Fabulous foodย vliegt je om de oren met maar liefst twee smaakvolle ‘de dag van…’ deze week: Snoepdag (4 november) en Nacho Day (6 november). Dat mag gevierd worden. Helaas voorlopig nog even niet buiten de deur, maar gewoon knus in je eigen habitat. Duik de keuken in – no excuses – en ga aan de slag met onze vegan snack recepten. Zoet en hartig. Handen wassen, mouwen opstropen en gaan met die banaan! Ja, zelfs als je totaal geen keukenheld(in) bent, we feel you!
Hangry? Hap vaker in gezonde tussendoortjesย
Voordat we de vega(n) snacks induiken, eerst eens iets meer over de populaire termย ‘hangry.’ De smeltkroes van ‘hungry’ en ‘angry.’ Oftewel, chagrijnig worden als je honger – trek voor Nederlandse begrippen. Je herkent het vast wel. Die maag van je rammelt als een malle en voorlopig laat de volgende maaltijd nog wel even op zich wachten. Of je het nu wil of niet, de kans is aanwezig dat je gaat snauwen (of snaaien).
Nu komt ‘ie. Het is wetenschappelijk bewezen datย hangryย zijn niets van deze tijd is. Niets hips. De chagrijn komt in je naar boven zodra je buik om aandacht vraagt. Want wat blijkt? Voeding heeft impact op je prefrontale cortex, het voorstel deel van je brein. Het deel dat betrokken is bij cognitieve en emotionele hersenfuncties. Nu moet je weten dat je hersenpan 30% van de voedingsstoffen uit je voeding opeist.
Da’s veel! Krijg je dus te weinig van dieย fuelย binnen, dan krijgt je brein het knap lastig om goed te functioneren. En nu komt ‘ie. Je kan daardoor je emoties minder goed onder controle houden. Als een duveltje uit een doosje popt je grumpinessย op.
Nu willen we je niet met de gebakken peren laten zitten. Heus, je hoeft niet met dat nare, kriebelige gevoel rond te lopen. Het zit ‘m in je glucosespiegel op peil houden. Wees glucoseย ups and downsย voor. Voel je dat je kibbiger wordt? Dan breng je je suikerniveau back on trackย met bijvoorbeeld een gezonde vega(n) snack. Liefst op regelmatige tijdstippen. Ben je zo weer ‘t ‘mannetje.’
Snacks tegen hangry-herfstdip gevoelens
Zeker nu de bladeren van de bomen vallen – laten we de light lockdown niet vergeten – ligt een herfstdip op de loer. Je hebt net al kunnen lezen wat voeding voor mega invloed op je humeur heeft. Het is zelfs bewezen dat je voedingspatroon en sombere gevoelens (ha herfstdip of zelfs -depressie) met elkaar verbonden zijn. Voeding kan zelfs de kans op dieย downย gevoelens significant verkleinen. Dat zit ‘m in het binnenkrijgen van gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines – specifiek B en C -, zink, koper, ijzer en magnesium.
Nu gaan we zeker niet beweren dat we met onderstaande vegan snack recepten de kans op een herfstdip minimaliseren of dat het alle vijf vitaminebommetjes zijn, maar ze zijn wel een veel verstandigere keuze als tussendoortje. Geen ladingen suikers en daardoor geen mega pieken in je glucosespiegel. Het zit ‘m in de balans.
Je zal zien dat we een paar recepten van Charlotte Labee uitlichten. Onlangs heeft zij haar Brain Balance Platform gelanceerd. Een digitale verzamelplek waar je allerlei informatie vindt over hoe je je hersenen in combi met een gezonde(re) lifestyle kan oppeppen.
5 vegan snack recepten die je cravings stillen
Al dat snackgepraat maakt hongerig. Vijf vegan snack recepten die niet alleen leuk zijn om eens – met de mini(‘s) – te maken, maar ook lekker zijn.
#1: Amandelen met pure chocolade en zeezout
Dit is dus zo’n snack – met dank aan Charlotte Labee – die vol gezonde voedingsstoffen zit. (Ongebrande, ongezouten) amandelen in the lead.ย Amandelen behoren tot de voedzaamste noten die je kan eten. Ze zitten o.a. bomvol magnesium, zink, fosfor, vitamine B2 en E. En dan zijn ze ook nog zo lekker vullend.
Ingrediรซnten
- 2 handjes geroosterde amandelen
- 50 gram pure chocolade (liefst 80% of meer cacao)
- grof zeezout
Bereiding
Vul een pannetje met een klein laagje water en zet er een kommetje op. Zorg ervoor dat deze niet het water kan raken. Breng het water aan de kook en houd de temperatuur rond het kookpunt. Doe de chocolade in de kom en roer totdat het is gesmolten. Daarna mag je wat grove zeezout in een bakje doen. Tijd om de amandelen door de chocolade en de zeezoutdip te halen. Eรฉn voor รฉรฉn. Leg het vervolgens op een vetvrij papiertje om uit te harden. Uitharden gaat vanzelf.
Haast? Leg ze in de vriezer. Nog geen 10 minuten later heb jij je snackableย lekkers! Mocht je er nog wat overhouden – lijkt ons sterk, maar toch – dan kan je ze in de koelkast bewaren. C’est tout!
#2: Berelekkere borrelnootjes van kikkererwten
Wist je dat je superlekkere, voedzame borrelnootjes van kikkererwten kan maken? Slechts 5 minuten werk en je kan snaaien tot je een ons weegt. Kikkererwten zijn rijk aan mineralen, foliumzuur, ijzer, zink en vezels. Ideaal ook voor een stabiele suikerspiegel (bye bye grumpiness).ย
Ingrediรซnten
- 200 gram kikkererwten (je kan ook voor een mooie mix aan ongebrande, ongezouten noten gaan)
- 1 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- chilipoeder (naar wens)
- snufje Himalaya zout (of ander soort)
- bakplaat + bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat ondertussen de kikkererwten uitleggen. Vervolgens mix and mingleย je ze met een eetlepelย olijfolie, paprikapoeder, chilipoeder, snufje zout en eventueel nog een andere poedersoort naar wens. Maak ‘m zoals jij ‘m zelf het liefst eet. Leg ze op een bakplaat (inclusief bakpapier) en laat ze zo’n 30 minuten in de oven roosteren. Minderย crunchy?ย Dan kan je ze ook wat korter in de oven doen. Voor de ultieme bite hussel je ze na een half uur door elkaar en laat je ze nog eens 10 minuten in de oven bruinbakken.
Photo credit: Foxilicious
#3: Nachos voor op Nacho Day (en alle 364 andere dagen van ‘t jaar)
Over ovenheerlijke vegan snack recepten gesproken. Okรฉ, hier hebben we iets vals gespeeld. Vegan is ‘ie namelijk niet, tenzij je voor vegan kaas gaat. Waar je de nachoschotel waarschijnlijk associeert met ladingen vlees, vet en lege calorieรซn bewijst dit recept dat het heel anders kan. Mega lekker en nog gezond ook. Jawel bon vivants, het bestaat! Onderstaand recept hebben we van Foxilicious. Het blijft een nachoschotel dus aan calorieรซn geen gebrek, maar aan vitamines (hey verstopte veggies) ook zeker niet.
Ingrediรซnten
- 1ย paprika
- 1ย courgette
- 250ย gramย cherrytomaten
- 2 ร 3ย elย Mexicaanse kruidenmixย zie makkelijk recept op mijn blog of gebruik een zakje tacokruiden
- 240ย gramย zwarte bonen uit blikย uitlekgewicht
- 140ย gramย mais uit blikย uitlekgewicht
- 250ย gramย verse andijvie
- 125ย gramย crรจme fraรฎche
- 1ย zakย naturel nacho / tortilla chipsย 185 gram (vaak vegan)
- 75ย gramย geraspte (vegan) kaasย
- olijfolie
- peper
- zout
Optioneel voor garnering
- guacamole
- rode ui ringen
- tomaat
- chipotlesaus of tabasco
Bereiding
#4: Avocado-kokoscake met banaan en abrikoos
Nog zo’n allemansvriend die uit de pen van Charlotte Labee komt. Brain food dus. Een baksel dat dankzij o.a. de abrikoos zonder meer tot de categorie ‘gezonde vegan snack recepten’ hoort. Wist je dat (gedroogde) abrikozen een hoog ijzergehalte hebben? Tel daarbij op dat ze vol vitamine A, C en bรจtacaroteen zitten, en je zit gebakken. Nou ja, dan moet je ze dus wel eerst bakken.
Ingrediรซnten
- 3 grote rijpe bananen
- 1 avocado
- 60 gram walnoten
- 7 gedroogde abrikozen
- 1 hele appel met schil
- 1 tl kaneel
- 2 tl rauwe (bio) honing
- 150 ml kokosmelk
- 50 gram kokosolie
- 150 gram blauwe bessen
- 100 gram kokosschaafsel
- 250 gram kokosmeel
- 1 tl bakpoeder
- bakpapier
- spring- of cakevorm
- optioneel: 2 eieren (is ‘ie alleen dus niet 100% vegan)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden en doe het bakpapier in je spring- of cakevorm. Heb je een keukenmachine? Dan doe je daar de bananen, avocado, (optioneel eieren), meel, kaneel, melk, kokosolie, kokosschaafsel, honing en bakpoeder in. Geen fancy machine? In een grote kom met mixer, vork of lepel kom je ook prima uit de voeten. Zolang het maar een glad mengsel wordt. Daarna mag je de walnoten, abrikoos en appel in kleine stukjes snijden.
Voor de versiering on topย kan je zo’n 8 walnoten achter de hand houden. Meng de walnoten, abrikoos, appel en blauwe bessen door het deegmengsel. Doe het in de bakvorm, strijk het glad en leg eventueel de paar walnoten bovenop. Bak ‘m in zo’n 45 ร 55 minuten.
Kost je iets meer dan een uur – vooral door de oventijd – en je kan aan de snack.
#5: Krokante bietenchips
Er gaat niets boven een handje (of zak) ‘echte’ chips, maar wat nu als je zo’n chipsfan bent dat je er maar geen genoeg van kan krijgen? Als je toch zo’n lekkere bite wil en ondertussen goed wil doen voor je mood (en gezondheid), dan zijn bietenchips je redder in craving nood. Onderstaand recept hebben we uit de Allerhande.ย Easy-peasyย te maken!
Ingrediรซnten
- 4 rauwe (bio) bieten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de bieten en schaaf ze in dunne plakjes met eeb keukenmachine, mandoline of mes. Leg de helft van de plakjes in een enkele laag op keukenpapier, bestrooi met wat zout en laat 15 mininuten liggen, zodat het vocht eruit loopt. Verdeel de bietjes in een enkele laag over een bakplaat (inclusief bakpapier) en bak ze in zo’n 12 minuten knapperig. Draai ze halverwege wel even om, zodat beide kanten genoeg warmte kunnen vangen. Het liefst eet je ze wel direct na het maken op (goed excuus!), dan zijn ze namelijk nog het meest crispy.
Hebย je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op mโn deurmat!โ Dat kan.ย Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onzeย ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: vanย Joshuaโsย Premiumย ofย Regularย Box tot deย Terug naar Kantoor Pakkettenย enย eco-relatiegeschenken.
Photo credit: Foxilicious