Banken. Logge organisaties waar je je geld stalt. Waar je zou verwachten dat daar niets mis mee is, want hé ‘het ziet er van buiten toch gelikt uit’, wordt er achter de schermen veel met je centen gerommeld. Het gros van de banken investeert in witwaspraktijken, controversiële wapenhandel of bedrijven die mensen- en dierenrechten schenden. BAH! Nu zijn er duurzame banken die het wél snappen. Da’s maar goed ook!
(Niet)-duurzaam bankieren, wat is dat?
Noem ze groene banken, duurzame banken of voorvechters van ethisch bankieren. Banken die er niet alleen op uit zijn om zelf beter uit de strijd te komen, maar die met gevoel centen met hun leven bewaken. Daarover zo meer. Eerst banken in z’n algemeen. Waar het een heel fijn idee is dat we ons geld bij de bank kunnen stallen, en het niet zelf in oude sokken onder ons kussen hoeven te bewaren, zit er een addertje onder het gras. Banken lenen namelijk hun (lees jouw) geld uit aan bedrijven. Nationaal en internationaal. Vanwege de niet-te-beseffen-hoge bedragen op de banks’ bankrekening kunnen ze aan de hele wereld in alle sectoren waar ze maar willen tegen wat rente jouw euro’s uitlenen.
Moraal van het verhaal: ons saldo kan zo maar eens in de handen van bad boys komen. Slechte toestanden die het daglicht niet verdragen. Denk aan kinderarbeid, productie van wapens en ander gevaarlijk spul, overdreven bonussen, dierenleed, corrupte regimes…dat is toch niet normaal? En dat met je zuurverdiende centen zonder dat je er weet van hebt.
Aan de andere kant van het spectrum heb je de duurzame banken waar je je geld kan stallen. Open je bij zo’n groene bank een rekening, dan weet je dat ze het beste met de planeet voorhebben. Bancaire boeverij is uitgesloten. Sinds een paar jaar is er een boekje over de bankensector opengegaan. Eén waarbij veel banken hun boekje te buiten gaan en zijn gegaan, waardoor consumenten er geen fiducie meer in hebben. Zeker niet als je in je dagelijkse leven zo milieuvriendelijk mogelijk je ding doet. Massaal wordt geld dan ook van niet-duurzame naar duurzame banken overgezet.
Wat zijn de voordelen van duurzame banken?
Tussen de regels door heb je ze net al voorbij zien komen, maar een lijstje kan nooit geen kwaad.
- Beter voor iedereen
Door je geld onder te brengen bij een duurzame bank weet je dat je geld niet in verontrustende projecten wordt gestopt. Tot op de komma nauwkeurig wordt elke cent gebruikt om de wereld een beetje mooier te maken. Geen investeringen in de vlees- en zuivelindustrie bijvoorbeeld, geen natuurgebieden die ten onder gaan, geen dierenleed, geen boeren die van hun land worden verjaagd. Duurzame banken stimuleren duurzame vooruitgang, waarbij je geld met respect voor mens, milieu en moeder aarde wordt beheerd. Ethisch bankieren dus. - Niets te verbergen
Duurzame banken houden niet van geheimen. Die hebben ze dan ook niet. Deze club bancaire boegbeelden zijn transparant over wat er met je geld wordt gedaan. Surf naar de website van de desbetreffende groene bank of pak de telefoon eens, en ze zullen je in geuren en kleuren vertellen wat ze doen en waarom ze doen wat ze doen. Het is dat ze het nog net niet van de daken schreeuwen, maar het liefst zouden ze dat doen. Banken die wel sneaky as hell zijn, wimpelen je het liefst gelijk af.
In 3 stappen duurzaam bankieren
Nu is overstappen naar een andere bank niemands favoriete bezigheid. Als een berg kan je er tegenop zien. Toch blijkt het in werkelijkheid geen Mount Everest te zijn die je moet trotseren om van een A naar Beter bank te switchen. Laten we zien.
Stap 1: Doe de check hoe duurzaam je bank is
Begin vooral eens bij het begin. Weet je namelijk al hoe duurzaam of vooral niet-duurzaam je huidige bank is? Via de Eerlijke Bankwijzer – een prachtinitiatief van onder andere Amnesty International, Oxfam Novib en Milieudefensie – kan je precies zien welke duurzame banken er zijn, en welke banken toch net wat meer lak hebben aan mensenrechten en klimaatverandering. Nederlandse banken worden beoordeeld op maar liefst negen thema’s: klimaatverandering, dierenwelzijn, gezondheid, natuur, mensenrechten, gendergelijkheid, arbeidsrechten, belastingen en corruptie. Na diepgravend onderzoek blijken ASN Bank en Triodos Bank (onderdeel van De Volksbank) de top van duurzame banken te domineren.
Stap 2: Bal die vuist
Als nu blijkt dat onderwerpen die jij heel belangrijk vindt niet door je huidige bank worden gecovered, en je baalt van wat je leest over je bank? Dan kan je gelijk je biezen pakken en overstappen naar één die wel oog heeft voor mens, milieu en moeder natuur. Wat je ook kan doen, is eerst de ‘barricade’ op om eens bij je bank een klacht indienen. Dat je bent geschrokken van wat je over hun wanpraktijken en loze beloftes te weten bent gekomen.
Volgens Milieudefensie (zij kunnen het weten als winnaars in de Shell-rechtzaak!) kan dat al het verschil maken. Natuurlijk, niet die ene klacht van jou alleen. Doen we het met z’n allen, dan stapelen de klachten op. Zien ze daarnaast dat veel mensen overstappen, dan gaan ze zich vanzelf op een gegeven moment achter de oren krabben. Publieke druk zetten kan soms zoveel meer teweegbrengen dan we denken. Go for it!
Stap 3: Stap over naar beter bankieren
Heeft je huidige bank het toch echt bij je verpest? Zie je zakendoen niet meer zitten? En stoppen ze niet met hun vervuilende pesterijen? Dan kan je altijd gaan bank hoppen. Zeker de duurzame banken helpen je maar al te graag om aan the green side te komen. Aan dat overstappen kleven toch altijd veel nadelen, is ons idee. Uhh…was ons idee. Het valt dus best mee. En je weet dat de tijd die je erin investeert wel uiteindelijk z’n vruchten af gaat werpen. Geen saldo meer in wapenhandel of terrorisme, maar in projecten die de wereld een mooie make-over geven.
Mocht het moment daar zijn om over te stappen, volg dan de volgende stappen:
- Kies je nieuwe bank
Kies bij welke duurzame bank je je geld onder wil brengen. Ga na bij vrienden waarom zij voor bank ‘X’ of ‘Y’ hebben gekozen. Wat heeft hen overtuigd? Wat maakt dat die groene bank een streepje op de rest voor heeft gekregen? Wandel voor het totaaloverzicht ook altijd even digitaal binnen bij de Eerlijke Bankwijzer. - Meld je aan voor de overstapservice
Laat je nieuwe bank weten dat je graag overstapt. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken bestaat er een gratis overstapservice. De bank waar je nu je saldo onder gaat brengen, zorgt er in een periode van 13 maanden voor dat alle bij- en afschrijvingen automatisch naar je nieuwe rekening worden omgezet. Heb jij dus mooi geen omkijken naar. - Verstuur overstapkaarten
‘Groetjes uit…’ Die bedoelen we niet. We hinten op de speciale overstapkaarten van Overstapservice (what’s in the name) die je naar bedrijven en instellingen kan sturen om hen te informeren over je nieuwe rekeningnummer. Dat overstappen wordt je zo makkelijk mogelijk gemaakt.
6x Duurzaam betalen met deze initiatieven
Laten we nog even een klein zijstraatje inslaan. Welke banken stimuleren je om ‘iets groens’ te doen? Om duurzaam te betalen, oftewel met zo min mogelijk CO2-uitstoot, vervuiling en andere ongein. Komen een paar voorbeelden:
- ASN Bank
In het rijtje van duurzame banken van Nederland hoor je ASN Bank vrijwel altijd vallen. Voor dierenwelzijn en mensenrechten scoren ze maar liefst een dikke 10 volgens de Eerlijke Bankenwijzer. Zij snappen het! Zoals ze zelf zeggen: ‘Van een rijke natuur plukken we allemaal de vruchten. Zolang we maar niet meer nemen van de natuur dan ze kan geven. Daarom zetten we jouw geld in om de natuur veerkrachtig te houden.’ Niet alleen woorden, maar ook daden! - Triodos Bank
Volgens de Financial Times – en zij moeten het weten – behoort Triodos Bank tot één van de allerduurzaamste banken op deze globe. Doen ze goed! Hun credo luidt: ‘finance change. Change finance.’ Nou, changen doen ze het zeker. Geen kinderarbeid, mensenleed of vervuiling voor hen. Ze stoppen je saldo alleen in projecten en bedrijven die de wereld alleen maar mooier, beter, gezonder willen maken. Meer doen met je geld noemen ze dat. En niet te vergeten: hun betaalbas is biologisch afbreekbaar. Het volledige vocabulaire bij Triodos praat groen!
- Knab
Niet een in de categorie duurzame bank, wel een die consumenten wil stimuleren om bewust te bankieren. Zo kan je bijvoorbeeld je spaarrente (voor wat ‘ie mag zijn) of ander deel van je saldo aan een goed doel schenken. Denk aan het KNGF Geleidehonden of SOS Kinderdorpen. Alles om de medemens te supporten. Bedankt Knab!
- SNS
SNS gaat al aardig wat jaren mee. Zie het als het bancaire broertje van ASN Bank. Beiden zijn onderdeel van de duurzame bankclub De Volksbank. Wat veel mensen niet weten, is dat de SNS het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank volgt. Ook hier zit je dus goed groen. - Bunq
Bunq, je weet wel de digitale bank met de regenboogkleurige bankpas. Vooruitstrevend als ze zijn, willen ze haar klanten ook zeker iets duurzaams aanbieden. Zo hebben ze een ecologische betaalrekening waarmee klanten met pasbetalingen bomen (wie weet geldbomen) planten. - En sinds een tijdje hebben ze een duurzame Metal Card, één van RVS. Het voordeel ten opzichte van de normale bankpas, is dat ze minder snel vervangen hoeven te worden. De klassieker is namelijk volledig van plastic en daarbij is de chip vaak beschadigd. De metalen pas heeft dat niet én kan ook nog eens gerecycled worden. Minder vervuiling, net zoveel gemak.
Photo credit: Doconomy.com
- Limiet op je CO2-uitstoot
Waar we het maximaal te besteden bedrag per dag, week of maand kennen, zijn er climate credit cards die hetzelfde principe voor je CO2-uitstoot toepassen. De pionier van dit puike plan was het Zweedse Doconomy. Op basis van de aankopen die je via je creditcard doet, krijg je te zien hoe het er met je uitstoot voorstaat. Als je wil, kan je een limiet instellen. En ja, dat werkt zoals het ook met je betaalpas werkt. Heb je je plafond bereikt, dan kan je niet meer the money spenden. Bewustwording en actie in-1!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over duurzame banken houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.
Het creatieve groene brein van het stel. Schiet van links naar rechts, met altijd weer een nieuw idee. Vanaf mijn 30e werk ik als bestuurder in de zorg. Veranderen en reorganiseren is mijn vak. Mensen in beweging krijgen mijn grootste passie. Laten zien dat anders vaak leuker en beter is, vind ik het mooiste om te doen. Hoe? Door te doen. Vallen en opstaan. Door tientallen managementboeken per jaar te lezen. Door goed te kijken en te luisteren naar medewerkers. Lezing of box samenstellen? Doet ze allebei graag. Laat haar je inspireren.