Waar de één van zoetsappige romans houdt, is de ander meer van de non-fictie. Van die lit waar je iets van kan opsteken. Dat gaat over duurzaamheid in al haar gedaantes bijvoorbeeld. Van zero wast(er) leven tot een groene daddy cool (of mum) zijn. Houden we van. En we dachten in deze corona-winter dat jij de boekenwurm in jezelf vast ook weer eens wil aanwakkeren. Daarom een waslijstje aan boeken over duurzaamheid. Zonder taaie lappen tekst, met fijne feiten en tips. Lees je mee?
10x boeken over duurzaamheid in al haar vormen
Niets belerends of geitewollensokken gehannes. Gewoon lekker leesvoer waar je bij onderuit kan zakken! Lees hier de top 8 duurzaamste boeken die je absoluut eens moet lezen ongeacht of je een licht- of donkergroen persoon bent. Deze titels wil je zeker eens openslaan.
Mocht je eerst willen uitzoomen naar hoe duurzaam boeken in z’n algemeenheid eigenlijk zijn? En of je beter voor digitaal of oldschool boeken lezen kan kiezen? Lees dan zeker eerst onderstaand blogartikel.
Lees ook – De groene leeslijst: top 8 duurzaamste boeken
#1: Als gezond verstand koning was – Dennis Storm
“Stel nou dat we de consumptiemaatschappij waarin we leven van de troon zouden stoten en vervolgens ons collectieve gezond verstand tot koning zouden kronen. Hoe zou de wereld er dan uitzien?” Dit en meer vraagt de voormalig presentator (o.a. van 3 Op Reis), programmamaker en inmiddels bekroonde schrijver zich af. Waar hij zijn schrijfavontuur begon met zijn bestseller ‘Weg Ermee’, heeft ‘ie nu een vervolg uitgebracht: ‘Als gezond verstand koning was.’ Een vervolg op zijn debuutboek.
Waarom? Op z’n vorige boek over minimalistisch leven kreeg hij ontzettend veel vragen. Voornamelijk praktische vragen. Want hoe kan je bijvoorbeeld dag in dag uit zorgen dat je een minimalistische levensstijl geniet? Hoe blijf je je aan je eigen groene gedachtegoed houden als je omgeving er niets van snapt, laat staan begrip voor heeft? Als je Dennis vraagt om zijn antwoord, dan kan hij die heel simpel beantwoorden: door je gezond verstand te gebruiken.
Mocht je in deze light lockdown wat vrije tijd over hebben, ga dan eens lekker zitten voor Dennis z’n verhaal:
#2: Janouk zoekt een duurzame wereld
Heb je het over boeken over duurzaamheid, dan mag je the ones voor de kiddo’s niet vergeten. U vraagt, wij draaien. Klimaatoptimist, ZAPP-presentatrice en WNF-ranger Janouk Kelderman is samen met het WWF in de duurzame pen geklommen. Et voilà: Janouk zoekt een duurzame wereld was born. Twee duurzame duizendpoten die de jeugd graag meenemen in het reilen en zeilen over klimaatverandering. Een boek voor kids (v.a. 9 jaar), waarin ze in 176 pagina’s op speelse wijze over de wondere wereld van duurzaamheid worden bijgepraat. Cliché als wat, maar kids zijn de toekomst. Dus hoe mooi om juist de mini’s van deze planeet te updaten over wat er speelt. Wat betekent bijvoorbeeld het veelgehoorde woord ‘duurzaam?’ En wat moet je weten over plastic(vervuiling)?
Alle duurzame grote mensen onderwerpen komen ter sprake: ontbossing, voeding, klimaat, CO2-uitstoot. You name it. In elk hoofdstuk houdt Janouk het niet bij slechts een beschrijving. Ze geeft tips, deelt vega(n) recepten, DIY’s. En daar blijft het niet bij. Elk hoofdstuk geeft Janouk namelijk een eco-expert het woord. Zo vertelt Lisa Goes Vegan over vegan food (inclusief yummy foodtips), deelt wetenschapsjournalist Diederik Jekel mega interessante ins & outs en vertelt de jonge do-gooder Boyan Slat wat z’n meest bizarre plastic vondsten uit zee zijn geweest. Let’s spread the (green) word!
Zie ook – Family Starter Kit: Janouk’s Duurzame Box
Photo credit: Doe Het Zero
#3: Doe Het Zero – Het Zero Waste Project
Zie je het zitten (en voel je de noodzaak) om je plastic afvalberg te minimaliseren, dan is het fijn als anderen het voorwerk voor je hebben gedaan. Als zij je haarfijn – door hun fulltime praktijkervaring – kunnen bijpraten over waar je tegenaan gaat lopen, wat je beter wel en niet kan doen and so on. Met het boek ‘Doe Het Zero’ van Jessie en Nicky Kroon zit je goed. Of beter gezegd, een kookboek. Een superleuke, originele stijl om de lezer aan de hand mee te nemen in de weg naar een plasticvrijer leven. Het geeft het boek een positieve boventoon.
Naast recepten veel doe-het-zelf materiaal en ladingen informatie. Van welke schadelijke stoffen kan je beter niet in je huishoudmiddelen tegenkomen, wat smeer je liever wel en niet op je snoet en hoe kan je simpel etenswaren redden van de afvalberg. Leuker leven met minder plastic, wat denk je ervan?
#4: Onze toekomst is nu! – Greta Thunberg
Heb je het over boeken over duurzaamheid met bouwjaar 2020 dan mag ‘ie van Greta Thunberg niet ontbreken. Waar de focus in dit paperback op ligt? Zoals haar cover zegt: “Wees een held, red de wereld! Hoe dan? In dit boek laat Greta Thunberg zien hoe zij dat aanpakt.” Ze laat met haar zeer bijzondere, avontuurlijke verhaal (plus een dosis praktische tips) zien dat ook kids hun steentje kunnen bijdragen aan een gezondere, natuurrijke wereld.
Hoop, inspiratie en frustratie gaan hand in hand. Maar die eerste twee hebben de overhand. Altijd en overal. Ondanks dat Greta zich focust op het aansporen van jongeren om samen met haar voor een groenere wereld te gaan, is het net zo goed natuurlijk een inspirerend boek voor volwassenen. Ha, iets met jong van geest.
#5: Verlangen naar minder – Jelle Derckx
Oké, je hebt ons. We spelen een petiterig beetje vals. Geen nieuwe boekenhit uit 2020, wel uit 2018. Maar nog steeds verdient ‘ie een plek in de ‘boeken over duurzaamheid’-lijstje.
Jelle Derckx zou je kunnen kennen van zijn blog Growthinkers. Eén die hij samen met z’n vriendin Claire heeft opgezet vanuit de gedachte: “We like to inspire by living a conscious minimal lifestyle based on personal growth.” Persoonlijke groei, minimalistische levensstijl (minder kopen, bewuster leven) en duurzaamheid in de mix dus. En precies dát kan je ook in zijn boek teruglezen. Hij neemt je mee op zijn zoektocht naar een bewust(er) leven, waarbij het voor hem draait om duurzaamheid en minimalisme. Niets geen zweverig gedoe, maar persoonlijke verhalen met down to earth tools. Tools waar je wat mee kan in je dagelijkse leven.
#6: De groene mama – Kari van der Heide
Hip hip hooraaaay, je hebt / jullie hebben (bijna) een mini op de wereld gezet! Wil jij / willen jullie je kleintje(s) het liefst zo duurzaam mogelijk opvoeden? Zie je groen ouderschap zitten alleen kan je daar concrete tips & tricks goed voor gebruiken? En dan hebben we het dus over groen zwangeren tot eco keuzes maken tijdens de kraamtijd, plantaardige voeding, planet proof speelgoed en groengetinte kinderfeestjes. Yes, echt alles waar je bij groen ouderschap tegenaan gaat lopen, is in dit boek – thanks Kari – gecovered. Hoé leuk om cadeau te geven (en te krijgen) als je weet dat je bestie binnenkort tussen de poepluiers zit.
Photo credit: Sustainable Family
#7: Het duurzame gezin – Sustainable Family
Sustainable Family, wie weet volg je ze al via Instagram of hun blog. Wie ‘ze’ zijn? De Belgische Ellen, Nikolas en hun twee zoetekes Jules en Arthur. Amai, wat zijn ze leuk! In hun boek ‘Het duurzame gezin’ nemen de groene goedzakken je stap voor stap mee op hun reis naar een duurzame(re) levensstijl. Dan moet je denken aan onderwerpen als groen geluk, keuken, bouwen en zelfs de speelhoek wordt onder de loep genomen. Hoe communiceer ik met mijn kinderen en anderen over het klimaat? Moet ik plastic verpakkingen altijd vermijden? Hoe organiseer ik een eco (kinder)feestje? Welke cosmetica en wasmiddelen kan ik het best gebruiken?
Doordat het Belgische viertal je als het ware aan de hand meenemen in hun eco journey – inclusief wetenschappelijke onderbouwing en holistische visie – is het voor veel mensen het go to-werk als je op zoek bent naar boeken over duurzaamheid.
#8: Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot
Nummer 8 (in willekeurige volgorde, dat snap je) in het lijstje ‘boeken over duurzaamheid’ het boek van Marieke Eyskoot. Onthoud die naam. Deze grand dame is toch wel een van dé duurzame lifestyle experts die ons land rijk is. Sustainable leven op een slimme, stijlvolle manier is wat ze internationaal op de kaart zet. Dit doet ze onder andere door dit praktische boek. Eén vol praktische (en positieve) tips rondom duurzaam smeren, shoppen, eten, wonen, werken en vrije tijd. Briljant dus als je aan het begin van je vergroeningsslag staat, maar ook handig als je al even de groene weg bent ingeslagen.
Marieke’s belangrijkste boodschap? Dat het niet gaat om perfectie. Neen, juist om het gewoon doen en stappen zetten. Kleine swipes in je dagelijkse leven, daarmee ga je het verschil al kunnen maken. “Want iets goeds doen én het goed hebben tegelijk: kan het veel beter?”
#9: In 6 weken naar zero waste – Kate Arnell
Klinkt best ambitieus ‘in 6 weken.’ En uit ervaring kunnen we je vertellen dat dat geen understatement is. En heus, na anderhalve maand is het niet dat je nul-komma-niks weggooit. Nooit meer naar de kliko hoeft te lopen. Het gaat Kate om de kleine switches. Simpele aanpassingen waardoor je makkelijk je afvalberg kan minimaliseren. “Dit is mijn praktische stap-voor-stapgids naar een zero waste-leven. Maar let op: je hoeft niet perfect te zijn. Ook gewoon iets minder afval produceren helpt al enorm.
#10: Lekker Plantaardig – Chantal Overgaauw
Vers van de pers. Letterlijk en figuurlijk. Eén die je eigenlijk niet in een lijstje ‘boeken over duurzaamheid’ zou verwachten, wel een ontzettend leuke scheurkalender voor 2021 vol inspiratie voor vegan recepten. Match made in heaven voor de vegans die dagelijks niet willen hoeven na te denken over de prangende vraag: ‘Wat eten we vandaag?’ En net zo goed een handige musthave voor smulpapen die zichzelf (en kleine spruiten) een groener bord willen voorschotelen.
Op het menu: doordeweeks 260 vegan recepten, in het weekend fijne feiten over plantaardige voeding. Bij de gerechten wordt zo veel mogelijk met de seizoenen meegegeten en wordt gestimuleerd om met je portemonnee te kiezen voor lokale ingrediënten. Om het planet proof plaatje rond te maken, is de scheurkalender CO2-neutraal geproduceerd door Europese groene stroom en de resterende CO2-uitstoot is gecompenseerd. En de makers hebben nog een boekje opengedaan, want ook de omslag is van papier uit verantwoord beheerde bossen en productieafval van papier en gerecycled katoen. Kijk, dan wil je het écht goed (groen) doen!
Het creatieve groene brein van het stel. Schiet van links naar rechts, met altijd weer een nieuw idee. Vanaf mijn 30e werk ik als bestuurder in de zorg. Veranderen en reorganiseren is mijn vak. Mensen in beweging krijgen mijn grootste passie. Laten zien dat anders vaak leuker en beter is, vind ik het mooiste om te doen. Hoe? Door te doen. Vallen en opstaan. Door tientallen managementboeken per jaar te lezen. Door goed te kijken en te luisteren naar medewerkers. Lezing of box samenstellen? Doet ze allebei graag. Laat haar je inspireren.