Duurzaam eten vinden is best ingewikkeld in de supermarkt. Wellicht vraag je het je ook wel eens af: waar vind ik duurzaam voedsel?ย En wanneer ben ik duurzaam bezig? Je wilt milieubewust shoppen, maar vooral ook gezond eten en niet te duur uit zijn. Maar eigenlijk weet je nooit zeker of je wel goed bezig bent. Het liefst zou je alleen maar uit je eigen tuin eten. Alleen hebben we nog meer te doen dan moestuinieren en kassen onderhouden. En we hebben niet allemaal plek voor een stadmoestuin in onze Tiny Appartementen, toch? En om nu iedere dag naar een vegan lunchspot te gaan is ook niet heel goed voor je portemonnee. Herken je deze struglle? Wij zochten wat dingen voor je uit!
Duurzaam eten: Hoe zit het met groente en fruit?
Groente en fruit wordt geteeld. Duurzaam geteeld voedsel betekent niet altijd dat dit ecologisch verantwoord lekker groeit in een van nature natte grond met voldoende zonlicht. Sommige groente wordt gekweekt in de kas. Dat kost energie en dat gaat weer gepaard met behoorlijk wat uitstoot van broeikasgassen. Er zijn op verschillende plekken wel wat mooie ontwikkelingen gaande op het gebied van vertical farming. Dan wordt in ieder geval de ruimte optimaal benut.ย Maar meestal komen jouw heerlijke rode tomaatjes gewoon uit de kas of van een zonnig oord hier ver vandaan. En als ze geoogst zijn, moeten ze nog naar de supermarkt bij jou om de hoek. Dan worden ze keurig verpakt in kistjes met plastic en in de vrachtwagen gestopt. Of vanuit het verre Zuid-Amerika zelfs in het vliegtuig. De trein is niet altijd mogelijk, maar wel vaak de beste optie. Tien keer zo duurzaam als een vrachtwagen, wist je dat? Anyway, als we dus duurzaam eten willen kopen, moeten we op best veel dingen letten.
Lokaal eten is niet altijd beter, help!
Lokaal geproduceerde groente eten is niet perse beter voor het klimaat of scoort een dikke 10 op de schaal van duurzaamheid. Transport veroorzaakt maar 6% van de uitstoot van voedsel. Dus een trostomaat uit een kas in Nederland is stiekem slechter dan een tomaat die lekker in de zon gerijpt is uit Spanje. Wow.. ingewikkeld? Valt mee. Start in ieder geval met bewust kiezen. Tip: Wij checken altijd wat je het beste kunt eten door de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal te raadplegen.
Als je duurzaam eten wilt, kun Avocadoโs het best vermijden
We lezen het steeds vaker. Avocadoโs kun je beter vermijden. Dat komt omdat de bomen waar avocadoโs aan groeien heel erg veel water nodig hebben in de hitte. Dus ze groeien het allerbest in California en Mexico waar al waterschaarste is door de hitte. En de consumptie is wereldwijd verdubbeld de afgelopen jaren waardoor er illegale ontbossing plaatsvindt om ruimte te maken, niet zo duurzaam dus. Steeds meer restaurants schrappen avocadoโs. The Avocado Showย in Amsterdam is te leuk om te eten. Mag dat dan ook niet meer? De eigenaren Ron Simpson en Julien Zaal hebben een film gemaakt waarin ze op zoek gaan naar een antwoord op verantwoorde teelt naar avocadoโs. Oordeel vooral zelf.
Merijn Everaarts, oprichter van Dopper heeft de oprichters van de The Avocado Show geรฏnterviewd in zijn docu serie: The Lucky Ones. En ook uitgebreid doorgevraagd naar de duurzaamheid van hun concept.
Net als de Avocado Show is ZustainaBox ook geรฏnterviewd door de oprichter van Dopper, bekijk het interview hier:
Pro tip: Eetrijpe avocado’s gekocht die toch niet zo eetrijp zijn als je wilt? Leg hem tussen je bananen. Daardoor rijpt de avocado een stuk sneller. Maar let op dat je hem op tijd er tussen uithaalt. Voedselverspilling haalt de duurzaamheid van eten drastisch naar beneden.
Mag ik fruit uit Nederland als ik duurzaam eten wil?
Fruit uit Nederland is lekker, maar beperkt. We hebben peertjes, bizar veel soorten appels en natuurlijk onze zomerkoninkjes en heerlijke kersen. Maar, verwend als we zijn willen we ook graag sinaasappels, ananas, citroen en abrikoos. Dat kan best. Kies wel voor een soort die in Zuid-Europa groeit en een lage klimaatbelasting heeft omdat ze lekker in de volle zon zijn gerijpt en niet heel veel water nodig hebben. Natuurlijk moeten ze nog wel met de vrachtwagen of over zee naar ons toe. Tip: Check de website van het voedingcentrum voor de beste keuze duurzaam fruit.
Biologisch eten is niet per se duurzamer
Biologisch voedsel is geproduceerd volgens strenge richtlijnen die ervoor zorgen dat producten kwalitatief goed zijn en met zorg gemaakt worden. Deze producten zijn geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest wat duurzaamheid ten goede komt. Maar voor de productie is niet altijd minder energie nodig. ย Sterker nog in sommige gevallen is de productie opbrengst van biologisch eten een stuk lager dan die van de regulier teelt. Je hebt dan meer land nodig om dezelfde hoeveelheid duurzaam voedsel op tafel te zetten. Daarbij komt ook dat volgens wet-en regelgeving er op biologische producten moet staan dat het biologisch is. De meeste producenten zijn daarom geneigd om het in extra plastic te verpakken. Al zijn er nu ook goede ontwikkelingen gaande met het laseren van ons meest duurzaamste eten.
Tip: raadpleeg bij biologisch ook de groente-en fruitkalender.
Plasticvrij is niet altijd beter voor je groente- en fruit
Een heel lekker rood tomaatje van de markt heeft een levensduur van een week. In plastic kun je hem twee keer zo lang goed houden. En een komkommer in plastic gaat zelfs bijna drie weken mee. Daarom zit er zoveel groente en fruit in plastic. Dit is ook iets waar we rekening mee moeten houden als we het hebben over duurzaam eten. Als consument willen wij namelijk het allerliefst 1x per week alles voor de hele week in huis halen. Maar, nu komt het. Sinds de introductie van plastic in de jaren 50 is ook de voedselverspilling enorm toegenomen. Dus het beoogde effect is er nog niet. We haten plastic. We zien het in bergen drijven in de zee en dat willen we niet. En toch gooien we 30% van ons duurzame voedsel weg in de groene kliko. Soms met het plastic er nog omheen.
Het is zelfs zo dat we liever kiezen voor een plasticvrije niet biologische komkommer uit Spanje dan voor een in plastic verpakte komkommer van de boer bij jou om de hoek. Plastic wordt gemaakt van olie en belandt vaak in de oceaan. En zoals gezegd: dat willen we niet. Daarom willen we plastic uit ons leven bannen. Maar als je in dit verhaal mee neemt dat plastic ook kan beschermen tegen voedselverspilling en dat de pesticiden van de niet biologische komkommer slecht zijn voor de aarde, wat kies je dan? Plastic kun je recyclen als je afval goed scheidt. Een stuk minder belastend voor het milieu dan het verspillen van voedsel. Kijk dus goed naar wat er in het plastic zit voor je kiest voor plasticvrij. De inhoud heeft vaak een veel grotere impact dan de verpakking! Duurzaam eten heeft dus ook te maken met een goede, bij voorkeur duurzame verpakking.
Voedselverspilling voorkomen is pas duurzaam
En last but not least. Verspil minder eten. Dat is pas duurzaam Er zijn heel veel mensen op de aarde die honger lijden. Dat kunnen wij ons amper voorstellen. Ruim 800 miljoen! En wij gooien bijna 30% van ons eten zo de kliko in. Dat is ook 800 miljoen kilo per jaar. Dat zijn 100.000 vuilniswagens vol. Zo halen wij de duurzaamheid van ons eten wel heel erg naar beneden. Er is wel eens uitgezocht dat als voedselverspilling een land zou zijn, dan zou dat na de VS en China de derde grote vervuiler van onze planeet zijn.
Wij gooien in ons kikkerlandje 35 kilo eten en 45 liter vocht per jaar weg. Wij Nederlandse bammetjeshappers gooienย 10 miljoen boterhammen per jaar in de prullenbak. Dat is er elke dag 1 van de in totaal 5 sneetjes die we gemiddeld smeren. Ofwel 400.000 broden per dag. Dat geloof je toch niet? Duurzaam eten begint dus zeker bij jezelf. De voedselindustrie produceert nu 1/3e van ons voedsel voor de prullenbak Dat kan anders. Al die energie, transport en verpakkingsmiddelen voor niets. Vers, slimmer en zuiniger inkopen is een stuk beter voor je portemonnee, je gezondheid en onze lieve moeder aarde.
Not so fun fact: in Nederland is het meest weggegooid soort eten rijst. Blijkbaar zijn wij Nederlands heel slecht in het inschatten hoeveel rijst er per persoon nodig is. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen door het aanschaffen van een maat systeem. Of neem gewoon 1 kopje per persoon. Meer dan genoeg!
Onze tips voor duurzaam eten verzameld:
- Eet met de seizoenen en koop dus alleen aardbeien in de zomer en spruitjes in de winter. Gebruik de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal of de eetwijzer van het voedingscentrum
- Wil je toch graag een keer groente of fruit eten die niet uit het seizoen is, koop dan lokale boontjes in blik. Dat is een stuk duurzamer dan ingevlogen boontjes uit Afrika. Het blikje kun je prima recyclen
- Ga lekker naar de markt of op de fiets naar de boer om de hoek. Praat met ze over duurzaam eten zoals de manier van telen en koop lokale producten die buiten groeien of vraag de boer naar zijn zonnepanelen
- Doe je boodschappen zoveel mogelijk op de fiets. Het liefst een paar eer per week zodat je ook geen eindeloze voorraad en twee ijskasten nodig hebt. Een beetje lichaamsbeweging is ook goed voor je. Twee vliegen in รฉรฉn klap.
- Denk een keer extra na als je tropische vruchten in je handen hebt. Die heerlijke blauwe bessen uit Zuid-Amerika hebben vaak in het vliegtuig gezeten. Lees de verpakkingen goed.
- Koop echt alleen wat je nodig hebt. Voedselverspiling is zo zonde! Want verspilling voorkomen is heel belangrijk bij duurzaam eten.
- Kijk naar de inhoud achter de plastic verpakking. Plastic kan worden gerecycled en heeft vaak een functie.
- Wees kritisch op avocadoโs. En als je ze eet, geniet er vooral van!ย
- Bereid je maaltijden voor met een maaltijdplanner en zoek in het weekend je recepten erbij! Wij delen ons favoriet voor de spruitjesmaand februari:
Duurzaam recept: Simpele Spruitjes
We lezen in de groente- en fruitkalender dat spruitjes uit Nederland in februari een goede keuze is. Wij gaven je onlangs al tips om te genieten van je eco lifestyle door lekkere easy vegan recepten te maken. We tipten je de makkelijk recepten van onze favorieten:ย Lisa Goes Vegan, Rens Kroes ofย Sanne van Easy Vegan, zij maken echt happy recepten. In onze zoektocht naar duurzaam eten kozen we nu voor het recept met de Simpele Spruitje van Sanne. Dit recept is super makkelijk en heel erg lekker! Kijk hier voor het recept.
SIMPELE SPRUITJES MET ZOETE AARDAPPEL EN KIKKERERWTEN
INGREDIรNTEN
|
BEREIDING
- Verwarm je oven voor op 200 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier.
- Maak je spruitjes schoon door het kopje ervan af te snijden. Snij de zoete aardappel nadat je ze hebt geschild in kleine stukjes en doe ze erbij in een grote schaal.
- Pak een eetlepel kokosolie en doe die in een pan. Als dit lekker gesmolten is giet je dit over de blokjes zoete aardappel en de spruitjes. Roer lekker door elkaar en mix de kikkererwten er ook doorheen. Knijp de citroen uit in een kommete en roer de tamari erdoor. Giet deze saus over je groentemengsel.
- Pak een bakplaat die je bekleed met duurzaam bakpapier en schep het mengsel hierop. Rooster alles lekker bruin in 40 minuten en schep na 20 minuten wel een keertje om.
- Terwijl alles lekker staat te pruttelen in de oven snij je de knoflook en de uitjes fijn. Smelt een beetje kokosvet en fruit de uitjes en knoflook in 5 minuten glazig.
- Als de 40 minuten voorbij zijn doe je alles bij elkaar en schep je ook de fijngesneden spinazie er doorheen. Serveer direct en smullen maar!
- Enjoy
Hoe gaat jouw zoektocht naar duurzaam eten? Lukt het al om zoveel mogelijk in het seizoen te eten? Heb je het bovenstaande recept geprobeerd? Laat vooral weten hoe je het vond in de onderstaande reacties. Dat vinden wij leuk!