Plastic. Het kwam de afgelopen jaren onze loods niet in. Plasticvrij was een van onze harde eisen. Net als plantaardig. Maar je voelt ‘m aankomen: we hebben een switch gemaakt.
We werden getriggerd door mede B Corpers. Johny Cashew die stopte met blik omdat plastic veel minder zwaar is om te vervoeren en op deze manier minder CO2 uitstoot. Plus: veel langere houdbaarheid.
Trafo belde ons op om te vertellen dat ze ook weer in plastic gaan inpakken, omdat de chips muf wordt. Vlak daarvoor hebben we een lading koekjes moeten weggooien omdat het composteerbare plastic iets te snel oploste.
Hoofdbrekens. Want plasticvrij wilden we niet zomaar laten gaan. Anderzijds: voedselverspilling is ook problematisch. Voor nu hebben we gekozen om plastic toe te laten bij food items van bedrijven die B Corp zijn.
Plasticvrij = duurzaam , want …
Plastic an sich is niet duurzaam. Onze rioleringen zitten vol met microplastics en nanoplastics. Dat is afkomstig van synthetische kleding, chemische schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Het vervuilt het zeewater, komt terecht in vissen en zeevogels en zo uiteindelijk ook in ons eten. De gevolgen hiervan zijn nog onbekend, maar er wordt steeds groter alarm geslagen. In 2022 werd plastic voor het eerst aangetoond in menselijk bloed.
En dan hebben we het alleen nog gehad over het gevolg van plastic producten. De productie ervan is ook niet fris. Plastic wordt gemaakt van de fossiele brandstof aardolie, die schaars is en milieuvervuilend gewonnen wordt.
Meer over het hoe en wat van plastic? Check ons plasticdossier.
PLASTICDOSSIER: WAAROM MINDER PLASTIC AFVAL DE NORM MAG WORDEN
Plasticvrij = duurzaam, toch…?
De onbreekbaarheid van plastic is problematisch, maar het is ook meteen de eigenschap die heel veel oplevert. Met name bij eten en drinken. Plastic is het nummer 1 materiaal als het gaat om waarborgen van voedselkwaliteit. Het is de beste beschermer.
Maar komkommer of paprika met een plastic verpakking eromheen laten wij in de supermarkt het liefst links liggen. Voelt niet goed toch? Die komkommer zonder plastic ziet er vaak net zo goed uit en dat scheelt weer wat plastic.
Prima uitgangspunt, maar het blijkt wat anders te liggen. Want juist omdat plastic zo sterk is, levert het tijdens het tijdens de route van oogst tot keukentafel veel voordelen op. Het plastic laagje beschermt groenten tijdens het transport. Zo komt het in betere staat in de supermarkt en blijft het langer houdbaar thuis. Dat zorgt voor een flinke besparing op voedselverspilling. Een plastic verpakking kan eten dus duurzamer maken. Hoe krom het ook voelt.
Onze vrienden van Fork Ranger maakten er een duidelijke grafiek bij:
Conclusie: plastic hoeft dus niet altijd een onduurzame keuze te zijn.
Nog even een side note: kijken we puur naar de transportkant, dan is zelf kweken, oogsten en opeten natuurlijk stukken beter. Hoewel daar aan de kweek kant weer milieunadelen kleven, vanwege de kleine schaal. Kwestie voor later
Oh, en in het voorbeeld van groenten: koop je ze in het seizoen, dan hebben ze de plastic bescherming minder vaak nodig en is er minder milieubelasting nodig voor kweek en transport. Sowieso een betere keuze dus. Check moestuinkalenders, zoals die van Fork Ranger voor inspiratie.
LEES OOK: THE STORY OF…PLANEETVRIENDELIJKE EETINSPIRATIE VAN FORK RANGER
Alternatieven van plastic bij food
Veel voedselproducten hebben een beschermde verpakking nodig. Plastic staat met stip op 1 als het gaat om kwaliteitsbehoud. Maar wat zijn eigenlijk de alternatieven?
#1 Blik
We spraken met Cappi Wefers Bettink van Johnny Cashew over de mogelijkheden. Johnny Cashew maakte initieel de verrassende keuze voor blik, vanwege hun zero plastic overtuiging. De productiekosten van blik stegen echter en de hogere verkoopprijs leidde tot minder verkopen. Ook moest er voor blik een aparte logistieke stroom bestaan, wat het proces complexer maakte. Omdat de missie van Johnny Cashew is om zoveel mogelijk noten te redden van een omreis én om boeren een goed inkomen te bieden, werd er gezocht naar alternatieven van blik.
#2 Papier
Een van de opties is papier. “Er wordt verwacht dat papier een goed alternatief gaat bieden voor blik, maar de markt is nu nog niet zover. Er zijn nog weinig papieren verpakkingen te krijgen die aan de eisen voldoen. Papier met aluminium binnenlaag is er wel. Maar dat is vanuit milieuperspectief absoluut geen verbetering. De eerste ontwikkelingen van papier als verpakking zijn te zien bij de hardere doosjes. Mentos en Pringles testen daar momenteel mee. Duurzame papieren zakjes zijn er nog niet.”
Daarnaast zal een papieren verpakking het qua behoud van kwaliteit altijd afleggen tegen plastic, dus dat is een afweging die gemaakt moet worden. Concreet voorbeeld van Johnny Cashew: “Onze tht periode is nu 18 maanden, in een papieren zakje zou dat 6 maanden zijn. Voor nu nog met de kanttekening dat een lekkage daarbij zou kunnen gebeuren. Dat betekent dat papier nu niet voldoet aan de kwaliteitsnormen die we hanteren.”
#3 Composteerbaar plastic
Bewegen we langzaam richting plastic, dan checken we eerst composteerbaar plastic. Vanuit duurzaamheidsperspectief een betere optie dan het onverwoestbare plastic. Maar, voor voedsel echter lang niet altijd geschikt.
- Van Eigen Deeg gebruikte composteerbaar plastic voor haar koekjes, maar ontdekte dat het vet door de verpakking heen liep. De koekjes gingen er steeds slechter uitzien en de kwaliteit kon ook niet meer worden gewaarborgd.
- Ook Trafo Chips kent de nadelen van composteerbaar plastic. Zij belden ons onlangs op met de boodschap dat ze een alternatieve verpakking gaan zoeken, omdat er vliegjes in de nootjes met composteerbare verpakking konden zitten.
Kortom: voedsel in composteerbaar plastic wordt snel(ler) oud en heeft een korte THT. Toch niet zulk duurzaam plastic als het lijkt.
#4 Plastic, Johnny Cashew gaat ervoor
Voor Johnny Cashew is plastic momenteel de beste optie: “Wij willen zoveel mogelijk Afrikaanse cashewnoten redden van een omreis (groeien in Afrika, pellen in Azië, eten in Nederland). Als we steeds meer lokaal gepelde noten verkopen, dan maken we impact. Sociale impact, omdat de boeren er goed aan verdienen. En milieu-impact omdat er transport wordt bespaard. De blik verpakking leidde tot een hoge verkoopprijs, waardoor we minder verkochten. Een prijsverlaging zou veel effect hebben, ontdekten we. Onze missie is voor ons leidend en dus maakten we de switch van blik naar plastic, met een lagere verkoopprijs en het maken van meer impact als gevolg.”
“Je zou zelfs kunnen zeggen dat plastic de meest duurzame optie is, vanwege het kwaliteitsbehoud. Plastic als materiaal heeft de beste eigenschappen voor het waarborgen van kwaliteit, waarmee verspilling van bedorven producten wordt voorkomen.”
Kies je voor plastic, dan heeft Johnny Cashew nog wel een tip: “Ga voor een makkelijk recyclebare verpakking. Dat betekent mono plastic, want dat hoeft dan niet eerst gescheiden te worden voordat het opnieuw gebruikt kan worden.”
Meer weten over dit vrolijke merk? Check The Story of Johnny Cashew die we schreven in 2022 (yep, toen de nootjes nog in blik zaten).
LEES OOK: THE STORY OF…EEN VROLIJKE (CASHEW)NOOT VAN JOHNNY CASHEW
Kan plastic een duurzame keuze zijn?
Inmiddels weten we dat het antwoord ja is. Vraag twee was of wij onszelf nog kunnen aankijken als we producten met plastic verpakkingen in huis halen. Ook daarop zeggen we nu dus ja. Voor voedsel dan. Omdat het juist ook zoveel oplevert.
Bij Zustaina brengt deze keuze ook weer veel nieuwe mogelijkheden, juist om duurzame producten te verkopen. Dat is impact maken. Ook al zit er plastic omheen. Voor onze nieuwe kerstpakketten werken we dit jaar samen met een paar B Corps die plastic gebruiken:
- John Altman
- Handsoff
- Holie
- Johnny Cashew, still there 🙂
Tips wie we echt niet moeten overslaan? Let us know!
LEES OOK: WE HEBBEN EEN B CORP CERTIFICERING: WAT HOUDT ‘T IN?