Mag het een maatje meer zijn? Absoluut! Want waar er vaak in de media op de maatjes 34-36 wordt gepinpoint, is het verre van het gemiddelde. Waar we de fashion industrie al regelmatig met je hebben besproken, hebben we het niet eerder over duurzame plus size kleding gehad. Een gemis! Daarom een lijstje van maatje-meer merken.
New in town: duurzame plus size kleding
Voordat we het over duurzame plus size kleding gaan hebben, eerst even kort een intro over de mode-industrie. Even om alle feitjes weer even helder te hebben. De fashionindustrie is een snelle. In de vijfde versnelling hollen ze van collectie naar collectie. Nieuw spul volgt elkaar in razendsnel tempo op. En op. En op. Materialen belanden na een seizoen in de prullenbak, net als veel restmateriaal. Spul waar veel grondstoffen en vervuilend werk aan te pas is gekomen.
Om nog geen blik op het prijskaartje te werpen. Spotgoedkoop, die moet je toch hebben, hebben, hebben? Kan je toch niet laten liggen? Totdat je het drie weken in huis hebt en nu eigenlijk al op bent uitgekeken. Zonde van het materiaal, zonde van het geld, zonde voor het milieu en de makers. Fast fashion is real!
Onderweg zijn de modemakers de weg kwijtgeraakt, we kunnen niet anders zeggen. Het geld lonkte, net als de lagelonenlanden om te produceren. Alles moest wijken voor de consumptiemaatschappij. Alles meer, groter, beter, sneller. Dat dus. Sinds een paar jaar is een tegenbeweging in opmars. OPMARS moeten we eigenlijk zeggen, want ze komen met velen. Merken die je helpen in de route naar een groene(re) garderobe. Merken die voor slow fashion kiezen en zich niet door de trends en modegrillen laten gek maken. Merken die geven om mensenrechten. Hallelujah!
Alleen toch was er altijd nog iets wat aan een groot deel van de bevolking knaagde. Een grote groep kon met hun maatje meer (zeg vanaf maat 44, de mode-industrie doet er wat vaag over) namelijk nog niet bij die merken terecht. Tot een paar jaar terug toen de duurzame plus size kleding merken van zich lieten horen. En vooral ook zien!
Waar we zelf een hekel hebben aan de term ‘plus size’, zeker als je weet dat 60% van de wereldbevolking maatje 42 of meer heeft, zien we deze merken zelf liever als merken die verder kijken dan de gebaande baden. Die niet stoppen met maken bij maat 42. Om toch te zorgen dat zoveel mogelijk groendoeners dit artikel lezen, zijn we genoodzaakt in de rest van het artikel toch de term ‘duurzame plus size kleding’ te gebruiken. Dat je het weet.
5 duurzame plus size kleding merken
Jawel, jawel het is tijd voor namen en rugnummers. Mooie merken die graag goed doen voor de maatje-meer mens, het milieu en de makers. Toegegeven, het was even uitpluizen, maar dan heb je ook wat.
#1: Reformation
Al eerder hadden we een plekje voor dit duurzame merk gereserveerd. En ook in dit modelijstje mag ‘ie niet ontbreken. Voordat je verder leest, weet wel dat Reformation niet op de kleintjes let. Sommige pieces kunnen de bank een beetje laten breken, just so you know. Terug naar Reformation. Knap. Duurzaam. Beeldschone jurken tot, tja tot wat eigenlijk niet. Elk masterpiece is gemaakt van biologisch katoen, gerecyclede materialen en Lyocell. En omdat het de mode-ontwerpers niet groen genoeg kan, houden ze per item ook nog exact bij hoeveel water, afval en CO2-uitstoot je bespaart. Een vergelijking die wordt gemaakt met een vergelijkbaar standaard fast fashion kledingstuk. Denk aan de H&M’s en Primark’s van deze wereld. You go girl!
Waar dit LA-based brand absoluut oog heeft voor een maatje meer, bestaat niet de complete collectie uit ‘extended sizes.’ Even een extra click hier en je hebt alle XS-3XL items op een rij.
Photo credit: Nu-in
#2: Nu-in
Vers van de persje dit hoor. Sinds begin 2021 heeft dit label namelijk duurzame plus size kleding. En niet zomaar één. Tot en met (Europese) maat 56. Ze gaan dus heel veel sustainable shoppers heel blij maken. Eigenlijk vind je bij Nu-in alles basics voor in je groene garderobe. En dat nog voor een klein budget. Kan dat dan, duurzaamheid en een vriendelijk prijsje in the mix? Wij keken er in eerste instantie ook met een scheef oog naar en geloofden het niet zo 1, 2, 3. Toch lijkt het er verdomd veel op. Aangezien Nu-in een best bedrijf in omvang is, kunnen ze automatisch de prijzen lager houden.
Omdat meer mensen vraagtekens bij hun duurzame handelen zetten, hebben ze voor een transparantere koers gekozen. Ondanks dat ze vooral duurzaam lijken te zijn in hun materiaalkeuze, is er nog veel over dit merk te ontdekken. En je weet, bij twijfel kan je altijd bij de klantenservice van merk ‘X’ aan de bel trekken. Wordt het verhaal dat je krijgt vaag of krijg je überhaupt geen reactie op je groengetinte vraag, dan kan je al vrij snel je eigen conclusies trekken.
Photo credit: Lucy & Yak
#3: Lucy & Yak
Wie dacht dat duurzame plus size kleding er “vast heel saai, suffig en niet van deze tijd zou zijn”, heb je het mooi mis. Zeker als je digitaal bij het unisex brand Lucy & Yak aanklopt. Wat is dit een leukerd hé. Ze zijn niet vies van een kleurtje hier, designtje daar en maatje meer (XXS t/m XXL). Waar ze wel vies van zijn, is niet-duurzaam handelen. Dit doen ze dan ook niet. Waar ze kunnen blijven ze zo dicht mogelijk bij wat duurzaam is.
En waar duurzaamheid verder rijkt dan goed doen voor het milieu en de natuur (werken bijvoorbeeld exclusief met biologisch katoen), doen ze het bij dit Engelse label graag ook zo goed als kan voor de makers. Alle arbeiders krijgen namelijk maar liefst vier keer het minimumloon dat in India vaak de norm is. Goede omstandigheden tegen een leefbaar loon. En toch kunnen ze het alsnog voor een prima prijs aan jou verkopen. Enige dat nu nog rest is het productieproces deze kant ophalen, zodat de CO2-uitstoot door transport nog wat kan worden gedowngraded. Oh wacht, een tijdje terug hebben ze hun ‘Made in Britain’-collectie gelanceerd. Zo zien we het graag!
#4: Elizabeth Suzann
Wij hadden niet eerder van dit Amerikaanse merk gehoord, maar blij zijn we dat we d’r hebben ontdekt. Of, nou ja, gevonden. Ontdekt is ze al langer. En dat is ook niet zo gek als je weet wat ze doen. Ze zijn wel van grote maten, niet van een grote voorraad en ook niet van overproductie. Hoe ze dit voor elkaar weten te boksen? Ze werken met het ‘made-to-order’-principe: ze gaan pas aan de slag, zodra jij (of je buuf, vriend of wie dan ook) een bestelling plaatst. De eerste punten voor duurzaamheid zijn in the pocket.
Verder proberen ze bij Elizabeth Suzann zoveel mogelijk met duurzame(re) materialen te werken. Weet dat het alleen nog lang niet de standaard is, dus check dat altijd even goed als je een item wil inslaan. Omdat Elizabeth nog niet tot de gevestigde orde in de Nederlandse winkelstraten behoort, moet je het wel uit het verre Westen in laten vliegen (en ja, daar horen verzend- en douanekosten bij). Wordt dus wel een prijzige dit, maar dan kan je wel van XXS t/m 4XL shoppen.
Photo credit: Universal Standard
#5: Universal Standard
Universal Standard hebben we de hekkensluiter van het lijstje ‘duurzame plus size kleding’ gemaakt. Als ze zichzelf moeten omschrijven, dan doen ze dat het liefst als “true inclusivity brand.” Elke vrouw verdient het om zich mooi te voelen, om eruit te kunnen zien zoals ze wil. Waar het voor veel mensen met een maatje meer vaak best een struggle (vaak gepaard met een rotgevoel) is, dat shoppen, willen ze die vibe volledig weghalen. Dit Amerikaanse label laat alles in de VS, Frankrijk, China en Peru maken (dus wel wat vlieg- of verscheepwerk). Het goede nieuws is dat ze alles onder eerlijke arbeidsomstandigheden laten maken
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over duurzame plus size kleding houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.
Het creatieve groene brein van het stel. Schiet van links naar rechts, met altijd weer een nieuw idee. Vanaf mijn 30e werk ik als bestuurder in de zorg. Veranderen en reorganiseren is mijn vak. Mensen in beweging krijgen mijn grootste passie. Laten zien dat anders vaak leuker en beter is, vind ik het mooiste om te doen. Hoe? Door te doen. Vallen en opstaan. Door tientallen managementboeken per jaar te lezen. Door goed te kijken en te luisteren naar medewerkers. Lezing of box samenstellen? Doet ze allebei graag. Laat haar je inspireren.