Chokay chocolade. Ha, daar is-ie, je aandacht! Verwacht de komende minuten een heel zoet verhaal, want de chocolademakers Lars en Bart zijn voorstander van suikervrije chocolade met een zachte smaak. Van boon tot reep helemaal okay moet zijn. Ga er maar eens goed voor zitten, want als liefhebber van chocolade ben je wel even zoet met deze story of.
Chokay? Chokay!
Zoals gezegd, Lars en Bart staan aan het roer van Chokay. Kennen doen de twee elkaar uit het Bredase bier-, burgers- en buitenleven. Nee hoor, zonder dollen, het duo kent elkaar uit de tijd, waarin ze lid waren van een club voor mensen die iets met persoonlijke ontwikkeling én iets goeds voor de samenleving wilden doen. “Allebei waren we al langer ondernemer”, vertelt Bart. “Op een gegeven moment liep Lars tegen een suikervrije chocolade aan. We zaten toen allebei in de fase van kinderen krijgen en bewustwording van hoeveel suiker er in vrijwel alles wordt gestopt. Het maakte ons bewust dat écht iets lekkers zonder suiker vinden een behoorlijke uitdaging was. En wat er was dat lag in het dieet-supermarktpad.”
Lars vult aan: “Maar waar zijn de lékkere, suikervrije chocolades van deze wereld? Tijd om het heft in eigen hand te nemen met als doel iets te maken dat we zelf lekker zouden vinden, maar dat onze koters ook heerlijk zouden vinden. Zo was Chokay een feit!”
…er wel suikervrije chocolade van kunnen maken
Voorgaande is alweer zo’n zes jaar geleden. Time flies als je chocolademaker bent. Maar vanwaar die fascinatie voor suikervrij? “Er zit in zoveel chocoladerepen zoveel suiker”, vertelt Lars, “dat is helemaal niet nodig. Suiker is een heel overheersend ingrediënt. Haal je het eruit, dan proef je de andere ingrediënten veel beter. Goede cacao heeft al die ongezonde poespas niet nodig. Dát willen we laten proeven!”
“Onze missie is om de chocolade zo okay mogelijk te maken”, vult Bart zijn compagnon aan. “In de basis moet het een lekker product zonder suiker zijn, maar ook op alle andere vlakken moet het dik in orde zijn. Dus ja, zo zijn we ook fairtrade, biologisch, vegan, plasticvrij en vindt de productie in een leer-werkomgeving plaats. Op alle vlakken kijken we wat de beste keuze is die we voor het product en het proces kunnen maken.”
Waar ze zijn begonnen? “In het begin hebben we een Belgische chocolademaker die bij verschillende chocoladefabrieken had gewerkt, gesproken. Hij heeft ons wegwijs gemaakt in de wondere wereld van chocolade (of Willy Wonka, zo u wilt haha), en verteld waar wij onze suikervrije chocolade zouden kunnen laten maken. Gelukkig was het zo dat de fabriek waar we het meest enthousiast over waren in het Fairtrade-programma en RainForest Alliance-programma actief was. Dit voelde voor ons als twee vliegen in één klap: én suikervrije chocolade én transparantie over de keten van bean to bar!”
Het straalt ervan af dat de mannen blij worden van het duurzame ondernemerschap. “Weet je”, zegt Lars, “Chokay moet helemaal oké zijn, maar in de basis moet het een chocolade zijn die lekker is.” Lars vertelt een anekdote vanuit de beginfase: “Een paar jaar geleden was ik bij Marqt in Amsterdam – één van onze eerste klanten – waar een man voor mij in de rij Chokay in z’n mandje had liggen. Ik vroeg ‘m wat hij ervan vond. Hij zei: ‘Ik vind het zó lekker! Op zaterdagavond als ik met m’n vriendin op de bank zit, dan trekken we een zakje open en eten we ‘m samen leeg.’ Daar doe je het als chocolademakers voor – GOUD!”
Suikervrije chocolade, is dat wel lekker te krijgen?
Hoe ze suikervrije chocolade lekker krijgen? “Waar we in het begin met stevia werkten, zijn we inmiddels overgestapt op het zoeten met voedingsvezels uit een agaveplant”, vertelt Bart. “Dit zijn geen suikers, bevatten nauwelijks calorieën, maar hebben wel een zoetje. De rest van de bitterzoete smaak halen we uit de mix van cacaobonen. In de original lijn komen de cacaobonen uit West-Afrika, bonen die van nature bitterder zijn. Voor de biologische lijn halen we de cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek en Peru. Deze bonen zijn veel fruitiger en minder bitter. Zo krijg je een chocolade die alsnog zoet genoeg is.”
Waar staat Chokay over 5 jaar?
Dat de twee ondernemers barsten van de ideeën staat buiten kijf. Maar hoe ver rijken hun ambities? “Het merk kan heel groot worden, maar ik hoef geen vijftig mensen op kantoor te hebben”, zegt Lars. “We zouden het heel gaaf vinden als Chokay een Europees merk wordt dat een zeer geliefd alternatief voor chocolade met suiker is, en er ook nog eens leuk uitziet.” Hierop inhakend vertelt Bart: “Hoe geweldig zou het zijn als mensen op zoek zijn naar bewuste producten , Chokay herkennen en op een gegeven moment zeggen dat wij hét bewuste alternatief voor suikerchocolade zijn.”
Ondanks dat de heren naam en faam buiten de landsgrenzen willen maken, gaat hun chocoladehart sneller kloppen door dicht op het product en de klant te zitten. “We vinden het heel leuk om zelf dingen te doen”, vertelt Bart. “Zo zijn we laatst aan de productielijn gaan staan, omdat we een nieuwe machine hebben gekocht. Dat maakt ons blij, niet het managen van zoveel mogelijk medewerkers.”
Hoe duurzaam zijn jullie zelf?
Chokay is zo groen als het maar zijn kan, maar hoe duurzaam is het ondernemende duo thuis? Lars: “Ik houd van het buitenleven en van lekker eten. Ik ben vegetariër, heb een moestuin en gezellig kibbelende kippen. Waar ik zelf altijd lekker op ga, is dat ik thuis maar één auto heb. We doen veel op de fiets en ons nieuwe kantoorpand is klimaatneutraal. En verder letten we bij Chokay ook veel op het voorkomen van voedselverspilling. Als een product over de THT-datum is, dan hoef je het in het geval van chocolade niet weg te gooien. Smelt het en maak er bijvoorbeeld taart van.”
Bij Bart zit het duurzame ‘m vooral in de klimaatimpact van reizen. “In principe doe ik alles op de fiets, vliegen doe ik eigenlijk niet meer aan. Kijkend naar de boodschappen, dan probeer ik zoveel mogelijk ingrediënten uit het seizoen en lokaal te kopen. Eén van de dingen waar ik me altijd aan erger, is dat we het hele jaar door bepaalde groenten en fruit kunnen kopen die ver buiten het seizoen zijn – laten we daar mee stoppen en lekker eten wat in het seizoen is.”
Koud kunstje versus zware kluif
Op de vraag of ze morgen zo weer een chocolademerk zouden opzetten, volgt een lachsalvo. “Het is niet makkelijk. het is ploeteren”, vertelt Lars. Bart: “Toegegeven, we hebben best wel regelmatig tegen elkaar gezegd dat als we dit jaar niet bij bepaalde winkels binnenkomen of niet een bepaalde stap maken, dan stoppen we ermee. Het verhaal wil dat we onze doelstellingen eigenlijk nooit haalden, maar tóch gingen we door.” En dat is met een hele goede reden vertelt Lars: “Het blijft gewoon een hele leuke reis. We doen na al die jaren nog steeds mee en zitten zelfs in de lift!”
Zeker in het begin was het tegen de stroming inzwemmen, maar inmiddels heeft Chokay o.a. een prachtplek in de Ekoplaza en natuurwinkels weten te bemachtigen. Sinds de lancering van hun biologische lijn (nadat ze veel vraag naar bio kregen en zich in de materie zijn gaan verdiepen) openden snel veel nieuwe deuren, zoals de Ekoplaza’s van deze wereld. “Met onze eerste original lijn konden we vanwege het niet-biologische karakter niet naar de eco-winkels”, aldus Lars. “Nu we de biologische lijn hebben, liggen we onder andere met onze Chokay almond cinnamon en Chokay almond seasalt in de winkels waar we Chokay willen hebben. Waar de mensen bewust naar suikervrije, vegan, biologische, fairtrade producten op zoek zijn en wie weet wel bewust naar óns op zoek zijn.”
Tips voor jonge ondernemers met een groen hart
En óf de ondernemers tips voor andere ondernemers hebben. Lars: “Geloof je er zelf in, dan moet je gewoon doorbijten. Doorzetten!” Bart vult zijn collega met een geinig weetje aan: “Helemaal in onze begintijd toen we met chocolade aan het experimenteren waren, vonden we de eerste chocolade helemaal niet zo lekker. Toch zijn we akkoord gegaan. De Bijenkorf was onze eerste klant. Aan de ene kant maakte ons dit heel trots, want ‘hallo, we liggen bij de Bijenkorf’, maar aan de andere kant vroegen we ons hardop af of consumenten het wel lekker zouden vinden. In het bijzonder, omdat we zelf niet dolenthousiast waren. Vrij kort daarna hebben we elkaar aangekeken en gezegd om het nooit meer zo te doen. Sindsdien pakken we alleen nog maar door met Chokay chocolade waar we zelf blij van worden. Vergeet dat als ondernemer niet: sta achter je product!”
LEES OOK: 12 DUURZAME CHOCOLADE MERKEN DIE GOED DOEN VOOR MENS EN MILIEU
De manus-van-alles van ons team. E-commerce talent, sales tijger en up to date van alle trends en ontwikkelingen. Heb je een sorry-free product met een pakkend merkverhaal of wil je de krachten bundelen? Ole brengt mensen en merken samen. Want zo maken we impact.