Wat een plaatje hè? Knipper drie keer met je ogen om te ontdekken waar je nou eigenlijk naar kijkt. Want waar de eerste indruk vast positief is, blijkt de vork heel, heel(!) anders in de steel te zitten. Dit hier is watervervuiling. Een knap kleurenpalet dat een o zo diep droevig verhaal verteld. Basta. Klaar ermee. Alleen als we er met zijn allen iets aan willen doen, dan is het handig om bij het begin te beginnen.
Watervervuiling, wat is het en wat zijn de boosdoeners?
Watervervuiling is geenΒ talk of the town.Β We wish!Β Want er is stront aan de knikker. Watervervuiling betekent dat de kwaliteit van ons water afneemt wat een negatieve impact op ons mens, flora en fauna heeft. En ja, dat gebeurt ook in ons Nederland waar het drinkwater met blote oog er brandschoon uitziet (thanks zuiveringsbedrijven).
De bekendste vorm van watervervuiling is de plastic soup, water dat door het lozen van veel, vooral plastic, producten wordt aangetast. De spullen brokkelen tijdens de reis van huis naar het open water af, waardoor het bijna niet te doen is om het op te vissen. Het zeeleven slokt het op. Wij eten vis. En zo worden micro- en nanoplastics ongewenste gasten in je lichaam. Wat de effecten op onze gezondheid zijn, dat is nog best wel in het duister tasten, maar goed voelen doet het niet.
Maar watervervuiling kent meer oorzaken. Neem uitlaatgassen (vanuit de lucht kunnen ze in water belanden), overgelopen riolen bij hoosbuien (afvalwater belandt daar in water waar je het niet wil hebben) en het lozen van vervuild water of giftig afvalwater. Bedank daar o.a. fabrieken de scheepvaart en de landbouw.
Om die laatste meer tot de verbeelding te laten spreken: bij te veel mest kunnen meststoffen in ons grondwater belanden (lees ook dit ontzettend interessante artikel van PETA over de impact van veeteelt op watervervuiling). Of wat te denken van de chemische bestrijdingsmiddelen. Ook die vinden hun weg naar het grondwater, wat waterzuiveringsbedrijven met man en macht proberen te zuiveren.
Tevens is het thuis niet pluis. Ook hier ligt watervervuiling op de loer. Denk: onkruidbestrijdingsmiddelen en andere chemische huis-, tuin- en keukenproducten die, linksom of rechtsom, in ons (grond)water terechtkomen…Vervolgens aan waterzuiveringsbedrijven om hun ding te doen. Een lastige taak waar flink wat energie mee gemoeid is.
We know,Β het is een geratel aan negativiteit. Bah! Dromen over watervervuiling volledig de das omdoen, mag. En moet je zeker doen. Of het haalbaar is, is een tweede. WΓ©l zijn er in de dagelijkse routine genoeg dingen die je kan doen (en vooral niet moΓ©t doen) om watervervuiling te minderen.
5x watervervuiling oplossingen
Watervervuiling is heel heftig, rooskleurig kunnen we er niet over zijn. Sikkeneuren en in zak en as gaan zitten, heeft geen zin. Dan kijken we toe en wordt het probleem erger, ergen en nog veel erger. Dus, actie in de tent! Want ja, je kan met de volgende 5 tips je bijdrage aan watervervuiling tot een minimum terugbrengen. Zo doe je dat
#1: Au revoir, synthetische stoffenΒ
Onze wateren worden ontzettend vervuild door…kunststoffen. Denk aan de plastic wegwerpflesjes die ronddobberen tot ze een ons wegen en beetje bij beetje verbrokkelen tot minuscule stukjes. Het leven in zee eet het chemische spul op, wij eten de vis op en de vervuilende vicieuze cirkel des doods is rond.
O, en dan wordt het water ook nog eens ondrinkbaar. DΓΊs, minder met plastic. We zeggen het vaker, de aanpassingen zitten hem in de kleinste dingen. Laat plastic wegwerpflesjes voor wat ze zijn en kies voor een herbruikbare waterfles. Koop je die van Retulp, dan help je iemand aan de andere kant van de aardbol ook aan schoon drinkwater.Β Winning!
En zo kunnen we nog even doorgaan.Β Okeisgoed,Β doen we! Neem je eigen boodschappentas mee naar de supermarkt, poets de tanden met plasticvrije tandpasta en biologisch afbreekbare tandenborstel. Was de lokken met plasticvrije shampoo en conditioner. Badder metΒ sorry-freeΒ bruisballen. En probeer ook vaker te kijken naar wat je kan hergebruiken in plaats van nieuw nodig hebt. You get the point, right?Β Zo doe je dat dus, watervervuiling voorkomen. Doet iedereen dat (ja, als samen-staan-we-sterk collectief), dan maken we toch een sprongen, nondeju.
LEES OOK: 27 MOEDIGE MERKEN DIE PLASTICVERVUILING TEGENGAAN
#2: Gooi geen gorigheid door de gootsteen
In één o zo simpele handeling giet je olie door de gootsteen weg, maar oh oh ooooh de gevolgen zijn groot, heel groot. Weg is weg, uit het oog uit het hart, en zo zijn er nog een paar. Gooi je namelijk overtollige olie (of vet, nog zo’n afknapper voor) weg, dan zadel je de natuur en waterzuiveringsbedrijven met veel ellende op. Olie mengt zich namelijk met water. Met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak, zullen we maar zeggen.
#3: Minder met water
Eerder lieten we het al vallen, we draaien de kraan open of geven een zwiepert aan de hendel en het water komt je met bakken tegemoet. Maar denk ook eens na over het toiletbezoek, het draaien van de wasjes op Maandag Wasdag, de douchebeurt en de vaatwasser. Denk: zet die laatste alleen aan als hij van voor tot achter vol zit. Douche eens geen 10 (of langer), maar 5 minuten, want schoner ga je door die extra minuten niet worden hoor. Gebruik zo min mogelijk wasmiddel en was pas als de wastrommel vol zit. O, en die kraan kan soms echt wel eerder uit. Weet je zelf ook.
LEES OOK: HOE BESPAAR IK WATER TIPS? HET IS KINDERLIJK EENVOUDIG!
#4: Wees lief in het kleinste kamertje
Klopt, net hebben we geen toelichting op het toiletbezoek gegeven. Doen we nu. Want het toilet wordt vaak niet alleen voor nummer 1 of 2 gebruikt. Neen, ook tissues, maandverband, etensresten en zelfs kleding(!) wordt weggespoeld. Houd het alsjeblieft alleen bij toiletpapier, liefst gerecycled papier, want dat breekt vanzelf in het water af. De rest niet lieve mensen, echt niet. Die materialen kunnen goed tijden in het water blijven zwerven en zo watervervuiling veroorzaken.
#5: Spoel chemische huishoudtroep of drugs niet weg met water
De klep van het toilet staat open en hups daar gaan oude medicijnen (lees dit artikel waarom dat een absolute NO GO is). De gootsteen lonkt en, jawel hoor, daar gaat de inhoud van de schoonmaakemmer. Het is heel aantrekkelijk om te doen, maar weet dat je heel veel watervervuiling op je conto kan bijschrijven. Doe je het met biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen, dan is dat tot daar aan toe (want breekt af), maar dan moet wel eerst die switch worden gemaakt. Twijfel je waar je wat weggooit, check de Afvalscheidingswijzer van Milieucentraal.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: βik wil het niet alleen bij informatie over watervervuiling houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.β Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. β¬49,99 per jaar, net iets meer dan β¬4,- per maand). Als memberΒ krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onzeΒ ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaβs of medewerkers. De keuze is reuze: van deΒ Frisse Start Box L / XLΒ totΒ BorrelBoxenΒ enΒ duurzame relatiegeschenken.