Het is een βtrendβ waar onze nekharen recht van overeind gaan staan: Black Friday. Dus wat doe je als dat gebeurt? Dan kruip je achter de tekentafel en bedenk je iets Green Friday-ish. Vanuit onbegrip en een behoefte om meer bewustzijn te creΓ«ren over wat voor impact wij consumenten met onze (dagelijkse) aankopen op het welzijn van de wereld hebben, gaan wij de barricades op (figuurlijk dan) met de Green Friday Box. Een box waar geen grammetje gevaar voor mens, milieu en dier in zit.
Wat is Green Friday?
Black Friday. Oorspronkelijk een Amerikaanse aangelegenheid dat traditiegetrouw een dag na Thanksgiving plaatsvindt. Het wordt gezien als het startsein voor het seizoen van de kerstaankopen. Inmiddels doen we er in Nederland en de rest van Europa net zo hard aan mee. Winkeliers smijten met kortingen die door het dak gaan, bij de kassaβs staat het rijen dik en buiten is het een parade van plastic tassen. Koopjesjagers zijn zo blij als een klein kind met hun kortingsknallers. Blijheid die van korte duur is.
Dat we als collectief liefdevoller met de aarde om mogen gaan, is geen nieuws. Maar dat ons koopgedrag de grootste vervuiler is, wel. Door bewust minder en anders te shoppen maak je enorme impact. Tweedehands shoppen, lenen en op zoek naar duurzame producten, helpt. De meest positieve impact zit niet in grote, maar juist in de kleine dagelijkse dingen. Kleine switches, grootse impact noemen we dat.
Maar aangezien we als collectief al redelijk goed in de spullen zitten, hoezo dan een nieuwe box en dus meedoen aan de koopgekte? Goed dat je het vraagt. Terecht ook. De box zit vol duurzame cadeaus die geen vlieg kwaad doen. Die je helpen onsynthetischen (u ziet, werkwoord van gemaakt). Alle producten en dito merken voldoen aan een rits van kenmerken: ze zijn plantaardig, puur, plasticvrij en people and planet-friendly.Β
De Green Friday Box nog niet in huis en zie je het herfstseizoen met een box vol duurzame producten wel zitten? Of wil je iemand in de watten leggen (cadeautip)? Bestel de box in onze webshop. En weet je, als memberΒ krijg je zelfsΒ 20% kortingΒ op alles!
>> SHOP DE GREEN FRIDAY BOX L / XL HIER <<
Bestel je de Green Friday Box liever zakelijk? Ook dat kan! En natuurlijk kunnen ze dan naar aparte huisadressen worden gestuurd. Kunnen we βm finetunen naar je wens. En kunnen we er een persoonlijke boodschap bij doen. Letβs say hiΒ viaΒ hello@zustainabox.nlΒ of bel opΒ 06 40 41 90 97.Β
Verschil Green Friday Box L / XL
Op kantoor noemen we de XL-versie altijd de maatje-meer box. Vinden we lekker bekken. Verklaart gelijk wat het verschil tussen de twee is. In het grote pakket stoppen we namelijk net iets extra, in dit geval twee circulaire glazen van Rebottled. Verder zijn beide boxen identiek. Nu kunnen we ons zo voorstellen dat je alles wat je pakken kan om te verduurzamen wil pakken, en dus kan je altijd de glazen bijbestellen. AlsΒ member krijg je altijd 20% korting op alles in de ZustainaStore, zo ook op dit gave glaswerk. Basta met het brabbelen, tijd om tekst en uitleg over de duurzame producten uit de Green Friday Box te bespreken.Β OkΓ©isgoed.
Eco-ok producten in de Green Friday Box
- Circulaire glazen van Rebottled
- Bamboe keukenhanddoeken van Happy Towels (2x)
- Vegan kaas van Pineut
- Jackfruit en sweet chilisaus van Fairtrade Original
- Lipbalm Cinnamon van FAT FOREST
- Plasticvrije kaartjes van landbouwafval van PaperWise
In de Green Friday Box L vind je alles, behalve:
- De circulaire glazen van Rebottled. Bijbestellen? Dat kan hier!
#1: Circulaire glazen van RebottledΒ
Exclusief in de Green Friday Box XL. (Bij)bestellen? Klik hier!
Er zijn van die ideeΓ«n waarvan je denkt waarom ben ik er niet opgekomen? En, waarom doet de hele wereld het niet zo? Rebottled is van die categorie. Eigenlijk verklapt de naam al veel. Wat ze doen is het re-usen van bottles. In het Nederlands: het upcyclen van lege wijnflessen. Wat je moet weten, is dat er per jaar 440 miljoen wijnflessen (iets met vis moet zwemmen?) in de glasbak belanden (wat vervolgens in vervuilende ovens wordt gesmolten). Huh, terwijl bierflesjes, vaak ook van glas, wΓ©l worden hergebruikt. Dat is niet met elkaar te rijmen. Vond founder Jermain van Rebottled dus ook en dus sloeg hij aan het upcyclen.
Rebottled haalt lege wijnflessen door de wasstraat (letterlijk en figuurlijk) en transformeert ze tot ware designer pieces.Β Ze maken er esthetisch glaswerk van. Door zo’n simpele switch wordt er heel veel glaswerk en daarmee vervuiling, want geen verbrandingsovens in het spel, bespaard. MinderΒ wasteΒ en daarmee minder druk op moeder aarde. Weet dat de besparing per glas 150 gram COβ en 150 liter water is. Tikt snel aan. En alsof je met zo’n initiatief al niet goed groen bezig bent, hebben ze het maakproces in de handen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gelegd.Β Raise. Your. Glass!
Retailprijs: β¬14,95
LEES OOK: STORY OF…LEGE WIJNFLESSEN UPCYCLEN MET REBOTTLED
Niet-vervuilende versterking in de keuken met de Green Friday Box L / XL. (Bij)bestellen? Klik hier!
Beetje bij beetje wordt er bijna overal in huis plaatsgemaakt voor natuurlijke spullen. Neem de keuken. In die contreien zitten we al aardig op de groene weg. Denk aan de avonden vleesch noch vis, aan plantaardige alternatieven van zuivelproducten en meer van zulks. Nu introduceren we iets waar je – vast – niet gelijk bij verduurzamen in de keuken aan denkt. Wat het is? Keukenhanddoeken. De een is de ander namelijk niet.
Vaak worden ze van ‘normaal’ katoen gemaakt. Hartstikke handig materiaal, begrijp ons goed, alleen zijn de groene vinkjes ver te zoeken. Katoenteelt is in verre (Oosterse) oorden neergestreken, bij de productie worden veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, katoen ‘drinkt’ heel veel water en vaak boeren de katoenboeren er niet goed mee. Tel voorgaande bij elkaar op en je snapt dat de katoenen keukenhanddoek niet aan de kwalificering ‘duurzaam’ voldoet.
Materiaal dat wΓ©l alle boxen checkt en als veelbelovende grondstof in de transitie naar een groene(re) maatschappij wordt gezien, is bamboe. Want meneer en mevrouw panda mogen er niet bij weg te slaan zijn, ook duurzame denkers zijn er dol op. En jij binnenkort (of wie weet ben je het al,Β join the team) vast ook. Bamboe is namelijk een sustainable snelgroeier die vies is van pesticiden en kunstmest, weinig noten op zijn zang heeft en een 100% natuurproduct is. Waar er in de fashion industrie vaker een beroep op bamboe wordt gedaan, mag de handdoek in de keuken niet achterblijven, aldus Happy Towels.
Dus zijn daar de bamboe keukenhanddoeken. Voor 60% van bamboegaren, die extra absorberend en zijdezacht (zonder dat er zijde aan te pas komt, moet je nagaan) zijn, gemaakt. En de overige 40% bestaat uit biologisch katoen, zodat de handdoek zijn shape na tientallen wasbeurten behoudt. Tevens een blijmaker, want ook bij deze teelt mengt nul chemische troep zich en ontvangen boeren een fairtrade inkomen. Happy Towels doet haar naam eer aan, beloofd!
Retailprijs: β¬18,95
LEES OOK: WAT MAAKT DAT BAMBOE DUURZAAM IS?
Je eigen vegan kaas maken is een piece of cheese. (Bij)bestellen? Klik hier!
Momenteel mogen we dan nog wel in het staartje van 2021 zitten, 2022 belooft nu al veel goeds. En vooral veel lekkers. De vrinden van Pineut, bedenkers van uiteenlopende duurzame, plantaardige en plasticvrije DIY-kits, komen begin komend jaar namelijk met een maak-je-eigen-vegan-kaas starterspakket. Onze oren klapperden bij het horen van dit TOP initiatief. We gaan eerlijk met je zijn: we zijn currently obsessed op de (t)huisgemaakte vegan kaas. Voor tijdens de vrijmibo, op de luie zondag of elk ander moment dat roeptoetert om kaaaaaas (we hebben toch de titel van ‘s werelds grootste kaaskoppen hoog te houden).
Verwacht een smeerbare, romige kaas op basis van cashewnoten met knoflook en bieslook als smaakmakers. PineutΒ is nuts about cashew nutsΒ en gebruikt daarom cashewnoten die het net niet helemaal van hun looks moeten hebben. Niet dat er iets mis is met hun smaak, integendeel, ze zijn alleen wat gebroken en daardoor minder aantrekkelijk voor de consument. En dus worden ze dan maar weggegooid. Wegge…ho eens even. Steken ze van Pineut mooi een stokje voor. Ze kopen de not-your-ordinary nutsΒ direct voor een eerlijke prijs in Bokina Faso in, dus geen omreistaferelen via China.
TIP: Tover oud brood eens om tot toastjes en besmeer ze met de vegan cheese van Pineut. Jij gaat vrienden maken!
Retailprijs: β¬7,95
LEES OOK: STORY OF…PINEUT
#4: Jackfruit en sweet chilisaus van Fairtrade Original
Green Friday Box vol Fair Friday food. (Bij)bestellen? Klik hier!
Ons go to-adres voor de natuurlijke boodschap is en blijft Fairtrade Original. Of ze daar erg hun best voor hebben moeten doen? Nah, eigenlijk niet. Met hoe ze doen wat ze doen, weten ze ons (en velen met ons) al voldoende te charmeren. En dat wat ze doen, is 100% fairtrade ingrediΓ«nten op het bord brengen. Voor bodemprijzen inkopen om het daarna vier keer over de kop te laten gaan, voordat het aan tafel wordt voorgeschoteld, daar zijn ze niet van. Doe maar normaal en natuurlijk, dan doe je al gek genoeg.
Het liefst zouden we het volledige assortiment vanΒ ‘the Originals’Β inpakken, strik erom en in de Green Friday Box stoppen. Aangezien dat te gortig werd, hebben we het bij jackfruit en sweet chilisaus gehouden. Met dit duo maak je namelijk op een superlekkere manier kennis met de plantaardige keuken. En ook al ben je kind aan huis in de vegan kookerij, ook dan zijn het twee aangename tafelgasten.
Koop je jackfruit, dan haal je een tikkie tropen in huis. Deze reusachtige vrucht wint terrein aan de Nederlandse keukentafel. Vinden we dat verrassend? Hah, zeker niet! Door zijn neutrale (het is net Zwitserland) smaak is het een spons voor alle smaken waarmee je het in de mix doet. En dankzij de vlezige structuur doet de vrucht het subliem als vegan vleesvervanger. Hadden we al laten vallen dat de jackfruitboeren een eerlijk loon krijgen, de werkomstandigheden ver binnen de ethische normen vallen en ze alles 100% natuurlijk houden?
En dan de sweet chilisaus, net zo’n fairtrade product met een mooi verhaal. Om de chili in de zoete saus te krijgen, worden de rode pepers bij de pittige tante van een Thaise boerin ingekocht, Khun Orapin. En ook zij verdient wat ze verdient. Een merk naar ons hart dat van goudeerlijk eten houdt.
Trouwens, we doen er meteen een comfort-food-zonder-consessies receptenkaartje bij, dan kan je binnen de kortste keren aan de borrel met jackfruit nachoβs. Told you so, geen concessies!
Retailprijs: β¬4,50
‘100% natural wild rainforest (skin) care that enrich your skin and protect the richness of the rainforest.'(Bij)bestel het hier.
Hier jubelen we zo van hΓ¨. Van die verzorgingslabels die in ons eigen kleine koude kikkerlandje born and raised zijn. Voor de Green Friday Box hebben we weer een groentje te pakken. Say hey, FAT FOREST. Met een slogan ‘wild by nature’ doe je niet aan verbloemen. Nee, dan laat je zien dat je verliefd bent op moeder aarde en al haar pracht. Dus wat doe je als je natuurlijke huidverzorging wil maken waar de natuur niet de lasten van draagt? Precies, dan kijk je hoe je de natuur juist in haar huidige staat kan behouden. Leggen we je uit.
In de strijd tegen klimaatverandering is het regenwoud het allerbelangrijkst. Gekke is dat er iedere 2 seconden een voetbalveld aan bos naar de filistijnen wordt geholpen, waarbij het vaak voor monocultuurplantages (lees: veelal palmolie) plaatsmaakt. Of de bevolking niet in opstand kan komen om deze shitshow een halt toe te roepen? Helaas niet. Ze worden vaak in een hoek gedreven en hebben geen andere keus dan hun land verkopen aan de bedrijven met moneys (en dollartekens in de ogen).
That’s where FAT FOREST jumps in.Β Ze gebruiken ingrediΓ«nten die van nature in het regenwoud van Borneo groot groeien. Hierdoor hoeft de natuurlijke habitat van veel flora en fauna niet te worden aangetast. Er wordt met de natuur samengewerkt in plaats van dat het wordt misbruikt. Plukt de aarde niet alleen de CO2-vruchten van, maar ook de lokale bevolking die verzekerd zijn van een duurzame inkomstenbron. Om wild van te worden!
Voorgaande verpakken ze onder andere in hun ontbossingsvrije,Β free-fromΒ microplastics en dierproefvrije lippenbalsem. Vergeet de skin careΒ met palmolie, synthetische shit en die op dieren zijn getest. Want waarom zou je dat nog willen als je met FAT FOREST per lip balm 3 m2 aan regenwoud weet te behouden (want geen palmolie).
IngrediΓ«nten
Illipe butter (Shorea Stenoptera Seed Butter), coconut oil (Cocos Nucifera), castor oil (Ricinus communis Seed Oil), beeswax, cinnamon β essentiΓ«le olie van cinnamon (Cinnamonum Zeylanicum Bark Oil)(Linalool*, Cinnemal*, Eugenol*, Benzyl Benzoate*)
*allergenen die van nature voorkomen in essentiΓ«le oliΓ«n.
Retailprijs: β¬5,95
#6: Eco-ok kaartjes van PaperWise (2x)
Veel wise-met-waste groeten per post uit te delen? Bestel dan hier een partij kaartjes bij.Β
Je krijgt de groetjes van PaperWise! Wablief? Mooi verhaal over van iets ogenschijnlijk waardeloos iets waardevols maken. Naar een idee van Peter – de natuur kent geen afval – van Rosmalen. In een 2.0 toepassing kan afgedankt afval opeens van nut zijn. Zo ontdekte de beste man dat boeren met ladingen landbouwafval zitten, zoals stengels en bladeren. Natuurlijk schoon dat in de regel als nutteloos wordt gezien en om die reden een enkeltje verbrandingsovens ontvangt. Voor de boer levert het niets op. En de wereld, die krijgt er een bulk broeikasgassen bij.
Peter kwam, zag en ontdekte dat het natuurproduct perfect als nieuwe grondstof voor papier kon worden gebruikt. Lees je goed, voor papier zijn er niet per definitie bomen nodig. Landbouwafval komt net zo goed uit de verf voor de klus. Wat PaperWise doet, is dat ze het afval – met groene energie en CO2-neutraal – tot de grondstof cellulose verwerken. Doordat ze doen wat ze doen, weten de PaperWise’ers een milieu-impact neer te zetten die maar liefst 47% lager ligt, dan papier van gekapte bomen, en 29% lager dan gerecycled papierwerk.
Doen ze goed. Net als dat ze A-kwaliteit papier leveren, het 100% plasticvrij is en er geen chemische bleekprocessen aan te pas komen. Ontvang je een kaartje (of ander papierwerk) van PaperWise, dan kan het na openen in de oud papierbak en wordt het netjes gerecycled. Smoor zijn we op dit soort groene omdenkers.
Retailprijs: β¬1,95
LEES OOK – STORY OF: PAPERWISE MAAKT ‘GROETJES UIT’ VAN LANDBOUWAFVAL
Extra boxen voor festive season
Mocht je wel van een duurzaam feestje bouwen houden? Dan passen deze twee vast ook in je straatje. Geen dank.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: βik wil het niet alleen bij informatie over de Green Friday BoxΒ houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.β Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. β¬49,99 per jaar, net iets meer dan β¬4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaβs of medewerkers. De keuze is reuze: vanΒ KerstBoxenΒ totΒ BorrelBoxenΒ enΒ eco-relatiegeschenken.