‘Ik ga op reis en neem mee…’ Braintrainer wel. Wie kent het geheugenspelletje van vroeger niet. Tot vervelends aan toe werd het – of nog steeds – op de achterbank tot aan de vakantiebestemming gespeeld. Voordat je die kant op kan eerst wat je inpakt. Zeker als je kijkt naar reisspullen, dan zitten er veel vervelende ettertjes tussen. Daarom tips wat je zonder blikken of blozen kan inpakken plus een lijstje met namen van duurzame koffers. Let’s go all the way!
Wanneer spreek je van een duurzame vakantie?
Voordat we de duurzame koffers induiken, eerst even een korte recap wat nu precies onder duurzaam reizen wordt verstaan. Kijk, thuisblijven is en blijft de meest groene keuze. Maar ja, om nu de wereld alleen maar via wonderschone natuur- en reisprogramma’s op televisie te ontdekken, is misschien wat heftig. Gelukkig wordt met het jaar makkelijker om onze adembenemende aarde op een duurzame manier te leren kennen.
Wil je zo duurzaam mogelijk de wereld verkennen, dan wil je met zo min mogelijk klimaatimpact reizen. Op ontdekkingstocht gaan en ondertussen rekening houden met mens en natuur. Als green-minded reiziger wil je het liefst dat je CO2-uitstoot op nul blijft steken. Maar eerlijk, hoe groen je het ook probeert, de kans is groot dat je weldegelijk her en der wat broeikasgassen veroorzaakt.
Geen gesip, want er zijn steeds meer initiatieven die voor een positieve impact zorgen, bijvoorbeeld door het planten van bomen. FlyGRN is er daar zo een van. Pak vooral ook onze eerder geschreven blog met tips hoe zo groen mogelijk te reizen erbij.
Lees ook: Duurzaam reizen tips? Zo reis je een stuk groener
5 merken die duurzame koffers maken
We gaan inpakkeeeen! Voor de ene helft een zenuwslopende taak die dagen in beslag kan nemen, voor de ander (moi) is het een kwestie van alle ruimtes nalopen, musthaves meenemen en pakken maar. Kan goed zijn dat je heel bewust bent van wat je in je koffer stopt alleen heb je het eerste duurzaamheidsstation gemist. En dat is die van een duurzame koffer kopen. Geeft niets. Zodra hij echt op is, kan je terecht bij sustainable labels voor duurzame koffers.
Waar je bij het kopen van duurzame koffers op kan letten
Voordat we je een lijstje met merken voor duurzame koffers voorschotelen eerst een paar let-hier-opjes.
- Goedkoop is duurkoop
Deze wijsheid gaat voor heel veel op, natuurlijk. Zeker ook voor je bagage. Betaal liever een iets hogere prijs waarbij je weet dat er niet op het materiaal is bezuinigd en je er jarenlang (lees: wie weet levenslang) reisplezier van hebt. - Take it sloooow
Net als voor de fashion industrie geldt ook voor de reisbranche dat je niet voor vlugge artikelen moet (niets moet) gaan. Ga daarom bij de aankoop van je duurzame koffer(s) na of je die met dat kekke printje over een jaar ook nog leuk vindt of dan denkt ‘toe aan een ander.’ Speel je op safe dan kies je voor een neutrale kleur die je niet na je eerste reis vriendelijk bedankt en op straat zet. - Check de garantietermijn
Duurzaam betekent in essentie niet alleen dat er bij het maakproces zo min mogelijk kwaad aan mama botanica is gedaan, het zegt ook iets over zo lang mogelijk meegaan. Willen we. Werp daarom altijd even een blik op de garantieperiode van je nieuwe reismaat. Stel hij verliest on the go een wieltje of de ritssluiting begeeft het, dan hoef je niet gelijk een nieuw exemplaar te kopen, maar kan je het kosteloos laten repareren. - Het maakproces
Koffermakers zien steeds meer in polypropyleen. Inderdaad, een plastic met een nogal chemische naam, maar schijn bedriegt. Bij het omzetten van propeen naar dit goedje komen er geen giftige stoffen vrij. Wel zo fijn voor onze longen en die van moeder aarde. Het is milieuvriendelijk en daarbij is het volledig recyclebaar. Ook in de verbrandingsoven komt er niets schadelijks vrij. En nu we het toch over het productieproces hebben, steeds vaker wordt er bewust voor zonne-energie gekozen. Juichen we toe!
#1: NORTVI
Nortvi je go to adres voor duurzame koffers van Hollandse bodem. Gevalletje jackpot dit. De makers benadrukken dat het een luxe is dat we mogen reizen. Jarenlang hebben we niet op- of omgekeken naar de impact van reizen. Die gevolgen kunnen en willen ze bij NORTVI niet langer wegmoffelen. “Wij geloven in een nieuwe realiteit waarin reizen met duurzame en milieuvriendelijke producten de nieuwe norm is. Het is onze plicht om voor iedereen koffers te maken die een leven lang meegaan”
Met respect reizen noemen ze dat. Naast dat ze met duurzame materialen (denk aan 100% gerecyclede PET-flessenwerken en milieuvriendelijk polycarbonaat), supporten ze ook het Wereld Natuur Fonds. Met elke verkochte koffer doneren ze een x-bedrag waarmee ze hun steentje aan een plasticvrije wereld bijdragen. Inpakkers zijn het!
#2: Heys
Wie (of wat) ook zeker een plekje in de duurzame koffers ranking (op willekeurige volgorde, dat wel) verdient, is het Canadese Heys. Hun EcoCase collectie bestaat uit duurzaam gemaakte suitcases van 100% post-consumer PET, of in jip-en-janneketaal materiaal van gerecyclede waterflessen. Voor de set van drie duurzame koffers zijn maar liefst 263 gerecyclede waterflessen gebruikt. En daar komt een garantietermijn van sowieso vijf jaar bij.
#3: RIMOWA
Dit Duitse merk kenden we zelf nog niet, maar ook RIMOWA maakt duurzame koffers. Doen ze al sinds 1898! Ze werken namelijk met aluminium. En dat is een grote in de duurzaamheidswereld. Je moet weten dat voor het recyclen van dit metaal slechts 5% van de energie nodig is om nieuw aluminium te maken. Verder werken ze ook regelmatig met high-tech polycarbonaat. Er hangt wel een prijskaartje aan het duurzame design, maar dan heb je wel een duurzame koffer die niet kapot te krijgen is.
#4: Samsonite
Samsonite associëren, pardon, associeerden we niet gelijk met duurzame koffers. Wél met kwalitatief hoogwaardige suitcases. Welnu, in hun serie S’Cure ECO werken ze – als eerste ter wereld – met kunststofafval. Wat onder die noemer valt? Plastics en andere materialen die het niet verdienen om op de vuilnisbelt te belanden. Waar een tweede leven aan kan worden gegeven. De buitenkant wordt van polypropyleen gemaakt. Bij de productie van dit milieuvriendelijke materiaal komen minder schadelijke stoffen kijken en is minder energie nodig dan bij veel andere kunststoffen. En voor de binnenkant zijn gerecyclede petflessen gebruikt. Minder plastic afval in het milieu, wij een duurzame koffer!
Photo credits: SUITSUIT
#5: SUITSUIT
Het mag gezegd worden dat we niet hadden verwacht dat deze knappe kop het lijstje van duurzame koffers zou halen. Na wat research blijkt het er best groen aan toe te gaan. Zo worden de koffers en tassen van ABS en / of polycarbonaat en vegan leer gemaakt. Kort over die eerste: Acrylonitril-Butadieen-Styreen. Waar het in de basis een type plastic is, is het niet gelijk dat er allerlei alarmbellen hoeven af te gaan. Deze kunststof kan meerdere keren worden gerecycled. Wel blijft het een kunststof dat onder verhitting = veel energie wordt gemaakt. Kanttekening is dus wel gepast.
Verder kennen vegan leer en polycarbonaat een lange levensduur en zijn ze 100% recyclebaar. SUITSUIT is dus niet de meest groene keuze, maar they’re getting there!
Maar SUITSUIT heeft meer in petto en wel een heuse Natura collectie waarvoor gerecycled PET wordt gebruikt. Deze lijn bestaat, tot nu toe in ieder geval, alleen uit reistassen en nog geen koffers. Maar wat niet is, kan nog komen. De weg naar een duurzamere collectie (met 10 jaar garantie!) is ingeslagen.
Duurzaam reizen welke herinnerdingen neem ik mee?
Je hebt het vast al om je heen gemerkt, mensen gaan voorzichtig weer hun vakantie in het buitenland boeken. Hoewel de meesten van ons het houden op een staycation in eigen land of naar Hintergarten, kunnen sommigen het door de versoepeling van de coronamaatregelen niet laten om toch die vakantie buiten onze eigen landsgrenzen te boeken.
Wat het voor jou ook mag worden, je komt op dat moment dat je je spullen mag gaan pakken. Opeens krijgt die relaxte vakantie in het vooruitzicht een stressvolle aftrap, want ja wat neem je mee? Wat zijn nu van die duurzame travel essentials die je er goed bij kan hebben of beter gezegd, waar je niet zonder zou kunnen en willen? Op de redactie krijgen we regelmatig dit soort vragen. Logisch, het is ook best lastig om vakantie vieren zo duurzaam mogelijk te maken. Helemaal als je het voor de eerste keer zo groen mogelijk wil aanvliegen.
Wat zit er in je duurzame reis toilettas
Waar je vooral duurzame stappen in kan maken, is te kiezen voor duurzame travel essentials die verpakkingsvrij en hervulbaar zijn. Probeer al die plastic ongein te voorkomen, worden jij en de natuur zo niet blij van. Deze duurzame reisaccessoires verdienen een spot op je paklijst én in je koffer:
#1: Herbruikbare waterfles
Tot zover de vergroening van je toilettas. Door met een duurzame travel essential waar je on the go veel plezier van hebt: een plasticvrije, herbruikbare waterfles. Tijdens een vakantie gaat er vaak aardig wat water doorheen. Water in plastic flesjes om precies te zijn, waardoor onze wereldzeeën volstromen met (micro)plastics. Heel niet nodig als je je eigen herbruikbare drinkfles in je koffer stopt.
Neem bijvoorbeeld de 100% recyclebare, plasticvrije waterfles van Retap, van Retulp of de plantaardige drinkfles van BE O Bottle. Die mag er niet alleen vanwege haar looks wezen, maar vooral ook vanwege haar groene karakter: vrij van BPA en andere chemische stoffen, nagenoeg onbreekbaar, en ook nog eens antibacterieel. Zo kan je op jaarbasis tientallen single-use plastic waterflessen besparen. Niet alleen een aangename uitkomst voor de natuur, maar ook zeker voor je portemonnee. Ongemerkt roller er namelijk aardig wat euro’s over de toonbank elke keer dat je voor een plastic waterfles gaat. Think twice!
#2: Natuurlijke zonnebrand
Zonnebaden zonder schade, daar houden we van. Geen schade voor je velletje, en niet voor de natuur. Maar helaas bevat het gros van de zonnebrandcrèmes veel chemische troep die na een verkoelende plons in de zee belandt, en uiteindelijk de koraalriffen aantast. Gelukkig is er een tendens te zien van verzorgingsmerken die het tij willen keren. Die weg willen blijven van chemische UV-blockers.
Na een behoorlijke zoek- en smeertocht zijn we uitgekomen bij de vegan zonnebrand stick van We Love the Planet. Dankzij de natuurlijke filters ‘zinkoxide’ en ‘titaniumdioxide’ is je huid zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt. Daarbij zegt ‘SPF30’ dat je voor maar liefst 97% (!) tegen de schadelijke, maar o zo lekkere zonnestralen bent beschermd. En dan is ‘ie ook nog vegan, gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten, waterproof, hydraterend en hypoallergeen, do we need to say more?
Lees ook: Story of…vegan zonnebrand stick van We Love the Planet
Kan je nog wel wat smeertips gebruiken? Of wil je je meer verdiepen in hoe het nu zit met al die natuurlijke en synthetische zonnebrandcrèmes? Waar doe je wel en niet goed aan? We’ve got you covered!
Lees ook: 8x Feiten en tips over 100% natuurlijke zonnebrand
#3: 100% natuurlijke shampoo, conditioner en douche bars
Je hebt net zo’n verfrissende duik genomen en droogt – alsjeblieft met een goed ingesmeerde snoet en body – op op het strand. Hè shit, je pakt net wat zand mee. Toch wel lekker het daarna als de wiedeweerga even te wassen. Shampoo, conditioner en douche bars come to the rescue. Bars die vrij zijn van parabenen, SLS, synthetische geur- en kleurstoffen, geen vervuilende palmolie bevatten, een biologisch afbreekbare verpakking hebben…en zo kunnen we nog even doorgaan.
Daarmee laat jij niets geen chemische vuiligheid door het doucheputje op je vakantiebestemming stromen, en krijgt je body de wasbeurt die het verdient. Oké, even wennen is het wel, maar na een paar keer wil je niet meer anders. En leuke financiële meevaller: vergeleken met een plastic shampoo-, conditioner- of douchegelfles doe je er al snel drie keer zo lang mee.
Zelf zijn we groot fan van de natuurlijke bars van Botma & Van Bennekom, de vegan douchetabletten van Ben & Anna en de natuurlijke douchegel van Marcel’s Green Soap (ook handig: het duurzame zeepblikje van Dille & Kamille). Deze koop je in onze ZustainaStore. En onthoud: als member krijg je altijd met je persoonlijke kortingscode 20% korting. Dat is nog eens leuk vakantie-inkopen doen.
#4: Duurzame deodorant in blik
Zeker in de zomer moeten je oksels net wat harder werken. Wat wil je met al die tropische temperaturen. Nu kan je gaan voor een deodorant in plastic fles en sprayvorm, maar – je snapt – dat is alles behalve groen. Niet gezond voor jezelf en de omgeving. Verdienen ze juist in de battle tegen de onaangename geuren niet het beste van het beste?
Ga daarom liever voor een natural beauty. Zo’n okselverfrisser die 100% vegan, dierproef- en plasticvrij, zonder aluminiumzouten, alcohol of andere hormoonverstorende ingrediënten zit. En ga je voor deodorant in blik, dan is de verpakking ook nog eens 100% recyclebaar. Over goed groen doen gesproken.
Zelf smeren we er flink op los met de natuurlijke deodorant in blik van Ben & Anna en de natuurlijke deodorant van The Lekker Company.
#5: Plasticvrije tandpasta
Hoewel je op vakantie veel dingen los kan laten, is het tweemaal daags zorgen voor een fris bekkie toch wel een blijvertje. Althans, dat mogen we vooral hopen voor je reisgeno(o)t(en). Als we het over duurzame travel essentials hebben, dan mag een milieuvriendelijke tandpasta zeker niet ontbreken. Gun jezelf die witte glimlach zonder dat je dagelijks horden microplastics en andere schadelijke chemische ingrediënten binnenkrijgt én door de wasbak wegspoelt. Say cheese!
Als je het over duurzame reisaccessoires hebt, dan mag de plasticvrije tandpasta white van Ben & Anna – daar zijn ze weer niet ontbreken. Maar ook die van Happy Tabs zijn een aanwinst!

#6: Bamboe tandenborstel
En wat is een duurzame poetssessie zonder natuurlijke tandpasta. Je snapt ‘m, deze hebben we er ook voor je paps bij gedaan. Als je dan toch bezig bent om je toilettas zo duurzaam mogelijk te maken, dan hoort daar natuurlijk een bamboe tandenborstel bij. Iets waar je tijdens je dagelijkse poetsroutine veel plezier van zal hebben. En de natuur met je, aangezien er maar liefst 95% minder plastic in zit dan een normale tandenborstel. Als dat niet vergroenen is.
Knapperds van binnen en buiten, dat zijn de bamboe tandenborstel van NextBrush en die van The Bamboovement. Je voelt ‘m aankomen, je shopt ‘m in onze ZustainaStore.
#7: Bamboe wattenstaafjes
We blijven nog even in de hoek van de verzorgingsproducten, want ondanks dat ze nog zo klein van stuk zijn, zijn wattenstaafjes grootse vervuilers. Binnen de kortste keren zit je prullenbak op je vakantiebestemming vaak ermee vol. Per jaar worden er zelfs maar liefst zo’n 500 biljoen stuks van deze plastic knakkers verbrast. Een korte weg naar de prullenbak, maar een superlange weg om te worden vernietigd. Gelukkig komt daar vanaf 2021 verandering. Dan worden plastic wattenstaafjes namelijk zelfs helemaal verboden. Weg ermee. Maar gelukkig hoef je niet tot die tijd te wachten om een duurzamere keuze te maken. Met dank aan de wereldverbeteraars van onder andere Loofys en Bambaw.
#8: Groene wasjes draaien
Kleine wasjes, grote wasjes. We mogen hopen dat je niet om de haverklap de wasmachine tijdens je vakantie opzoekt. Maar er gaat waarschijnlijk wel een moment komen dat je d’r goed kan gebruiken. Wist je dat je ook hier kan vergroenen? Eigenlijk heel simpel, met een GuppyFriend waszak. Tijdens elke wasbeurt belast je namelijk het milieu. De kleding laat namelijk allerlei plastic en nylon microvezels los. Narigheid dat via het riool en waterzuiveringsinstallaties in zee uitmonden. Met de duurzame waszak vang je tot 99% van al die meuk op. En zo slijt je kleding ook nog eens een stuk minder stel. Win-win.
P.s. Niet alleen handig voor op vakantie, maar net zo goed voor thuis als je het ons vraagt!
Lees ook – Duurzaam wassen versus ‘normale’ wasjes draaien, dit wist je nog niet
Eco reizen, wat laat je thuis?
Wat je zoal aan duurzame travel essentials kan inpakken, is gecovered. Een dikke check in the box. Maar net zo belangrijk: wat laat je thuis? Dat zit ‘m vooral in plastic producten. Start langzaamaan je eco journey, en daarmee het vergroenen van je huis en tuin.
Waar je ook aan kan denken, is zorgen dat je niet te veel kleding in je koffer propt. Tuurlijk wil je genoeg bij je hebben, maar denk je écht dat je alles daar gaat aantrekken? Dat jurkje dat normaal geen daglicht ziet, gaat tijdens je vakantie echt niet opeens zon pakken. Pak je namelijk wel zo veel mogelijk kleding in – zodat je uiteindelijk met je volle gewicht de koffer pas dichtkrijgt – dan wil je gegarandeerd bij thuiskomst alles in de was doen. ‘Wel zo fris!’ Zoals je hierboven al kon lezen, zijn zelfs die wasbeurten niet zo onschuldig als ze lijken. Rest ons nu je alleen nog een fijne vakantie te wensen, bon voyage!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over duurzame koffers houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.
Photo credits header: NORTVI
Het creatieve groene brein van het stel. Schiet van links naar rechts, met altijd weer een nieuw idee. Vanaf mijn 30e werk ik als bestuurder in de zorg. Veranderen en reorganiseren is mijn vak. Mensen in beweging krijgen mijn grootste passie. Laten zien dat anders vaak leuker en beter is, vind ik het mooiste om te doen. Hoe? Door te doen. Vallen en opstaan. Door tientallen managementboeken per jaar te lezen. Door goed te kijken en te luisteren naar medewerkers. Lezing of box samenstellen? Doet ze allebei graag. Laat haar je inspireren.