Als je online het liefst duurzame producten in je digitale winkelmandje stopt, dan wil je vast ook dat dat pakket op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier wordt thuisbezorgd. Snappen we! Bij Zustaina zijn we dan ook continu on the search. Op zoek naar duurzaam transport. Op welke criteria we dan zoal letten? We leggen het je haarfijn uit.
Duurzaam transport: essentieel voor de eco shopper
Van elektrische bezorgauto’s tot de oldschool fiets en wie weet in de toekomst wel bezorgdrones. Pakketdiensten zitten niet stil in de weg om duurzaam transport aan te bieden. Eén van de eersten die jaren geleden al hard aan de milieuvriendelijke weg aan het timmeren was, is de online supermarkt Picnic. Hun elektrische, emissievrije mini-busjes zijn ware blikvangers. En ook de food delivery-diensten van deze tijd weten wel raad met elektrische fietsen. Kortom: er is een heuse verduurzaming in transportland gaande. Juichen wij toe!
3 tips hoe je voor duurzaam transport kan gaan
Anno 2020 kunnen we niet meer om online shoppen heen. Sta je op het punt om duurzame producten te kopen, maar wil je dat wel zo milieuvriendelijk mogelijk doen, dan kan je op een aantal zaken letten.
Duurzaam transport tip #1 – Onnodige kilometers is een no go
Eigenlijk kan je heel simpel stellen dat je de meeste winst boekt door een slimme, ecovriendelijke manier van thuisbezorgen. Duurzaam thuisbezorgen dus. Het zit ‘m in de CO2- en fijnstofuitstoot van die pakketdienst. Vaak genoeg maken pakketjes onnodig veel kilometers. Stel je bent niet thuis, dan gaat het pakketje terug naar het verzamelpunt. De volgende dag doen ze een tweede poging. Je snapt, niet heel milieuvriendelijk. Kies je voor duurzaam bezorgen, kies dan – als het mogelijk is – voor een moment waarop jij of je huisgenoot 100% zeker thuis is. Of laat het bij de buren bezorgen. Maak afspraken met hen en de pakketbezorger dat dat ook altijd een optie is.
Duurzaam transport tip #2 – Trek er zelf op uit
Weet je zeker dat je komende woensdag niet thuis kan zijn, dan kan je er altijd voor kiezen om je pakket bij een afhaalpunt in de buurt op te halen. Kan je lekker met de benenwagen of fiets naar het verzamelpunt gaan wanneer het jou uitkomt.
Duurzaam transport tip #3 – Voorkom retourneren of spoedjes
En dan zijn er nog de retour- en spoedzendingen. Natuurlijk is het meer dan logisch dat je niet altijd in één klik het juiste product in je shoppingbag hebt, dus 100% miskopen voorkomen, is niet realistisch. Maar probeer zo veel mogelijk op tijd te bestellen – bij spoedbestellingen kan er namelijk geen slimme route worden gepland, en kost het zo extra brandstof -, en probeer zo veel mogelijk online te shoppen waarvan je zo goed als zeker weet dat het in de smaak gaat vallen. Scheelt weer veel onnodige brandstoffen en heeft zo de minste milieubelasting. Dus voor dat ene t-shirt of zomerjurkje kan je misschien beter even op de fiets springen om ‘m in de winkel te passen.
Heb je toch echt een miskoop gedaan, dan zit er niets anders op dan ‘m terug te sturen. Doe het – als het even kan – in de oorspronkelijke verpakking en breng het op de fiets of te voet naar het PostNL-, DHL- of ander verzamelpunt. En als je voor een duurzame lifestyle gaat, dan is en blijft toch altijd de eerste vraag of je het product wel écht nodig hebt. Of kan je het wellicht ook tweedehands aanschaffen? Twee voorbeelden waaruit blijkt dat het ‘m al in de kleine dingen zit om het zo duurzaam mogelijk te maken.
Milieu Centraal heeft een hele mooie visual gemaakt, waarin ze bovenstaande kort en krachtig weten samen te vatten.
Wat betekent CO2-neutraal rijden?
CO2-neutraal transport betekent dat de CO2-uitstoot en de -opname uit de atmosfeer – bijvoorbeeld door bomen – in balans is. Aan de ene kant kan je ervoor zorgen dat je CO2-uitstoot wordt verminderd, en aan de andere kant kan je compenseren. Dat is een belangrijke zet in de richting voor klimaatverandering. Die broeikasgassen doen onze planeet namelijk niet veel goeds. Wat je in de thuisbezorgingswereld ziet, is dat bedrijven als compensatie kiezen om bomen te planten of om projecten voor duurzame energie te supporten. En zoals het voor zo veel dingen geldt, geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Ben je geïnteresseerd in wat je zoal kan doen om aan je CO2-uitstoot te verminderen of minimalseren, lees dan deze blog over klimaatcompensatie.
Het creatieve groene brein van het stel. Schiet van links naar rechts, met altijd weer een nieuw idee. Vanaf mijn 30e werk ik als bestuurder in de zorg. Veranderen en reorganiseren is mijn vak. Mensen in beweging krijgen mijn grootste passie. Laten zien dat anders vaak leuker en beter is, vind ik het mooiste om te doen. Hoe? Door te doen. Vallen en opstaan. Door tientallen managementboeken per jaar te lezen. Door goed te kijken en te luisteren naar medewerkers. Lezing of box samenstellen? Doet ze allebei graag. Laat haar je inspireren.