Wat was het een feestje om deze ZustainaBox samen te stellen! We hebben gekozen voor producten waarmee je jouw huishouden groener maakt, voedselverspilling kunt voorkomen en beter voor jezelf รฉn voor de natuur zorgt. En zoals altijd is de hele box plasticvrij, vegan en zo low impact mogelijk.
Maar waarom zijn de alternatieven in de ZustainaBox beter voor de wereld? Wat is het verhaal van de lokale ondernemers?ย Dat vertellen we in deze mail, zodat je deze erbij kunt houden tijdens het uitpakken.ย Je zult merken dat het nog veel leuker wordt als je weet hoe en waarom de spullen zijn gemaakt. En de box zelf? Die hebben we vernoemd naar Lotte, een van de ondernemers die heeft meegeholpen!
Ga er goed voor zitten en ontdek wat deze box te bieden heeft. En… vergeet je niet om ons te laten weten wat je van de producten vindt? We zijn superbenieuwd!
Klik op onderstaande linkjes om direct naar het betreffende product te gaan.
Zelf wasmiddel maken met Aleppo zeep en baking soda
In de box vind je een simpel recept om zelf wasmiddel te maken. Toen we dit wasmiddel voor het eerst maakten, werden we er zo positief door verrast dat we niet konden wachten om het met jullie te delen!
Natuurlijk wasmiddel: beter voor het milieu en je lijf
Laten we bij het begin beginnen: waarom zou je je eigen wasmiddel maken, als je ook naar de supermarkt kunt lopen om het te halen? Omdat het leuk is natuurlijk! Maar vooral omdat er in veel reguliere wasmiddelen chemische ingrediรซnten zitten, zoals kleurstoffen, parfums, bleekmiddelen, microplastics en ingrediรซnten op basis van aardolie. Als je last hebt van huidirritaties kan jouw wasmiddel dus zomaar de boosdoener zijn. En we spoelen al deze synthetische stoffen via de wasmachine het riool in – niet goed voor de aarde en niet goed voor je lichaam. En dan hebben we het nog niet over de grote plastic flessen waar wasmiddel in zit. Gelukkig ontdekten we dat het ook anders (en beter) kan!
Op het receptkaartje vind je daarom de bereidingswijze voor 1,25 liter wasmiddel voor bonte was en 1,25 liter voor witte was. Het recept staat ook op onze website, of kijk onderstaande video voor meer uitleg. Hiervoor gebruik je onder andere het stoffen zakje met zeepvlokken en het pakje baking soda. En eh… we geven alvast een tip: gebruik gรฉรฉn staafmixer om het door elkaar te mengen. Manon kan uit ervaring vertellen dat het dan een schuimende bende wordt. ๐
Aleppo zeepvlokken
In het stoffen zakje zitten vlokken van Aleppo zeep, het hoofdingrediรซnt voor het wasmiddel. De naam van de zeep geeft al aan waar het vandaan komt: de stad Aleppo in Syriรซ. Deze zeep is momenteel nog een van de weinige Syrische exportproducten, aangezien dit land ook op economisch gebied grotendeels verwoest is. Het is een traditionele zeep van biologische olijfolie en laurierbesolie, die handgemaakt wordt door ambachtslieden. En het is een van de weinige zepen zonder palmolie! Hier vertellen we meer over Aleppo zeep.
De Aleppo zeep in de box is geraspt tot fijne zeepvlokken. Zo kun je het heel makkelijk gebruiken om wasmiddel mee te maken. Let op: er zitten iets meer vlokken in het zakje dan je nodig hebt voor het wasmiddel. Weeg het af met een keukenweegschaal en bewaar de rest. Binnenkort vertellen we wat je nog meer met de overige vlokken kunt maken.
De zeepvlokken zitten in een zakje van biokatoen, waar je meer over kunt lezen onderaan deze blog. Zijn ze op? Dan heb je een handig zakje om bijvoorbeeld wattenstaafjes in mee te nemen, een telefoonoplader in op te bergen of sieraden in te bewaren.
Baking soda
Voor het witte wasmiddel gebruik je baking soda, waar je een pakje van in de box vindt. Voor het wasmiddel heb je maar een klein beetje nodig, maar dit natuurlijke wondermiddel is op zoveel manieren te gebruiken dat we je wat extra hebben gegeven. Het is namelijk een perfect eco alternatief voor agressieve schoonmaakmiddelen en het kan dan ook niet ontbreken in het keukenkastje van een eco fanaat. In deze blog vertellen we er meer over en hier vind je 31 tips om baking soda te gebruiken!
Optioneel: essentiรซle olie
Zoals je leest in het recept krijgt het wasmiddel een extra frisse geur door er een paar druppels essentiรซle olie aan toe te voegen. Dit is een geconcentreerd mengsel van geurende bestanddelen van planten, zoals de bloesem, vrucht, zaden, schil, bladeren of wortels. Je kunt essentiรซle olie kopen bij een natuurspeciaalzaak. Wij maakten het wasmiddel gewoon zonder deze druppels en dan ruikt het natuurlijk fris naar Aleppo zeep.
Retailprijs DIY-pakket: โฌ 6,50
Natuurlijke geurkaars van Elate & Co
Kaarsjes zorgen voor sfeer, warmte en gezelligheid. Helaas zijn de meeste kaarsen niet zo onschuldig als ze lijken. Kaarsvet wordt namelijk gemaakt van paraffine of stearine, bijproducten van smeerolie en palmolie. Door de chemische ingrediรซnten komen er giftige stoffen vrij als een kaars brandt.
In de box zit een geurkaars van Elate & Co, gemaakt van Europese raapzaadolie. Deze wax is milieuvriendelijk, 100% biologisch afbreekbaar en heeft een lange, schone brandtijd. De lonten zijn gemaakt van natuurlijke vezels die zorgen voor een goede brandbaarheid. Een stuk beter voor je gezondheid! Er zit een dekseltje op het potje, waardoor je het glazen potje van het kaarsje eenvoudig kunt hergebruiken. Niet alleen door er waxinelichtjes van Elate in te doen, maar bijvoorbeeld ook als plantenpotje voor een cactus, als kruidenpotje of om nootjes in te bewaren.
De unieke geurkaarsen zijn het resultaat van een bijzondere moeder-dochter-samenwerking. Een creatieve familie, met hart voor de natuur. Moeder Lotte maakt de kaarsen met de hand en dochter Clara zorgt als grafisch ontwerper voor de designs van de kaarsen en de verpakkingen. Lotte was vastberaden om รกlle kaarsen voor de ZustainaBox zelf te maken – ze heeft zelfs de hulp van haar man afgeslagen. Ook jouw kaars is dus handgemaakt door Lotte, met veel persoonlijke aandacht en liefde. Voor de kaars in de box heeft ze een geur uitgekozen die geliefd is onder zowel mannen als vrouwen. Steek ‘m aan en geniet!
De eerste keer kun je de kaars het beste laten branden totdat het kaarsvet tot aan de rand van het glas gesmolten is. Dit duurt ongeveer twee uur. Zo voorkom je dat de kaars scheef gaat branden.
Retailprijs 100 ml: โฌ 12,-
SoepStarter van Soephoofd
Een paprika hier, een aubergine daar – het zijn steeds kleine hoeveelheden, maar alles bij elkaar belandt er veel te veel in onze prullenbak. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zelfs ruim 10 kilo groente en fruit weg. Zonde van het geld natuurlijk, maar het zorgt ook voor veel verborgen impact: het staat gelijk aan 9.966 liter water en 15,5 liter benzine!
Om minder eten te verspillen en meer CO2 te besparen, bedachten Sarina en Diana SoepStarter. Met deze kruidenmixen helpen ze om van sneue groenten en treurig fruit in no-time een gezond maaltje te maken. In tegenstelling tot de goedkope bouillonblokjes in de supermarkt vind je hier geen zout, geen e-nummers of palmolie in. Puur natuur dus. Zoals ze zelf zeggen: zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder – da’s drie vliegen in รฉรฉn klap.
Heb jij ook nog een halve courgette, twee verloren tomaten en een paar uien liggen? Gebruik het kruidenpotje in de box om deze kliekjes om te toveren in een lekkere maaltijdsoep. Wat voor groenten je ook over hebt, het kan er allemaal in. Er zit genoeg in het potje om vier keer รฉรฉn liter soep van te maken. Met SoepStarter willen we je inspireren om kliekjes niet in de prullenbak te gooien, maar in de pan. Trek gekregen? Hier volgt een lekker soeprecept!
Recept voor รฉรฉn liter soep:
- Snijd 500 gram weggooigroenten in blokjes
- Doe de groenteblokjes met 1 eetlepel SoepStarter, een flinke snuf zout en een beetje water in de pan en stoof 10 minuten op middelhoog vuur.
- Kook ondertussen 750 ml water. Giet het gekookte water over de groenten tot ze net onder water staan en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en kook de groenten in ongeveer 5 minuten zachtjes gaar.
- Draai het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!
Retailprijs: โฌ 5,50
Scrubbie, duurzaam scrubben met jute
Als je goed voor je lijf wilt zorgen, is het belangrijk om je huid regelmatig te scrubben. Zo verwijder je oude huidcellen, met een zachte en glanzende huid als resultaat. Maar wist je dat scrubs een van de grootste boosdoeners van de plasticsoep zijn? De chemische scrubs die wij gewend zijn te gebruiken zitten namelijk vol met minuscule plastic korreltjes. Dit zijn microbeads, die zรณ klein zijn dat ze door zuiveringsinstallaties heenglippen en daardoor via ons rioolstelsel in de natuur terechtkomen. Daar belanden ze in een steeds grotere drijvende wolk van plastic. Inmiddels is de plasticsoep zo groot dat het een van de belangrijkste millieuproblemen vormt. Dieren zien het aan voor voedsel en plastic dringt langzaam onze voedselketen binnen.
Tijd voor een groen alternatief! Maak kennis met Scrubbie, het scrubhandschoentje van jute in de ZustainaBox. Jute doet je waarschijnlijk vooral denken aan Sinterklaas, maar het is veel meer dan dat. Het is namelijk een onwijs ecologische stof en wordt ook wel Golden Fiber genoemd. Het wordt gemaakt van de Corchorus plant, een CO2-neutraal gewas dat biologisch afbreekbaar is. Bij de teelt van deze plant komen vrijwel geen kunstmest en pesticiden kijken en daarom kan het natuurvriendelijk verbouwd worden.
Maar het verhaal achter Scrubbie gaat nog verder. Het idee ontstond in een sociale werkplaats waar ecologische grafkisten worden bekleed met jute (daar vertellen we snel meer over!). Er bleven een hoop stukjes jute over en daarom vroeg eigenaar Koen aan zijn medewerkers of zij een idee hadden wat daarmee gedaan kon worden. Ze bedachten Scrubbie, een scrubhandschoen van jute reststukken. Koen besloot direct om dit idee samen met hen uit te werken. Nu worden alle Scrubbies stuk voor stuk met een naaimachine gemaakt op de werkplaats door de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo draagt Scrubbie dus op een bijzondere manier bij aan hun persoonlijke ontwikkeling!
Je kunt de Scrubbie wassen met de hand of op een kort wasprogramma op maximaal 30 graden. Stop โm eventueel in een waszakje om โm goed te beschermen. Zo kun je je Scrubbie lang blijven gebruiken.
Retailprijs: โฌ 4,95
Grannyโs nettasje
Plastic tassen staan in de top 10 van meest gevonden afval-items. Ook in oceanen zwerven veel plastic zakken rond. Vissen raken erin verstrikt en de plasticsoep wordt steeds groter. Hoewel veel mensen proberen om minder plastic te gebruiken, belandt er per persoon iedere week nog steeds รฉรฉn plastic zak bij het afval.
In deze box zit daarom een katoenen netje dat je eenvoudig op kunt vouwen en in je jaszak of tas kunt stoppen. Zo voorkom je plastic waste en je bespaart er iedere keer zoโn 0,20 cent mee dat je normaal aan een nieuwe plastic zak uitgeeft. Je zult ervan versteld staan hoe vaak jouw katoenen alternatief van pas komt!
Bio katoen van Bo Weevil
Zowel dit granny nettasje als het zakje van de Aleppo zeepvlokken zijn gemaakt van biologisch katoen van Bo Weevil. Deze stof heeft een GOTS-certificatie, wat garandeert dat de hele productieketen duurzaam is. Er komen geen pesticiden of kunstmest kijken bij de teelt en voor het verven worden alleen goedgekeurde stoffen gebruikt. Bovendien zorgen ze in iedere stap van de productie voor goede arbeidsomstandigheden. Een eerlijke stof waarmee je de aarde een hoop plastic ellende kunt besparen!
Retailprijs: โฌ 5,95
Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers
We lezen graag boeken en artikelen van de Correspondent, omdat zij van feiten een mooi en vooral logisch verhaal weten te maken. Deze zomer kwam het boek โHoe gaan we dit uitleggenโ van Jelmer Mommers uit en we waren er onwijs nieuwsgierig naar. Want af en toe hebben we weer even behoefte aan een helder boek over klimaatverandering. Vooral om op feestjes te blijven lachen als we uitgemaakt worden voor klimaatgek omdat het toch allemaal niet uitmaakt wat we doen. Maar ook om hoop te blijven houden dat het goed komt en wel uitmaakt wat we doen.
Manon heeft de bijzondere gewoonte een boek altijd eerst van achter naar voren door te bladeren. Dat is blijkbaar niet voor niets. Want ergens achterin dit boek las ze: “Ik wil je voor eens en altijd afhelpen van het idee dat jouw acties een druppel op een gloeiende plaat zijn.” Eรฉn zin. Die had ze nou net even nodig.
Bereid je wel voor op de eerste twee delen van het boek. Jelmer steekt zijn zorgen over het klimaat namelijk niet onder stoelen of banken. โAls je inmiddels de neiging krijgt om in een foetushouding in een hoek van de kamer te gaan liggen: die heb ik ook.โ Wij kruipen niet zo snel weg, maar we maken onszelf wel vaak zorgen. Over het klimaat en vooral ook om de natuur. Om de dieren, de bloemen en de mensen. En juist vanuit die verbondenheid met de natuur legt hij in het eerste hoofdstuk uit hoe we hier zijn beland. Het is nog niet eens heel lang geleden dat we in een tijgervel met een knuppel door de woestijn renden. En onderdeel waren van de natuur. Nu zetten we hekken om dieren en vliegen avocadoโs de hele wereld over. Our favorites overigens. Niet een heel vrolijk hoofdstuk, maar wel weer heel duidelijk.
Heb jij geen zin in een boek vol uitleg en oplossingen? Ben je niet zo van de feiten en geschiedenis? Begin dan ook gewoon achterin en lees alleen de bijlage: de 12 misverstanden over het klimaat. Alleen die zijn al de moeite van het boek waard. Het bevestigt wat jij gelooft en geeft je hoop en handelingsperspectief!
Wil je als lezer je voetafdruk verkleinen? Geef dit (duurzaam gedrukte!) boek dan door als je het uit hebt. Al is het maar voor de 12 misverstanden achterin het boek. Die kunnen niet vaak genoeg verteld worden.
Geef je het boek liever cadeau met de feestdagen, maar toch nieuwsgierig? Luister dan de podcast, onderweg naar je werk of tijdens een wandeling in de natuur.
Retailprijs: โฌ 20,-
Natuurlijke zeep van Werfzeep & Kusala Gifts
Er zit een geurend eco extraatje in je box: een natuurlijk zeepblokje. Om iedereen te kunnen verrassen, hebben we onder alle members ambachtelijke zeepjes van Werfzeep en Kusala Gifts verdeeld. Je kunt ‘m gebruiken als handzeep, maar natuurlijk ook onder de douche. Pure verwennerij voor jezelf รฉn de aarde!
Tegenwoordig kun je overal zeep scoren voor een dubbeltje: handzeep in een plastic pompje, douchegel in een plastic fles of juist een old school zeepblok in een wikkel. Hoe aantrekkelijk het ook is om op dit soort verzorgingsproducten te besparen, je krijgt er geen kwaliteit voor terug. De zeep wordt in enorme hoeveelheden gemaakt en bedrijven streven naar een zo goedkoop mogelijke productie. Deze varianten bevatten vrijwel geen verzorgende stoffen meer, waardoor ze niet meer hydraterend werken en je last kunt krijgen van een uitgedroogde en prikkende huid.
En wist je dat vloeibare zeep voor ongeveer 80 procent uit water bestaat? Ga maar na voor hoeveel extra plastic verpakkingen dat zorgt! Kies je voor een zeepblok, dan voorkom je het onnodige plastic- en watergebruik. Toch is het opletten geblazen: in goedkope zeepblokken wordt vaak palmolie gebruikt en dit zorgt voor grootschalige ontbossing van kostbare jungle. Dat komt de biodiversiteit en ons klimaat duur te staan.
Gelukkig zijn er superfijne zepen van natuurlijke ingrediรซnten, die niet alleen beter zijn voor jezelf maar ook voor de natuur. In de box vind je daarom รฉรฉn van onze favo geurende zeepjes van Werfzeep of Kusala Gifts.
Utrechtse Werfzeep
Zit er een zeepblok van Werfzeep in jouw box? Die is gemaakt in hun ambachtelijke biologische zeepziederij in Utrecht. Alle zepen van Werfzeep zijn plantaardig, vrij van palmolie en met veel liefde gemaakt. Volgens Werfzeep ligt de kracht van een goede, verzorgende zeep bij de basis: de plant. Een groot deel van de bloemen en planten plukken ze in het Wickenburghse bos vlakbij Utrecht.ย
Lavendelzeep van Kusala
De lavendelzeep met kokosmelk van Kusala Gifts is gemaakt in Rotterdam. Met unieke recepten maken ze een gebalanceerde basis van oliรซn en boters die zorgt voor een reinigende en verzorgende zeep. De stukjes zeep die overblijven tijdens de productie worden gedoneerd aan de Pauluskerk Rotterdam, die zich inzet voor mensen die het zonder hulp niet redden.
Hoe bevallen de eco producten?
En, wat vind jij van de eco producten in Lottes Box? Laat het ons weten via de comments of geef een review via jouw account.