Ijshalen, we hebben er in Huize Van Leeuwen en co een waar werkwoord van gemaakt. Genieten geblazen met zo’n ijskoude ijsco in je hand, liefst met een zomers zonnetje erbij. Ons heb je. Mocht je liefde voor ijs nog (met de nadruk op ‘nog’) niet van de grond zijn gekomen óf ben je op zoek naar een lijstje duurzame ijsmerken, blijf dan zitten. Verroer je niet. Uitgelezen? Hobbel dan snel naar de dichtsbijzijnde supermarkt, want ja let’s keep it cool, we keep it local.
Wat maakt duurzame ijsmerken planetproof?
Zeker nu de zon out there is, is er geen ontkomen aan de ijsje-in-de-hand-en-gaan taferelen. Ben je van de groene keuzes, dan kan je ook in deze categorie bewust kiezen. We hebben een checklist voor je uitgetypt.
#1: Check de ingrediëntenlijst
Kleine moeite, groots effect. Werp altijd even een blik op, als die er is, de ingrediëntenlijst. Is die er niet dan kan je altijd de vraag aan de ijsmakers stellen wat erin zit, natuurlijk. Waar wij op afknappen, zijn onder andere palmolie, cacao en suikers.
Over die eerste. Palmolie in ijs? Ja joh, je kan het zo gek niet bedenken of er zit wel palmolie in verwerkt. En dat is niet gek als je inzoomt op de eigenschappen van deze grondstof. Zo zorgt het voor ijs bijvoorbeeld voor de romige, luchtige structuur. Alleen die palmolie hè, die wordt niet hier uit de polder gehaald. Vaak wordt het vanuit het Verre (en niet zo faire) Oosten ingevlogen. Daarbij wordt het regenwoud platgebrand, komen er enorme ladingen CO2 vrij en neemt het leefgebied van flora en fauna af. Zeg nu zelf, dat gun je toch geen orang-oetan, olifant of frivole vogel.
LEES OOK – PALMOLIEDOSSIER: WAAROM JE BETER ‘NEE’ KAN ZEGGEN TEGEN DIT PLANTAARDIGE GOEDJE
Dan cacao. Ook daar hebben we het al vaker met je over gehad. Er zit een bittere bijsmaak aan en dat zit ‘m in de hoek van de barre werkomstandigheden, hartverscheurende kinderarbeid, extreem lage lonen en het uitputten van de natuur. Hetzelfde verhaal doet de ronde over vanille, ook een ingrediënt dat een ijsje vaak dat extra zoetje geeft. Alleen cacao, vanille en ijs is een drie-eenheid dat onlosmakelijk bij elkaar hoort. Betekent dit nu dat je deze drie musketiers dan maar aan je voorbij moet laten gaan? Ben je mal! Fairtrade cacao en vanille zijn een prima alternatief. Kwestie van gewoon even checken. En onthoud, 100% CO2-neutraal ga je ‘m niet eten.
LEES OOK – CHOCOLADEDOSSIER: DE INS & OUTS OVER DUURZAME CHOCOLADE ETEN
Als derde de suikers. Grofweg kan je een tweedeling maken in rietsuiker en bietsuiker. Die laatste wordt regelmatig op Hollandse bodem op duurzame manier geteeld. Als het even kan, gaan ze zuinig om met water- en energieverbruik, grondstoffen en het vervoer van A naar B. Zit er rietsuiker in je ijs, weet dan dat er flink wat niet-duurzame dingen aan kleven. Voor rietsuikerplantages gaat grotendeels dezelfde vlieger op als dat die voor cacao en vanille opgaat. Even opletten dus.
O, en dan hebben we tot slot natuurlijk nog de synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen waar je vanuit een duurzaam oogpunt liever van weg blijft.
#2: Ga liever voor zuivelvrij ijs
Wist je dat roomijs, what’s in the name, vol room, melk of ander zuivelproduct zit? Als we het Voedingscentrum mogen geloven, komt er bij 3,5 liter roomijs 5 liter melk kijken. En die melk, daar is voor 1 liter 100 liter water nodig. Dat is dus honderden liters water voor een bak ijs van slechts 3,5 liter. Een paar ijsfans later en de bak is al leeg. Nu zijn er ook steeds vaker vegan versies op de markt te vinden. Althans, niet de markt markt (nou ja, misschien ook), maar je snapt ‘m. Dit type roomijs wordt niet met dierlijke, maar met plantaardige melk gemaakt. Vaak amandelmelk. Ook onmeunig lekker!
#3: Houd het lekker lokaal
Tussen de regels door kon je het al lezen, maar duurzame ijsmakers houden het het liefst lekker lokaal. En dat snappen we wel als je je realiseert dat er in ons land zoveel moois groeit. Daarvoor hoeven we niet stad en land af te reizen en een lading CO2 uit te stoten. De duurzame ijsmerken die we zo met je delen, die houden hier overall rekening mee.
#4: Kies voor een duurzaam buitenkantje
Als het even kan, kies dan voor een ijsje zonder verpakking. En als er wel een ‘verrassingseffect’ aan je traktatie is toegevoegd, let er dan op dat er geen plastics in zitten. Want: plastics zijn één van de grootste vervuilers uit deze tijd. Better safe than so-o-rry!
#5: Doe de check
Dit vonden we een hele goede tip van Voor de Wereld van Morgen: bij twijfel, doe de app check. Scan je ijsco (heeft ‘ie dus wel een verpakking voor nodig) met de Question Mark app. Zij blijken namelijk bijna 700 ijssoorten onder de ijsscoop uh…loep te hebben genomen. Hun checklist? Milieu, dierenwelzijn en mensenrechten. Dat wordt smullen met de deur dicht, zoals ze het in het oosten zouden zeggen.
5 duurzame ijsmerken die de wereld koel houden
Het is dat iemand het moest doen, maar we hebben ‘m hoor, een lijstje met duurzame ijsmerken die je inpakken, terwijl jij ze uitpakt. We houden je niet langer in spanning, scrolt u maaaar.
#1: NICE
Ons ijshart gaat sneller kloppen zodra we het NICE-bord aan een winkelpui parmantig zien hangen. Zie je dat, dan weet je namelijk dat je een duurzaam ijsje binnen handbereik is. Founder Nina is het in 2013 begonnen vanuit het gemist van natuurlijke fruitijsjes voor haar kids. Wat begon als ijskraam op festivals is nowadays uitgegroeid tot internationaal goedlopend ijsmerk.
Waarom wij en velen met ons zo blij als een klein kind worden van NICE? Ze werken met biologische ingrediënten, als het even kan ‘made in Holland’, het wordt met de handgemaakt en bestaat puur en alleen uit vers fruit (en sinds kort ook uit bio room, enkele smaken dan). Verder is de ijsfabriek in Friesland gesetteld, wordt alles energieneutraal geproduceerd en zijn ze busy-busy met een 100% duurzame verpakking. In veel supermarkten en schattige shopjes te koop.
Photo credit Skoop
#2: Skoop
“Ambachtelijk roomijs met buitenbeentjes”, zo quoten ze zelf. Skoop is ook zo’n leukerd. Ze hebben het voor elkaar weten te krijgen om alles van Hollandse bodem te halen. Kleur-, geur- en smaakstoffen, daar moeten de ijsmakers niets van hebben. Doe maar lekker puur natuur, dan doe je al gek genoeg. Als het even kan gebruiken ze fruit dat niet voor het modellenleven in de supermarkt is gemaakt, waarmee ze voedselverspilling voorkomen. Doe daar een bolletje biologisch bij, een 100% energieneutrale ijsfabriek met 200 zonnepanelen en veel liefde, en je begint gelijk te watertanden. Ook Skoop is gewoon bij de AH en COOP te koop.
#3: Frozen Dutch
Frozen Dutch hoort zonder meer thuis in dit lijstje van duurzame ijsmerken. Ze hebben, je zal het niet zeggen hè, hun wortels in Nederland liggen. En daar halen ze dan ook alles vandaan. Van Hollands fruit, groente, zuivel (only the good organic ones) en kruiden. Elk ijsje bestaat minstens voor 50% uit groente of fruit uit het seizoen. Dat betekent dus dat er elk seizoen een wisseling van de wacht in het assortiment is. En bij zo’n groen verhaal hoort natuurlijk ook een papieren, 100% biologisch afbreekbare verpakking. Doen ze goed! Te koop bij o.a. Albert Heijn, om de hoek dus.
Photo credit Professor Grunschnabel
#4: Professor Grunschnabel
Je moet deze goed-voor-galgje naam niet uitspreken als je net een hap ijs neemt, maar man wat is dit toch ook weer een aanwinst. In 2013 born and raised als 100% vegan spring-in-het-veld ijsmerk. En dat is het nog steeds. Hun drijfveer? “Over het algemeen is plantaardig voedsel veel minder belastend voor de planeet dan dierlijk voedsel, en daarom maken wij uitsluitend plantaardig, dus vegan, ijs. Professor Grunschnabel laat zien dat plantaardig eten gewoon lekker is.”
Een speels schoolvoorbeeld hoe je op een niet-belerende manier en met heel lekker (vaak fairtrade en bio) ijs je steentje aan een duurzamere wereld kan bijdragen. Een steentje zonder dat je daar iets voor hoeft te laten.
#5: Ben & Jerry’s
MIKADO! Valt Ben & Jerry’s ook in de rits van duurzame ijsmerken? Het is waar. Dat je bij het lezen misschien even denkt dat dat niet zo kan zijn, want ja Unilever zit erachter, is het toch echt waar. Zo zijn ze vooral actief in de hoek van de fairtrade ingrediënten, zoals cacao, vanille, koffie en suiker. Ingrediënten waarvan de teelt vaak het daglicht niet kan verdragen, tenzij je je oog (en portemonnee) voor de eerlijke plantages laat vallen.
De ijsmakers zijn commercieel, is zo. Alleen strijden ze ook echt voor een betere wereld, naar een wereld waarin het er eerlijker aan toe gaat. Regelmatig organiseren ze ook ludieke acties om het met hun ijsfans over keep it cool stuff te hebben.
+1: Ola
Waar je ook ter wereld aan het ijshunten bent, sowieso dat je een keer Ola tegen het lijf loopt. Hoe scoren zij op de ladder van duurzaamheid? Weet je, als je kijkt naar de gigant die er achter dit ijsmerk zit (Unilever), dan kan het goed zijn (zonder gedachten in je hoofd te planten) dat je niet gelijk de meest groene associaties krijgt. Logisch. Toch is het heel mooi om te zien dat ook zij kijken hoe zij hun negatieve impact op de klimaatverandering kunnen inperken.
Wat ze zoal zeggen te doen: ze werken voor fairtrade cacao samen met Rainforest Alliance, verminderen het aantal broeikasgassen tijdens het energieslurpende koelproces, en in 2025 willen ze dat al hun verpakkingen volledig herbruikbaar, composteerbaar of recyclebaar zijn. Ook al hebben ze nog een lange weg naar vergroening te gaan, zijn de eerste stappen gezet. Dat mag ook benoemd worden. Keep up the good work, guys!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over duurzame ijsmerken houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.
Photo credit header NICE
Het creatieve groene brein van het stel. Schiet van links naar rechts, met altijd weer een nieuw idee. Vanaf mijn 30e werk ik als bestuurder in de zorg. Veranderen en reorganiseren is mijn vak. Mensen in beweging krijgen mijn grootste passie. Laten zien dat anders vaak leuker en beter is, vind ik het mooiste om te doen. Hoe? Door te doen. Vallen en opstaan. Door tientallen managementboeken per jaar te lezen. Door goed te kijken en te luisteren naar medewerkers. Lezing of box samenstellen? Doet ze allebei graag. Laat haar je inspireren.