Maak kennis met Aleppo zeep. Met deze zeepvlokken ga je jouw eigen wasmiddel maken. En daarmee zorg je goed voor jezelf, de zeepmakers én het milieu. Hoe dat precies zit? Hier lees je hoe Aleppo zeep gemaakt wordt en waar het vandaan komt.
Wat is Aleppo zeep en waar komt het vandaan?
4000 jaar geleden ontdekten de Mesopotamiërs dat er niet veel ingrediënten nodig zijn om zeep te maken. Deze bevolkingsgroep leefde in het oosten van de Bosporus en maakte een plantaardige zeep op basis van biologische olijfolie en laurierbesolie. De moeder aller zepen werd vernoemd naar Aleppo, de stad in het noordwesten van Syrië, waar het middeltje sindsdien min of meer op dezelfde manier wordt geproduceerd.
Aleppo zeep, 100% natuurlijk en vrij van palmolie
Al eeuwenlang wordt Aleppo zeep geroemd om haar eigenschappen – en terecht! Het is puur en ongeparfumeerd, vrij van dierlijke en chemische toevoegingen en geschikt voor de droge, gevoelige en allergische huid. Misschien moet je wel even wennen als je de zeep voor de eerste keer gebruikt: het goedje schuimt nauwelijks. Dat bewijst wel dat de zeep puur natuurlijk is. Schuimende zeep wil namelijk niet zeggen dat het beter schoonmaakt. Aan moderne zepen wordt vaak SLS toegevoegd, een synthetisch ingrediënt dat het extra laat schuimen. Met Aleppo zeep hoef je je lichaam gelukkig niet in te zepen met schadelijke ingrediënten en spoel je ook niets vervuilends door je gootsteen. Beter voor je lijf én voor de natuur dus.
En nog een groen pluspunt: het is een van de weinige zepen zonder palmolie! In veel goedkope fabrieks-zeepblokken wordt wel palmvet gebruikt en dat is slecht nieuws voor de natuur. Er worden enorme stukken jungle gekapt voor palmolieplantages en dat komt de biodiversiteit duur te staan. Een palmolievrije, natuurlijke zeep is een stuk beter voor je lijf, de natuur en het milieu.
Hoe wordt Aleppo zeep gemaakt?
Syrische ambachtslieden in Aleppo maken de zeep op traditionele wijze klaar. Iedere familie heeft een eigen recept en bereidingswijze. Elke zeep is dus uniek! Over het algemeen wordt de olijfolie in een groot koperen vat gegoten, gemengd met water en soda en vervolgens drie dagen in deze koperen ketels gekookt. Daarna wordt er laurierbesolie aan toegevoegd. Als de basis is gelegd, worden de zeepblokken gesneden. Het goedje moet vervolgens nog negen maanden rijpen en drogen in de open lucht. Door het drogen verandert de zeep van een donkergroene kleur tot lichtbruin aan de buitenkant.
Als de zeep klaar is, wordt de zeep vervoerd via de havenstad Latakia. De zeep legt een lange route af, wat natuurlijk niet zo goed is voor het milieu. Maar de grote positieve, sociale impact en de natuurlijke ingrediënten compenseren dit. Met de aankoop van Aleppo zeep ondersteun je namelijk onder andere de werkers in de Syrische olijfgaarden, de zeepmakers en overige ambachtslieden.
Waar kun je Aleppo zeep voor gebruiken?
Het is super veelzijdig; eigenlijk kun je Aleppo zeep voor alles en iedereen gebruiken. Het is zelfs geschikt voor kleine kinderen, baby’s én huisdieren. Wij gebruiken de zeep bijvoorbeeld als ingrediënt voor wasmiddel.
De voordelen van Aleppo zeep in wasmiddel
Omdat de zeep geen glycerine bevat, blijven er geen zeepresten in je wasmachine hangen. Ook zijn de vlokken volledig biologisch afbreekbaar en daardoor veilig voor het milieu én je gezondheid. Wist je dat het ook geschikt is voor de fijne was? Jouw kleding wordt hierdoor bijzonder zacht.
Kende jij Aleppo zeep al? Laat ons weten wat je van de zeep vindt via de comments of door een review achter te laten.
Het creatieve groene brein van het stel. Schiet van links naar rechts, met altijd weer een nieuw idee. Vanaf mijn 30e werk ik als bestuurder in de zorg. Veranderen en reorganiseren is mijn vak. Mensen in beweging krijgen mijn grootste passie. Laten zien dat anders vaak leuker en beter is, vind ik het mooiste om te doen. Hoe? Door te doen. Vallen en opstaan. Door tientallen managementboeken per jaar te lezen. Door goed te kijken en te luisteren naar medewerkers. Lezing of box samenstellen? Doet ze allebei graag. Laat haar je inspireren.