Met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak. Alleen welke? GFT, plastic, papier, glas? Wil je het duurzamer aan doen, dan kan je met afval scheiden dagelijks impact maken. Moet je alleen wel weten waarin je wat het best kan weggooien. We zijn de laatste die ontkennen dat het gewenning is, voordat je het afval scheiden in de vingers hebt. Even doorbijten. Voor je het weet, doe je het op de automatische piloot. Okรฉ, is goed. Doen we!
Het nut van duurzaam afval scheiden
Wil je duurzaam afval scheiden, beland je in een wirwar van vragen. En discussies met huisgenoten. Bijvoorbeeld over het welbekende drinkpak. “Neehee een drinkpak is toch van karton, dus hoort in de papierbak!” Hulp is nabij, want met een paar handigheidjes bespaar je jezelf (en je huishouden, en de afvalverwerkingsbedrijven, en het milieu) een hoop trammalant.
Waar je zou denken afval is afval en alles belandt toch op dezelfde vuilnisbelt, gaat die vlieger niet op. Duurzaam afval scheiden heeft zekers wel zin. Gebruikte grondstoffen kunnen zo een tweede leven krijgen. En van groente-, fruit- en tuinafval worden heuse brandstoffen (biogas en compost) van gemaakt. Goed je afval scheiden betekent dus besparing van waardevolle grondstoffen (en uitputting van de aarde), energie en geld. Geld? Ja! Zorgvuldige afvalscheiding levert bruikbare grondstoffen op en maakt dat de gemeentelijke afvalstoffenheffing kan worden gedowngraded. Mooie meevaller. Waarom het ene type afval dus wel en het andere niet een aparte afvalbak heeft, zit ‘m puur in de waarde – en het dus kunnen recyclen – van het afval.
Mogen we een gerucht, een fabel uit de wereld helpen? De roddel gaat namelijk dat je nog zo goed je afval kan scheiden, maar dat het aan het einde van de rit op รฉรฉn statige stapel belandt. Niet waar lieve mensen. Verbranding van een gemengde afvalberg is veel duurder. Milieu Centraal schreef er eerder al een sterk stuk over. Van glas tot karton en van blik tot drinkpakken worden apart gehouden. Stel het gft-afval zit vol plastics of papier is vettig (pizzadoos bij het restafval, eye-opener hรจ), dan bestaat de kans wel dat het alsnog in de vervuilende verbrandingsoven belandt. Geen gesip, over het algemeen doen wij Nederlanders het duurzaam afval scheiden al best aardig. Keep up the good work!ย
3 redenen waarom recyclen belangrijk isย
Ze zijn deels al kort ter sprake gekomen, de voordelen van recyclen. Dit zijn ze:
- Besparing van grondstoffen
Het recyclen van grondstoffen is pure besparing van dure, uitputtende grondstoffen. Papier een tweede kans geven, scheelt heel, heel veel bomen. Plastic recyclen spaart aardolie uit. En zo gaat de recycle ratel nog wel even door. - Minder energieverbruik
Ja, recyclen kost ook energie. Wat het alleen is, is dat het winnen van nieuwe grondstoffen รฉn het maken van nieuw spul vele malen meer kost. Aluminium is een veelgebruikt voorbeeld: steek je aluminium in een nieuwe tweedehands jasje, dan scheelt dat maar liefst 20(!) keer de hoeveelheidย powerย die je voor nieuw aluminium nodig zou hebben. Als je weet dat de kwaliteit praktisch identiek is, dan weet je het wel. - Minder broeikasgassen
De vuilnisbelt. Om van het afval af te komen, wordt ‘ie in brand gezet. Ook bij het recycleproces komen er broeikasgassen vrij, maar een stuk minder dan bij optie 1. Ondanks dat de verbrandingsoven als boeman wordt weggezet, is het niet alleen kommer en kwel. De enorme hitte levert namelijk op z’n beurt energie voor stroom en / of stadsverwarming op. En daarbij worden de resten na verbranding o.a. voor de aanleg van nieuwe wegen gebruikt. Waar afvalenergiecentrales niet het meest rooskleurige imago hebben, blijkt het in het echt toch minder bar en boos te zijn. Nu komt ‘ie: slechts 0,5% van al het afval dat we met z’n allen produceren wordt – verantwoord, dat wel – op de vuilstortplaats gestort. Ben je weer bij!
Tips om duurzaam afval scheiden in de vingers te krijgen
Duurzaam afval scheiden is in het begin – laten we wel wezen – best een gehannes. Jaren heb je de kassabon in de papierbak gegooid, blijkt ‘ie vanwege de vettige, bedrukte looks in de categorie ‘restafval’ te vallen. Poeh hรฉ, omslachtig! Ja, het is je draai vinden. Ja, het is in de materie verdiepen. En gelukkig zijn er genoeg tips om er handigheid in te krijgen. Irriteer je je in het begin rot? Houd dan voor ogen dat duurzaam afval scheiden zin heeft (zeker als we met heel NL ruim 8.300 miljoen kilo afval op jaarbasis fabriceren). Veel ook! Voor mens en milieu.
#1: Heb aandacht voor je afval
Begin bij de bron. Bij de afvalstroom. Sta je ook om de haverklap bij je kliko of de gemeentebox om je afval te dumpen? Weg is weg, heb je gelijk in. Alleen heeft de afvalverwerking er vervolgens wel omkijken naar. Geen wijzend vingertje naar niemand niet, maar laten we met z’n allen onze afvalproductie eens onder de loep nemen. Kunnen we ergens minderen? Go for it!ย
Lees ook: De beste duurzame webshops? Voor een leven zonder afval shop je hier
#2: Slim shoppen
Afval begint in je winkelmandje. Val voor boodschappen met eco verpakkingen. Als het even kan, laat dan karton en plastics links liggen. Navulverpakkingen zijn tรณp! Oh en grootverpakkingen zijn ideaal als je 100% zeker weet dat het voor de t.h.t.-datum opkomt. Anders zit je met een partij voedsel over, en dus verspilling.
Lees ook – Duurzaam eten: 7 tips hoe je in de supermarkt groente en fruit kiest
#3: Wijzer met de Afvalscheidingstool
Soms sta je met iets in je handen, waarvan je geen idee hebt waar je ‘m in weg moet gooien. Helpt de Afvalscheidingswijzer je bij. Je hoeft maar in te typen wat je weg wil gooien, en het antwoord komt eruit rollen. Onthouden deze. En betrek je kind(eren) ook vooral bij dit leerzame proces.
#4: Voor elk afval een aparte bak
Aparte afvalbak voor gft, voor plastic, voor restafval. Al met al zit je zo aan de 3 ร 4 afvalbakken. Moet je maar net de ruimte voor hebben, horen we je denken. Klopt! Is aan gedacht. Juist door een aantal losse afvalbakken in huis te halen, maak je het duurzaam afval scheiden voor jezelf en je huisgenoten makkelijker. BinBang is een aangename aanwinst. Je kan ‘m opstapelen, naast elkaar zetten, buiten zetten. Gemaakt van gerecycled plastic. Lokaal geproduceerd (hai Emmen). En het ziet er nog best blits uit ook. Duurzaam afval scheiden zou zo maar eens een fijne dagelijkse to do kunnen worden.
#5: Ga voor doorzichtige vuilniszakken
Help de afvalverwerker een handje door voor doorzichtige vuilniszakken – voor je blikken, plastics en drinkpakken – te kiezen. Op die manier maak je het de technologie makkelijker om te speuren of er wel / geen afval in zit wat niet gewenst is.
#6: Klein, kleiner, kleinst
Tussen de bedrijven door snel snel iets weggooien om daarna weer door te gaan met de orde van de dag. Voor je het weet zit de prullenbak alweer vol. Ho, stop. Rewind.ย Maak je afval zo klein en dun mogelijk. Scheelt veel ruimte. Je zal zien dat je zo maar nog eens tijd kan rekken, voordat je weer naar de container kan lopen.
#7: Glaswerk sparen
Sparen. Nou ja. Niet zo. Het gaat erom dat je het glaswerk bijvoorbeeld thuis apart in een tas bewaart. Maak je een ommetje, neem dan de gevulde glaszak mee. Voor karton en papier kan je hetzelfde doen.
#8: Nee-nee sticker
Het klinkt en staat wellicht wat onvriendelijk die nee-nee sticker. Maar hij is er niet voor niets. Hoe negatief z’n eerste indruk ook is, het is juist een geweldig initiatief in het voorkomen van overtollig papier.ย Single-useย papier waar je na een kwartier doorheen bladeren geen omkijken meer naar hebt.ย Better safe than sorry!ย
#9: Luierpraat
Koters produceren ladingen luiers. Per jaar zijn de little Dutchies verantwoordelijk voor – houd je vast – 1 miljard stuks. Het gros wordt verbrand. Dat terwijl recycling mogelijk is. Plastic kan worden hergebruikt, uit de uitwerpselen kan energie worden gewonnen. Tip: gooi de luiers in een aparte luiercontainer weg.
#10: Compost maken van gft-afval
Groente-, fruit- en tuinafval kan prima aan de natuur worden teruggegeven. Daar waar het z’n roots heeft liggen. En wel in de vorm van vruchtbare compost. Het verrijkt kosteloos de grond van je potten op het balkon en van de tuin. Plus: het eist geen ruimte in je kliko op, en scheelt dus kilo’s afval.
Pak een paar oude planken of pallets en schroef er een bak van. In kleine vorm kan het ook prima op het balkon. Of ga voor de Balkonton (ja, de naam is niets verhullend). Zorg dat de composthoop genoeg zuurstof binnenkrijgt. Het moet kunnen ademen anders ontstaan er broeikasgassen. Wil je niet. Daarom het devies: schep de boel 2 keer per maand om. Bladeren, koffiedik, citrusschillen, onkruid โ zonder zaadjes -, stro en hooi, groente- en fruit, zaagsel, tuinaarde, snoeiafval en gras, alles kan erop. Citrusvruchten, gekookte etensresten, honden-en kattenpoep, haren, zaadjes en te veel gras zijn eenย no go.ย Beter niet dus.
Heb zo’n 4 ร 6 maanden geduld (geduld, en nog meer geduld) en je eigen rijke compost isย ready to rock.ย Je zal zien dat de flora en fauna in je tuin of op het balkon zullen floreren. Heb je mooi aan je eigen groene geploeg te danken!
#11: Retourtje milieustraat
Heeft je wasmachine, laptop, tv of koelkast het loodje gelegd? Je kan ‘m niet zomaar bij het grofvuil afdanken. Voor dit soort elektrische apparatuur kan je bij de milieustraat in je gemeente terecht. Of Wecycle-inleverpunt.