Top Duurzame boeken lezen: digitaal versus papier
Laten we beginnen bij het begin. Want hoe leest iemand die een groen hart heeft: het papieren boek versus de digitale variant. Sommige mensen zweren bij een volle boekenkast, anderen stoppen liever een e-reader in hun tas. Wat de meest duurzame keuze is, is best lastig. Sommige onderzoeken beweren dat digitaal lezen op bijvoorbeeld een e-reader pas gaat lonen na 30 boeken. Dan pas is ‘ie zuiniger te noemen. Voor de boekenwurmen der boekenwurmen is digitaal lezen dus wel zo duurzaam. En als je het dan extra groen wil doen, lees dan niet vanaf de laptop of tablet, maar neem een e-reader. Deze gadget is namelijk energievriendelijker. Wel zo leuk voor je portemonnee en onze prachtige planeet.
Hoe duurzaam is een papieren boek?
Bij het dieper duiken in de materie van de boeken over duurzame ontwikkeling, waren we not amused over de feiten. Want wist je dat er voor een papieren boek heel veel bomen nodig zijn. Maar liefst één op de zeven gekapte bomen wordt voor de papierindustrie gebruikt. Bizar veel, niet? Dat wat betreft het papier. Maar – zoals je waarschijnlijk al kan raden – blijft het daar niet bij. Want wat is een boek zonder kaft, inkt en lijm voor de kaft. Chemicaliën dus.
Je zou er misschien niet direct over nadenken bij het zien van een knappe kop, maar het is toch echt zo. Houd je vast, want we zijn er nog niet. Het produceren van boeken kost namelijk megaveel water. Tel daar de CO2-uitstoot van het transport bij op, en je weet dat er bij het openslaan van je boek veel vooraf is gegaan. Gelukkig worden steeds meer boeken zo duurzaam mogelijk geproduceerd.
Hoe duurzaam is een digitaal boek?
En dan heb je natuurlijk nog de boeken over duurzaam leven die digitaal te verkrijgen zijn. Alhoewel, duurzaam? Voor de ene helft zeker. Zo hoeven er geen joekels van bomen te worden gekapt, daar scoort deze leesvariant punten mee. Alleen is ook deze optie niet 100% groen. Een e-reader of tablet wordt namelijk gemaakt van de nodige mineralen en metalen. Denk aan goud en zilver. Het winnen van deze grondstoffen kan niet bepaald milieuvriendelijk te worden genoemd. En dan heb je nog het om de haverklap moeten opladen van je gadget, en de data-opslag. Wist je bijvoorbeeld dat datacenters meer CO2 uitstoten dan de luchtvaartindustrie? Superleuk en handig dat digitaal lezen, maar het is ook best wel vervuilend. Het bewaren van online data kost namelijk veel energie en water. Datacenters maken dag in dag uit overuren met een flinke bups CO2-uitstoot tot gevolg.
Hoewel een e-reader op het eerste gezicht een groenere keuze lijkt, zit er dus wel erg veel impact verborgen in dit apparaat. Hoe meer boeken je leest op de e-reader, hoe meer de impact van deze gadget tenslotte verspreid is. Wanneer je liever op papier leest, kun je de boeken het beste tweedehands kopen. En geef ze zeker door aan vrienden als je uitgelezen bent!
Top 8 duurzaamste boeken
Genoeg over hoe je zo duurzaam mogelijk boeken leest. Nu is het tijd voor de tips, de groene boeken leestips. Boeken over duurzaamheid. Over hoe het er nu eigenlijk voorstaat met de klimaatverandering. Over hoe jij een eco lifestyle kan leiden zonder al te veel opofferingen te hoeven doen. Leesvoer om bij onderuit te zakken en je groene kennis bij te spijkeren. Wat ons betreft de fijnste duurzame boeken om te lezen op vakantie, of thuis. Net waar je zin in hebt. Zie hier onze top 8 van duurzaamste boeken – in willekeurige volgorde.
Hoe gaan we dit uitleggen? – Jelmer Mommers
Als er één must-read over een duurzame lifestyle en klimaatverandering is, dan is het wel het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen?’ van Jelmer Mommers. Als klimaatjournalist van De Correspondent zag Jelmer dat klimaatverandering wel heel negatief in de media kwam. Als consument word je er moedeloos en machteloos van. Kan je met je dagelijkse acties dan echt geen impact maken? Op een voor iedereen begrijpelijke manier legt de schrijver uit hoe het nu precies met de klimaatverandering – of beter gezegd klimaatcrisis – staat. Verwacht een verhelderend boek dat je soms confronteert, en vooral veel hoopt geeft. Het motiveert je om in 3, 2, 1 direct in actie te komen. Dit duurzaam gedrukte boek over groen leven is er een die – zelfs de niet-boekenwurm – in huis wil hebben. Mark our words!
Je shopt ‘m hier in onze duurzame online shop. Voor jezelf of voor een ander. Mocht je denken ‘welk boek zal ik eens cadeau geven?’ neem dan dit boek over duurzaam leven zeker in je overweging mee.
Verborgen impact – Babette Porcelijn
‘Welk boek zal ik eens lezen over duurzaamheid?’ Als je het ons vraagt, is dat zonder enige twijel ‘Verborgen Impact.’ Een eye-opener. Als Westerse consument hebben we veel…heel veel meer impact dan we ons bewust van zijn. Die impact zit verborgen in de spullen die we kopen. Babette Porcelijn legt in haar boek uit wat onze consumptiemaatschappij en levensstijl voor gevolgen hebben voor het klimaat. Daarbij geeft ze praktische handvatten en tips om je impact als westerse consument te beperken. De feiten in dit boek hakten er bij ons in als een groene bom. Het boek schudt je op een positieve manier wakker, door je na te laten denken over dingen die buiten ons zicht gebeuren maar wel negatieve impact hebben.
Leuk weetje is dat Manon een De Verborgen Impact-trainer is. Maak jij je zorgen om klimaatverandering en wil je graag in actie komen? En wil jij weten hoe je van klimaatvriendelijke keuzes ‘het nieuwe normaal’ kunt maken? Ga dan zeker eens naar één van haar workshops. In slechts een half uurtje laat zij zien dat het echt verschil maakt wat je doet in je dagelijkse leven, en hoe je het meest effectief aan de slag kan gaan. Of meld je aan voor het Voed de Toekomst-programma, waar Manon ook met ziel en zaligheid aan is verbonden.
Ecologie op hoge Hakken – Anne Drake
Het boek ‘Ecologie op hoge hakken’ van Anne Drake is perfect voor de creatievelingen onder ons die hun hand niet omdraaien voor een ‘do-it-yourself.’ Na haar werk in de plastic industrie gooide Anne het roer drastisch om en besloot ze haar footprint aanzienlijk te verkleinen. In haar boek deelt ze receptjes voor zero waste cosmetica en huishoudmiddelen en geeft ze tips om schadelijke ingrediënten te vermijden. Dit boek helpt je om op de meest creatieve manier aan de slag te gaan met een groener leven. Een kleinere afvalberg gegarandeerd!
Eerste hulp bij klimaatverandering – Anabella Meijer
Next up in de top 8 duurzaamste boeken: Eerste hulp bij klimaatverandering. Schrijfster Anabella Meijer laat zien dat klimaatverandering niet alleen over taaie stof hoeft te gaan, maar ook echt leuk kan zijn. Wat je dan ook kan verwachten is een leuk boek over duurzaam leven. Leesvoer met een vrolijke noot. In vijf stappen leert ze jou om op een sympathieke, eenvoudige manier toe te werken naar een bloeiende toekomst. Voor jezelf en onze prachtige planeet. En dat alles zonder schuldgevoel te krijgen als je dingen nog niet zo groen mogelijk doet.
We mogen 1 van haar boeken weg geven! Hoe leuk is dat! Hou onze socials in de gaten om dit boek te winnen! Je krijgt het boek dan met een persoonlijke illustratie cadeau.
Credits: Anabella Meijer
Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot
De naam van dit boek is niet gelogen: dit is inderdaad een goede gids. Een boek over duurzame kleding, verzorging, eten, wonen en werken. De praktische eco tips lezen makkelijk weg. Het is bedoeld voor iedereen die op een positieve manier van de wereld wil genieten. De visie van Marieke Eyskoot sluit goed aan bij een van onze favoriete quotes: ‘Liever 1.000.000 mensen die het goed proberen te doen, dan 100 die het perfect doen.’ Marieke laat in haar boek zien hoe je het zelf goed (beter dan nu) kunt gaan doen.
Hoe je stopt met plastic – Will McCallum
Plastic is een van de grootste problemen van deze tijd. Als Head of Oceans bij Greenpeace weet Will McCallum hoe ernstig het ervoor staat met de groeiende plastic soep in onze zeeën. Het is tijd om onze wegwerpcultuur te veranderen. Daarom deelt Will in zijn boek laagdrempelige tips om je eigen plastic verbruik met simpele stappen te verminderen. Zoals hij zelf zegt: “De wereld veranderen begint met een plastic flesje”. Helder uitgelegd, informatief én praktisch.
Het Bucketlist boek voor een groene wereld – Elise de Rijck
Nog zo’n heerlijk praktisch en leuk boek over 150 dingen die je zelf kan doen om de wereld een positieve boost te geven. Schrijfster Elise de Rijck daagt je uit voor out-of-the-box, grappige en soms ook superserieuze opdrachten. Wat dacht je van je record douchen verbreken? Of al eens deelgenomen aan een beach cleanup? Grijp die uitdaging aan met deze makkelijk uitvoerbare opdrachten!
Het ZustainaBook
En last but not least, ons enige echte eigen Zustaina e-book. Aan de start van je eco journey zijn praktische tips over hoe je duurzamer kan leven nooit overbodig, wat jij? Om je nog een handje verder te helpen, hebben we onze groene life hacks gebundeld in het allereerste ZustainaBook. Een leuk, kort boek over duurzaam leven. Verwacht een praktische gids met heldere informatie over de invloed van spullen en tips voor jouw eerste stappen naar een groener leven. Zoek niet verder welk digitaal boek je binnenkort zal lezen 😉 Het e-book over duurzaam leven download je hier.
Denk je leuk die lijst met de top 8 duurzaamste boeken, maar ik mis er nog eentje? We zijn altijd op zoek naar de beste, nieuwste, leukste leestips.
Groene boeken voor duurzame relaties
Voorgaande lijst van – wat ons betreft – de beste boeken over een duurzaam thema is niet alleen handig voor jezelf, maar wat dacht je van je (zaken)relaties? Hoe tof is het om een eco friendly boek cadeau te geven aan duurzame relaties! Of wat dacht je van een relatiegeschenk bomvol duurzame producten? Wat het ook wordt, de meest originele eco relatiegeschenken shop je in onze ZustainaStore.