Zonnekriebels, ze zijn er weer nu het officieel lente is. Oké, het kwik blijft nog wat rond de 10 graden hangen. Gure noorderbries hier, frisse regendouche daar. Maar hé, het zonnetje is er steeds vaker en feller. Voor je het weet neem je een verfrissende duik of lig je op het strand. Als het even kan vast wel in een planeetvriendelijke bikini, badpak of zwembroek. Zie de zon zakken in de zee met het volgende lijstje duurzame badkleding.
Waarom kiezen voor duurzame badkleding groenlicht is
Om maar gelijk met de billen bloot te gaan: wil je op de meest duurzame manier zonnen en zwemmen, dan is de oplossing niets verhullend: naakt. Voor de keren dat je je joker liever voor die optie inzet, is er tegenwoordig een zee aan keuzes om jezelf in duurzame badkleding te hijsen.
First things first. Hoe, wat, waarom duurzame badkleding? De fashion vlieger die voor ons dagelijkse kloffie opgaat, geldt ook voor de wereld van de bikini’s, zwemshorts en speedo’s. Ook hier is het zo dat veel in de categorie ‘fast fashion’ valt. Modemerken die met alle winden (lees: trends) meewaaien en om de haverklap een nieuwe bloedgoedkope collectie lanceren. Dit alles om mee te doen met de modegrillen. Alles voor een scherp prijsje.
Over die prijs. Soms is deze zelfs zo scherp dat een t-shirt nog goedkoper is dan een brood. Leuk hoor dat het maar een paar donnies kost – hé we’re only human – maar laten we onze ogen niet sluiten voor wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. Weinig betalen betekent automatisch een skinny loon voor de kledingmakers. En vaak heel vervuilende praktijken. Om het nog niet te hebben over de snelheid waarmee de kleding vaak weer in de kliko belandt. Dragen, wassen, weg ermee.
Fast fashion dus. Zit toch heel niet lekker? De tegenbeweging van slow fashion zit in de lift. Want nee, je bent echt niet gedoemd om bij het kopen van kleding mee te doen aan massaproductie, bar en boze werkomstandigheden en vervuilende praktijken. Meer en meer merken zijn vies van die snelle fashion. Slow fashion draait niet om het zo goedkoop mogelijk meerdere collecties per seizoen produceren in de (vaak) lagelonenlanden. Alles behalve!
Waar wel om? Om planeetvriendelijke productie voor mens en milieu. Lief zijn voor de natuur. Lief zijn voor de hardwerkende mensen. En ondanks dat er vaak echt wel een pittig prijskaartje aan hangt, heb je er – door de tijd die erin zit en de keuze van materialen – vaak veel langer plezier van. Alleen maar winnaars!
Lees ook: 7 duurzame regenjassen om elke hevige hoosbui mee te trotseren
Hoe duurzaam is duurzame badkleding?
Terug naar waar je voor bent gekomen: het wel en wee over duurzame badkleding. Heel eerlijk, eigenlijk hoort hier ‘duurzamere badkleding’ te staan. Het is namelijk vrijwel niet te doen om volledig groene zwemkleding te maken. Neemt niet weg dat er hartstikke mooie stappen worden gemaakt. En je weet: ‘kleine switches, grootse impact.’ Houd dat vast!
Waar de meeste bikini’s tot zwembroeken van polyester en polyamide (vaak in combinatie met lycra of spandex = elasticiteit) worden gemaakt, en deze synthetische materialen vrijwel niet te recyclen zijn, gooit duurzame badkleding het op een andere boeg. In dit geval wordt er vaak voor gerecycled polyester of Econyl gekozen. Bij die eerste kan het zo zijn dat de kwaliteit minder wordt naarmate je het keer op keer recyclet. Bij die tweede is dat niet zo. Dit wordt van nylon visnetten (en vaak ook tapijtvezels en andere nylon waste uit de oceanen) gemaakt. Mooie is dat er tot Sint Juttemes een beroep op kan worden gedaan. Goeie om in de smiezen te houden bij de aankoop van duurzame badkleding.
Daarnaast is er nog een tweede punt waar je op kan letten, namelijk of je bikini, zwemshort of badpak in eerlijke omstandigheden is gemaakt. Fairtrade badkleding dus. Merken die zich hier hard voor maken, schreeuwen het van de daken. Je zal dit soort informatie dan ook altijd groots (groter, grootst) op de website of socials kunnen terugvinden. Twijfels? Contact het merk, dan kom je er snel genoeg achter.
Photo credit: Zulu & Zephyr
12 merken die duurzame badkleding ownen
Goed, de fashion branche is grotendeels echt nog geen lieverdje. Maar laten we naar de bright side kijken, naar de zonnige kant van merken die al wél hun sustainable steentje bijdragen. Zie hier het lijstje merken die van het maken van duurzame badkleding hun levenswerk hebben gemaakt.
#1: Zulu & Zephyr
Hai Australisch zonnestraaltje. Zulu & Zephyr gaat voor de hoofdprijs. Duurzame badkleding dat er très bien uitziet! Van hooguitgesneden hippe broekjes tot fancy kleuren. Jaren 80 feeling met sportieve touch. Ze werken met – daar komt ‘ie – Econyl. Verder hebben ze oog voor de makers, gaan ze voor een less waste-filosofie en schenken ze aan goede doelen (1% for the planet) die de wereld mooier maken.
#2: JUNGL
Van Hollandse bodem, dat is JUNGL. Heb je het over duurzame badkleding, dan mag dit ‘kindje’ van Natascha en Anouschka niet ontbreken. Niet alleen ziet de swimwear er stijlvol uit, het wordt ook van gerecycled nylon (lees: Econyl) gemaakt. Verder hebben ze oog voor de medemens, het milieu en doen ze er alles aan om overal waar ze kunnen vergroenen, vergroenen. Oh, en dit is heel slim: elk kek pekske voor in het water wordt naar een bedreigd zeedier vernoemd. Op deze manier creëren ze op een subtiele manier meer awareness rondom al het plastic afval dat in de zee ronddobbert. Mannen, nog even geduld. Kan niet lang duren voordat ze vast ook stijlvolle shorts voor jullie hebben. Neerlands trots
#3: Bower
Een duik in de wereld van duurzame badkleding en prompt plopt daar Bower op. Van Britse makelij en eco als wat. Ook hier gaan ze aan de maak met Econyl, gaan ze ethisch te werk (in Italië) en maken ze knappe stukken waar je jarenlang plezier van hebt. Daarbij is alles vegan én werken ze volgens het principe ‘u vraagt, wij draaien.’ In de praktijk betekent dit dat ze met kleine oplages werken, waardoor ze nooit met overproductie kampen. Goedkoop is anders, maar dan heb je wel een tijdloos piece waar je op kan bouwen.
Photo credit: Anekdot – Sera P. Thomsen
#4: Anekdot
Anekdot is de naam. Een Berlijns upcycling merk dat duurzame badkleding (en ondergoed) maakt. Nu hoef je niet te denken: “Uhh, upcycling van onderkleding?” Maak je geen zorgen, want je draagt echt niet iets waarin iemand anders jaren heeft rondgelopen. Dit merk is continu op zoek naar planeetvriendelijke manieren om materialen (o.a. Econyl!) op te kopen. Van het sluiten van fabrieken tot productie- of rekenfouten, Anekdot koopt het tegen een vriendelijke prijs op. Zo vergaan de materialen niet, maar krijgen ze een mooie tweede kans in Anekdot’s limited editions collecties. Van maatje 36 tot maatje meer, this is your pick.
#5: Love Stories Intimates
Weer eentje met Nederlandse roots. Lekker bezig landgenoten! Wat is het spul toch leuk, sexy, alles van Love Stories. Iets in de categorie van ‘knap, knapper, knapst.’ Wel moet je weten dat lang niet alles te labelen is als duurzaam, maar hé wat niet is, kan nog komen. Toch is er ook een groeiende lingerie- en badkledinglijn waar ze hun beste beentje voorzetten. Zo zijn ze in de weer met gerecyclede garen, die weer afkomstig zijn van nylon visnetten en PET-flessen. Houd ze in de gaten deze love spreaders!
#6: ARKET
Econyl, econyl, econyl. Het woord valt om de haverklap en dat is maar goed ook. Ook ARKET kiest voor dit gerecyclede goedje en maakt er voor de ladies and gents wat moois van. Van Scandinavisch simpel tot sportief en alles ertussenin. Arket hoef je niet uit te leggen wat duurzaamheid is.
#7: NOW_THEN
NOW_THEN, onthoud die naam. Het Spaanse label kiest ook lekker modebewust met Econyl en Ecoprene. Die laatste is nog niet eerder gevallen, klopt! Kort lesje. Het is petroleumvrije neoprene. Tijdens een eco-vriendelijk proces van schone energie en circulariteit wordt het gemaakt. Bij dit merk weet je zeker dat het groen is wat de klok slaat. Women only!
Photo credit: AYA LABEL
#8: AYA LABEL
Het wordt haast saai dit lijstje duurzame badkleding, maar man o man wat is dat een goed teken! Ook het Nederlandse AYA LABEL is smoor op zo planeetvriendelijk mogelijk zwemkleding maken. Ook hier Econyl in the lead in combinatie met biologisch katoen, gerecycled polyester en recyclebaar papier voor de verpakkingen. Van A t/m Z groen voor mama natuur. Naast dat ze sustainable change maken, is dit je go-to adresje voor prachtige designs. Wel alleen voor vrouwen.
#9: Augustine
En nog eentje uit de Amsterdamse contreien: Augustine, aangenaam. Deze blijft op je netvlies staan, geloof ons. Dit slow fashion label kiest puur en alleen voor 100% gerecycled Econyl, oftewel opgeviste (geüpcyclede) visnetten. Verder kan je met een gerust hart de titels ‘ethisch’ en ‘duurzaam’ op het merk plakken. Ze weten met minimalistisch design en sustainable stoffen van-deze-tijd-en-tegelijkertijd-tijdloze zwemkleding te maken.
Photo credit: allSisters
#10: allSisters
Ken je deze Spaanse schone al? Elegant, sexy en sportief. Beachwear van allSisters is niet alleen beeldschoon om in te flaneren, het is ook eco-conscious. Alles wat ze doen, doen ze vanuit liefde voor mens en milieu. Vandaar ook dat ze hun duurzame badkleding van Econyl-garen maken. En dat, dat hoeven we niet meer uit te leggen gokken we zo. Leuke van allSisters is trouwens ook dat je kan mixen en matchen met broekjes en tops.
#11: Oceanchild
Oceanchild, geboren in Brazilië (2017) waarna het bij onze oosterburen is grootgebracht. Tot op de dag van vandaag maken ze duurzame badkleding zonder poespas. En het gebrek aan poespas zit ‘m niet alleen in de looks (want minimalistisch design), maar ook in de kleine oplages en duurzame manier van werken (Econyl). Oh en ze doneren 50 cent per verkocht product aan een non-profit organisatie die zich inzet voor ‘environmental and social impact.’ Net als bij veel duurzame badkleding merken kan je ook bij deze natural beauty losse bikinitops met losse broekjes combineren. Meer van de badpakken? Hebben ze ook!
#12: Fighetti
En als kers op de taart. Als klap op de vuurpijl of hoe je het wil noemen: duurzame badkleding van Fighetti. Men only dit keer! Wederom een Nederlandse parel die uit plastic waste uit de oceanen is opgedoken. Ze maken van 100% Econyl zwemshorts die – als we het van horen-zeggen mogen geloven – als gegoten zitten. En daarbij is het een hommage aan de Italiaanse klasse en het geen-compromis-doen principe.
Andere duurzame swimwear voor mannen? Kijk eens bij Adidas of Patagonia, ook dit duo werkt veel met Econyl.
Lees ook: 10 duurzame zonnebrillenmerken om een oogje op te krijgen
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over duurzame badkleding houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €4,99 p.m). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de BinnenboelBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.