Op kantoor vind je heel wat plastic verpakkingen die waarschijnlijk maar één keer gebruikt worden. Te beginnen met die wegwerpkoffiebekers bij het koffieapparaat. Vast en zeker dat jij die ook wel eens gebruikt. Sommige koffieapparaten hebben automatisch dat er een plastic bekertje uitkomt en deze vult. Ga hier maar vast verandering in brengen, want gelukkig zijn de wegwerpkoffiebekers verboden. En niet alleen wegwerpkoffiebekers, maar ook patatbakjes, maaltijdsalade verpakkingen en voorgevulde ijskoffie bekers. Een verbod op deze wegwerpbekers en verpakkingen moet het groeiende gebruik van wegwerpplastic stoppen en zwerfafval verminderen.
Maar wat is er nu zo slecht aan de wegwerpkoffiebeker? Wist je dat op kantoor een persoon 2 tot 5 koppen koffie drinkt? Als diegene telkens een nieuwe wegwerpkoffiebeker pakt zijn dat voor een bedrijf met 100 medewerkers ongeveer 6.000 tot 15.000 bekers per maand. Ja, dat zijn er veel! Wat het probleem is met de koffiebeker is dat deze of helemaal bestaat uit plastic of uit karton en plastic. Beide kunnen gerecycled worden, maar als het om plastic gaat wordt tussen de 15 en 30 procent gerecycled in Nederland. Dan hebben we het niet alleen over wegwerpkoffiebekers, maar over al het plastic in Nederland. Als we dan naar heel Europa kijken ligt dit nog veel lager. Van het plastic in Europa wordt 14 procent gescheiden ingezameld en slechts 5 procent gerecycled. Laten we eens dieper gaan kijken naar de wegwerpkoffiebeker en de duurzame opties die er zijn.
Waar worden wegwerpkoffiebekers van gemaakt?
Je hebt verschillende soorten koffiebekers. Je hebt de wegwerpkoffiebeker geheel gemaakt van plastic en de koffiebeker gemaakt van karton met aan de binnenkant een plastic coating.
Aan de binnenkant van de kartonnen koffiebekers zit het plastic polyethyleen of bioplastic. Dit zorgt ervoor dat de beker waterdicht is en jouw drankje niet door het karton loopt. Ze zijn minder belastend dan de plastic koffiebekers, maar nog steeds lastig te recyclen door de verschillende soorten coating. Daarom moet een kartonnen koffiebeker ook nooit bij het papier worden weggegooid, maar altijd bij het restafval of de recycle afvalbak voor wegwerpbekers.
LEES OOK: 8 TIPS VOOR EEN DUURZAME KANTINE OP KANTOOR
Wat is PE-, en PLA-coating?
Als we uitsluitend kijken naar de wegwerpkoffiebeker van karton kunnen deze twee soorten coating hebben, namelijk PE-coating of PLA-coating. Op basis van de coating die gebruikt wordt moet de koffiebeker gerecycled worden.
PE-coating is gemaakt van het polymeer polyethyleen dat bestaat uit aardgas of aardolie wat niet biologisch afbreekbaar is. Omdat deze coating makkelijk los te krijgen is van het karton is dit wel het beste om te recyclen. Daarnaast is de PE-coating beter dan PLA-coating omdat bij PE-coating 25% minder karton nodig is voor de beker.
PLA-coating is plantaardig en biologisch afbreekbaar. De coating wordt gemaakt uit zetmeel van mais of suikerriet. Een heel duurzaam alternatief voor de plastic koffiebeker dus. Om PLA te laten composteren heeft het 12 weken nodig, terwijl de compost installaties in Nederland 2 weken de tijd hiervoor krijgen. Daarom moeten de koffiebekers met PLA-coating bij het restafval worden weggegooid in plaats van in de groenbak. Dit tenzij de koffiebekers goed gerecycled worden in een aparte afvalbak, omdat de PLA-coating wel makkelijk losgemaakt kan worden van het karton.
In dit filmpje zie je hoe wegwerpkoffiebekers gemaakt en gerecycled worden in Engeland.
Hoeveel koffiebekers worden er per jaar weggegooid?
Jaarlijks worden er gemiddeld zo’n 3 miljard koffiebekers weggegooid. Dit komt neer op ruim 100 bekers per persoon. En dan niet te vergeten dat deze koffiebekers vaak bij het restafval worden gegooid, waarna ze verbrand worden.
Op kantoor drinken we 2 tot 5 koppen koffie op een dag en voor de theeleuten geldt 2 á 3 koppen. Wanneer je je beker niet hergebruikt zijn dat toch heel wat bekers die er op een dag doorheen gaan. Kartonnen koffiebekers kunnen heel goed gerecycled worden, maar dat moet wel in een aparte container. Papier kan namelijk 7 tot 25 keer worden gerecycled. In het Landelijk Afvalbeheerplan van Nederland wordt aangegeven dat 75% van het bedrijfsafval gescheiden ingezameld moet worden om zo in 2050 een circulaire economie te kunnen zijn.
LEES OOK: DUURZAAM LEVEN OP DE WERKVLOER: ZO INSPIREER JE JE MEDEWERKERS
De koffiemok van aardewerk voor op kantoor
Tot slot hebben we nog de mokken van aardewerk. De meeste mensen onder ons denken dat dit beter is voor het milieu, omdat je deze na gebruik niet meteen in de prullenbak gooit. Toch zit hier een addertje onder het gras. Zo kijk je bij de wegwerpkoffiebeker naar het materiaal en de afvalfase. Bij de mok van aardewerk is er al veel energie in de mok gegaan tijdens het maken ervan. Bij de mok moet je dan voornamelijk kijken naar hoe je hem afwast wil dit de duurzamere optie zijn. Een afwasbare mok van aardewerk die je langer dan een jaar gebruikt is beter voor het milieu dan een wegwerpkoffiebeker. Je moet hem dan wel energiezuinig afwassen. Dat betekent, afwassen met koud water aan het einde van de dag en niet tussen elke drinkbeurt door omspoelen. Lukt dit niet? Dan kun je beter kiezen voor de wegwerpkoffiebeker op kantoor. Maar je moet dan wel kiezen voor de wegwerpkoffiebeker van papier in plaats van de plastic bekers en deze recyclen.
De duurzaamste optie voor koffiedrinken op kantoor?
Maar als nu de wegwerpkoffiebeker en de mok van aardewerk op kantoor beide niet de beste optie zijn wat is dan de meest duurzame optie om koffie uit te drinken op kantoor? Daarvoor laten we je kennismaken met de glazen koffiebeker van Zustainabox. Glas kan oneindig vaak gerecycled worden en deze glazen koffiebeker is niet alleen handig voor op kantoor, maar kan ook mee in je tas om een koffie to-go te halen als je onderweg bent. Zo bespaar je op kantoor de wegwerpkoffiebekers en onderweg.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘Ik wil het niet alleen bij informatie over een duurzame koffiebeker houden, stuur mij liever af en toe groene tips en acties.’ Okéisgoed! Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie of medewerkers. De keuze is reuze: van Duurzaam Paascadeau tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.