Dutten, doezelen, snoozen. Gaat er iéts boven onder kakelverse dekens kruipen en een goede nachtrust pakken? Uhh ja, slapen in een duurzaam bed, natuurlijk matras, biologisch beddengoed, oftewel: slapen in een sustainable slaapkamer. Want het is waar dat je in één van de belangrijkste kamers thuis voor fifty shades of green kan kiezen. Ga je voor groen, dan hebben jij en de planeet er profijt van. Lees hier alles over natuurlijke nachtrust in de breedste zin van het woord. Sweet dreams!
Slapen als een roos, de criteria
Slaapkamer stylen komt zo, eerst wat algemene alles-behalve-slaapverwekkende informatie. Het Amerikaanse slaapwalhalla National Sleep Foundation onderzoekt er wat af. Niet zo gek als je je realiseert hoe cruciaal goede nachtrust voor onze fit- en gezondheid is. Slaapexperts hebben op basis van 277 slaapstudies nieuwe richtlijnen van de perfecte slaap opgesteld. Wat blijkt?
- Minimaal 85% van de tijd in bed hoor je in slaap te zijn
- Ben je jonger dan 65 jaar, dan hoor je binnen 30 minuten in slaap te vallen. Boven de 65 mag dat een uur zijn
- Liefst niet meer dan een keer per nacht 5 minuten wakker zijn (65-plussers, jullie mogen 2 x 5 minuten wakker zijn)
- Als je kijkt naar het moment dat je in slaap valt en dat je ‘s ochtends weer wakker wordt, mag niet meer dan 20 minuten wakker zijn zitten
- En het perfecte aantal uren? Dat ligt tussen de 7 en 9 uur. Ook hier wordt de uitzondering voor de 65-plussers gemaakt. Voor deze leeftijdscategorie geldt dat 7 à 8 uur al meer dan zat is.
Slapen met een open raam, is het gezonder?
Over een gezonde nachtrust gesproken. Is het een feit of fabel dat slapen met het raam open gezonder is? Absoluut een feit. Het kamp dat denkt dat je er snel een verkoudheid van oploopt, zit er goed naast. Een verkoudheid is een virus en niet iets dat je prompt kan krijgen als je tot je ondergoed aan toe verregend bent of met het raam open slaat. Juist de continue toevoer van frisse lucht en zuurstof (en de afvoer van vocht en nare slaapgeurtjes) zorgt ervoor dat je dieper slaapt, je lichaam minder belast en je de kans om wakker te worden met hoofdpijn minimaliseert. Kortom: Gooi open dat raam!
Wat is de meest duurzame slaaphouding?
Is slapen op de rug gezond? Of kan je beter op je zij slapen? Wat de beste slaaphouding is, is voor velen een raadsel. Buik-, rug- en zijslapers, blijf vooral liggen hoe je ligt, maar weet dat experts het erover eens zijn dat op je rug slapen de meest gezonde slaaphouding is. Dat zit ‘m in het feit dat je in deze relaxhouding je wervelkolom het minst belast en zo het meest kan laten ontspannen. En mooie bijkomstigheid: op je rug slapen is een natuurlijke manier om rimpelvorming tegen te gaan. Word je niet met al die vouwen in je gezicht wakker. Mocht je meer te weten willen komen over de verschillende slaaphoudingen, dan is dit interessant leesvoer voor later.
Te lang slapen? Laat de snooze-button voor wat het is
You snooze, you loose. Dat te weinig uren slaap pakken funest voor je gezondheid is, dat hoeven we je vast niet te vertellen. Maar wat als je naar de andere kant van het sleepy-spectrum kijkt? Te lang in je liefdesnest liggen, vergroot net zo goed de kans op gezondheidsrisico’s. Alles met ‘te’ ervoor kan je beter voor zijn, zo ook voor te veel zzz’s. Risico’s die je loopt?
- Hart- en vaatziekten
Je zou denken dat je hart tijdens een extra lange winterslaap ook een adempauze krijgt. Mooi dus niet. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben gevonden dat de kans op een beroerte met maar liefst 46% toeneemt als je meer dan negen uur in je bed doorbrengt. En dat zegt wetenschappelijk research dat ruim 9,5 jaar lang 10.000 mensen heeft gevolgd. Die cijfers liegen er niet om. Dus dat wordt de wekker voortaan na max. 9 uur zetten. - Diabetes
Net als te weinig slapen, heeft ook teveel slaap pakken impact op je suikerstofwisseling. Volgens het Diabetesfonds is het zelfs zo dat de langslapers die aan 9 à 10 uur per nacht komen een grotere kans hebben om diabetes type 2 te krijgen. Dat zit ‘m erin dat ons lichaam harder z’n best moet doen om de suikerspiegel in het bloed overdag op pijl te houden. Teveel schommelingen in die spiegel kunnen dit essentiële lichaamsproces op een gegeven moment zo uit balans brengen, dat diabetes het vervelende gezondheidseffect is. - Hoofdpijn
Deze heb je vast wel eens gemerkt. Denk je eindelijk weer eens zo’n lekkere lange nacht te maken, sta je de volgende ochtend op met barstende hoofdpijn. En ja, ook die kan je krijgen als je teveel tijd in je bed ligt. Het zit ‘m in de schommelingen van de neurotransmitters. Dat zijn de triggeraars van de hoofdpijn die ‘aan’ gaan bij een lage bloedsuikerspiegel. Hoe langer je namelijk ligt te meuren, des te langer je niet hebt gegeten. Beter dus je aantal zzz-uren beperken tot max. 9 uur. - Overgewicht
Dit is ook een wil-je-weten weetje. Waar je in eerste instantie waarschijnlijk zou verwachten dat lange nachten je gewicht ten goede zouden komen – per slot van rekening eet je langere tijd niet -, blijkt niets minder waar te zijn. Volgens Canadees onderzoek bestaat er een relatie tussen het aantal uren zzz’en en gewichtstoename. Zo waren de langslapers over het algemeen 4 kg zwaarder dan de respondenten met dezelfde risicogenen en een gezond(er) slaappatroon. Lig je langer dan 9 uur in je bed, dan is de kans zelfs 21% groter dat je obesitas krijgt. Nu wil het feit dat mensen die meer kilo’s mee te dragen hebben vaak vermoeider zijn en langere nachten pakken om zich op te laden. Het kip-eiverhaal is real.
Photo credit: Yumeko
6 tips om in een sustainable slaapkamer te slapen
Einde bijspijkerlesje over slapen. Tijd om in te zoomen op ‘duurzaam bed & co.’ Want als je kijkt naar je basic slaapessentials dan is het zeker niet alleen maar groene hosanna. Integendeel! Er is aardig wat chemische narigheid verstopt in je matras, beddengoed, kussen tot deken.
Kijk je alleen al naar matrassen. Valt het je ook op dat je ze om de haverklap bij de vuilniscontainer spot? Triest gezicht wel. Tel je alle afgedankte matrassen van een jaar bij elkaar op, dan kan je zelfs een stapel van 1.000 keer de Eiffeltoren bouwen. Dat is 30 miljoen kilo dat zonder pardon in de kliko belandt. De meeste matrassen bestaan namelijk uit aan elkaar gelijmde lagen polyurethaan of traagschuim dat vrijwel niet te recyclen is: bij de verbranding komt schadelijk blauwzuurgas vrij.
Daar komt bij dat er ladingen olie, gassen en natriumchloride worden gebruikt én er schadelijke stoffen tijdens de productie aan het matras worden toegevoegd. Denk onder andere aan UV-filters, gif-en lijmstoffen, CFK’s en brandvertragers. Niet best voor je gezondheid en die van de natuur.
Slapen op een berg chemische rommel dus. Om het slapen onder niet-natuurlijke materialen niet te vergeten. Vandaar een praktisch ‘duurzaam bed & co’-lijstje met tips waar je in de slaapkamer op kan letten om tot en met te vergroenen. Schoonheidsslaapjes verzekerd. Nighty night!
Natuurlijk slapen #1: Duurzaam bed en eco matras
Het kwam net al kort ter sprake: de meerderheid van de matrassen is giga milieuonvriendelijk. Na 5 à 10 jaar zijn het afdankertjes die zonder enige pardon aan de straatkant belanden. Recyclen zit er niet bij. Althans, niet bij de synthetische matrassen. Er zijn namelijk steeds meer mooie duurzame merken te koop die matrassen van natuurmaterialen als wol, natuurrubber of paardenhaar aanbieden. COCO-MAT en Yumeko zijn daar twee planeetvriendelijke schoolvoorbeelden van.
Waar we ook veel positieve verhalen over horen, is het 100% circulaire slaapabonnement van matrassenboer bedzzzy (ook je go to adres voor een duurzaam bed, het groene zusje van Auping. Een duurzaam matras waar geen schuim aan te pas komt, maar waar staal en polyester in the lead zijn. Beide grondstoffen kunnen van top tot teen worden gerecycled én zijn ventilerend van aard (wel zo fijn tijdens je nachtelijke gezweet). Na 5 jaar en pak ‘m beet 108 liter vocht verder komen ze je matras ophalen. Vervolgens wordt er in de Aupingfabriek de circulaire truc uitgevoerd. Hans Klok is er niets bij. Zo worden keer op keer dezelfde grondstoffen voor nieuwe eco matrassen gebruikt. Thumbs up!
Natuurlijk slapen #2: Duurzame dekens
Van dik dekbed tot luchtig vierseizoenenvariant, ga je voor natuurlijke nachtrust dan mag je dit onderdeel niet over het hoofd zien. Dekens hoeven namelijk lang niet altijd van synthetische, niet-duurzame materialen gemaakt te worden. Zoek het liever meer in de 100% recyclebare richting van wol, biologisch katoen of diervriendelijk dons. Let er alsjeblieft bij die laatste wel op dat het de keurmerken GOTS (Global Organic Textile Standars) en RDS (Responsible Down Standard) bevat. Met deze laatste weet je zeker dat ieder donzig veertje te traceren is. Klop vooral eens aan bij Yumeko – daar zijn de groene goeddoeners weer -, ByMölle of Lavital.
Natuurlijk slapen #3: Duurzaam beddengoed
Talking about beddengoed. Vaak scoort het verre van een ‘zeer goed’ op de schaal van sustainability. Het gros wordt namelijk van katoen gemaakt. Gewoon katoen. De productie van dit materiaal gaat gepaard met veel pesticiden en herbiciden. Stoffen die in de grond en lucht belanden, en uiteindelijk hun weg naar mens en dier weten te vinden. Helaas…
Gelukkig wordt natuurlijk slapen onder duurzaam beddengoed met de dag makkelijker. De keuze groeit en groeit. Kies ook hier weer voor natuurlijke materialen en je zit dik in het groen: van linnen tot biologisch katoen, van tencel (gemaakt van eucalyptusbomen) tot bamboe. COCO-MAT en Yumeko hebben een mooie collectie, maar ook Coco & Cici en steeds meer merken bij o.a. de Bijenkorf zitten flink in de duurzaamheidshoek. Tip: Kijk eens naar een bamboe dekbedovertrek. Stay tuned, zo meer.
Natuurlijk slapen #4: Natuurlijk hoofdkussen
Grote kans dat je ‘m al voelt aankomen: ook ons hoofdkussen kan van vervuilend synthetisch materiaal óf 100% natuurlijk materiaal worden gemaakt. Zo zijn er bamboe hoofdkussens (neem een COCO-MAT kussen), kussens van tencel, kapok, biologisch dons (let weer op het keurmerk) en biologische wol. Er zijn zelfs varianten die met spelt worden gevuld. De eerder genoemde duurzame merken voor in de slaapkamer weten raad!
Natuurlijk slapen #5: Huismiddel om te slapen
Trek je het concept van een au natural nachtrust door, dan mag een natuurlijk slaapmiddel niet worden vergeten. Hopelijk val je dagelijks binnen een half uur als een roos in slaap en kom je met gemak aan je zzz-uren. Kan je de slaap niet vatten of lig je ‘s nachts te woelen tot je een ons weegt? Dan schiet kersensap – jawel hoor – te hulp.
Volgens onderzoekers van de Northumbria University werkt twee keer per dag 30 ml kersensap drinken om je melatoninegehalte op te krikken en zo snel in slaap te kunnen vallen. ‘s Ochtends en twee uur voordat je je bed induikt even wat kersensap en je valt als een blok in slaap. Ga als het even kan wel voor de meest natuurlijke variant.
Natuurlijk slapen #6: Gezond binnenklimaat
Voor een gezonde dosis slaap is het essentieel dat er genoeg zuurstof in je slaapkamer rondzweeft. Je raam ‘s nachts openhouden, is al één. Maar wil je slapen the green way, dan mogen daar volgens de slimme koppen van NASA eigenlijk een paar green bastards niet ontbreken: luchtzuiverende planten. Till je slaap naar the next level met o.a. klimop, aloë vera, boston varen, areca palm en graslelie.
Waarom bamboe populair is in de duurzame slaapkamer?
Bamboe wist al een plek in een paar zinnen te claimen. Waarom je dit materiaal met open armen in je duurzame slaapkamer kan ontvangen?
Bambootastic! Bamboe kussen, bamboe dekbed, bamboe matras
Bamboe wordt in de vorm van natuurlijke bamboevezels verwerkt tot een bamboe kussen, bamboe matras of bamboe deken. Een zijdezacht textiel dat eigenlijk alles wat je in je slaapkamergerei zoekt, heeft; het is heel ventilerend, warmteregulerend en vochtabsorberend. Natural power! Vergelijk je het met biologisch katoen, dan kan je stellen dat het sterkere, zachtere bamboe zelfs 40% beter (transpiratie)vocht opneemt, dan de katoenen exemplaren. En het warmteregulerende? Is het buiten koud, dan warmt een bamboe dekbed je binnen een mum van tijd een paar graden op, en vice versa.
Maar de waslijst aan voordelen van bamboe is nog langer. Dit oersterke natuurproduct is namelijk ook anti-allergisch, anti-bacterieel, 100% duurzaam, gewoon in de wasmachine mee te wassen en voor iedere huid geschikt.
LEES OOK: STORY OF…THE BAMBOOVEMENT BAMBOE PRODUCTEN
Voordelen van slapen in bamboe ondergoed / pyjama
Nu kan je jezelf onder de wol uhh bamboe stoppen, je kan jezelf er ook in aankleden. Stel je gaat voor bamboe ondergoed, bamboe sokken of een bamboe pyjama van bamboevezels, dan ervaar je precies dezelfde voordelen als die opgaan voor je bamboe dekbed tot matras. Het zit comfortabel, is anti-bacterieel (bacteriën hebben het niet zo op grassoorten als bamboe), is een duurzame keuze, is geschikt voor ieder huidtype, en werkt isolerend (in de winter zit het lekker warm, in de zomer is het ademend). Dit laatste maakt bamboe nachtkleding en ondergoed ook erg geschikt voor vrouwen in de overgang.
Photo credit: Yumeko
Duurzame slaap merken
Of je nu op zoek bent naar een ecologisch matras of biologisch beddengoed, er zijn steeds meer groene merken op de markt die je aan een natuurlijke nachtrust willen helpen. Duurzame slaapmerken zijn o.a.:
- Yumeko
‘Change the world sleeping.’ Dat is de ultieme droom van het Amsterdamse Yumeko. Verwacht duurzaam beddengoed van de hoogste kwaliteit tegen een vriendelijke prijs. Al het slaapgerei heeft een biologische en / of fairtrade certificering. Maak het verschil, terwijl jij aan je zzz’s komt! - COCO-MAT
Nog zo’n duurzaam slaapmerk is COCO-MAT. Adres voor duurzaam bed tot eco matras. Al sinds 1989 zijn zij in de weer om uit duurzame bronnen handwerk te leveren vanuit de sociale werkplek in Noord-Griekenland. Bij deze groene ondernemers staat het exclusief gebruiken van onbewerkte, natuurlijke materialen die gewonnen worden uit 100% biologische landbouw centraal. Alle slaapkamerproducten zijn pH-neutraal, hypoallergeen en zo duurzaam als wat! Als je zin hebt, lees dan zeker meer over hun Pillow Positive Project. - Lavital
Dit oer-Hollandse merk maakt 100% natuurzuivere matrassen en dekbedden. Lavital staat voor natuurlijk slapen en maakt alleen gebruik van de meest milieuvriendelijke materialen, zoals ongebleekt biologisch katoen, vlas, kameelwol, paardenhaar en biologische wol. En het wordt nog op Nederlandse bodem gemaakt ook, duurzamer ga je het niet krijgen.
Catch your sustainable zzz’s!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over een duurzaam bed en natuurlijke nachtrust houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de Frisse Start Box L / XL tot BorrelBoxen en duurzame relatiegeschenken.