Muizen. De meeste huishoudens hebben er wel eens een nog sneller dan het licht weg zien sneaken. In de keuken, huiskamer of slaapkamer. Zeker in de herfst en winter komen ze wel eens binnengluren of er nog iets te knabbelen valt. Een frisse gedachte is het niet. Zeker niet als je weet dat ze vaak ook ziekten met zich meedragen. Hup het huis uit. Alleen hoe doe je dat zonder grof geschut in huis te halen? Zonder met schadelijk gif in de weer te gaan? Lees hier hoe muizen natuurlijk bestrijden in z’n werk gaat!
Wat je moet weten over muizen
Op het eerste gezicht ziet het knabbelende diertje er heel vredig uit. En eng is ‘ie ook zeker niet. Maar man wat kan je je er kapot van schrikken als ‘ie opeens in de zesde versnelling door je huis raast. Zo’n onaangekondigd bezoek waar je waarschijnlijk niet erg warm van wordt. Daarover gesproken. De razendsnelle muisjes hebben geen dikke winterjas, vandaar dat je ze juist vaak in de koudere, gure herfst- en wintermaanden over de vloer kan hebben. Voor je het weet eten ze alles wat los en vast zit. Ze kunnen zich nogal snel ergens aarden.
De huismuis. De grijze diertjes met lange staart die door elk minuscuul gaatje in de muur of vloer naar binnen glippen (vaak al door openingen van 6 millimeter). Moeilijke eters kan je ze niet noemen, ze eten namelijk alles wat ze on the go tegenkomen. Tuurlijk hebben ze wel een paar lievelingsmaaltjes: zaden, noten, graanproducten, wortelen, insecten, larven en wormen. Een feestmaal.
Waar muizen zijn, kunnen kleine mini-me’s ontspruiten. Wist je bijvoorbeeld dat een huismuis zo’n 5 à 10 keer per jaar (!) een nestje van zo’n 8 jongen kan krijgen? Hallelujah! En dan zijn ze ook nog eens binnen een maand volwassen. Je snapt, een muizenplaag ligt sneller dan je denkt op de loer.
Waar zijn muizen goed voor?
Als je op straat zou vragen of huismuizen meer zijn dan knaaggrage beestjes, dan zullen de meesten zeggen dat het ze alleen om eten, eten en nog meer eten gaat. En ja, dat is waar. Maar in huis kunnen ze zich op culinair gebied ook nuttig maken. Het kan namelijk maar zo zijn dat er vanavond spin, zilvervisje of oorwurm op het menu staat. Heb jij er geen last van, en kan de huismuis z’n buik vullen.
Zijn muizen schadelijk voor mensen?
Het antwoord is kort maar krachtig: ja! De huismuis draagt een scala aan parasieten, virussen (zoals salmonella) en bacteriën met zich mee. Stel het eetgrage beestje is in je pak met noten gedoken, dan zitten er gegarandeerd bacteriën op. Niet heel hygiënisch dus. Om het nog niet te hebben over de kleine zwarte, langwerpige keuteltjes die ze ongegeneerd rond laten slingeren. Raak je dit of urine van de muis per ongeluk aan, was dan direct je handen grondig.
Hier blijft het niet bij. Muizen horen tot de categorie knaagdieren, en zeg je ‘knaagdieren’ dan weet je dat er veel geknaagd gaat worden. Hun tandjes groeien 3 millimeter per dag, en om ze niet te lang te laten groeien, moet er veel geknaagd worden. Ze knagen alles stuk wat los en vast zit, zelfs snoeren van elektrische apparaten. Gaat dat stuk, dan ben je verder van huis. Afijn, you get the point waarom muizen bestrijden een goed idee is.
Step by step: Hoe kun je muizen in huis voorkomen?
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Liever houd je de huismuizen buiten de deur. Wat je kan doen om muizen op een natuurlijke, diervriendelijke manier weg te houden?
#1: Houd je casa spik en span
Etensresten op je aanrecht of op de vloer laten rondslingeren, muizen zijn er altijd voor te porren. Houd je huis daarom liever lekker schoon, stofzuig een keer extra en zorg ervoor dat je etenswaren opbergt in afsluitbare dozen (liefst metaal) en keukenkastjes. Hebben ze eenmaal wat lekkers in hun vizier, dan gaan ze ervoor.
#2: Gaten en kieren afsluiten
Zoals gezegd, muizen kunnen zich door de kleinste gaten en kieren heen wurmen. Een gaatje waarvan jij denkt dat ‘ie geen kwaad kan, kan zomaar eens een open deur voor een huismuis en z’n fam worden. Daarom: zorg ervoor dat alle gaten en kieren gedicht zijn met bijvoorbeeld speciale weringspasta, (tijdelijk) staalwol of fijn gaas. Heb je een oude voordeur die aan de onderkant een aantal millimeter aan ‘tochtgat’ heeft? Sluit ‘t af met een deurborstel om die knabbelaars buiten te houden.
Hoe muizen natuurlijk verjagen? 5x natural power
Hebben ze de weg naar je knusse, warme casa toch weten te vinden, dan is het een kwestie van ze zo snel mogelijk weer uit je huis verjagen. Nu kan je het gelijk op ladingen chemisch gif gooien. Alles behalve duurzaam. Vanaf 2023 is het trouwens wettelijk niet eens meer toegestaan om muizen te bestrijden met gif. Laat ‘t dus liever links liggen en ga liever voor natuurlijk geschut. Waar je aan kan denken:
Stap 1: Kat-en-muis-spel
Dit is een pure win-win van gezelligheid in huis halen en ondertussen muizen de deur wijzen. Precies, ga voor een kroelerige kat! Of je nu voor een prinsheerlijk exemplaar gaat of een rasechte jager, dat maakt niet uit. De natuurlijke geur van katten maakt dat muizen snel rechtsomkeer maken. Hoe kom je van muizen af wordt zo wel een leuke met die vrolijke viervoeter in huis!
Lees ook: Duurzame tips huisdieren houden? Duik in de fluffy materie
Stap 2: Muizen wegjagen met geur
Muizen volgen hun goed afgestelde neus. Hoe muizen natuurlijk bestrijden kan ‘m dus ook al zitten in het werken met geuren. De geur van kat(tenharen), maar ook de natuurlijke lichaamsgeur van cavia’s is een no go area-signaal voor huismuizen.
We blijven nog even bij de tips waar een geurtje aan zit. Peper hebben ze het namelijk ook niet zo op. Strooi daarom door je huis waar de huismuizen zich naar binnen knagen peper, peper en nog meer peper. Spice it up!
Hoe muizen natuurlijk bestrijden met planten en kruiden
Natuurlijke geurverjagers voor muizen. Een natuurlijk middel tegen muizen is ook te vinden in de hoek van planten en kruiden. Waar ze het niet zo op hebben? Kruidnagel, lavendel, kamille, eucalyptus, (peper)muntolie en chilipeper. Eerlijk is eerlijk, het is een garantie tot de deur dat deze natuurlijke bestrijdingsmiddelen de muizen al-tijd buiten de deur houden, maar ze zullen zeker twee keer nadenken voordat ze binnendartellen.
Nog een little sidenote over de munt en eucalyptus. Dit zijn toch wel – mits je ze in een oliegeurhouder doet – de meest krachtige, ecologische muizenbestrijders. Moet je er zelf alleen ook wel fan van zijn, want voor je het weet hangt de geur door het hele huis.
Stap 3: Muizen verjagen met geluid
Muizen kunnen niet tegen geluid, zeker niet als het zo’n belachelijk irritant hoog piepje is dat een ultrasone muizenverjager kan uitzenden. Een pieeep die voor ons mensen onhoorbaar is – thank God – maar muizen hevige hoofdpijn bezorgd. Je moet wel weten dat één zo’n apparaatje niet door het hele huis door z’n effect heeft, dan heb je er meerderen van nodig. Niet heel fijn voor je portemonnee…en bovendien zijn er meer natuurlijke opties, zoals je hebt kunnen lezen.
Stap 4: Muizen zelf bestrijden met ‘diervriendelijke’ val
Helpen voorgaande natuurlijke bestrijdingsmiddelen niet, dan wordt de volgende stap een muizenval (liever meerdere vallen door je huis plaatsen voor het beste resultaat). Nu zijn er knijp- en klapvallen die het beestje direct doden of kooi- en kantelvallen die ‘m levend vangen. Die tweede variant is de meest diervriendelijke. In dat geval kan je namelijk de knabbelaar weer loslaten. Zorg er in dat geval wel voor dat je ‘m minimaal 100 meter van je huis loslaat. Dit blijkt volgens wetenschappers en dierenexperts de beste afstand te zijn, omdat ze simpelweg niet graag het territorium van soortgenoten doorkruisen.
Het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de huismuis zich aangetrokken voelt tot de val. Waar er in Tom & Jerry altijd een brok kaas werd gebruikt, blijkt dat in de werkelijkheid niet te werken. Ze hebben het meer op lokaas als pindakaas, havermout en…chocolade. Zoetekauwers, dat zijn het.
Stap 5: Gif, het laatste redmiddel tegen muizen
Op de redactie zijn we hier absoluut geen fan van, maar voor de volledigheid voegen we ‘m wel toe. Krijg je die eetgrage knaagdieren maar niet je huis uit? En wil je toch echt voorkomen dat er een ware plaag ontstaat? Dan kom je – of je het nu wil of niet – uit bij muizengif. Niet diervriendelijk en niet milieuvriendelijk…dat moet je wel weten. Het heet niet voor niets vergif. Gebruik het daarom altijd alleen binnenshuis (en uit de buurt van je viervoeter en dieren buiten), en let op dat jijzelf en de natuur niet met het goedje in aanraking komen.
Het is schadelijk voor het milieu, de gezondheid en erg dieronvriendelijk. De beestjes sterven namelijk een pijnlijke, langzame dood. Een lijdensweg die zo een week kan duren… Lees hier de gebruiksaanwijzing van het ctgb hoe je muizengif het best kan gebruiken. En restanten? Die kan je bij het klein chemisch afval inleveren.
Als er iets is waar je beter op kan letten bij aankoop van muizengif, dan is het op de ingrediëntenlijst. Staat er niet precies op de verpakking wat erin zit, laat het dan als-je-blieft in de winkel liggen. En zitten er bloedverdunners in, dan geldt hetzelfde. Want dat is extreem giftig. Hier wordt uitgelegd waar dat ‘m precies in zit.
Wat te doen met een dode muis?
Heb je een dode muis in je huis? Zorg er dan voor dat ‘ie zo snel mogelijk in een afsluitbare vuilnisbak wordt gestopt. Wees je ervan bewust dat niets of niemand bij het giftige kadaver kan komen.
Milieuvriendelijk muizen nesten verwijderen
Blijven er maar muizen over de vloer komen, en lijkt het op een heuse plaag? Stop dan met de huis-, tuin- en keukenoplossingen en schakel professionele hulp in. Niet leuk, maar je wil voorkomen dat de gezondheid van jou en je huisgenoten in gevaar komt.
Het creatieve groene brein van het stel. Schiet van links naar rechts, met altijd weer een nieuw idee. Vanaf mijn 30e werk ik als bestuurder in de zorg. Veranderen en reorganiseren is mijn vak. Mensen in beweging krijgen mijn grootste passie. Laten zien dat anders vaak leuker en beter is, vind ik het mooiste om te doen. Hoe? Door te doen. Vallen en opstaan. Door tientallen managementboeken per jaar te lezen. Door goed te kijken en te luisteren naar medewerkers. Lezing of box samenstellen? Doet ze allebei graag. Laat haar je inspireren.