Kaarsen. Of het nu buiten herfstachtig plenst of je een zwoel zomeravondje wilt oplichten, ze zijn onze beste vriend. Wij Nederlanders zijn fan en verbranden kilo’s kaarsvet in een jaar. Maar naast het sfeervolle, zit er ook een ander luchtje aan de kaars. Door paraffine en stearine zijn kaarsen niet bepaald gezond en milieuvriendelijk. En dus gingen we op zoek naar duurzame kaarsen. Milieuvriendelijk, gezond ook het liefst. En die zijn er!
Wat maakt kaarsen (niet) duurzaam?
Hoe meer kaarslicht hoe beter. Dat je witte muren steeds een stukje minder schoon worden, heeft een reden. Waar wordt kaarsvet van gemaakt, wil je weten? Hoewel de makers van je favoriete geurkaars de ingrediënten niet hoeven te vermelden, zie je vaak dat paraffine of stearine de basis vormen.
Paraffine, wat is dat?
Paraffine is een bijproduct van de productie van smeerolie. Het wordt verkregen uit aardolie en bruinkoolteer. Klinkt weird, ongezond en schadelijk. Is het ook. Belandt tijdens het transport per schip geregeld in de zee, waar het het zeeleven aantast. Tel daarbij op dat de productie van aardolie an sich ook niet echt meewerkt aan het tegengaan van klimaatverandering. Absoluut geen hernieuwbare grondstof en past dus ook niet bij duurzame kaarsen. De zoektocht naar eco varianten wordt er dus in elk geval een naar kaarsen zonder paraffine.
Hoe zit het met kaarsen van stearine?
Kaarsen worden ook en masse gemaakt van stearine. Is wat harder en gladder dan paraffine, maar het verschil zie en merk je niet zo snel. Stearine wordt meestal gemaakt met dierlijk vet uit slachtafval. Ook via een bijproduct van niet bepaald duurzame productie (vlees), dus. Wil je duurzame kaarsen branden, dan lukt dat beter zonder deze schadelijke stoffen.
Stearine vind je ook geregeld in verzorgingsproducten. Klinkt niet echt lekker, vind je wel?
LEES OOK: COSMETICADOSSIER: 11 FOUTE INGREDIËNTEN IN VERZORGINGSPRODUCTEN DIE JE LIEVER VERMIJDT
De beste duurzame, natuurlijke kaarsen
Kaarsen en waxinelichtjes die je voor een prikkie scoort bij de supermarkt, worden in massaproductie gemaakt en geïmporteerd. Stearine, paraffine, check. Wil je anders en milieuvriendelijk lichtjes branden? Kan!
Natuurlijke, paraffinevrije kaarsen, de keuze is reuze! Je moet het alleen net even weten. Helpen wij je bij. WOO maakt bijvoorbeeld prachtige, luxe duurzame kaarsen van natuurlijke, plantaardige was. En Return to Sender creëert de vrolijkste dinerkaarsen van duurzame palmolie.
Toch laten we palmolie bij ons lijstje duurzame kaarsen even links liggen. Hoewel ze officieel vallen onder natuurlijke kaarsen, tellen we ze niet mee als milieuvriendelijke kaarsen. Heeft te maken met het regenwoud dat ervoor gekapt moet worden, wat biodiversiteit en bodemkwaliteit benadeelt. Meer hierover? 👇
LEES OOK: PALMOLIEDOSSIER: BETER ZEG JE ‘NEE’ TEGEN DIT PLANTAARDIGE GOEDJE
Niet getreurd. Er blijven genoeg natuurlijke, duurzame kaarsen over. We nemen je mee langs de beste vijf alternatieven, inclusief namen en rugnummers. Kan je bij je volgende bestelling kaarsen meteen gaan voor eco.
#1 Sojawas kaarsen
We trappen af met soja. Wat een kanjer is dat. Groen alternatief in voedsel, kleding, keukengerei en oui, oui, dus ook voor kaarsen. Sojawas kaarsen zijn vegan en natuurlijk, dus stukken beter voor het milieu dan kaarsen van paraffine of stearine. Nog een voordeel: ze branden 30-45% langer dan paraffinekaarsen.
Wil je het liefst ook gezonde kaarsen die niet te veel fijnstof uitstoten, dan doet sojawas nog een duit in het zakje. Er komt namelijk maar weinig roet vrij bij het branden van een soja kaars.
Eén van onze favoriete sojawas kaarsen zijn de duurzame natuurlijke geurkaarsen van Geurzussies. Handgemaakt en in mooi matzwart glas. Met natuurlijke, cruelty free geuroliën. Naast kaarsen maken deze Rotterdamse onderneemsters ook duurzame waxinelichtjes van sojawas, mét geur. Natuurlijke geurstokjes? Hebben ze ook.
Een andere aanrader voor natuurlijke sojawas kaarsen is Visign. Maakt geurkaarsen met een subtiele geur. Check ook hun natuurlijke diffusers!
Fotocredit: Brandtkaarsen.nl
#2 Koolzaadwas kaarsen? Brandt is de naam
Komt je misschien wel bekend voor die naam. Brandt. Het is de maker van duurzame kaarsen van koolzaadwas en sojawas. Handgemaakt in het Utrechtse atelier. Brandt kaarsen hebben een subtiele, fijne geur. Van lavendel tot kamperfoelie en wild tobacco. Welke is jouw favoriet?
De speciale Nomad Collectie wordt gemaakt van koolzaadwas. Met een geur geïnspireerd op fietsvakanties door Europa. Koolzaad groeit in Europa. Lokaal geteeld, lokaal gemaakt. Natuurlijke kaarsen van koolzaadwas zijn bovendien ook gezonder, omdat er geen fijnstof vrijkomt uit het kaarsvet. Enkel de katoenen lont geeft wat fijnstof af. De Brandt kaarsen zijn biologisch afbreekbaar, wat betekent dat je een eventueel restje kaarsvet bij het GFT afval mag doen of kunt composteren.
#3 Knappe kaarsen van kokos
Nog zo’n fijn alternatief. Duurzame kaarsen van kokos wax, wat biologisch afbreekbaar is. Zijn er in allerlei soorten en maten. Dankzij de kokosnootschil waar ze in zitten, hebben ze een natuurlijk uiterlijk. Nog een voordeel: de kokosnoot schil wordt hergebruikt als schaal voor de kaars. Ziet er dus niet alleen leuk uit, is ook nog eens slim en eco gedaan. Oh en: je kunt de kokosschaal gewoon bijvullen.
We hebben er twee in onze ZustainaStore. Beiden met een mooi verhaal.
- Kokosnoot kaars van Namture. De kokosnootschil wordt verzameld op boerderijen in Zuidoost-Azië, waar ze anders weggegooid zouden worden. Scheelt afval én productie van kaarsenhouders.
LEES OOK: THE STORY OF.. NAMTURE: IMPACT MAKEN MET ‘WAARDELOZE’ KOKOSNOOTSCHILLEN
- Kokosnoot kaars van We Love The Planet. Nog zo’n mooierd. Dankzij de kokoswax is ook dit een paraffinevrije kaars. Gezellig flakkerend, zonder schadelijke dampen te verspreiden.
LEES OOK: THE STORY OF.. WE LOVE THE PLANET EN HUN VEGAN ZONNEBRANDSTICK
#4 Raapzaad kaarsen: bij Elate & Co moet je zijn
Die schattige gele bloemetjes langs de weg? Goed voor bijen én ideaal voor het maken van kaarsen. Ooit bedacht? Wij niet. Raapzaad is de naam. Het broertje van koolzaad, komt uit hetzelfde gewas. Net zo geschikt voor het maken van natuurlijke duurzame kaarsen. Doen ze bij Elate & Co dan ook op volle toeren.
Raapzaad kaarsenwas wordt gemaakt van de olie van de zaadjes van het bloemetje. Blijkt een goede brandstof, is biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. De natuurlijke Elate & Co geurkaarsen hebben we dan ook al sinds jaar en dag in ons assortiment. Elate & Co gebruikt niet alleen raapzaad, maar ook koolzaad. Die kennen we inmiddels. Voor de ideale natuurlijke samenstelling van de kaarsen.
Je vindt ze in heerlijke pure geuren zoals Bloom, Cozy Moments, Citrus Grove, Sunny Days en Christmas Spice. Deze vegan kaarsen hebben zelfs een plantaardige lont. Dat zien we niet vaak. De Scandinavische onderneemster heeft dan ook aardig wat trial en error gedaan. Genieten we nu met volle teugen van.
Zoek je duurzame waxinelichtjes? Ook dan kan je bij Elate & Co maar wat goed terecht. Ze maken namelijk ook pretty kaarsjes in blik. Handig voor onderweg, om mee te nemen naar je picknick of gewoon voor thuis. Natuurlijke waxinelichtjes vind je – als eerste producent op aarde – bij C-Lights. Ze zitten absoluut bij onze inkopen voor aankomende kerst!
LEES OOK: THE STORY OF.. ELATE & CO
Fotocredit: Elate & Co
#5 Duurzame kaarsen van bijenwas
We sluiten ‘m af met bijenwas kaarsen. Bijenwas is een natuurlijk bijproduct. Bijen creëren de vettige was en gebruiken het bij de bouw van de honingraat. Een deel daarvan blijft achter in de oude raten en kan worden gebruikt om kaarsen van te maken. Zoek je vegan kaarsen, kies dan een uit de lijst hierboven. Bijenwas kaarsen staan echter wel zeker bekend als duurzaam, omdat het natuurlijke product op deze manier herbruikt wordt. Natuurlijke kaarsen van bijenwas koop je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille. Vraag ook eens bij de lokale imker naar kaarsen!
Alle kaarsen en merken die we genoemd hebben in dit artikel, vind je terug in onze ZustainaBoxen. Zijn favoriet in onze duurzame kerstpakketten en worden vaak gekozen bij besteding van een kerst cadeaubon. Niets fijner dan kaarsjes aan in huis.
Gezonde kaarsen branden doe je zo
In hoeverre er schadelijke stoffen vrijkomen bij het branden van aldanniet duurzame kaarsen, hangt van diverse factoren af. Neem bijvoorbeeld de plek van de kaars. Is dit op de tocht, dan wordt de fijnstof dié er vrijkomt, lekker veel door de kamer verspreidt. Wil je niet, dus zorg dat de kaars niet teveel wappert. Geldt ook voor het doven van kaarsen. Makers van natuurlijke kaarsen adviseren dan ook om de kaars te doven, in plaats van uit te blazen. Zo beperk je de walm en rook en dus het verspreiden van de stoffen.
Betekent niet dat je geen raam meer open moet zetten als je kaarsen brandt. Ventilatie en frisse lucht verlagen juist ook de concentratie vrijgekomen (schadelijke) stoffen in de lucht. Duurzame kaarsen zijn doorgaans ook gezonder, omdat ze minder CO2 en roet uitstoten dan kaarsen van paraffine en stearine.
Al met al zijn kaarsen niet per definitie gezond. Vergelijk het met koken op gas of een vuurtje stoken. Doe je het niet teveel in huis, dan is er echter geen reden om je zorgen te maken over enorme gezondheidsrisico’s. Zo zegt ook deze toxicoloog bij nu.nl.
Het creatieve groene brein van het stel. Schiet van links naar rechts, met altijd weer een nieuw idee. Vanaf mijn 30e werk ik als bestuurder in de zorg. Veranderen en reorganiseren is mijn vak. Mensen in beweging krijgen mijn grootste passie. Laten zien dat anders vaak leuker en beter is, vind ik het mooiste om te doen. Hoe? Door te doen. Vallen en opstaan. Door tientallen managementboeken per jaar te lezen. Door goed te kijken en te luisteren naar medewerkers. Lezing of box samenstellen? Doet ze allebei graag. Laat haar je inspireren.