Huisdieren. In coronatijd is tout Nederland op zoek gegaan naar een altijd goedgehumeurde viervoeter als harige huisgenoot. Want ja, meer dan ooit brengen we veel tijd in en rundum hause door, dus dit is het moment voor veel huishoudens om wat meer knuffelbare gezelligheid in huis te halen. Wist je dat de vraag naar (ras)honden en -katten zelfs zo groot is dat er heuse wachtlijsten zijn? Een grote beestenboel. Hartstikke leuk die natte neuzen, maar hoe zit het eigenlijk met hun foot…pawprint? Huisdieren en duurzaamheid, het kan zeker. Google niet verder op ‘duurzame tips huisdieren houden’, we’ve got you covered!
Recap: Duurzame tips huisdieren houden
Sit back, relax en laat je overspoelen met heel veel informatie over dieren en duurzaamheid. Want ja net als voor onszelf, kunnen we ook aardig wat mooie groene stappen voor die vrolijke viervoeters zetten. Na het lezen van dit artikel ben je up-to-date over de belangrijkste insights over hoe je duurzamere keuzes kan maken bij het verzorgen van je huisdier(en). Get ready for:
- Waarom een huisdier nemen een goed idee is?
- Huisdieren en hun impact: hoe hun footprint verkleinen?
- Welk huisdier is het meest eco vriendelijk?
- Duurzame voeding voor huisdieren: waar je aan kan denken (inclusief duurzame merken)
- Natuurlijke verzorging voor huisdieren waar zij en het milieu van gaan stralen
- Duurzame speeltjes huisdieren, next-level (stokken)spelerij
- Huisdier overleden, wat te doen
Waarom een huisdier in huis halen een goed idee is?
Dat je goed (gezond) in je velletje zit en ondertussen lekker je groene ding kan doen, is het allerbelangrijkst. Geloof het of niet maar een harige mini-me kan daar een groter steentje aan bijdragen dan je misschien in eerste instantie zou denken. Dartelt er zo’n kroelgrage knapperd door je huis rond? Goed nieuws! Ze peppen je humeur namelijk niet alleen op, ze nemen ook nog een dosis gezondheidsvoordelen met zich mee.
- Zo blijkt er uit Zweeds onderzoek dat dertig minuutjes kroelen met je huisdier(en) je stresshormoon cortisol binnen een mum van tijd laat kelderen. Weg met die stressgevoelens. En ondertussen wordt je immuunsysteem ook nog eens versterkt.
- Die kroelkonten boosten de gezondheid van je hart en bloedvaten. Hoe dat zit? Je hartslag, bloeddruk en cholesterol dalen. En daarbij ontwikkel je bepaalde stoffen, waardoor je je body triggert tot het verbeteren van je motorische en geestelijke bekwaamheid.
- Eigenlijk heeft dit gezondheidsvoordeel van een huisdier hebben geen uitleg nodig, maar for the record: je vriendelijke vriend verhoogt je gelukshormoon oxytocine. Ochtendhumeur? Grote kans dat dat je met een huisdier minder nukkig bent.
- Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat maar liefst 36% minder mensen zich eenzaam voelen dankzij een rondhupsend huisdier. Hoe mooi!
Huisdieren en hun impact: 6x hoe de footprint verkleinen
Net als wij mensen, hebben de ruim 35 miljoen huisdieren (katten, honden, knaagdieren, kippen en vissen) in NL impact op ons klimaat. Waar de meeste impact van huisdieren ‘m inzit en waar je de switch naar duurzaam huisdierenbezit kan maken, lees je als je wat verder scrollt.
Wat is de impact van huisdieren?
De klimaat pawprint is – sorry dierenvrienden – groter dan je misschien in eerste instantie zou denken. Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland hebben wereldwijd naar de mix dier en milieu gekeken. Wat blijkt? Ben je smoor geworden op een middelgrote hond, dan ligt z’n pawprint op zo’n 8,5 vierkante kilometers. Dat is zelfs groter dan de gemiddelde SUV (met zo’n 4 vierkante kilometers aan ecologische afdruk). Meer een kattenliefhebber? Een kat z’n impact op het milieu is vergelijkbaar met die van een Volkswagen auto (klein model).
Zoomen we in op ons kikkerlandje dan kan je zeggen dat huisdieren voor 1% verantwoordelijk zijn voor de impact op ons milieu. Nu kan je steeds makkelijker duurzamere keuzes maken bij het verzorgen van je huisdieren. So, let’s go!
Waar zit de impact van huisdieren ‘m in?
Huisdieren consumeren er wat af op een dag. Slapen, eten, spelen and repeat. Kijk je naar twee van de drie van hun favoriete bezigheden, dan is het lang niet allemaal groene hossana. Zeker niet! Bourgondische voedsel tot kattenbakkorrels, ‘de grote boodschap’ en (vaak plastic) speeltjes, op de schaal van duurzaamheid kan het vaak nog een tikkeltje groener.
#1 Welk huisdier is de meest eco-vriendelijke keuze?
Laten we bij de ‘duurzame tips om huisdieren te houden’ beginnen bij het begin: het type huisdier. De meest milieuvriendelijke viervoeter? Dat is lastig te zeggen. Voer, verzorging en afval, elk huisdier heeft het (nodig). Dus het is vooral aan jou als baasje om daar de vergroeningsslag te maken waar dat kan. Wel kan je stellen dat katten en honden minder duurzaam zijn, dan bijvoorbeeld hamsters, cavia’s, konijnen, kippen, muizen en vogels.
Er is wel één diersoort dat niet de grootste lieverd is qua ecologische impact. Ondanks dat ze vaak klein van stuk zijn, verdienen ze vanwege hun levensstijl niet de schoonheidsprijs voor duurzaamheid: vissen! Stel je ziet zo’n tropisch aquarium wel zitten, dan is het (1) een energieslurper van een vissenbak en (2) komen de spartelende Nemo’s vaak van heinde en verre met het vliegtuig naar ons land. De grootte van een huisdier zegt dus lang niet altijd iets over de eco impact.
#2 Raak verkocht in het asiel
Toe aan een nieuwe huisgenoot? Ga dan eerst eens kijken naar het hoge schattigheidsgehalte in het asiel. Ergens heeft het iets heel zieligs dat al die grote puppy-ogen op jou gericht zijn, maar hé jij kan het leven van ‘m veranderen. Zo voorkom je dat er nóg meer dieren op onze aarde worden gezet (fokken) én je verdient er ook nog eens een bups karmapunten mee.
Wat je ook zou kunnen doen, is zo’n fluffy vriend redden via een stichting of huisdieren adopteren (als het baasje wegens welke reden dan ook zelf niet meer in staat is voor ‘m te zorgen). Klinkt als muziek in de oren? Surf dan zeker eens naar verhuisdieren.nl. Tinder voor huisdierzoekers!
#3 Duurzame voeding voor huisdieren
De harige knappe koppies kunnen er de godganse dag voor worden gepord: eten. Als er iets is waarmee je als baasje de footprint van je huisdier kan verkleinen, dan is het wel wat er door hun bekkie naar binnengaat. Net als voor ons mensen geldt dat de vrolijke viervoeters met hun voeding de grootste impact op het milieu hebben. Dat zit ‘m in het feit dat het gemiddelde honden- en kattendieet al snel voor zo’n 20 à 45% bestaat uit vlees, vlees en nog meer vlees.
Nu zijn er ook best wat huisdieren die het op een plantaardig dieet houden: de knaagdieren. Vandaar dat o.a. hamsters, cavia’s en konijnen een veel lagere ecologische pawprint hebben, dan die van katten en honden.
6x tips voor duurzame voeding huisdieren
Voeding dus. Als er iets is waarmee je al snel met je huisdier in de groene zone komt, dan is het wel hiermee. Een paar zaken waar je bij de aanschaf van duurzame voeding voor huisdieren op kan letten.
- Ongeacht welk huisdier je ook hebt, er komt steeds meer duurzame huisdierenvoeding op de markt. Nu is het wel zaak dat je door de marketingtaal heenkijkt. Sommige merken beloven namelijk de (groene) wereld, maar zijn – als je kijkt naar het etiket – niet zo’n aanwinst voor de natuur. Let bijvoorbeeld op het EKO-keurmerk, Beter Leven, MSC, ASC of biologisch.
- Voor jou liever geen vis, vlees of dierlijke producten op je bord en wil je dat het liefst ook voor je huisdier? Knaagdieren als konijnen, cavia’s en hamsters zijn van nature plantaardige eters. Dus in die hoek zit je sowieso qua voeding lekker groen. Voor katten en honden is het een ander verhaal. Zij hebben namelijk dierlijke eiwitten nodig om topfit te blijven. Nu kan je er alsnog voor kiezen om te testen met vegan voer, maar dan is het wel belangrijk om in de gaten te houden of je fluffy vriend er niet futlozer van wordt, z’n ontlasting en vacht niet veranderen en of ‘ie in z’n hum blijft. Bij twijfel kan je beter voor voeding met duurzame vlees en vis (inclusief bijproducten als dierlijk meel, vet en orgaanvlees, iets wat vaak niet voor de menselijke consumptie wordt gebruikt) gaan. Let’s meat…uhh meet in the middle!
- Zo’n vrolijke snoet wil je het liefst dag in dag uit in de watten leggen. Maar lieve dierenvrienden, probeer niet met de voeding en het snoepgoed te overdrijven, hoe verleidelijk ook. Maar liefst de helft van alle viervoeters blijkt te kampen met overgewicht. Dat maakt je kat of hond loom, het zorgt ervoor dat ‘ie continu naar meer hunkert en z’n gezondheid leidt eronder. Probeer het bij de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te houden (zie verpakking) en verminder zo meteen de ecologische pootafdruk.
- Je hebt ze vast wel eens in de supermarkt- of dierenspeciaalschappen zien pronken, de groot verpakkingen. Wie weet denk je ‘wat een gesjouw’, en tsja dat is het, maar door dit soort essentials groots in te slaan, bespaar je niet alleen aardig wat moneys, maar ook in verpakkingsmateriaal en transport. Kan jij mooi weer een tijdje vooruit, en heeft het minder impact op onze aarde.
- Droogvoer versus natvoer is ook nog iets waar je op kan letten. Wat het is met natvoer, is dat veel natte neuzen er veel meer van gaan watertanden. Het is meer een traktatie. Droogvoer is meer ons oldschool bammetje met kaas. Ook lekker, maar soms willen je smaakpapillen wat anders. Natvoer is alleen wel minder duurzaam. Dat zit ‘m erin dat het eerder bederft, het vaak niet te koop is in grootverpakkingen en het een hogere milieubelasting heeft door de productie.
- En tot slot, de verpakking van voeding voor huisdieren. Ondanks dat het gros nog steeds in plastic wordt verpakt, zijn er ook merken die het op een groene(re) boeg gooien. Denk bijvoorbeeld aan dierenvoeding in papieren zakken of de volledig biologisch afbreekbare zakken van Edgard & Cooper. Het is vaak even in de materie duiken, maar dan gaat er een eco wereld voor je open!
Duurzame (voedings)merken voor huisdieren
Je zou zowat zelf hangry worden van al die etenspraat. Voordat je naar de winkel snelt, eerst nog een paar duurzame voedingsmerken voor huisdieren die ons positief zijn opgevallen. Voeding die echt niet per definitie minder vriendelijk voor je cententas is. Het zijn:
- QiZen
Hondenbazen opgelet. Dit is een hele speciale. Duurzame hondenvoeding van QiZen is namelijk hypoallergeen (ja, ook onze harige mini me’s kunnen allergisch zijn) en gemaakt van insectenmeel. Voeding zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, niets geen chemische nonsense, gewoon puur plant power. Van nature zit insectenmeel boordevol eiwitten en essentiële voedingsstoffen. - Yarrah
‘Alles voor een positief verschil. Voor je huisdier, voor jou en de planeet.’ Zo trappen ze af op hun website. Biologische, proefdiervrij, duurzaam en 100% natuurlijke huisdiervoeding. Dat is nog eens lekker smullen. Je shopt ‘t onder andere bij de Ekoplaza, Natuur Winkel, Marqt en Odin. - Best Life
Dierenvoeding die gemaakt is door dierenliefhebbers voor dierenliefhebbers. Het is een initiatief van de Dierenbescherming die hun krachten met dierenvoedingexperts hebben gebundeld. Bij aankoop van deze duurzame honden- en kattenvoeding steun je niet alleen de gezondheid van je fluffy vriend en die van de natuur, maar ook de activiteiten van dit goede doel. - Edgard & Cooper
Dit knappe merk houdt zowel dieren als de aarde te vriend. Lekker, natuurlijk eten, dat is wat je van de dierenvoeding van Edgard Cooper kan verwachten. Verse ingrediënten worden langzaam gebakken, gegaard en gestoomd, zodat alle green goodies optimaal bewaard blijven. Verder werken ze waar mogelijk met lokale leveranciers, wel zo duurzaam. En ondertussen supporten ze ook nog wereldwijd mooie goede doelen voor honden en katten. Hier word je toch blij van? - Verder zijn er ook heuse eco webshops voor huisdieren. Bij welke natuurwinkels je zonder enige klimaatgêne je winkelmandje kan vullen: VegaVriend, Ecoshop voor dieren en EKO4petz.
#4 Verminder de impact van afval van huisdieren
Ook onze fluffy vrienden moeten hun behoefte doen. Heb je een hond? Dan kan je de deur niet uit zonder poepzakjes. Vaak de plastic, single-use ones. Eén keer gebruiken en ze belanden zonder pardon in de prullenbak. Dat. Kan. Anders. Zo zijn er steeds meer biologisch afbreekbare zakjes te koop. Hup de prullenbak (of speciale poepafvalbak) in en niets of niemand die er last van heeft.
Het zelfde verhaal gaat op voor de Minoes de poezen van deze wereld. Voor hen is het buiten hun ding doen of op hun kattenbak. Milieu Centraal heeft een mooi lijstje met tips hoe je op dit vlak kan vergroenen. Dat zit ‘m vooral in het type kattenbakvulling en hoelang de poezenbaas ermee doet. Want kattenbakvulling die vol met chemicaliën zit, is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook giftig voor je kat. Volgens de groene do-gooders zet je flinke stappen als je:
- Het zal niemands favoriete dagelijkse to do zijn, maar verfris de kattenbak met enige regelmaat. Schep je namelijk na elk toiletbezoek de poep en / of plas uit de bak, dan gaat ‘ie niet alleen minder stinken, je hoeft ook minder kattenbakvulling te vervangen. Minder kattenbakvulling = langer met een zak doen.
- Overweeg voor kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen te kiezen of koop biologisch afbreekbare korrels. Waar je dan zoal aan kan denken? Kattenbakvulling van maïskorrels, bamboe, biogrind, dennenhout en tarwestengels. Ga je voor groen, groener, groenst, dan doe je er goed aan om eens naar dit natuurlijke toiletgerei te kijken.
- Ongeacht het type kattenbakvulling, het hoort thuis bij het restafval. Wil je je composthoop ermee verrijken? Liever niet. In de uitwerpselen van onze vriendelijke kroelkatten kunnen aardig wat ziekteverwekkers zitten. Restafval it is.
- Meer weten over kattenbakvulling en de milieu-impact? Milieu Centraal legt ‘t uit.
#5 Natuurlijke verzorging voor huisdieren
Duurzaam dieren verzorgen, nog zo’n hot topic! En die verzorging zoeken we dan zowel in de hoek van natuurlijk wassen tot diergeneesmiddelen.
Laten we aftrappen met je huisdier natuurlijk wassen. Waar jij waarschijnlijk elk etiket checkt op ingrediënten, kan je dat ook voor je huisdier doen. Biologisch afbreekbare zeep en andere wasproducten zijn niet alleen beter voor de harige huid, maar ook nog eens onschadelijk voor het milieu. VegaVriend, Ecoshop voor dieren en EKO4petz staan er bomvol mee.
En dan zijn er nog de diergeneesmiddelen. Elk huisdier kan met kwaaltjes kampen: van vlooien tot wormen. Veel van de comes to the rescue-middelen doen wat ze beloven. Dat is fijn. Wat alleen minder fijn is, is dat ze vaak vol chemicaliën zitten. Gif die je huisdier al likkend kan binnenkrijgen, en jij al aaiend net zo goed. Wil. Je. Niet. Er zijn ook natuurlijke varianten alleen blijken die niet altijd de strijd met vlooien, wormen en teken aan te kunnen. Waar mogelijk dus beter voorkomen dan genezen is het devies. En voor de krachtige natuurlijke diergeneesmiddelen, nog even geduld…
#6 Huisdier speelgoed, wat is duurzaam?
Dan zijn we aanbeland bij de ‘duurzame speeltjes huisdieren.’ Hoe je het ook went of keert, voor je het weet heb je van alles in huis gehaald om het je fluffy huisgenoot op en top naar z’n zin te maken. Eén van de meest duurzame opties voor huisdierenspeelgoed is tweedehands spullen te kopen. Het is gewoon zo dat huisdieren op sommigen dingen – net als hun baasje – snel zijn uitgekeken. Dan kan je het op de zolder laten verpieteren, je kan het ook naar de kringloop brengen en er een ander huisdier blij mee maken.
Ga je toch liever voor nieuwe huisdierspullen? Houd het dan het liefst bij natuurlijke speeltjes, oftewel speelgerei dat van hout of katoen is gemaakt. Zo minimaliseer je het risico dat je huisdier plastic en andere gevaarlijke stoffen (BPA, ftalaten etc.) naar binnenhapt.
Ben je in een creatieve bui, dan kan je natuurlijk ook zelf aan de knip en plak gaan. Nu vragen we niet van je om een hele dag op te offeren, want je kat tot knaagdier is al snel tevreden. Denk bijvoorbeeld aan een wc-rolletje of kartonnen doos. Voor de kattenliefhebbers die graag hun kunstzinnige kant aan de kat showen, Pawshake heeft een paar leuke duurzame DIY-kattenspeeltjes voor je bedacht. Keep it classic!
En voor honden? Ook zij vermaken zich al met de meest kleine dingen. Uren speelplezier verzekerd met bijvoorbeeld deze DIY-tip van Edgard & Cooper.
- Knip het onderste deel van een oude jeansbroek af
- Knip daarna een van de zijlijnen door
- Rol het lapje jeans op en leg er een knoop in. Easy peasy!
Je eigen kippen houden
Kippen. Manon heeft een tijd terug een stel kakelende vrienden verwelkomt. Wist je dat kippen de perfecte GFT-afvalbak zijn, net kleine klikootjes. Van je groente- en fruitafval eten ze zo maar eens 200 gram per dag. Ze eten wat de pot schaft. Dat scheelt weer veel (extra) voeding kopen, waardoor je op dat vlak al snel de ecologische pootafdruk van je kippen kan verminderen.
Houd je een stel kippen als huis…uhh tuindier dan is het niet een grote kakelboel, het is ook nog eens een duurzame manier van kringloop. En met een beetje geluk ligt er de volgende dag ook nog een kakelvers ei voor je klaar. Sunny side up, liefhebbers?
Nu is er nogal een discussie gaande of je als veganist wel voor de eitjes van je eigen kippen mag gaan. Dit is natuurlijk altijd je eigen keuze. Kijk het valt niet onder de noemer ‘vegan’, dat staat vast. Maar er is nogal een verschil als je kijkt naar eitjes van legkippen uit de industrie of huis-, tuin- en keukenkippen. Die laatste hebben het vast negen van de tien keer hartstikke getroffen met hun onderkomen, en vermaken zich kostelijk.
Je moet wel weten dat eieren leggen de kippen veel energie kost. Ze verliezen er veel calcium door. Dus als je het volledig vegan wil houden, geef je het eitje als voeding terug aan de kippen. Het best kan je ze koken en dan – inclusief de eierschaal (vanwege de calcium) – fijnstampen. Een gebakken ei gaat het vaak ook goed in bij de dames.
Ook je tuin opfleuren met een paar praatgrage kakelaars? Kijk dan zeker eens op redeenlegkip.nl, een site waar je kippen van de slacht redt. Een prachtig initiatief!
Lees ook: Vegan bakken? Het wordt een eitje met deze ins & outs
Huisdier cremeren vs begraven, wat is het ‘groenst’
Oef het liefst zou je dit zwaar beladen onderwerp willen skippen, maar helaas hoort afscheid nemen erbij. Is je huisdier overleden dan wil je waarschijnlijk een waardig afscheid. Grote kans dat je ‘m niet zomaar in de vuilnis- of biobak wil doen. Dit mag overigens ook niet in ons land. Gelukkig maar. Wat wel kan is je huisdier naar een dierenbegraafplaats of – crematorium brengen. Ook je lieve viervoeter bij de dierenarts achterlaten behoort tot de mogelijkheden. De dierenarts zorgt dat het beestje uiteindelijk bij een destructiebedrijf terechtkomt. Dode kippen horen vanwege het ziekterisico standaard naar deze laatste te worden gebracht.
Hoe huisdier begraven, waar moet ik op letten?
Wil je je fluffy vriend het liefst nog altijd dichtbij je hebben? Dan kan je je huisdier laten cremeren en de as in een urn in huis zetten. Wat je ook kan doen, is je huisdier begraven in de tuin. Weet dat je dan minstens een 75cm diep gat moet graven waar je het beestje z’n laatste rustplek kan geven. Rust zag lieve…
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Heidi’s Box Regular of Premium tot de Terug naar Kantoor Pakketten en eco-relatiegeschenken.