We willen allemaal positieve impact maken. Daarom besteden steeds meer bedrijven aandacht aan de manier waarop gewerkt wordt en het energieverbruik. Super belangrijk natuurlijk wanneer je wilt verduurzamen, maar wat dacht je van een duurzame kantine? Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 590 miljoen kilo voedsel weggegooid. Hoogtijd om hierin verandering te brengen. Met het nemen van kleine stapjes kun jij jouw eigen gezondheid, maar ook die van de planeet verbeteren! Hoe fijn is dat?
Waarom kiezen voor een duurzame kantine?
Een duurzame kantine hoeft helemaal niet minder leuk te zijn voor het bedrijf. Gezondere keuzes en productvervangers voor een duurzamer alternatief zorgen ervoor dat er voor ieder wat wils blijft. Je inspireert elkaar zo om ook thuis gezonder en milieubewuster te eten. Een duurzame kantine betekent gezondere medewerkers, minder verzuim, een vergroting van de medewerkerstevredenheid en meer betrokkenheid. In een duurzame kantine hoeft niet alles gelijk vegan te zijn. Alternatieven aanbieden geeft medewerkers al de optie om duurzamer te kiezen. En duurzamer kan ook betekenen goedkoper! Twee vliegen in één klap dus!
LEES OOK: WAAROM VOEDSELVERSPILLING TEGENGAAN BETER IS VOOR DE WERELD
Hoe ziet een duurzame kantine eruit?
In een duurzame kantine zijn vaker producten te vinden die het milieu en de natuur zo min mogelijk belasten. Met een duurzame kantine werk je niet alleen aan de gezondheid van de medewerkers, maar vergroot het ook de betrokkenheid bij het bedrijf en is het natuurlijk beter voor het milieu en de lokale ondernemers. Deze tips helpen jou op weg naar een duurzame kantine:
1. Voorkom wegwerpproducten
Staan er bij jou in de kantine ook nog ‘papieren’ kopjes bij het koffieapparaat? In deze bekertjes zit vaak een plastic laag om jouw koffie of thee warm te houden. Kleine moeite om je medewerker hun beker mee te laten nemen naar de kantine voor de lunch, of zet bij het koffieapparaat bekers die daarna afgewassen kunnen worden. Dat is beter voor het milieu en de portemonnee.
Sinds 2021 gelden er nieuwe regels voor producten van wegwerpplastic. Zo is er een verbod gekomen op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten zoals plastic rietjes. Samen kunnen wij nog een veel grotere impact leveren. Denk maar aan die papieren rietjes die je tegenwoordig overal ziet. Natuurlijk is het een veel betere vervanger voor die plastic rietjes die er vroeger waren, maar heb je wel echt dat rietje nodig? Het is natuurlijk nog steeds papier en daar is ook energie in gaan zitten om het te maken. Ook even denkend aan die boom die voor het papier gekapt moest worden, of het recycleproces waar het doorheen is gegaan. Die ice tea kan je best drinken zonder rietje, toch? En wat dacht je van de servetten die vaak bij gerechten worden meegegeven. Soms worden deze helemaal niet gebruikt en dan liggen er drie servetten op je dienblad die daarna ongebruikt in de prullenbak belanden. Duurzamer is wanneer een kantine medewerker een servet meegeeft wanneer een medewerker ernaar vraagt.
2. Introduceer een vegetarische dag of een week zonder vlees
Vlees of vis? Een meerderheid van de mensen eet dit erg graag, maar is het ook verantwoord? Jaarlijks kopen we in Nederland gemiddeld zo’n 40 kilo vlees per persoon. Dit is onwijs veel en zorgt voor veel CO2-uitstoot. Door minimaal 1 keer in de week vegetarisch te eten zal dit al een grote positieve impact hebben op de aarde. Één persoon kan met één keer in de week vegetarisch eten al een groot verschil maken. Je bespaart namelijk 6 kilo vlees per jaar, 550 km rijden met de auto en bijna 1000 liter water. Daarnaast heeft het ook gezondheidsvoordelen om plantaardig te eten. Voor een duurzame kantine kan je dus kiezen voor Vega Vrijdag, waarbij het broodje hamburger bestaat uit een vega burger of een pitabroodje met falafel balletjes in plaats van kip. En voor de ‘soep van de week’ kan je kiezen voor groentebouillon zonder dierlijke producten. Het lijkt misschien moeilijk, maar dit is het zeker niet. Best een makkelijke manier om langzaam over te gaan op een duurzame kantine.
LEES OOK: DE WEEK ZONDER VLEES OP KANTOOR
3. Voorkom voedselverspilling
Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 590 miljoen kilo voedsel weggegooid. Dit is natuurlijk hartstikke zonde en kost een hoop geld. Maar gelukkig kunnen we met een kleine stap al een grote impact leveren:
- Door te werken met een bestellijst kan er op maat worden ingekocht en is de kans kleiner dat voedsel onnodig wordt weggegooid.
- Wanneer producten zoals oud brood, groente en fruit of andere restjes niet meer bruikbaar zijn voor de losse verkoop, kunnen deze wel vaak nog verwerkt worden in andere producten. Hier kunnen bijvoorbeeld nog tosti’s of smoothies van gemaakt worden. Super lekker en ook nog duurzaam! YES!
- Maak producten pas klaar op bestelling. Zo voorkom je onnodig klaargemaakte producten die uiteindelijk alsnog in de prullenbak belanden.
- Prijs producten af die bijna over de datum zijn. De kans is groot dat mensen afgeprijsde producten snel nog even meepakken en zo voorkom je voedselverspilling.
4. Zuivel vervangers aanbieden
In een duurzame kantine hoef je natuurlijk niet gelijk het hele roer om te gooien en alleen maar vegan producten voor te schotelen. Maar alternatieven aanbieden kan natuurlijk altijd. Er zullen vast wat collega’s zijn die niet tegen lactose kunnen, bieden jullie daar al soya- , haver- of amandelmelk voor? Want deze zuivelvervangers hebben ook zeker een grote impact op het milieu en je kan je medewerkers natuurlijk altijd de optie aanbieden.
En waarom zou je het dan laten bij het alleen aanbieden van melk alternatieven? Waarom zou je dan ook niet gaan voor vegan boter, hummus spread in plaats van kipkerrie, duurzame pindakaas of duurzame granola? Allemaal opties die even lekker smaken en zorgen voor een duurzame kantine.
5. Kies voor producten met zo min mogelijk verpakking
Er zit vaak heel wat verpakking om een product heen. Als jij door de kantine loopt, welke producten zouden dan vervangen kunnen worden voor een product zonder verpakking? Wanneer er allemaal kleine verpakkingen zijn is dat veel minder duurzaam dan wanneer er één grote verpakking is. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt. Je kan allemaal kleine yoghurt bakjes aanbieden die allemaal in plastic zijn verpakt, maar je kan ook één grote yoghurt bak kopen en de yoghurt in schaaltjes verdelen. Wanneer een medewerker dan graag yoghurt met granola wil kan deze worden klaargemaakt in een schaaltje die daarna afgewassen wordt. En dat geldt natuurlijk ook voor de broodjes. Worden de broodjes los aangeboden in allemaal een plastic zakje, of kunnen de broodjes ook vers worden geleverd van de lokale bakker zonder verpakking?
6. Duurzame koffie en thee aanbieden
Het koffieapparaat wordt in jullie kantine waarschijnlijk ook voortdurend gebruikt. Voor een lekker bakkie koffie of ben je juist een echte theeleut? Als we kijken naar koffie, drinken we ongeveer 3 á 4 kopjes op een dag. Maar we weten allemaal dat deze koffiebonen niet in ons kikkerlandje groeien. Neen, daarvoor moeten we toch echt naar een tropisher klimaat kijken zoals Zuid-Amerika, Afrika of Azië. De koffieboeren maken veel gebruik van bestrijdingsmiddelen en er moet natuurlijk ook grond zijn om die koffie op te verbouwen. Kortom, koffie is niet duurzaam. Maar hoe kan je dan milieubewuste koffie inzetten voor jouw duurzame kantine? Gelukkig zijn er ook duurzamere koffiemerken zoals Fair Trade Orginal of Moyee Coffee. Van de koffie is dan ook de minst duurzame keuze de melk die erin gaat. Biedt daarom de mogelijkheid tot haver-, amandel-, of sojamelk. Dan kunnen jouw medewerkers genieten van een duurzaam bakkie.
Dit geldt natuurlijk ook voor thee. Heel wat mensen die een theezakje gebruiken en daarna direct in de prullenbak mikken. Theezakjes zitten soms in vier verschillende verpakkingen. Kijk voor een duurzame kantine naar het theemerk dat je kiest en welk keurmerk deze heeft.
LEES OOK: KOFFIEDOSSIER: 5X DUURZAAM KOFFIE DRINKEN DOE JE ZO
7. Steun de lokale ondernemer
Voor een duurzame kantine is het natuurlijk ook beter om lokale producten in te kopen en aan te bieden. Bij de inkoop van fruit en groente is het beter om die bij de groenteman om te hoek in te slaan dan deze te bestellen bij een groothandel. Veel bedrijven hebben een fruitschaal staan die elke maandag wordt aangevuld. En wat dacht je van al die broodjes die er doorheen gaan tijdens de lunch? Daar kan de lokale bakker je vast bij helpen. Kies voor lokaal, zo steun je de lokale ondernemer en heb je minder uitstoot. Win-win dus!
8. Duurzaam schoonmaken in de kantine
Wanneer je al die wegwerpproducten hebt vervangen voor duurzame alternatieven zoals bestek, borden, bekers en kommen, maar ook vegetarische opties en melkvervangers, dan kunnen we gaan kijken naar het schoonmaakproces. Want bij zo’n kantine komt veel meer kijken dan alleen eten en drinken. Trek die duurzame kantine dus ook door naar een duurzame afwas. Kies voor duurzame afwasmiddel, zonder plastic en met milieuvriendelijke producten erin. Laten we het niet alleen houden bij afwasmiddel, maar ook de andere schoonmaakproducten voor in de keuken en de kantine vervangen voor duurzame schoonmaakmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de schoonmaakmiddelen van Marcel’s Green Soap of SophieGreen. Hier lees je alles over duurzaam schoonmaken en welke duurzame schoonmaakbedrijven goed zijn voor jouw bedrijf.
Plant Power Canteen helpt jou naar een duurzame kantine
Misschien heb je na het lezen van deze tips dat je door de bomen het bos niet meer ziet en geen idee hebt waar je nu moet beginnen. Dan is het fijn om te weten dat je het niet alleen hoeft te doen. Plant Power Canteen helpt scholen en bedrijven om hun kantine te verduurzamen. Ze maken een kantinescan om te kijken waar er meer duurzaamheid gewonnen kan worden. Er wordt veel aandacht besteed aan de communicatie zodat het hele bedrijf enthousiast is over de verduurzaming van de kantine. Zij helpen jou op een leuke en makkelijke manier naar een duurzame kantine.
Wil jij je medewerkers graag duurzaam belonen én enthousiast maken voor de klimaatambities van jouw organisatie? Wij helpen je graag met ons Employee Benefit Programma of een duurzaam geschenk met een verhaal.
Plan hier een afspraak in met onze founder Manon voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Of vraag Manon een leuke lezing bij je te komen geven over de Verborgen Impact. Download hier de Workshop beschrijving voor meer informatie. Manon helpt organisaties graag een stapje verder!
Wil je wekelijks ideeën ontvangen om collega’s te inspireren en je duurzaamheidsambities te halen? Waar je echt iets aan hebt? Meld je dan hier aan voor onze inspiratiemail. It’s free. Be the change.
Is dit een interessant onderwerp voor je?
De manus-van-alles van ons team. E-commerce talent, sales tijger en up to date van alle trends en ontwikkelingen. Heb je een sorry-free product met een pakkend merkverhaal of wil je de krachten bundelen? Ole brengt mensen en merken samen. Want zo maken we impact.