Heee! Daar is ‘ie weer, de story of van de week. Marijntje van Van Eigen Deeg pakt the stage met het verhaal over waarom ze met haar bestie Ellen een keivriendelijk koekmerk runt (wij snappen het duo wel), op welke hobbels naar duurzaamheid ze stuiten en hoe milieubewust ze achter de schermen bezig zijn. Spoiler alert: verwacht trek in een lekkere snack!
Voor wie Van Eigen Deeg nog niet kent
Eén blik op het aanbod in de buurtsuper en het gangpad ‘koek en snoep’ bestaat uit één grote plastic wall. Plastic verpakkingen die allemaal schreeuwen om onze behoefte aan zoet te vervullen. Van Eigen Deeg doet daar mooi niet aan mee.
“Hi, ik ben Marijntje, oprichter en eigenaar van Van Eigen Deeg. Samen met Ellen run ik de toko. Twee ambitieuze dames die de wereld van het koekschap nieuw leven inblazen en vooral willen laten zien hoe je koekjes duurzamer en meer bijzonder maakt. Smakelijk verantwoord is het antwoord.”
Wat maakt dat Van Eigen Deeg een duurzaam label is?
“Ten eerste zit duurzaamheid in de kwaliteit van de grondstoffen, oftewel wat we erin stoppen. Bij Van Eigen Deeg werken we volgens het keukenkastjesprincipe: alles wat we in de koekjes verwerken, is voor consumenten gesneden koek. Het zijn bekende ingrediënten zonder e-nummers en toevoegingen. Bij wijze van spreken zou je ze in je eigen keukenkastje kunnen hebben staan. Daarnaast is een ander belangrijk duurzaam onderwerp de verpakking.” Waar veel koekmerken hun waar in plastic verpakken, helaas, doen ze dat bij Van Eigen Deeg niet.
“We verpakken alles plasticvrij in papier van Paperwise. Papier dat van landbouwafval wordt gemaakt en voor boeren voor extra opbrengst zorgt. Een lekker circulair geheel dus. Tel daarbij op dat het aan de binnenkant een cellulose laagje bevat – organisch hoofdbestanddeel van celwanden van planten -, en de etiketten van biologisch afbreekbaar en composteerbaar papier bestaan, en je doet er nimmer iets of iemand kwaad mee. Er zijn zoveel mogelijkheden om het als merk groener aan te doen, opties die we graag aan mens en markt laten zien en proeven.”
Wat is de trigger geweest om Van Eigen Deeg te beginnen?
Waar Marijntje zich als een vis in het water voelt in de bakkerij, greep ze in eerste instantie na haar studententijd niet gelijk de deegroller met beide handen aan. “Ik ben opgegroeid als bakkersdochter in een klein Brabants dorpje. Mijn ouders hadden daar een brood- en banketbakkerij. Bakken, lekker eten en genieten zijn met de paplepel ingegoten. Daar komt het dan ook vandaan dat ik veel affiniteit met lekker eten en mooie producten. Toch ben ik mijn werkende leven in de E-commerce gestart, bij Greetz.
Hoe leuk ook, op een gegeven moment kom je op zo’n punt in je leven dat je gaat settelen, ouder wordt en gaat nadenken wat je hier later op aarde wil achterlaten. Blijf ik maar eeuwig doorwerken voor een baas? In loondienst van 9 tot 5? Nee, ik wil het anders.” Marijntje ging aan de bak. Op ambachtelijke wijze. Wat ze zeker uit haar vorige job wilde meenemen, was het blij willen maken en het verwennen van mensen. Iets positiefs bijdragen aan de wereld.
“Het is zo leuk als je iets moois aan elkaar kan geven. Als je een mooi, goed product hebt, dan breng je zoveel emoties aan elkaar over. Mijn compagnon Ellen, foodie in hart en nieren, zegt altijd dat onze missie is om mensen te laten huilen van onze koekjes, omdat ze zo lekker zijn!” Vanuit de gedachte van geven en krijgen, en door dit te verpakken in de vorm van lekkere producten werd Van Eigen Deeg een feit.
“Kijk, koekjes maken is één. Er zijn heel veel koekjes, maar er zijn er maar weinig die consumenten iets anders willen laten proeven, laat staat dat de plasticvrije (composteerbare) verpakking an sich er al als een cadeautje uitziet. Iets waarmee we een stukje emotie toevoegen.”
Plasticvrij en plantaardig, waarom komt dit duo zo sterk in Van Eigen Deeg terug?
“Dat ligt in het verlengde van voorgaande. Als je eenmaal op het groene pad zit, is het gewoon heel tof om er verder mee te experimenteren. Dat zit in onze kern: hoe maak je het én lekker én kan je de wereld er net een tikkeltje beter mee maken. Natuurlijk, een ouderwets koekje is met roomboter. Bij Van Eigen Deeg willen we net zulke smeuïge koekjes maken zonder roomboter, dus 100% plantaardig. Als je ze net zo lekker plantaardig kan maken, waarom dan niet hè?”
De dames van Van Eigen Deeg zien de vraag vanuit hun brede klantenkring meer en meer in de richting van plantaardige koekjes verschuiven. “Tot een tijd terug waren baksels met roomboter topfavoriet. Inmiddels niet meer. Mooi om te zien dat onze doelgroep steeds vaker naar plantaardig vraagt. We zijn de ‘hobbel’ of plantaardig wel lekker zou zijn over. Dit maakt dat we een breder publiek kennis kunnen laten maken met onze plantaardige baksels.”
Plantaardige koekjes, check. Maar eet je zelf thuis ook plantaardig?
“Nee, niet 100%. Ik ben wel voor zeg 90% vegetarisch. Thuis zijn we zo duurzaam mogelijk bezig. Ik heb twee koters van 6 en 9 die af en toe eens lekkere dingetjes willen (lees: niet-plantaardig). Verder probeer ik in het seizoen te leven, zeker met groenten en fruit, iets wat we lokaal halen. Veel groente en geen vlees bij ons op het menu dus. Ik probeer waar ik kan op te letten en duurzaam te leven.”
Als ze vliegen, reizen, wonen en andere topics over duurzaamheid erbij pakt, hoe staat ze er dan in? “Ik moet zeggen dat ik het soms best heel lastig vind. Het is zo fijn om te reizen, maar ik stap nu niet meer lekker het vliegtuig in. Het is überhaupt lang geleden dat ik vliegkilometers heb gemaakt. Even een weekendje naar Barcelona vliegen, is er hier inmiddels echt van af. Als we reizen, gaan we vrijwel altijd met de auto. Alle mitsen en maren overweeg ik waar mogelijk.
Wat betreft het woontopic: we gaan toevallig ons oude huis binnenkort, waar het kan, verduurzamen. Zo gaan we proberen zo veel mogelijk gasloos te worden. Ditzelfde speelt voor de bakkerij. Ook hier zijn we aan het kijken of we de gasovens voor elektrische ovens kunnen vervangen. Is dit met zonnepanelen aan te sturen? Wat is daar de capaciteit van? En wat doen we met de bestelauto? Wel alle vergroeningen in stapjes hoor, zolang in elke keuze duurzaamheid wordt meegenomen.”
Als startende ondernemer kan je financieel niet alles betalen, maar je wil wel alles zo goed mogelijk doen. “Precies dit zeggen we altijd. Neem onze plasticvrije (composteerbare) verpakking. Er zijn mensen die kritisch zijn, dat mag. Dit maakt het soms heel uitdagend, want je wil laten zien wat wel kan. We weten ook dat we nog stappen kunnen maken, maar we proberen het zo goed groen mogelijk te doen.
Je hebt de realiteit en de wens omtrent duurzaamheid. Vaak genoeg zitten we als bedrijf middenin de discussie. Iets wat alleen maar goed is, want met die discussie kunnen we laten zien dat ook wij met duurzaamheid worstelen. Iedereen struggelt ermee. Het is niet erg als je iets niet groen doet, maar als het kan, doe het dan is ons devies en blijf vooral niet tijden in de denkstand staan. Wij zijn van het doorpakken. Nu varen we al een duurzame koers, maar wie weet kan het over een tijdje nóg groener. We houden de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in ieder geval nauwlettend in de gaten.
Geen ‘normaal’ plastic op het menu, maar composteerbaar plastic. Helpen we daar de wereld mee?
“Ik kan een boek over onze composteerbare verpakking schrijven. Wat voor ons het belangrijkst is, is dat ‘het beste’ op product- en verpakkingsniveau niet ons streven is. We pretenderen niet dat hoe we het nu doen het het beste is. Voor ons draait het om het bewustzijn van de mogelijkheden die er zijn. Daarbij denk ik aan de oude slogan: ‘Een beter milieu begint bij jezelf.’ Doe je zelf iets, dan gaat het balletje vanzelf rollen. Dit is iets waar we ons bij Van Eigen Deeg dagelijks aan vasthouden. Tja, we kunnen ook niets doen of het in een gewoon plastic zakje verpakken.
Dat is de ene kant. Aan de andere kant redden we de wereld nu nog niet optimaal met composteerbaar plastic, omdat ons systeem simpelweg nog teveel zo is ingericht dat normaal plastic heel goedkoop (lees: aantrekkelijk) is en andere dingen (de groene zaken) te ingewikkeld zijn. Ter illustratie: onze composteerbare verpakking mag niet in de groene container, omdat de composteermachines op een bepaalde doorlooptijd zijn ingesteld, één die voor onze verpakkingen hoger ligt. Neem een avocadopit of bananenschil, beiden hebben een nog langere composteertijd, maar mogen wél in de groenbak.
Wat ik hiermee wil aangeven is dat we het voor veel producten vanzelfsprekend vinden dat ze in de groenbak mogen en moeten, terwijl die eigenlijk net zo ‘niet goed’ voor de composteermachines zijn als onze composteerbare verpakking. Er is gewoon nog veel werk aan de winkel, maar juist door bepaalde belletjes als merk te laten rinkelen en bepaalde stroomstootjes af te geven, kunnen we zaken veranderen. Het kan anders en daar willen we mensen over laten nadenken!”
Maar koekjes blijven koekjes, niet de gezondste snack. Waarom maken we de wereld er dan toch mooier mee?
“Zeker waar. Koekjes blijven koekjes. Wat we altijd zeggen is, ga consubeteren. Zie het als dezelfde tendens in de kledingindustrie. Koop niet elke week koekjes, maar als je dan wil genieten, koop dan het liefst iets waarvan je echt kan genieten, omdat het van binnen en buiten goed is. We zijn geen kiloknallerkoekjes. We moeten het niet hebben van het wekelijks in het boodschappenmandje liggen. We willen consumenten bewuster maken én laten genieten. Als je het doet, doe het dan goed en geef je eigen geluksniveau en die van moeder natuur een boost!”
Hoe ga je als ondernemer om met duurzaamheid binnen Van Eigen Deeg?
“Momenteel zitten we in de scale-up fase. Ellen en ik doen het met zijn tweetjes, waarbij we door een netwerk van ZZP’ers worden ondersteund. We hebben de productie bij een bakker uit de buurt uitbesteed. De tijd verdelen we tussen op kantoor zijn versus twee dagen per week meedraaien, -kijken en -proeven in de bakkerij. Duurzaamheid zit in alle keuzes, zeker de grote keuzes, die we maken.
Neem nu de bakkerij dat naar een nieuw pand gaat verhuizen. Wat kunnen we daar doen om te vergroenen? Dat gaat van koffiebekers tot elektrische of gasovens. Wij en de mensen met wie we samenwerken voeren regelmatig discussie over dit soort keuzes. Of we daarmee anderen inspireren, vraag je? Ja, dat denk ik zeker.”
Membership, daar zijn jullie over aan het nadenken? Vertel!
“Inderdaad, we zitten te denken aan een koekjesbox in abonnementsvorm. We komen week in week uit zoveel mooie ingrediënten tegen, waarom zouden we er niet mee aan de bak gaan? Bij Van Eigen Deeg houden we ervan om met smaken te experimenteren (niet voor niets is hun droom om de Tony’s Chocolonely van het koekschap te worden). Door onze jarenlange ontwikkeling en goede relaties met leveranciers hebben we toegang tot veel (circulaire) grondstoffen.
Voor de gemiddelde grote retailer / supermarkt is het te spannend om regelmatig het assortiment met originele smaken te vernieuwen. Dus om toch iets met die ambities te doen, zijn we bezig met het ontwikkelen van een nieuw platform inclusief een maandelijkse box. Wordt vervolgd!”
Heb je nog een thuistip om te verduurzamen?
“Geniet bewust. Soms lijken dingen, zeker in onze productcategorie, duurder wanneer je bewustere keuzes wil maken, waardoor je het misschien links laat liggen. Proef het gewoon eens. Sta stil bij de vraag waarom je iets wil gebruiken of eten. Ervaar het, geniet van je verwenmoment (niet te vergeten) en maak jezelf bewust(er), dan geniet je pas écht!”
Je koopt de vegan koekjes van Van Eigen Deeg in hun webshop of in de ZustainaStore. Onze favo’s (want 100% plantaardig en ontzettend lekker): Van Eigen Deeg chai latte en Van Eigen Deeg spelt-sesam.
Meer informatie over de plantaardige koeken van Van Eigen Deeg
De definitie van de Van Eigen Deeg koekjes: een dot eiwitten, mineralen, foliumzuur, vitamine B1, B2 en B3 en binnenkort palmolievrij! Tot verkort kwam de palmolie deels uit een duurzame plantage, straks dus niet meer. En aangezien het wel een lekkere vegan snack mag zijn, hebben ze voor een combinatie van biologisch rietsuiker en ahornsiroop gekozen om een klein zoetje te krijgen. Een mix zonder sugar rush. Winning! Natuurlijk proberen ze wel te kijken om ze zo min mogelijk zoet te maken. Maar voor de do-gooders geldt: het moet wel lekker blijven.
Van Eigen Deeg: de Tony’s Chocolonely van de koeken
Naast het impact maken met een 100% composteerbare verpakking willen ze impact maken met smaak. Originaliteit en authenticiteit zijn key. Ze willen de Tony’s Chocolonely van het koekschap worden. Verwacht verrassende smaken, niet de zoveelste biscuit. Nog niet allemaal vegan, maar houd ze in de smiezen. Dit jaar gaan er meer vegan koekjes uit de Van Eigen Deeg’s oven komen. Smaken die ze nu hebben, zijn: chili choco, popcorn witte choco of cranberry kokoskoek. Of ben je meer van de snack met appel-kaneel, vijg-havermout of citroen-maanzaad?
Wacht, ze hebben ook nog een circulaire koek die van gered brood en cranberries wordt gemaakt. Een koek als vuist tegen de voedselverspilling. Weer zo’n voorbeeld dat twee wereldverbeteraars niet wachten tot ze het ultieme circulaire koekje hebben ontwikkeld. Het recept mag er nu al zijn, en zal de komende tijd alleen maar nóg groener worden.
Ons organisatietalent pur sang. Zorgt dat alles financieel op orde is. Houdt ons scherp en stroomlijnend het huis-op-orde. De schappen worden tijdig gevuld en de rekeningen op tijd betaald. En Iris zet zich in voor Gen Z, een generatie met nieuwe wensen en ideeën, maar waar duurzaamheid een grote rol speel.