeger als kiddo – en wie weet nu nog – in een tuincentrum niet vanaf kon blijven of tijden naar kon staren. Naast dat ze op jou een magnetische werking hebben / hadden, hebben ze dat ook op fruitvliegen. Op deze manier kan je fruitvliegjes op een wel heel natuurlijke manier bestrijden. En bovendien is zo’n vleesetende plant ook nog best een leuke groene touch in je huis.
#10: Af- en aanvoer
Fruitvliegjes maken niet altijd alleen hun entree via de voordeur. Neen, ook het afvoerputje in de keuken spreekt ze aan. Het is na het kokerellen of bakken niet de meest fijne klus om te doen, maar je doet het voor het goede doel. Onthoud dat tijdens de volgende boensessie.
Fruitvliegjes tegengaan, voorkomen is beter dan genezen
Nu zijn er ook genoeg chemische middelen om fruitvliegjes te lijf te gaan. Alleen die zijn alles behalve onschuldig van karakter. Vaak gaat het om vervuilende spuitbussen gevuld met piperonylbutoxide en pyrethrine. Tongbrekers die schadelijk voor ons, moeder natuur en het milieu kan zijn. En aangezien de fruitvliegjes vooral in de keuken rond je eten ronddwarrelen, zouden wij zeggen ‘laat het lekker in het schap staan.’ Mocht je toch voor een marketingclaim zijn gevallen, lees dan vooral de gebruiksaanwijzing heel goed door om gevaarlijke situaties te voorkomen. Laten we zeggen, een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Om dit artikel over ‘fruitvliegjes bestrijden natuurlijk aanpakken’ met een dooddoener doch fijne mededeling af te sluiten. Zoals altijd geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Houd je keuken spik en span, voorkom rondslingerende (over)rijpe voedingsmiddelen én spoel die bierflesjes liever direct om. Wel zo fijn voor jezelf de volgende ochtend!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Femke’s Box Regular of Premium tot de Terug naar Kantoor Pakketten en eco-relatiegeschenken.