Warme truiendag. Leuk initiatief en nog eens duurzaam ook. Populair op bedrijven, scholen en in steeds meer buurten en valt dit jaar op 7 februari 2025. Door alle fors gestegen energie- en gasprijzen zijn onze stookkosten sowieso al een tijd top-of-mind. Grote vraag is: hoe houd je het niet alleen die ene warme truiendag in februari, maar de hele wintermaanden door comfortabel warm? Tips voor een warme truienwinter? Check, gaan we doen.
Wat is warme truiendag?
Om energiebesparing een boost te geven, organiseert het Klimaatverbond Nederland sinds 2007 de warme truiendag. Het idee? De CO2-uitstoot veroorzaakt door verwarming verminderen door in heel Nederland één dag de verwarming één graad lager te zetten.
Je kunt het vergelijken met de nostalgische autoloze zondagen, die sinds 1939 regelmatig gehouden worden. Waar dit initieel in het leven is geroepen vanwege – ironisch genoeg – olieschaarste, is het milieu sinds 1999 een reden om autovrije dagen te organiseren.
De overeenkomst met warme truiendag? Massaal iets niet doen en door deze grootschalige actie in één dag veel schadelijke milieu-impact voorkomen. Wij zijn voor. Juichen we toe. Waar autoloze zondagen vragen om actie op overheidsniveau, is warme truiendag een initiatief waar iedereen zelf aan mee kan doen. Van bedrijf tot school, van sportclub tot thuis. Je hoeft alleen maar je verwarming terug te draaien. Easy peasy! Vooraf aankondigen aan je collega’s, leerlingen of huisgenoten is wel zo handig. Kunnen ze zich goed warm aankleden.
Nog een voorbeeld van collectief en groots impact maken: Earth Hour 👇
LEES OOK: ALLES OVER HET IDEE EN EFFECT VAN HET WERELDWIJDE EARTH HOUR
Het effect van warme truiendag
Warme truiendag 2024 was, net als eerdere edities, een groot succes. Zo hebben er over de jaren heen al 3 miljoen mensen meegedaan aan deze dag. Voor de warme truiendag 2025 editie hebben zich ruim 20.000 deelnemers aangemeld. Wat dat teweeg brengt? Als in heel Nederland de verwarming die dag slechts één graadje lager gezet wordt, bespaart dat al 6,3 miljoen kg CO2 en 3,3 miljoen m³ gas.
Hoewel het soms misschien lijkt alsof veranderingen tegen klimaatverandering lastig te realiseren zijn, is warme truiendag het bewijs dat we met elkaar heel makkelijk veel (heel veel!) kunnen bereiken. Gevalletje kleine switch, grootse impact! Zijn we fan van hoor.
Meedoen als bedrijf
Op kantoor meedoen aan de warme truiendag is absoluut een goed idee. Wil je weten wat dat – naast een portie vrolijkheid om winterse outfits – opbrengt? Op de website van de organisatie bereken je de maatschappelijke en financiële winst, net als de klimaatwinst! Daarbij wordt rekening gehouden met aspecten als de vloeroppervlakte, het aantal graden dat de verwarming lager gaat, maar ook hoeveel tijd er gaat in de communicatie richting collega’s. Vul alle info in en voilà: een businesscase wordt gepresenteerd.
Elke dag warme truiendag? Kom maar door
Warme truiendag is actueler dan ooit. Sinds een paar maanden zijn we namelijk bijna dagelijks druk met onze stookkosten. Hoewel we dromen dat de milieu-redenen groot genoeg zijn om ons in beweging te brengen, zijn de gestegen kosten hier toch echt debet aan. Snappen we ook.
Dus, als we zo vrij mogen zijn, even een radicaal voorstel dat we graag in de groep gooien: dagelijks warme truiendag houden? Scheelt mega veel energiekosten én CO2-uitstoot. Als we zo enthousiast zijn dat we met z’n allen een dag de verwarming lager willen zetten, dan kan het misschien ook wel een stukje vaker.
Stel je voor: heel Nederland zet de verwarming de hele winter die ene graad lager. Dan besparen we 1 megaton CO2, volgens de organisatie van de warme truiendag. Zegt niet veel hè zo’n getall? Een megaton CO2 komt overeen met bijna een derde van de CO2-uitstoot vermindering die we in Nederlandse gebouwen moeten realiseren volgens klimaatafspraken. Greenchoice rekende in 2015 uit dat de verwarming terugdraaien van 20 naar 19 graden op jaarbasis € 80,- opleverde. Moet je nagaan (kan zelfs zonder simpele rekensom) wat dat met de huidige energieprijzen zal zijn.
Een alternatief, waarin je zeker niet de enige zult zijn: de verwarming consequent twee graden lager zetten. Dat is misschien niet helemaal nada, maar van 21 naar 18 graden is absoluut de moeite waard. Per graad bespaar je namelijk zo’n 6% energie én CO2.
Vooruit, nog een idee: laat de verwarming eens helemaal uit. Moet je nagaan wat je dan bespaart. Misschien heb je het de afgelopen herfstmaanden wel geprobeerd: zo lang mogelijk geen verwarming aan. Dat is inderdaad best fris.
De infographic van Klimaatverbond Nederland laat zien waarom warme truiendag, of warme truienwinter, ertoe doet. De cijfers op een rijtje:
Infographic van Warmetruiendag.nl
Yes, wij rillen zo af en toe met je mee. Beseffen ons dan weer de enorme milieuwinst en trekken er dus vrolijk nog een heerlijk warme deken overheen. Wordt vanzelf knus, dat beloven we.
Benieuwd wat een lagere temperatuur in huis met je lichaam doet? Naast de milieuwinst en de kostenbesparing is er nog meer goed nieuws: de verwarming terugdraaien kan zelfs gezond zijn! Deze video legt het uit:
Zo kom je de winter warm door, zonder te stoken
We noemen onszelf inmiddels experts in het warm krijgen zonder verwarming. Heuse challenge is het blijft het wel. Daarom wat heerlijk warme tips op een rij:
Tip #1: Isoleren kun je leren
Isoleer je huis met (drie)dubbel glas, een tochtborstel in de brievenbus, of simpelweg met gordijnen. Zo dringt de kou minder snel je huis binnen.
LEES OOK: ALLE TIPS VOOR JE HUIS ENERGIEZUINIG MAKEN
Tip #2: Alles uit de kast
Kleed je warm aan. Klinkt als een excuus om een nieuwe dikke trui te kopen, maar als je ons een beetje kent, weet je dat dat niet het eerste is wat we je zullen aanraden. In deze lijst staan zat andere tips. Toch een fijne dikke trui kopen? Check dan onze duurzame wollen kleding tips, zoals aanraders van duurzame truien en merken die goed zijn voor mens en milieu.
LEES OOK: 8X MERKEN MET WARME ÉN DUURZAME TRUIEN
Tip #3: Draag kleding over elkaar
Laagjes, laagjes, laagjes. We herhalen: laagjes, laagjes, laagjes. Isoleren geldt niet alleen voor je casa, maar ook voor je corpus. Trek verschillende soorten (liefst duurzame) wollen of gebreide kleding over elkaar heen aan. Zo houd je het beter warm en wordt een lagere verwarming ineens een stuk gezelliger!
Tip #4: Benut je warmte
Gebruik warmte slim. Heb je water gekookt voor rijst of pasta? Haal de deksel eraf en laat de warme stoom de keuken in komen. Zo gebruik je de opgewekte warmte optimaal. Hetzelfde kun je doen wanneer je een gebruikte oven uitzet.
Tip #5: Van top tot teen
Zorg voor warme voeten. Koude voeten betekent gegarandeerd een kouder gevoel. Check deze vegan sloffen en duurzame pantoffels waarmee je het warm houdt. Of ga voor een van deze opties voor duurzame sokken.
LEES OOK: MET DEZE 8 VEGAN SLOFFEN EN DUURZAME PANTOFFELS KOM JE WARM DE WINTER DOOR
Tip #6: Cocoonen maar
Kruip tegen elkaar aan. Cliché, maar waar. Lichaamswarmte is de beste warmte die er is. Niet voor niets dat honden, apen en lieveheersbeestjes altijd lepeltje-lepeltje liggen, zitten en hangen.
Ready, set, go: klaar voor een regelmatige warme truiendag, waarop de verwarming uit blijft. Ook een aanrader: maak er een challenge van met vrienden, familie of collega’s: wie houdt het het langste vol zonder verwarming aan? 5 uur of 5 dagen?
Doet jouw bedrijf mee aan warme truiendag 2025? Help je collega’s vast op weg en geef onze populaire warme voetenbox met duurzaam plaid cadeau. Hij scoort punten, kunnen we wel zeggen. Ook een goed idee: steek medewerkers met dit pakket een hart onder de riem in de gure wintermaanden of geef ‘m als nieuwjaarscadeau!
Go for it! Be the Change!
Wil jij je medewerkers graag duurzaam belonen én enthousiast maken voor de klimaatambities van jouw organisatie? Wij helpen je graag met ons Benefit Programma of een duurzaam geschenk met een verhaal. Plan hier een afspraak in met onze founder Manon voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Of vraag Manon een leuke lezing bij je te komen geven over haar boek Green Hearts, Great Business of De Verborgen Impact. Manon helpt organisaties graag een stapje verder!
Wil je wekelijks ideeën ontvangen om je duurzaamheidsambities te halen, waar je echt iets aan hebt? Meld je dan hier aan voor onze inspiratiemail. It’s free. Be the change.
Is dit interessant voor je?