Jawel, jawel. De tijd om eens lekker met de vingers in de grond te wroeten is hier. Wie weet wordt dit hét jaar dat je je eigen moestuin wil aanleggen. Lekker verse groentes uit eigen tuin. Vol vitamines, geen pesticiden. Smaakt naar meer? Laat je bijpraten over wanneer zaaien van welk type groen een GO is met de moestuinkalender.
Voordelen van een mini-moestuin
Iedereen kan zich er vast iets bij voorstellen: groenten uit eigen tuin eten, dat heeft toch iets idyllisch? Om de haverklap wil je kijken of die tomaatjes al een rode blos hebben of die krop sla al bijna ready to eat is. Naast dat het – zeker ook met het kleine kroost – leuk is om je eigen moestuin te hebben, is er meer reden tot luid gejuich:
- Wanneer je groenten uit eigen tuin eet, hap je geen pesticiden en andere chemische rotzooi weg. Spul dat simpelweg niet in ons lichaam thuishoort én geen fijne voor de flora en fauna is. De natuur hoort haar ding te kunnen doen, wat jij?
- Verder is het zo dat groen uit eigen groentetuin gezonder is. Dat zit zo. Koop je je bups vitamines bij de groenteboer of supermarkt, dan heeft het vaak al een aardige (wereld)reis erop zitten. Terwijl de CO2-uitstoot per kilometer verder aantikt, werkt dat voor de vitamines net andersom. Des te langer het duurt voordat je het groen op je bord hebt liggen, des te meer goede bouwstoffen hun grootste kracht al hebben verloren. Haal je je bloemkool, broccoli of komkommer uit eigen moestuin, dan serveer je het waarschijnlijk zo snel mogelijk na het oogsten uit. En dus houd je meer vitamines in je mond over.
- Tot slot, beter voor de cententas. Die paar donnies die je anders voor je groente had uitgegeven, blijven zo net iets langer in je zak zitten. Kan je weer lekkere nieuwe groentezaadjes voor kopen. Of ander moestuin material.
Moestuinkalender 2021
Houd je je in grote lijnen aan de moestuinkalender dan weet je dat je haast elk seizoen aan het eigen groen zit.
Wintermaanden
Januari en februari. Hartje winter. Wie weet denk je dat er dan geen beginnen aan is met je moestuin. Welkom in de beste maanden om aan je moestuin adventures te beginnen. Dit zijn de perfecte maanden om je moestuin aan te leggen, het voorbereidende werk te doen en om zaden (liefst biologische) in te slaan.
Of je moet wachten tot de winter definitief ten einde is gekomen, voordat je iets kan zaaien? Zeker niet! Wil je in het voorjaar je eerste groen op het bord zien, dan kan je nu alvast (zeg rond eind februari) zaden van spinazie, erwtjes, wortels, raapstelen, sla en radijsjes onder een laagje aarde stoppen. Een speciale is rucola. Die kan je als je wil rond Valentijnsdag al zaaien. Inpakken tegen vorst heeft deze groene hubby niet nodig. Hij kan tegen een stootje.
Verder is het goed om na te gaan of je moestuin op een zalige-zon-op-de-snoet positie of niet. Groenten als kool, courgette en pompoen houden ervan. Meer schaduw? Kruiden, rucola, pluksla en andere slasoorten doen het daar vooral goed. Meer een mengelmoes aan zon en schaduw? Bessen zijn the best!
Maart / april / mei
Maart roert z’n staart. April doet wat ‘ie wil. Nou, dat hebben we gemerkt. Zeker in die laatste maand zaten er nog aardig wat nachten met vorst tussen en dagen dat het kwik rond de 5 graden dobberde. Anyhows. Voor beide maanden valt iets over het moestuinieren te zeggen. In maart kan je aan de plant met uien, sjalotten, tomaten, peper, paprika en aubergine.
April is de tijd dat de zon zich vaker laat zien en je wellicht wat meer voor het tuinwerk voelt. Zie april als de ideale zaaimaand. We noemen wortels, peulen, erwten, prei, snijbiet, asperges raapstelen, spitskool, witte kool. spruitjes, rode biet, pastinaak, rucola, spinazie, (ijsberg)sla en radijsjes. Verder kunnen zaadjes van kruiden de grond in. Bommetjes aan vitamines die je maal verrijken. Denk aan tijm, dille en peterselie. Het staat niet op de planning, maar stel dat er een goed koude of natte aprildag of -nacht tussenzit, bedek dan je moestuin tijdelijk met bijvoorbeeld een broeikap.
En mei dan? Wat een geluk! De eerste (lente)groenten kunnen worden geoogst. Denk aan de radijsjes en raapstelen van deze wereld. Mocht je vorig jaar al met het moestuinieren zijn gestart en je hebt in december rabarber gezaaid, dan is dit de tijd om het te oogsten. En te eten.
Juni
Nog zo’n zaaimaand. Houd je van Aziatisch tafelen, dan is dit het moment om je paksoizaadjes te planten. Alhoewel, dat kan je tot en met september doen. Je hebt dus nog even. Ook bonen die aan stok of stam groeien, boerenkool en zomersla kunnen de grond in. Bovendien is dit de tijd om bessen te oogsten, maar ook asperges (juni = aspergemaand) en bieten voelen zich nu senang genoeg om geoogst te worden.
Juli & augustus
Aardbeieeeen! Niet voor niets worden het zomerkoninkjes genoemd. Verder kan je in juli late kool zaaien, zoals broccoli, koolrabi, spitskool, savooiekool en boerenkool. En zorg je ervoor dat je groen niet oververhit en uitgedroogd raakt tijdens een hittegolf. Water, water, water geven en beschutting creëren dus.
September
De maand van het zaaien en oogsten. In de eerste helft kan je nog prima peterselie, kervel, koriander, radijs, kropsla, pluksla en kervel oogsten. Verder is september de tijd van het jaar om voorbereidingen voor volgend jaar te treffen. Denk aan het kweken van kiemplantjes (wel in de winter afdekken), verschillende koolsoorten, veldsla, rucola en winterpostelein.
Oktober t/m december
Heb je het over herfst- en winterkost, dan denk je al snel aan wortels, koolsoorten, prei en knolselderij. Precies dat kan je in deze periode prima op tafel toveren. Tussen oktober en half november kan je starten met het kweken van knoflook. En de hele maand november kan je voor rabarber gebruiken. Omdat december door alle festiviteiten al genoeg van je vraagt, kan je je moestuin in deze tijd goed met rust laten. Toch zin om iets te doen? Maak het winterklaar en bedek het met een goede laag compost. Lees hier hoe je dat makkelijk zelf kan maken. Hint: het is een eitje!
Extra
Stel nu hè, stel dat je in de moestuin staat en het even niet meer weet. Dikke kans dat er namelijk net het type groente niet in bovenstaande moestuinkalender staat waar jij en la familia zo’n fan van zijn. Dan kan je altijd de app Moestuinder erbij pakken. Ook zij leggen je uit wanneer je wat het best kan zaaien en oogsten. Alleen voordat je aan die laatste stap toe bent, is het geven van veel TLC essentieel. Ook daar heeft deze app aan gedacht. Verzorgingstips vliegen je om de ogen. Groengarantie verzekerd!
Groens voor in de moestuin kopen
Tijdje terug hadden we het met je over Dille & Kamille. Het merk dat driedubbel om duurzaamheid geeft. En dus ook om het aanleggen van je eigen moestuin. Zie zo, ze hebben cadeautjes van moeder aarde in een zakje gestopt. Biologische groentezaadjes als gemengde sla, mosterd en boerenkool. Hah, leuk zeg!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over de moestuinkalender houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.
Het creatieve groene brein van het stel. Schiet van links naar rechts, met altijd weer een nieuw idee. Vanaf mijn 30e werk ik als bestuurder in de zorg. Veranderen en reorganiseren is mijn vak. Mensen in beweging krijgen mijn grootste passie. Laten zien dat anders vaak leuker en beter is, vind ik het mooiste om te doen. Hoe? Door te doen. Vallen en opstaan. Door tientallen managementboeken per jaar te lezen. Door goed te kijken en te luisteren naar medewerkers. Lezing of box samenstellen? Doet ze allebei graag. Laat haar je inspireren.