Jeans. Jeans. Jeans.Β You got to love the denim look. Eindeloos variΓ«ren, dat kan je ermee. Niet voor niets dat de spijkerbroek de lievelings in de kledingkast is. Toch loop je een blauwtje op wanneer je weet hoe vervuilend de jeanswereld is. Tijd om er een b(r)oekje over open te doen en om je bij te praten over duurzame denim, alternatieven en milieuvriendelijke makers.
Waarom aan de duurzame denim?
Het zit er dik in dat je al vaker over het onvriendelijke karakter van jeans voor mens, makers en milieu hebt gehoord. Alleen waar dat hem precies in zit, kan nog wel eens veel vraagtekens oproepen. Tijd om dieΒ question marksΒ weg te wipen. Het zit hem in het productieproces. Grosso modo is dat aan drie factoren te wijten.
- Deel 1: keilastige katoen
Jeans wordt van katoen gemaakt. Een gewas dat niet de makkelijkste is en best een eisenlijstje heeft. Zo is het behoorlijk dorstig. Om aan die behoefte te voldoen, moeten katoenplantages voortdurend een flinke plens water krijgen. Iets wat noodzakelijk is om de gewassen te geven wat het nodig heeft. Om het groeiproces te verbeteren en versnellen, voegen katoenboeren vaak veel vervuilende pesticiden en chemicaliΓ«n aan het water toe.
Chemische zooi dat niet alleen in de katoenplant trekt, maar ook in de grond en zelfs in het drinkwater terechtkomt. Over dit laatste wordt vaak de mond gesnoerd en ogen worden gesloten, maar de cijfers over het aantal pesticidevergiftigingen zijn schrikbarend. Elk jaar blijken er wereldwijd 250.000 mensen aan chronische vergifting te sterven, omdat ze hun drinkwater bijvoorbeeld uit de rivier halen waar de chemicaliΓ«n van de kledingindustrie worden gedumpt. Laat katoen het meest pesticide-intensieve gewas hier op aarde zijn, en je kan 1 en 1 bij elkaar optellen. Ongelooflijk! Als je er het fijne over wil weten, is de Netflix-documentaire ‘The True Cost’ een tip voor je volgende avondje bankhangen. - Deel 2: vervuilende tussenstappen
Als consument zien we het niet, maar totdat jij je jeans kan dragen, zijn er tig tussenstappen nodig geweest om van ruwe katoen een spijkerbroek te maken. De één heel donker, de andere met een speciale wassing. In alle soorten en maten worden ze gemaakt om onze consumtiemaatschappij te pleasen. Alleen dat pleasen gaat niet zonder slag of stoot. Om de blauwe kleur te krijgen, is een intensief en vooral heel chemisch verfproces nodig. Katoen is namelijk niet zo’n makkelijke tante om verf in zich op te nemen, waardoor er aan de lopende band duizenden liters vervuild water worden weggespoeld. - Deel 3: dorstig productieproces
En dan is daar nog part 3. Naast de chemicaliΓ«n en vergiftigingen moet je weten dat als je alle liters bij elkaar optelt je zo op 7.000 liter water (andere bronnen beweren zelfs dat 10.000 liter meer regel dan uitzondering is) per spijkerbroek uitkomt. Dan heb je het dus pas over een ‘gemiddelde jeans.’ Des te meer poespas, des te meer water ervoor nodig is.Β Wordt verspild kan je beter zeggen.Er is dus wel eens uitgerekend dat dit de hoeveelheid water is die we per persoon in zo’n 10 jaar tijd drinken. Waarschijnlijk houd je het niet bij 1 jeans (tout Nederland koopt jaarlijks 45 miljoen spijkerbroeken, wereldwijd heb je het over 2 miljard exemplaren), dus de jaren gaan dan snel tellen. Bovendien stelt ‘De Verborgen Impact’ dat er ook al snel 32 kilo CO2 per jeans vrijkomt. De meeste spijkerbroeken leggen namelijk al snel 65.000 km af. Die uitstoot staat gelijk aan een autoritje van 150 km rijden.
Het verzet in de duurzame denim-industrie groeit. Da’s maar goed ook als je voorgaande deprimerende drietal in je opneemt. Er komt een groeiend aantal merken op de markt dat laat zien dat het anders kan. Zo kan je alsnogΒ on pointΒ de straat op, kan je blijven variΓ«ren tot je een ons weegt, maar draag je geen narigheid voor mens, milieu en makers met je mee. Duurzame denim is wat je de komende jaren alleen maar meer gaat zien en wat hopelijkΒ rapidoΒ de vervuilende varianten doet wegkwijnen in een hoekje.
5x zonder schuldgevoel denim kopen
De jeans kan je niet uit de kledingkast halen, maar de vervuiling kan je er wel uit weglaten. Aangezien we alles graag positief benaderen, zijn we vanuit enthousiasme met 160 km / u over het toetsenbord gegaan om je te melden waar je op kan letten omΒ green(ere) jeans te dragen. Tipje van de sluier hoe je het verschil kan maken: minder kopen, duurzame denim of vintage shoppen.
TIP 1: Ga af op z’n donkerblauwe broekspijpen
Hartstikke hip en knap zo’n jeans met bijzondere wassing alleen moeten hier flink wat fratsen voor worden uitgehaald om de juiste kleur te krijgen. Eigenlijk is het heel simpel. De donkerblauwe spijkerbroeken zonder wassing, gaten of versleten looks zijn het minst belastend. Toch willen variΓ«ren in kleur en type, dan komen we zo nog met een lijstje van duurzame denim merken waar je terecht kan.Β Hold on!Β
TIP 2: Prijs verklapt veel
O zo aantrekkelijk is het als je een jeans voor een paar tientjes op de kop kan tikken. Tuurlijk, daar gaat iedere op aan. Alleen blijkt dat veels te goedkoop te zijn. Recent onderzoek laat zelfs zien dat de ware prijs van onze spijkerbroek 33 euro hoger zou moeten liggen, dan waarvoor het in de winkel ligt. Leuk voor je portemonnee alleen gaat er ergens eerder in de keten iets goed mis. “Het Impact Institute berekende de βtrue price gapβ: het verschil tussen de inkoopprijs die retailers betalen en de werkelijke totale productiekosten, inclusief milieukosten en de impact op de (lokale) samenleving. Deze kosten, zoals watervervuiling en waterverbruik, ongeoorloofde (en daardoor goedkopere) arbeid (gedwongen arbeid en kinderarbeid), worden nu niet betaald.”
Moraal van het verhaal: laat je niet (mis)leiden door dat vriendelijk geprijsde item dat beloningssystemen in je hoofd triggert. De makers aan de andere kant van de wereld voelen dit in hun portemonnee en dagelijkse levensomstandigheden.
TIP 3: Stretch, doe maar niet
Het kwam al even ter sprake, maar hoe minder fratsen en poeha, hoe beter het voor alle partijen is. Heel lekker zo’n stretch broekie alleen kan je het van geen kanten recyclen. Dat recyclen is juist iets wat in de duurzame denim wereld wordt gestimuleerd. Hoe minder katoen hoeft worden geplukt en dus hoe minder water er nodig is, des te minder impact het op mens, milieu en de makers heeft. Koop liever een stugge jeans (en daardoor wie weet een maatje meer), dan ben je een stuk groener bezig.
TIP 4: Koop tweedekansjes
Dat gelukshormoon dat we aanmaken bij het kopen van iets nieuws, dat hebben we nodig. Zo simpel is het. Stel nu dat je van jezelf weet dat je van het ‘kopen, dragen, wassen, weg ermee’ bent of dat je het zo planeetvriendelijk mogelijk wil doen, ga dan eens voor vintage jeans. Zit als gegoten! Bovendien bespaar je al snel zo’n 80% CO2-uitstoot en ruim een halve kilo afval.
Uitgekeken op je spijkerbroek, dan kan je een paar dingen doen: upcycle het door het die ene slijtplek te (laten) repareren, maak de jeans net wat aparter door er een geinig embleem op te maken Γ³f doneren het aan een goed doel of buren, kennissen, vrienden die in financieel zwaar weer verkeren.
TIP 5: Shop duurzame denim merken
Het lijstje waarvan je wist dat het ging komen: duurzame denim merken. Hier is ‘ie hoor! Dit zijn de merken waar je je graag in wil hijsen. De een met een nog mooier levensmotto dan de ander. Stuk voor stuk van biologisch katoen, recyclebare of herbruikbare materialen. En het wordt niet alleen kopen wat de klok slaat (liefst lokaal kopen als we er even een tip tussendoor mogen fietsen). Het leasen van duurzame denim is het nieuwe kopen.
Photo credit: MUD Jeans
#1: MUD Jeans
βItβs time to rethink what we consume and how we produce.β Vanuit deze gedachte is MUD Jeans in 2013 met hun mens- en milieuvriendelijke missie losgebarsten. De vraag die hen maar niet losliet, was: Waarom geen duurzame denim in abonnementsvorm kunnen afnemen? Zo gezegd, zo bedacht.
Het βLease a Jeansβ-abonnement in een notendop: maandelijks betaal je per jeans (met een max. van drie stuks) β¬7,50. Is de denim versleten of heb je na een jaar zin in wat anders, dan kan je βm opsturen en inruilen. Vervolgens worden de oude tot nieuwe denims gerecycled. Wist je trouwens al dat ze altijd van biologisch katoen worden gemaakt en zonder chemicaliΓ«n worden geverfd? Zo loop je er alsnog trendy bij en beperk je je impact. Win-win in de weg naar eenΒ world without waste.Β
Lees ook βΒ Duurzame abonnementen: huren in plaats van kopen, een slimme zet
#2: Kings of Indigo
‘Een beetje groen bezig zijnβ bestaat niet voor deze koningen. Dit Nederlandse fashion merk legt de lat lekker hoog en daagt zichzelf dag in dag uit uit om βs werelds meest duurzame jeansmerk te worden zonder compromissen te hoeven doen in de kwaliteit. Neerlands trots! Een streven wat alleen maar kan worden toegejuicht.
Sinds 2012 zijn ze bij de Fair Wear Foundation (daar is βie weer) aangesloten. Koop je eenΒ Kings of IndigoΒ denim dan weet je zeker dat βie in gezonde, eerlijke arbeidsomstandigheden is gemaakt. Daarbij doen ze er alles aan om jeans te produceren waar je tij-den plezier van kan hebben. Oersterke, planeetvriendelijke materialen zonder chemicaliΓ«n. En over het volledige proces van A t/m Z is hetΒ slow fashion brandΒ niets anders dan transparant. Een en al lof!
Photo credit: Kuyichi
#3: Kuyichi
Hollandse glorie mag dit duurzame denim merk worden genoemd. Kuyichi was er al vroeg bij (bestaan sinds de ’00’s), doordat het zo in shock waren van de omstandigheden in de fashionindustrie. Bar en boos. Nou, boos werden ze. Daarom zijn ze als dΓ© pioniers duurzame denim van biologisch katoen, zonder chemicaliΓ«n en 100% organic gaan maken. Daarbij hadden ze niet alleen oog voor het eindresultaat, maar juist ook voor de werkomstandigheden van de katoenboeren. En dan zijn ze ook nog zo transparant als wat over hun productieproces. Spontaan zou je van achter je pc of smartphone gaan klappen (mag best).
#4: Levi’s
Heb je het over een van dΓ© jeansmakers du monde dan kom je al snel bij Levi’s uit. Eentje die vast erop uit is om zoveel mogelijk money in zo min mogelijk tijd te maken. Om te cashen. Think twice. Niet alle grote jongens zitten zo in elkaar. In 2007 – ze waren er vroeg bij – gingen ze al eens na hoeveel water er voor het fabriceren van hun iconische 501 Original nodig was.
De cijfers vormden de basis voor het zoeken naar duurzame technieken en partners die hen in de weg naar ‘groenere’ jeans konden helpen. In 2011 was daar de Water<less techniek. Niet zomaar één, want sindsdien kunnen ze maar liefst 96% van het water besparen. Daarnaast kijkt Levi’s naar alternatieven van katoen. Zo zijn ze onder andere bij katoenhennep uitgekomen. Minder water, minder CO2-uitstoot. En wil je nog extra water besparen, was je jeans dan niet te vaak, maar laat het lekker buiten wapperen en uitwaaien.
#5: Wunderwerk Jeans
Het DuitseΒ Wunderwerk JeansΒ doet niet aan opsmuk. Ze houden het liever lekker casual.Β The power of simplicity.Β Simpele spijkerbroeken met een mooie pasvorm die je er goed in je kledingkast bij kan hebben. Zowel als man als vrouw. Als duurzaam merk houden ze het niet alleen bij biologische katoen. Neen, elke denim moet zowel voor mens als dier eerlijk zijn gefabriceerd. Daarbij is het garen en onbewerkte wol GOTS-gecertificeerd. Niets geen chemische franjes. En tot slot maken ze van de meest vernuftige technieken gebruiken, waarmee ze zuiniger met grondstoffen als water en inkt kunnen omgaan.Β EΓ©n en al goedheid bij Wunderwerk Jeans.
#6: Goodsociety jeans
βBe good to yourself. To create a goodsociety.βΒ Ons heb je!Β Β Goodsociety focust zich puur en alleen op het maken van spijkerbroeken, waarbij de impact op onze prachtige planeet zo minimaal mogelijk wordt gehouden. Een nobel streven wat ze met hart en ziel nastreven, en waar ze subliem in slagen. De jeans wordt van 98% GOTS biologisch katoen en 2% elastan (zo zit βie als een comfortabele tweede huid) gemaakt. Een allerfijnste spijkerstof die in la bellaaaa Italia wordt gemaakt. En de krachtige blauwkleuren? Die hebben de duurzame jeans niet te danken aan chemische bleek of verstoffen, maar aan de natuurlijke combi van ozon en laser. Ziezo, zo ben je niet langer bleu over labels voor duurzame spijkerbroeken.
#7: Pepe Jeans
Het van origine Engelse merk is terug in de tijd gaan speuren. Hoe gaf men vroeger kleding kleur? Precies zo wast Pepe Jeans haar spijkerbroeken. DeΒ Wiser WashΒ noemen ze het zelf. Waar men eeuwen gelee hun lakens op een groene grasmat door de ozon lieten bleken, doet de jeansmaker net zoiets. Dit betekent nul komma niks geen chemische zooi en slechts (maximaal!) een kopje water. Lieve fabrikanten die nog niet de weg van de duurzame denim zijn ingeslagen, zo kan het dus ook!
Member worden? Dat kan!Β
Heb je zoiets van: βik wil het niet alleen bij informatie over duurzame denim houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.β Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hierΒ (al v.a. β¬4,99 p.m). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onzeΒ ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaβs of medewerkers. De keuze is reuze: van de BinnenboelBoxΒ PremiumΒ ofΒ RegularΒ totΒ BorrelBoxenΒ enΒ eco-relatiegeschenken.