Voor ooit en voor altijd plastic afval de kop indrukken door veelgebruikt spul voortaan van bamboe te maken. Ver-van-ons-bed-show? Verre van zelfs! Bamboe is booming. En terecht ook. Bij The Bamboovement hadden ze dat jaren gelee al door. Wat er voor die crush verantwoordelijk kan worden gehouden, hoe sorry-free de keten eruit ziet en wat ze voor de nabije toekomst in petto hebben? We spraken founder Joshua van den Hurk over zijn (inmiddels ieders) The Bamboovement.
Laten we bij het begin beginnen. Wat doet The Bamboovement?
Joshua gooit het er in één adem (laten het er twee zijn) uit: “In 2018 is The Bamboovement opgericht met als doel om mensen dagelijks te inspireren om duurzamer te leven. Daarvoor bieden we diverse duurzame verzorgingsproducten aan met als missie om een mooi aanbod te bieden tegen plasticvervuiling.”
De wilderige wereld van bamboe, hoe duurzaam is het?
Met enige regelmaat krijgt Joshua de vraag. Het duurzame karakter zit ‘m in een paar punten. “Het mooie van bamboe is dat het vanuit een wortelstelsel groeit, wat betekent dat je in principe geen bomen of bossen omkapt. Als je een bamboestengel kapt, dan groeit het zelf weer terug. Daarnaast zijn al onze bamboe producten FSC-gecertificeerd, waarmee we duurzaam bosbeheer kunnen garanderen. Bamboe waar geen kinderhanden bij komen kijken, maar waar bamboeboeren netjes betaald krijgen (inclusief overuren), pensioen wordt opgebouwd en zorgverzekering vanuit het werk is geregeld.
Iets waar we veel mee bezig zijn, is dat bamboe niet goed in Europa groeit. In Oost-Europa zijn er wel projecten geweest, waarbij is gekeken of het mogelijk is om er bamboe te produceren. Dat zit ‘m echt in het klimaat. Ga je naar Indonesië of bepaalde regio’s in China, dan zie je dat het daar jaarlijks gemiddeld 25 tot 30 graden is.
Daarnaast is het er een stuk vochtiger, dan dat het hier is. Bamboe houdt van die omstandigheden. Hier kan een bamboe in je tuin ook snel groeien en voor je het weet, kan je een heel bamboebos in je eigen tuintje hebben staan, maar in het groene seizoen in China kan één bamboestengel per dag maar liefst(!) 80 tot 100 cm groeien. Het verschil met hier is heel groot, vandaar dat voornamelijk alle producten van bamboe uit die hoek van de wereld komen.”
Samenhangend met voorgaande betekent dat The Bamboovement haar bamboe vanuit Azië deze kant per boot op vervoerd. “En dan krijg je met logistiek te maken, waarbij CO2 vrijkomt. Op dit moment zijn we bij The Bamboovement dan ook bezig om die CO2-uitstoot in kaart te brengen, zodat we dat kunnen compenseren door bijvoorbeeld verschillende duurzame projecten te ondersteunen. Denk aan een boomplantproject, maar het kan ook een project zijn dat zich op zonne-energie in Kenia focust. Zo hebben we een aantal projecten waar we de komende periode mee gaan samenwerken om op die manier te zorgen dat we het stuk transport vanuit Azië deze kant op ook kunnen verduurzamen.”
Drie jaar geleden bedacht je om The Bamboovement te starten, wat was je trigger?
“In eerste instantie had ik mijn zinnen gezet op een ander plan in Indonesië, namelijk het inhuren van vissers om betaald plastic op te vissen. Het idee was om het opgeviste plastic om te zetten in plastic bakstenen, die bovendien aardbevingbestendiger dan normale bakstenen zijn, om daarmee huizenprojecten te ondersteunen. Dat was het initiële plan.”
Waar dat streven naar een betere wereld vandaan komt? “Zelf heb ik in Amsterdam Bestuurs- en Organisatiewetenschappen gestudeerd. Zeker geen studie die zich op duurzaamheid toespitst. Eigenlijk heb ik mijn hele leven al veel gereisd, en op alle plekken waar ik kwam – van Nepal tot de zoutvlaktes in Bolivia -, zag ik heel veel plastic. Shockerend.
Na mijn studie had ik niet de behoefte om verder te studeren, ik wilde vooral kijken hoe ik voor dit wereldwijde probleem iets kon betekenen. Zeker omdat wij hier in het Westen grootgebruikers en -vervuilers zijn. Vaak bestaat het idee dat het probleem niet bij ons ligt, maar landen ‘daar’, aan de andere kant van de wereld. De werkelijkheid steekt precies andersom in elkaar. Alles wat we hier in ons dagelijks leven aanraken, wordt vaak aan de andere kant van de wereld geproduceerd. En ja, we krijgen er mooie producten voor in huis, maar zij zitten met de bijeffecten.”
Joshua met de backpack die struikelde over de massa’s plastic, het begin van The Bamboovement.
Waar Joshua eerst zijn zinnen op de plastic bakstenen had gezet, bleek het verdomd lastig om als buitenlander in Indonesië een bedrijf te starten. Om het nog niet over de bulk aan investeringen te hebben. Hij gooide het op een andere boeg: “Eenmaal in Indonesië kwam ik Simon tegen. Hij had een bamboe werkplaats waar hij bamboe rietjes maakte. Samen zijn we bamboe producten in Europa gaan afzetten.
Waar nu de focus nog volledig op bamboe ligt, is het idee om in de toekomst verder te kijken naar hoe we naast het aanbieden van duurzame producten ook nog een andere stichting kunnen opzetten die op een andere manier bijdraagt aan plasticminderen.”
Is het doel van The Bamboovement het neerzetten van een groot bedrijf?
De afgelopen tijd is het all-about-bamboe bedrijf goed gegroeid. Inmiddels zijn ze zelfs op het punt aanbeland, dat ze de handen met investeerders, na een grondige check en op basis van onderbuikgevoel, ineen hebben geslagen om niet alleen binnen Nederland, maar in heel Europa duurzame producten op de markt te brengen. “We denken echt dat we passende investeerders hebben gevonden die in de missie van The Bamboovement geloven, en het ons gaat helpen om de gewenste impact te kunnen gaan maken.”
Of Joshua van groot, groter, grootst droomt? “Ja! Toen ik met The Bamboovement startte heb ik altijd gezegd dat ik het doe om veel impact te maken. Eén van de eerste dingen die ik wilde doen, was om bamboe producten aan hotelketens, luchtvaartmaatschappijen te leveren.”
Maar de luchtvaart is toch verre van duurzaam? “De reden erachter was dat dat juist de wegen zijn, naar mijn mening, om meer impact te maken. Als een willekeurige luchtvaartmaatschappij alle plastic producten van boord haalt en het vervangt door duurzame producten, dan blijft het vliegen op zich nog altijd niet duurzaam, maar op die manier kan je wel impact maken. Daarbij kan je veel mensen tegelijkertijd inspireren met producten die ze nog niet kenden, denk aan bamboe tandenborstels en rietjes. Dat is het doel achter The Bamboovement: hoe kunnen we zoveel mogelijk impact maken en mensen met onze producten inspireren.”
Hoe ga je om met de spagaat tussen willen groeien (economische groei) en de extra impact op de aarde?
Op een gegeven moment kom je in een fase om door te pakken als je écht wil doorgroenen. Groene ondernemers zijn vaak alleen niet de grootste voorstander van economische groei, omdat ook dat veel negatieve impact op de aarde heeft. Hoe gaat The Bamboovement met die tweestrijd om? “Ik denk dat het belangrijkst is om trouw te blijven aan de kernwaarden die je voor jezelf en je bedrijf hebt opgesteld. Eén van onze kernwaarden is transparantie. We willen de buitenwereld laten zien waar we staan en waar onze bamboe producten vandaan komen.
Het is niet erg om groter en groter te worden, als je maar nog steeds weet waarom je doet wat je doet en dat je impact kan blijven maken. Houd focus op het initiële idee. En als je daardoor meer omzet draait, welke betekenis ga je daar dan aan geven? Zelf zou ik dat met The Bamboovement graag in een stichting willen omzetten, zodat we op die manier lokale gemeenschappen kunnen ondersteunen. Juist dan vind ik dat groei iets heel positiefs is. Is groei voor je eigen gewin, dan is het een ander verhaal.”
Waar liggen kansen, wensen en dromen van The Bamboovement?
“Een droom is toch wel om ooit B Corp te worden. Noem het het meest uitbundige label dat je als duurzaam bedrijf kan hebben, waarbij de focus niet alleen ligt op duurzame producten, maar ook op het hebben van een duurzaam kantoorgebouw, krijgt iedereen in de keten een eerlijk loon, wat zijn de werkomstandigheden in fabrieken. Het omvat elk social en environmental bedrijfsaspect. Plan is om met The Bamboovement binnen 3 à 5 jaar een B Corp te worden.”
Waar Joshua en co verder van dromen gaat eind 2020 werkelijkheid worden. “Inmiddels zie je bamboe producten in meer en meer winkels liggen. Prachtig! Continu kijken we naar producten die we dagelijks gebruiken en waar (bijna nog) geen duurzame alternatieven voor bestaan. Eén van de dingen waar we op uitkwamen waren (wegwerp)scheermesjes. Jaarlijks gebruiken we miljarden scheermesjes die niet gerecycled kunnen worden. De afgelopen 2 jaar zijn we intensief bezig geweest met de ontwikkeling van ‘s werelds allereerste 100% plasticvrije wegwerpscheermesje, bestaande uit een nieuwe formule van restproducten.
En dan willen we in 2022 ons eerste premium scheersysteem op de markt brengen, zo eentje waar je alleen de scheerkop van vervangt. Nog steeds proberen we waar mogelijk producten (deels) van bamboe te maken, omdat we geloven in het type materiaal. Maar er zijn producten waar bamboe door andere duurzame materialen wordt overtroffen, dan kijken we hoe we het dan kunnen doen.”
Bruggetje naar je eigen leven: hoe duurzaam vind je jezelf?
“Bij alles wat ik doe, probeer ik op te letten op wat voor impact mijn keuze heeft. Voordeel is dat mijn ouders vroeger altijd al erg met duurzaamheid bezig waren. Wat dat betreft is het er met de paplepel ingegoten. Als het kan, eet dan biologisch. Vermijd plastic. Geen vlees. Reis minder met het vliegtuig. Dat zijn dingen in het dagelijks leven waar je aan gewend raakt.
Ik snap dat als je niet zo bent opgegroeid, het als een grote klap kan voelen als je beter bepaalde dingen kan laten. Aan die groep zou ik willen zeggen: ‘Doe het geleidelijk aan, het hoeft niet allemaal in één keer heel extreem. Door het stap bij stap te doen, wordt het een gewoonte en maakt het niet meer uit als je geen vlees of vis meer eet, of zo min mogelijk plastic probeert te kopen. Bewustzijn, daar begint het bij.”
Dit en dat ‘mag’ niet meer. Is dat niet het grootste misverstand wat er is?
“Goede vraag! Zeker als mensen het gevoel krijgen dat bepaalde dingen worden opgedrongen, dat het niet de ideale mindset is. Het bewustzijn moet er zijn waarom het groener is voor mens, milieu en dieren om iets te laten, om op basis van dat uitgangspunt andere keuzes te maken. Er zijn nog zat stappen te maken in hoe consumenten naar een duurzamere levensstijl kijken. Het moet vanuit het willen komen en niet vanuit het wel of niet mogen.”
Tip voor thuis, wat kunnen we allemaal doen om ons steentje bij te dragen?
“Zie het plezier in van duurzaam leven. Nog vaak wordt het als een uitdaging gezien, omdat je hier en hier op ‘moet’ letten, maar het kan juist ook een positieve prikkel zijn. Stel dat je het eten van vlees niet volledig wil opgeven, zie dan de uitdaging erin om vaker vegetarisch te koken. Leer je mooi ook nog veel nieuwe gerechten te proeven.
Een tweede tip voor thuis is, koop je ingrediënten lekker lokaal met een eigen herbruikbare boodschappentas in de hand. Geeft je veel energie en kan je blik op het dagelijks leven verrijken. Haal de kaas als vanouds bij de kaasboer, paprika’s bij de groenteboer en een bakje blauwe bessen bij de fruitboer. Het zorgt voor een bewustere kijk naar wat er vanavond op het menu staat, dan waardeer je je eten (en alle bijbehorende ingrediënten) des te meer.”
Je koopt de bamboe producten van The Bamboovement o.a. via hun webshop of de ZustainaStore. Denk aan hun bamboe besteksetje, bamboe haarborstel, bamboe tandenborstel, bamboe zeepbakje en glazen koffiebeker
Ons organisatietalent pur sang. Zorgt dat alles financieel op orde is. Houdt ons scherp en stroomlijnend het huis-op-orde. De schappen worden tijdig gevuld en de rekeningen op tijd betaald. En Iris zet zich in voor Gen Z, een generatie met nieuwe wensen en ideeën, maar waar duurzaamheid een grote rol speel.